Jämför pris och offerter på luft-vattenvärmepumpar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 02 mars 2021

Så får du de bästa offerterna på luft-vattenvärmepumpar

Luft-vattenvärmepump - ett bra val, på flera sätt

Det finns flera anledningar till varför vi i Sverige bör byta till en luft-vattenvärmepump. Fördelar med luft vatten värmepump är till exempel att det är en ekonomisk vinning, då du kan spara upp till 60 % energi på en luft-vattenvärmepump jämfört med direktverkande el eller oljepanna.

En luft-vattenvärmepump genererar 2-3 gånger mer energi än den förbrukar. Det vill säga att luftvärmepumpen kan ge dig 3kW när den själv bara förbrukar 1kW.

Om du dessutom använder dig av miljömärkt el blir miljöpåverkan minimal. Många av de nyare pumparna är också kompatibla med system för solceller och annan typ av mikroproducerad energi.

Behöver du byta till en luft-vattenvärmepump? Hos oss kan du beställa upp till 4 offerter helt kostnadsfritt. Då får du offerter från lokala leverantörer - utan förpliktelser. Du kan i lugn och ro jämföra pris och kvalitet hemma.

Genom att du beställer offerter sätter du företag i konkurrens med varandra, och på så vis kan du få ett pressat pris du inte annars skulle kunna få.

Offerter på värmepump i Sverige

Detta bör du tänka på innan du beställer offerter

1. Vad har du för energiförbrukning på ett år?

Hushållets energibehov har betydelse för effekten på din luft-vattenvärmepump. Vi rekommenderar dessa pumpar till hushåll som har ett energibehov på under 25 000 kWh per år. Om ni har ett högre energibehov rekommenderar vi antingen bergvärme eller jordvärme.

En luftvatten-värmepump kan i vissa fall vara mer kostnadseffektivt än till exempel bergvärme på lång sikt. Detta gäller främst i södra och mellersta Sverige, där klimatet är mildare.

Du kan även läsa mer om testade luft/vatten-värmepumpar här.

2. Hur ser klimatet ut där du bor?

Luftvärmepumpar är inte lika effektiva som markvärmepumpar under vintermånaderna. Trots detta är de moderna luft/vatten-värmepumparna designade för att klara av nordiska vintrar och kan vara det rätta alternativet för en normalstor villa i Sverige.

Dessa rekommenderas främst i mellersta och södra Sverige, men de fungerar även i norra Sverige. De flesta pumparna klarar av en temperatur ned till -25 grader och vissa modeller även kallare än så.

3. Har ditt hushåll ett vattenburet värmesystem?

Märk väl att du måste ha ett vattenburet distributionssystem för att installera en luft-vattenvärmepump. Luft-vattenvärmepumpen distribuerar värme vattenburet till radiatorer eller golvvärme.

På grund av detta kan denna värmepump fördela värmen jämnt över hela huset, i jämförelse med exempelvis luft-luftvärmepumpen som blåser ut värme från en eller flera fläktar.

4. Är du beredd att bli mer energieffektiv och ekonomisk?

Sista frågan finns det egentligen bara ett svar på, ja! Med en luft-vattenvärmepump kan du spara massor av pengar, samt att du gör vår miljö en björntjänst på köpet. Om du känner att denna typ av värmepump passar ditt hus ska du inte tveka på att beställa offerter. Genom att bli mer energieffektiv kan du minska dina CO2-utsläpp nämnvärt.

Extra tips

Det är viktigt att huset är välisolerat. Detta gäller för all typ av uppvärmning, då du inte vill att energin ska försvinna genom ytterväggarna. För att få det mesta utav din luft-vattenvärmepump rekommenderar vi därför att du ser till att det inte finns några läckor vid fönster, dörrar och andra potentiella ställen.

Tänk även på att ju lägre framledningstemperatur dina element har, desto effektivare blir uppvärmningen.

Det som oftast leder till den energieffektivaste lösningen är golvvärmen. Detta eftersom värmen fördelas över hela huset, och klarar sig därmed med lägre framledningstemperatur än exempelvis radiatorer.

