Solceller - Jämför pris och offerter från installatörer nära dig
Begär dina gratis offerter
Beställ offerter
1/2
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Senast uppdaterad: 11 januari 2023

Vill du köpa solceller?

Med solceller kan du spara pengar, samtidigt som du bidrar till ett mer förnybart samhälle. Priset på ett solcellspaket till villa på 5 kW brukar ligga på runt 90 000 kronor. Är det då lönsamt att investera i solceller? Det tycker i alla fall fler och fler svenskar, speciellt eftersom priserna under de senaste 10 åren har minskat med över 90 %.

Ska du installera solcellerna på ditt tak bör det inte täckas av skugga från närliggande byggnader eller träd. För att bäst ta vara på solenergin bör taket vara i sydlig riktning, men mindre variationer kommer inte märkas allt för mycket. Du bör dock undvika att montera solcellerna i rakt nordlig riktning.

För optimal upptagning av solenergin bör taket ha en lutning på 35-45 grader. Men skulle det vara nödvändigt går det går alltid att vinkla solcellerna.

Beskrivning av taklutningar

När du bestämt dig för att skaffa solceller till din villa bör du fundera över priset. Priserna varierar beroende på vilken leverantör du väljer, och självklart en rad andra faktorer också.

Därför bör du alltid jämföra priser, vilket du gör enklast genom att beställa offerter. På så vis kan du få en översikt över både pris och kvalitet. Hos oss får du upp till 4 offerter från lokala leverantörer – helt kostnadsfritt.

Det finns flera fördelar med att beställa offerter från oss på GreenMatch:

 • Du får ett konkurrenskraftigt pris då leverantörerna konkurrerar om dig.
 • Du får upp till 4 offerter genom att fylla i vårt formulär.
 • Vi gör grovjobbet åt dig, du slipper leta runt bland alla leverantörer själv.
 • Vår tjänst medför inga förpliktelser, du kan när som helst välja att inte fortsätta processen.
Beställ offerter på solceller

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Solceller: Pris på moduler och installation

Ett genomsnittligt pris för ett solcellspaket är 18 200 kronor per installerad kW inklusive moms. Det motsvarar ett pris på cirka 2 750 kronor per kvadratmeter. Detta solcellspris inkluderar även installation. Solpaneler ska alltid installeras av en certifierad elektriker.

Pris på solceller
AnläggningarEffektCirkapriser
Fritidshus3 kW55 000 kronor
Mindre villa5 kW90 000 kronor
Större villa7 kW130 000 kronor
Mindre gård10 kW150 000 kronor
Större gård15 kW225 000 kronor

Solcellsbidrag och rotavdrag – vad ska jag välja?

Det finns både fördelar och nackdelar med solcellsbidraget och rotavdraget. Nedan redovisar vi för vad det innebär. Rotavdraget får du direkt som ett avdrag på fakturan, medan du får solcellsbidraget som en klumpsumma, vilken kan dröja flera månader beroende på köerna.

Vad gäller för solcellsstödet?

Solcellsstödet, även kallat investeringsstöd eller solcellsbidrag, ligger på 20 % av totalkostnaden för både privatpersoner och företag.

Du kan ansöka om solcellsbidraget via Boverkets e-tjänst. Du kan även ladda ned en ansökningsblankett och skicka direkt till Länsstyrelsen. Det är däremot lång väntetid för att få solcellsstödet för tillfället.

I vårbudgeten 2019 bestämdes det att budgeten för solcellsbidraget skulle höjas från 436 till 736 miljoner kronor. I samband med ett lägre stöd kan allt fler personer få del av solcellsbidraget.

Obs! Solcellsstödet utgår den 7 juli

Sista ansökningsdagen för solcellsstöd på 20 % är den 7 juli 2020. Investeringsstödet planeras bytas ut från 2021 till en skattereduktion, som är något lägre än nuvarande stöd. Läs mer om förändringarna här.

Vad gäller för rotavdraget?

