Ta in och jämför offerter på luft-vattenvärmepumpar
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
<span class="d-md-none">✔️Minska uppvärmningskostnader med upp till 70 %</span><span class="d-none d-md-block">Minska uppvärmningskostnader med upp till 70 %</span>
✔️Minska uppvärmningskostnader med upp till 70 %Minska uppvärmningskostnader med upp till 70 %
Med en modern värmepump kan du spara upp till 70 % jämfört med direktverkande el!
<span class="d-md-none">✔️Få upp till 4 skräddarsydda offerter</span><span class="d-none d-md-block">Få upp till 4 skräddarsydda offerter</span>
✔️Få upp till 4 skräddarsydda offerterFå upp till 4 skräddarsydda offerter
Välj den lösning som bäst passar dina behov!
<span class="d-md-none">✔️Gratis och utan förpliktelser!</span><span class="d-none d-md-block">Gratis och utan förpliktelser!</span>
✔️Gratis och utan förpliktelser!Gratis och utan förpliktelser!
Vår tjänst är gratis och du kan när du vill avbryta processen!
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 09 augusti 2022

Så får du de bästa offerterna på luft-vattenvärmepumpar

Att tänka på innan du tar in offerter

Du kan spara upp till 60 % energi på en luft-vattenvärmepump jämfört med direktverkande el eller oljepanna. Och om du:

Ett stort och ett litet hus.

Bor I en inte allt för stor villa med ett årligt energibehov under 25 000 kWh per år.

Hela Sverige

Bor bor i södra eller mellersta Sverige.

Radiatorer och golvvärme

Har ett vattenburet distributionssystem.

Då är det väldigt troligt att en luft-vattenvärmepump är ett utmärkt värmesystemen för att du ska kunna spara mycket pengar. Innan du tar in offerter finns några saker du bör tänka på, och vi ger här 5 tips att kolla upp innan du tar in offerter.

1. Vad har du för energiförbrukning på ett år?

Hushållets energibehov har betydelse för effekten på din luft-vattenvärmepump. De passar bäst till hushåll som har ett energibehov på under 25 000 kWh per år. Med ett högre energibehov minskar besparingarna, och det kan vara värt att kika på om det är möjligt med bergvärme eller jordvärme.

Du bör även veta om ditt energibehov för att kunna dimensionera rätt storlek på värmepumpen. Det är något som kommer behövas för att ta fram offerterna, och du bör därför veta det när du pratar med installatörerna.

2. Har ditt hus ett vattenburet värmesystem, och bra isolering?

Golvvärme ikon.Du behöver ha ett vattenburet distributionssystem för en luft-vattenvärmepump. Då den distribuerar värme vattenburet till radiatorer eller golvvärme. Har du inte det, och behöver även installera vattenburen värmesystem samtidigt, blir det en mycket större investering. Det kan fortfarande vara värt det, men besparingarna blir mindre på kort sikt. För absolut bästa effektivitet passar golvvärme bäst ihop med en värmepump.

Det är viktigt att huset är välisolerat. Detta gäller för all typ av uppvärmning, då du inte vill att energin ska försvinna genom ytterväggarna, taket eller fönstret. Skulle ditt hus ha värmeläckage, och du dimensionerar din luft-vattenvärmepump utifrån det, kan det innebära en mycket större värmepump än du faktiskt behöver. Skulle du förbättra isoleringen i efterhand står du där med en värmepump som är mycket dyrare än vad du faktiskt behövt, och besparingarna blir därför mindre. 

3. Hur ser klimatet ut där du bor?

Moderna luft-vattenvärmepumparna designade för att klara av nordiska vintrar. Men under väldigt kalla dagar är jord & bergvärme fortfarande effektivare. Detta då värmen i berggrunden och marken inte alls har lika höga temperaturskillnader som uteluften.

Det är därför det först och främst rekommenderat i mellersta och södra Sverige. Men kan absolut fungera fungerar även i norra Sverige, beroende på dina förutsättningar. Det kan då vara värt att kolla in jord- eller bergvärme istället. Eller kanske ta in offerter på både luft-vattenvärmepumpar och bergvärme, för att se vilket alternativ som är bäst för dig.

4. Kan du ta del av rotavdraget?

Med rotavdraget kan du spara 30 % på arbetskostnaden för luft-vattenvärmepumpen. Det blir i praktiken ett avdrag på 9 % av totala priset, då för luft-vattenvärmepumpar räknas arbetskostnaden ett schablonbelopp på 30 % av totala beloppet.

För att kunna ta del av rotavdraget krävs det dock att du/din bostad möter vissa krav.  Några av dessa är:

  • Du måste äga huset.
  • Du kan inte få rotavdrag i 5 år efter huset byggts.
  • Måste betalas elektroniskt.
  • Du måste ha betalat nog med skatt.
  • Du har inte tagit ut mer än 50 000 i rotavdrag under året, eller 75 000 i rot- och rutavdrag sammanlagt.

Läs om allt som gäller för dig på Skatteverkets hemsida.

5. Jämför offerter på luft-vattenvärmepumpar från flera aktörer

En luft-vattenvärmepump är en stor investering. Och du bör ta in och jämföra offerter från flera företag innan du bestämmer dig. På så vis kan du få en bättre bild av marknadens utbud, och vad som passar bäst för ditt hus. Billigast är långt ifrån alltid bäst - då det är en pump som ska hålla i väldigt många år, och är en långsiktig investering. 

På GreenMatch jobbar vi med att hjälpa dig med just detta. Vi samarbetar med installatörer och leverantörer i hela Sverige. Genom att fylla i formuläret ovan hjälper vi dig att komma i kontakt med relevanta företag. 

Vi kan komma att kontakta dig för kompletterande information, för att sedan matcha dig med företagen. De kommer i sin tur kontakta dig för att kunna ta fram skräddarsydda offerter utifrån dina unika behov. Du kan sedan i lugn och ro jämföra de olika offerterna och välja den lösning som passar dig bäst.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.

Medförfattare: Mattias Hallén Mattias Hallén