Få upp till fyra offerter gratis på luft/vatten-värmepump genom att fylla i formuläret, eller klicka på knappen nedan. Inga förpliktelser medföljer.

Så om du har ett hushåll:

  • Med ett årligt energibehov under 25 000 kWh per år,
  • Bor i södra eller mellersta Sverige,
  • I en inte allt för stor villa,
  • Samt har ett vattenburet distributionssystem

...då är en luft vatten värmepump möjligtvis ett av de bästa värmesystemen du kan införskaffa idag.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Hur mycket kostar en luft-vattenvärmepump?

1. Vad är priset för en totalentreprenad på luft-vattenvärmepump?

En bra luftvatten-värmepump brukar ligga på 90 000 - 130 000 kronor inklusive installation. Det finns även billigare luft-vattenvärmepumpar, som ofta börjar på cirka 60 000 kronor, men dessa är ej att rekommenderas om du vill ha en så effektiv energikälla som möjligt. De är billigare i installation, men besparingen på lång sikt blir avsevärt mycket mindre.

2. Beräkna rotavdraget

I majoriteten av alla fall är en investering i en luft-vattenvärmepump ett mycket bra sätt att spara pengar på. Rot-avdraget ligger på 30% av arbetskostnaden. Arbetskostnaden beräknas som ett schablonbelopp, och det ligger på 30% av totalkostnaden.

Läs mer om rot-avdrag och luft vatten värmepump pris.

Du kan även läsa mer om rot-avdrag på Skatteverkets hemsida.

3. Vilka faktorer påverkar priset?

Den största faktorn som påverkar priset är hur mycket energi värmepumpen bör producera, vilket i sin tur beror på storleken på huset.

En annan faktor som också påverkar priset, precis som med de flesta elektriska apparater, är varumärket. En luft vatten värmepump med ungefär samma specifikationer och prestanda kan skilja mycket i pris beroende på vilket varumärke som tillverkat den.

4. Övriga faktorer som påverkar priset

Det finns faktorer, utöver pumpen, som du behöver ta hänsyn till också. Om du vet med att du behöver fler element för att kunna värma upp huset ordentligt kan dessa kosta cirka 4000 kronor till 6000 kronor.

Andra övriga faktorer som påverkar priset på din luft vatten värmepump kan till exempel vara:

  • Garantin - hur lång är den? Ifall något oväntat skulle ske.
  • Varmvattenberedaren - Bör kunna möta hushållets behov av varmvatten
  • Mobil styrning - styr ditt värmebehov med din smartphone.
  • Kondensvattentråg/Kondensvattenrör - kan pumpen förhindra isbildning?
  • Andra tillbehör - till exempel om pumpen klarar temperaturer ned till -20 C, eller hur hög/låg ljudnivån är.

Luft vatten värmepump

Så här beställer du offerter

1. Tänk över ovanstående punkter, fundera över dina behov och fyll sedan i vårt formulär. Att fylla formuläret tar cirka 1 minut, det är helt gratis och inga förpliktelser medföljer. Vi kommer sedan att kontakta dig för mer information, och efter ett tag får du dina offerter, där du i lugn och ro kan kolla över dem och bestämma vilken som passar dig bäst.

2. Offerterna är skräddarsydda för just dina behov, utifrån vad du fyllt i formuläret, samt efter övriga upplysningar efter telefonsamtal med oss på GreenMatch. Allt för att du ska få så bra service som möjligt.

3. Genom att du beställer offerter sätter du leverantörerna i konkurrens med varandra, och på så vis kan du få de att pressa sina priser, vilket i slutändan gynnar dig och du får ett betydligt billigare pris, samtidigt som du får en skräddarsydd lösning, bara för dina behov. Välkommen att fylla i formuläret, eller klicka på knappen nedan!

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Mattias Hallén
Skriven av Mattias Hallén, Skribent

Mattias har jobbat som skribent för GreenMatch i 2 år. Under dessa år har fokus legat på allt som rör solenergi, värmeteknik, miljö och hållbarhet. Tack vare Mattias har GreenMatch bland annat blivit omnämnd av Klimatsmart.se och den ideella organisationen White Monday.