Rotavdraget ligger på 30 % av arbetskostnaden. Arbetskostnaden är baserat på ett schablonbelopp på 30 % av totalkostnaden.

Fördelen med rotavdraget är att du får det som ett avdrag på slutfakturan direkt. Nackdelen är att du får ut mindre pengar jämfört med det statliga investeringsstödet (9 % av totalkostnaden istället för 20 %). Det är Skatteverket som sköter allt som rör rotavdraget.

För att kunna ansöka om rotavdrag krävs bland annat att:

 • Huset ska vara minst 5 år gammalt.
 • Du måste stå som ägare till huset där installationen äger rum.
 • Du måste vara obegränsat skatteskyldig under beskattningsåret.

Du kan läsa mer om solcellsstödet och rotavdraget här: Rotavdrag för solceller och värmepump

Solceller: Test av 8 solcellsmoduler

Energimyndigheten har testat flera solcellsmoduler för att se hur väl solceller i Sverige fungerar. Det första som redovisas är att solcellsmodulerna generellt har en något lägre effekt än vad tillverkaren anger. Detta redovisas som en procentuell skillnad i den högra spalten på tabellen nedan.

Efter test i olika temperaturer och väderlek minskade solcellernas effekt med 1-3 procent. Likaså visade sju av nio fabrikat flammighet i ytan efter testet. Detta påverkar dock inte effekten, men eftersom solceller vanligen sitter synligt är det bra att veta.

Nedan får du en överblick över vad solceller kostar, samt Energimyndighetens mätningar på både effekt och effektminskning efter åldring. Testet är det senaste från Energimyndigheten, och har några år på nacken, så priserna kan ha sjunkit sedan testet gjordes för cirka 4 år sedan.

Bäst i test solceller
TillverkarePris inkl. momsUppmätt effekt (w)Pris per uppmätt wattEffektminskning
efter åldring %
CentroSolar
(S255P60 Professional)
3157 kr24213,05:--3
JA Solar
(JAM6(BK)-60-260/SI)
2638 kr25110,51:--3
PPAM
(Paladium)

2690 kr

22611,90:-0
Q CELLS
(Q.PRO BLK-G3)
2375 kr2459,69:--3
Renesola
(JC250S-24/Bb-b)
2711 kr24411,11:--1
SolarWorld
(Sunmodule Plus SW 250 mono black)
2517 kr24710,19:--1
SunPower
(SPR-E20-327)
5310 kr31017,13:--1
Yingli Solar
(Panda YL270C-30b)
2760 kr26710,34:--3

Genom att jämföra priset med den uppmätta effekten kan man se att det generellt sett inte finns några större skillnader i priset per watt. SunPower är dock ett undantag då priset per watt för denna är över 17 kronor, medan de andra har ett wattpris mellan 9 och 13 kronor.

Beställ offerter på solceller!

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Installation av solceller på din villa

Innan vi går in på hur du kan installera solceller är det viktigt att se om ditt hus passar för solceller. Nedan har vi 3 frågor du bör fundera över innan du slutligen bestämmer dig för om du ska köpa solceller eller inte.

 • Vilket väderstreck vetter taket mot?
  Om svaret är syd, sydväst eller sydost har du optimala förutsättningar. Självklart kan du även montera dina solpaneler mot öst, väst eller norr också, men du kommer inte att få samma mängd solinstrålning.
 • Vilken lutning har ditt tak?
  Den optimala taklutningen är 35 – 45 grader, men allt från 20 – 60 graders lutning fungerar. Tänk dock på att om du vill vinkla dina solceller på platt tak krävs det bygglov.
 • Faller det någon skugga på taket?
  Det bör inte falla någon skugga på dina solpaneler. Hela solpanelens effekt kan minska om bara en liten del av den skuggas. Därför är det bra att innan installationen se över om det finns träd, byggnader, ventilationsrör eller annat som skuggar taket.

Slutligen bör du som kund överväga kvalitet i olika utformningar av system för solcellsanläggningar, då en kvalitativ sådan kan hålla i minst 20 – 30 år. Investeringskostnaden är hög och återbetalningstiden är relativt lång (10-20 år), men efter du får gratis elektricitet till hemmet.

