Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär
Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump
Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck
Bergvärme och jordvärme utnyttjar samma typ av energikälla i form av lagrad solvärme. Förutsättningarna för att ha bergvärme eller jordvärme är väldigt olika, men trots detta är det många som funderar vad som passar deras hushåll bäst.
Oavsett om du vill ha bergvärme eller jordvärme så är det bäst att ta in och jämföra offerter. Genom oss kan du få upp till 4 gratis offerter utan bindning. Du slipper allt arbete med att själv beställa offerter och installatörerna vet att de konkurrerar om dig som kund så de ger dig sina bästa offerter. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt superenkla formulär för att starta.
Det tar bara 30 sekunder
Både bergvärme och jordvärme utnyttjar solens lagrade värme för att utvinna energi. Medan bergvärme hämtar energi ur en kollektorslang som placeras vertikalt ner i berggrunden, så man kan säga att jordvärme fungerar som en horisontal bergvärme.
Inuti kollektorslangen finns en brinevätska, som består av vatten blandat med någon typ av frostskyddsvätska. Detta kan till exempel vara etanol som har en väldigt låg fryspunkt, vilket förhindrar att brinevätskan fryser vid låga temperaturer. Själva kollektorslangen är ofta tillverkad av polypropenplast.
Eftersom både bergvärme, jordvärme och sjövärme kräver samma typ av värmepump, innebär detta att det finns många märken och modeller att välja mellan. Du kan läsa mer om bergvärmepumpar under fliken i huvudmenyn.
Även om de använder samma värmepump har de ändå vissa skillnader, och både bergvärme och jordvärme har respektive för- och nackdelar som lönar sig att beakta när du ska välja energikälla.
Beroende på energiförbrukning och husets storlek krävs en viss effektstorlek på värmepumpen. Denna måste dimensioneras rätt i förhållande till borrhålet för att utnyttjas optimalt. Är borrhålet djupare än rekommenderat, så kan du kompensera detta med en mindre värmepump.
Värmepumpar för jord- och bergvärme kräver ett vattenburet uppvärmningssystem. Har du lågtempererade radiatorer eller golvvärme, så krävs inga större justeringar vid en installation. Går du däremot från luftburen värme så tillkommer kostnader för den vattenburna systemet.
Jordvärme har generellt en lägre totalkostnad på runt 100 000 kr - 150 000 kr, jämfört med bergvärmens totala kostnad på runt 110 000 till 160 000 kr. Nu ska det påpekas att detta är väldigt generella siffror och kan skilja sig stort utifrån dina specifika förutsättningar.
Bergvärme utnyttjar solens varma strålar genom att dessa värmer upp ytvattnet. När ytvattnet sakta sjunker genom berggrunden så värms även grundvattnet upp. Solen värmer även upp berggrunden till viss del. Ju bättre värmeledningsförmåga berggrunden har, desto mer energi går att utvinna per meter borrhål.
Beroende på berggrundens sammansättning, hushållet energibehov samt storleken på byggnaden som ska värmas upp, ska borrhålet anpassas därefter. Ett normalt borrdjup är mellan 90-200 meter. Behöver man ett djupare borrhål för att få ut tillräcklig mängd energi, så borrar man normalt sett två hål.
Detta beror framför allt på att maskinerna som används inte är gjorda för att borra djupare än 200 meter. Det är dock viktigt att borrhålen är minst 20 meter ifrån varandra. Borrhålen sänker nämligen temperaturen på den omkringliggande berggrunden något. Denna temperatursänkning brukar stabiliseras efter ungefär fem år.
Den vanligaste nackdelen som många nämner gällande bergvärme är att det är dyrt. Kostnaden för att borra vid bergvärme, och värmepumpen blir tämligen dyrt. Totalpriset för bergvärme brukar ligga mellan 110 000 och 160 000 kronor för en normalstor villa. Beroende på var du bor i landet varierar priserna markant. Bor du i norra Sverige kanske du vill läsa mer om bergvärme i Norrland.
När borrhålet och bergvärmepumpen är korrekt dimensionerade krävs sällan spetsvärme. Ett alltför grunt borrhål kan medföra att energin tar slut. Detta kan ske om man tar mer energi av berget, än vad man ger tillbaka. En alltför liten värmepump resulterar i att spetsenergi i form av elpatron eller annan energikälla måste användas oftare. Det går inte att förlänga ett existerande borrhål, utan då måste man borra ett nytt.
Har du långt ner från markytan till berggrunden rekommenderas sällan bergvärme. Det beror på att sträckan i jordlagret är dyr att isolera. Dessutom har det visat sig att fler fel uppkommer med borrhål som har långa sträckor av foderrör, vilka används för att isolera sträckan genom jordlagret och ner i berget.
Bergvärme är en av de vanligaste uppvärmningsystemen som installeras. De senaste åren har installationerna av bergvärmepumpar ökat markant. Det beror nog mycket på att det är ett säkert och väldigt hållbart system. En bergvärmepumps livslängd beräknas vara i 20-30 år och borrhålet kan vara i minst ett sekel.
Populariteten gör att det finns många olika typer av bergvärmepumpar att välja mellan. Likaså finns det många leverantörer, vilket gör att du som konsument sitter i en bra förhandlingsposition. Läget är dock lite annorlunda i storstäderna där efterfrågan driver upp marknadspriserna.