Installera solceller själv eller anlita en installatör?

Oavsett hur du vill göra med monteringen av solpanelerna på taket måste en certifierad elektriker ta hand om allt som har med elektriciteten att göra – detta får inte göras själv om du inte är elektriker.

Först och främst måste du göra en föranmälan till elnätsägaren om du ska ansluta din solcellsanläggning. I de flesta fall hjälper installatören dig med detta, samt håller kontakten med elnätsägaren under hela processen.

Om du istället vill lagra din el kan du köpa solcellsbatterier, eller lagra genom vätgas och bränsleceller. På så vis kan du producera el på sommaren och använda överskottet på vintern. Genom ett sådant system kan du bli självförsörjande, men det krävs en hel del investering och kunskap innan du kan ge dig på detta.

Montera dina solceller

Solcellsmodulerna monteras på en ram som vanligen är tillverkad av aluminium. Växelriktaren monteras inomhus, och därefter kan nätanslutning ske. Det är växelriktaren som omvandlar likströmmen till växelström.

Det är också viktigt att du har en kopplingsbox om du är i behov av flera strängar (sammanhängande solceller). Kopplingsboxen samlar likströmmen från dessa strängar och leder den vidare till växelriktaren.

För att din solcellsanläggning ska kunna vara säker måste den också ha en DC- och AC-brytare. Dessa brytare kan koppla på och av likströmmen och växelströmmen ifall något skulle bli fel i din anläggning.

Sist men inte minst monteras en elmätare inne i huset, så att du kan hålla koll på om dina solceller fungerar som de ska, och hur mycket el de producerar.

Slopat bygglov för installation på lutande tak

Du behöver inte bygglov om du har lutande tak och om ditt solcellspaket installeras i takets riktning. Det finns dock undantag för det slopade bygglovet. Nedan listar vi några undantag:

 • Om huset ligger utanför detaljplanerat område
 • Om huset har högt värde:
  • Historiskt
  • Kulturhistoriskt
  • Miljömässigt
  • Konstnärligt
 • Du har ett platt tak och vill vinkla dina solceller
En förklaring över olika solcellsbegrepp

Koppla solceller till ett batteri

Nuförtiden finns det utmärkta lösningar för att lagra solenergi. Solceller kan kopplas till lagringsbatterier så att du kan ta tillvara all energi som dina solceller producerar. Stora batterier, som exempelvis Tesla Powerwall, lämpar sig för stora villor eller om du har en elbil som laddas under natten. Mindre och billigare lösningar finns också för sommarstugor och mindre villor där energibehovet är mindre.

Hur lång livslängd har solceller?

Solceller har vanligen en produktionsgaranti på 25 år, även om de beräknas hålla längre än så. Produktionsgarantin brukar garantera att produktionen under dessa 25 år ska ha minst 80 % av sin ursprungliga effekt. Varje komponent i din solcellsanläggning har även en produktgaranti.

Det som oftast först måste bytas ut är växelriktaren, och en sådan kan behöva bytas efter 15 år. En växelriktare för en solcellsanläggning på 3 kW kostar drygt 10 000 kronor.

Det är svårt att veta hur länge själva solcellerna håller. Forskare menar att de kan användas i mer än 50 år utan att tappa i effektivitet, men det är svårt att veta i praktiken än. Men att de har en lång hållbarhet, och är mycket tåliga, märks inte minst då de används i rymden för att förse satelliter med ström.

Solceller i Sverige

Solceller i Sverige har blivit allt populärare på senare år. Fram till 2018 har den installerade effekten per år bara ökat. 2018 var ett rekordår när det kommer till installerad solcellseffekt, och det installerades 180 MW enligt Svensk Solenergi.

När det kommer till ansökningar om solcellsbidraget ligger Västra Götalands län i topp, tätt följt av Skåne. Nedan har vi gjort en topp 5-lista för län i Sverige när det kommer till antalet bidragsansökningar fram till och med 2018.

Antal ansökningar om solcellsbidraget per län
LänAntal ansökningar om solcellsbidrag
Västra Götalands län6 293 ansökningar
Skåne län5 012 ansökningar
Stockholms län4 200 ansökningar
Östergötlands län2 427 ansökningar
Hallands län2 290 ansökningar

Läs mer om solceller i ditt närområde:

Solinstrålning i Sverige

Vissa menar att solceller inte är lönsamt på grund av den låga solinstrålningen och vårt nordliga läge. De södra delarna av Sverige har liknande solinstrålning som Paris och centrala Europa.

Enligt Svensk Byggtjänst har Malmö en solinstrålning som Paris, och Stockholm ligger inte långt efter. SMHI menar att södra och sydöstra Sverige har en solinstrålning som stora delar av Tyskland. Dessa siffror ligger på cirka 1000 – 1100 kWh/m2 och år. Resterande Sverige har en solinstrålning på mellan 800 – 1000 kWh/m2 och år.

Solcellers verkningsgrad på marknaden ligger på cirka 15 % till 22 %. En kvadratmeter solceller genererar ungefär 150 watt under en solig dag.

1 kW anläggning = 6,6 m2 = 950 kWh per år, om det är cirka 35 – 45 graders lutning i söderläge utan skugga.

Producera egen el – under sommar & vinter

Om du producerar mer el än vad du själv använder, kan du sälja överskottselen till det externa elnätet. Nuförtiden finns det många elhandelsbolag som är villiga att köpa el från mikroproducenter. Vanligen kan du få 10-50 öre per kWh. För att kunna göra detta krävs en elmätare som visar hur mycket el du levererar varje timme.

Du kan även få skattereduktion på den el som du säljer. Du får då 60 öre per kWh, men max 18 000 kronor per år.

För att få skattereduktion måste du vara mikroproducent. För att kunna vara mikroproducent krävs följande:

 • Du får inte ha en effekt på din anläggning som överstiger 43,5 kW
 • Din huvudsäkring får inte överstiga 63 ampere
 • Du får inte förbruka mindre el än du producerar

Skillnaden i solcellernas effektivitet mellan sommar och vinter är markant. Under sommarmånaderna är det sju gånger så mycket ljusenergi som under vintern. Detta innebär att en anläggning som är dimensionerad för vintern måste vara sju gånger så stor, för att kunna producera lika mycket energi som en sommardimensionerad anläggning. Därför är det lättare att sälja överskottselen under sommaren, får att sedan underlätta elräkningarna på vintern.

Beställ offerter på solceller!

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Så fungerar solceller

Solens strålar träffar solpanelen, som genom sin energi skapar en spänning mellan kiselskiktena i solcellerna. Denna spänning tas upp av metallkontakter som sedan kan omvandla solenergin till likström. Likströmmen går sedan till en växelriktare som förvandlar likströmmen till växelström. Elen kan du sedan använda till ditt hushåll.

Utformning av solceller består av moduler som ofta innehåller 60 eller 72 solceller. Dessa moduler av solceller kallas för solpaneler. De består vanligen av lödade kiselskivor.

Från solstrålar till elektricitet i hemmet

En kristallin solcell är uppbyggd med dopade kiselskivor och metallkontakter. Det fungerar det som följande:

Solens strålar träffar den kristallina solcellen. När detta sker börjar elektronerna i kiselskivorna vandra mot metallkontakterna. Den övre skivan blir negativt laddad och den undre blir positivt laddad.

Det negativa kiselskiktet (n-dopat) får ett överskott av elektroner, medan det positiva kiselskiktet (p-dopat) får ett underskott, ett så kallat elektronhål.

Det är när dessa elektroner börjar vandra som likström skapas genom att de två metallkontakterna kopplats samman. Likströmmen går sedan, via en växelriktare, in i huset som växelström som gör att du kan få exempelvis dina lampor att lysa.