När bergvärmepumpen har gjort sitt går det att återanvända den borrade energibrunnen igen. Eftersom borrhålet inte tar mer än 20 cm i diameter krävs ingen stor tomtyta. Det finns vissa kommuner som dock vill att det ska vara minst 10 meter till närmaste tomtgräns från borrhålet.
Bergvärme | |
---|---|
90-200 meter djupt borrhål - 20 meter mellan borrhålen - 5 meter från husgrund | |
Fördelar | Nackdelar |
Vanligast i Sverige - ger stort utbud | Dyra investeringskostnader |
Driftsäkert, mycket god livslängd | Kräver rätt dimensionering från början |
Borrhålet kan återanvändas | Svårt att korrigera borrhålet |
Kräver ingen stor tomt | Kräver rel. kort avstånd till berget |
Till skillnad från bergvärme, så utnyttjar jordvärme, eller markvärme, solens strålar lite annorlunda. Eftersom kollektorslangen ligger omkring en meter ner i berggrunden, så är det framför allt markvärmen som utnyttjas. Det är därför som jordvärme framför allt är populärt i södra Sverige.
Jordvärmens kollektorslang kräver en ganska stor yta. Den bästa marken är lerjord med hög vattenhalt. Slangen påverkar markens klimat något, vilket du bör ha i åtanke om du har mycket växtlighet där slangen grävs ner. På samma sätt minskar slangen möjligheterna att gräva för husgrund eller pool i framtiden.
Precis som för bergvärme används en värmepump som kräver ett vattenburet uppvärmningssystem med radiatorer eller golvvärme. Dessa finns i en mängd storlekar och modeller, beroende på vilka behov ditt hushåll har.
Här kan du läsa mer om priset på jordvärme: jordvärmepump pris.
Precis som för bergvärme är jordvärme en relativt dyr investering. Har du en åker som inte plogas, eller någon annan typ av obrukad mark, går det givetvis att lägga kollektorslangen där. Ska du lägga jordvärmen på tomten kommer detta innebära ett ganska stort ingrepp.
En del leverantörer av jordvärme beräknar kostnaden för återställning av tomten i sin offert. Du bör dock höra efter innan så du vet vad som gäller. Det är inte så roligt att ha en leråker till tomt lagom till sommaren börjar. Precis som ovan nämnt sänker jordvärmen markens temperatur något. Det behöver inte vara negativt, men är viktigt att ha i åtanke.
Eftersom kollektorslangen ligger förhållandevis ytligt blir den känslig för låga temperaturer och tjäle. Ju kallare årsmedeltemperaturen är där du bor, desto djupare bör du också gräva ner slangen. En medelstor villa kräver normalt sett mellan 250-400 kvadratmeter yta, i somliga fall krävs ännu större areal.
Jordvärme är ett välbeprövat system som är särskilt vanligt i Sydsverige. Eftersom bergvärme, sjövärme och jordvärme använder samma typ av värmepumpar, så finns det ett stort utbud på marknaden. Du kan finna exempelpriser i vår prislista för bergvärme. Dessa är alltså applicerbara även för jordvärme.
Kollektorslangen går att återanvända när värmepumpen gjort sitt. Den har dock en lång livslängd, vilket gör att man kan tjäna in kostnaden på jordvärme relativt snabbt. Själva värmepumpen kan ge energibesparingar på mellan 50 och 70 procent.
Detta är något sämre effektivitet än för bergvärme, men kompenseras av att installationskostnaden är billigare. Har du körkort för grävmaskin kan du utföra delar av arbetet själv. Se dock upp så du inte stöter på vatten- eller elledningar nere i marken. Om problem skulle uppstå är jordvärmeslangen relativt enkel att byta ut jämfört med om du har bergvärme.
Jordvärme | |
---|---|
Slang nergrävd på 90-150cm djup - Slingrande, kräver 1,5 meter mellanrum - Vanligt i södra Sverige | |
Fördelar | Nackdelar |
Samma värmepump för bergvärme | Kräver en stor yta |
Kollektorslangen kan återanvändas | Stort ingrepp i trädgården |
Driftsäkert, god livslängd | Sänker marktemperaturen något |
Går att byta ut och uppgradera | Känslig för låga temperaturer |
Som synes är förutsättningarna för jord- och bergvärme väldigt olika. Generellt är oftast bergvärme mest lämpligt, och ofta det bättre valet. Men med rätt förutsättningar, och stor nog tomt, kan jordvärme tillgodose dina värmebehov till en något lägre investeringskostnad.
Oavsett vilket alternativ du väljer så kan du få rotavdrag för arbetskostnaderna och bidrag för värmepumpen med det nya bidraget för energieffektivisering.
Beställ offerter på bergvärme eller jordvärme redan idag. Du slipper själv tillbringa timmar med att ringa installatörer. De vet att de konkurrerar om dig som kund så de ger dig sina bästa erbjudanden. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett superenkelt formulär för att komma igång.
Det tar bara 30 sekunder
Det är en stor investering, jordvärme kräver stor yta och det krävs tillstånd från kommunen för att installera jordvärme.
Skillnaden är varifrån de hämtar värme. Bergvärme kräver ett borrhål på över 100 meter, medan jordvärme utvinner värmen från jordens översta lager.
Den totala kostnaden för jordvärme brukar ligga mellan 100 000 och 200 000 kronor.
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?