Så fungerar solceller

Mono- och polykristallina solceller

De kristallina solcellerna är de vanligaste solcellerna vi har för privatpersoner i Sverige. Det finns både monokristallina och polykristallina.

De kristallina solcellerna består av kiselplattor som med hjälp av metallkontakter genererar elektricitet.

Monokristallina solceller

 • Den äldsta varianten
 • Dyrare än polykristallina
 • Effektivaste varianten av kristallina solceller
 • Alstrar mer energi än polykristallina vid sämre ljusförhållanden
 • Verkningsgrad på ungefär 15 – 22 %

Polykristallina solceller

 • Använder mindre kisel än monokristallina solceller
 • Använder mindre energi vid tillverkning
 • Den billigaste av de kristallina solcellerna
 • Det är den vanligaste solcellen vi har
 • Verkningsgrad på ungefär 15 – 17 %

Tunnfilmssolceller – fungerar bra vid höga temperaturer

Tunnfilmssolceller är billigare att tillverka än kristallina solceller, däremot är verkningsgraden inte lika hög, vilket gör att du behöver större yta för samma effekt som kristallina.

Verkningsgraden för tunnfilmssolceller förändras inte lika mycket vid molnigt väder, eller om det faller skugga över dem. Prestandan förändras heller inte märkbart vid extrem värme, som kristallina solceller gör.

Vidare är tunnfilmssolceller flexibla och smidiga, eftersom de är så pass tunna. Därför är det vanligt att använda dessa solceller till båtar, husvagnar eller husbilar. Tunnfilmssolceller används även i vissa fall för solcellstak.

Solceller för framtiden

Det finns även andra solceller som just nu är i ett experimentstadie. Några av dessa är bland annat:

 • Perovskitsolceller
 • Grätzelsolceller
 • Nanotrådsbaserade solceller
 • Tandemsolceller
Fördelar och nackdelar med solceller

8 fördelar och nackdelar med solceller

Fördelar

1. Du blir inte lika beroende av elpriser

När du producerar egen el slipper du köpa så mycket el från elhandelsbolagen. Detta leder i sin tur till att ditt hushåll blir mindre beroende av höjda elpriser.

2. Ökar värdet på ditt hus

Solpaneler ökar husets standard vad gäller energianvändning. När du installerar solceller har du möjlighet att göra en energibesiktning för att få en energicertifiering. Det är ett intyg på att bostaden är energisnål.

3. Underhållsfritt

Solceller är näst intill underhållsfria. Systemet bör undersökas var 4 – 7:e år. Utöver detta handlar det mest om att hålla solpanelerna rena och fria från exempelvis smuts och löv.

4. Grön el direkt från solen

Elproduktion från solceller medför inga koldioxidutsläpp, och räknas därmed som en grön energikälla.

Nackdelar

1. Låg elproduktion under vintern

Under vintern minskar antalet soltimmar. På sommaren kan solcellerna producera upp till hela sju gånger så mycket el som under vintern. Däremot ökar solcellernas effekt vid låga temperaturer. Så när solen väl skiner genererar solpanelerna gott om energi.

2. Hög investeringskostnad

Ett solcellspaket till villan kostar drygt 90 000 kronor. Förväntad återbetalningstid ligger någonstans mellan 10 och 20 år.

3. Känslig för skugga och moln

Solceller ska inte överskuggas. Vid montering är det viktigt att ta kringliggande träd och andra byggnader i beaktning. Om de skuggar solcellerna under stora delar av dagen påverkas elproduktionen negativt.

4. Taket bör ligga mot söder

Solceller ska gärna installeras i sydlig, sydvästlig eller sydostlig riktning. Att installera solceller i norrläge ger lägre elproduktion och liten avkastning på investeringen.

Hitta billiga solceller med GreenMatch

Oavsett om du känner dig 100 % redo att investera i solceller, eller inte, kan det vara bra att få en översikt över vad som finns på marknaden. Hos oss kan du jämföra priser och kvalitet, och beställa kostnadsfria offerter.

 • Beställ upp till 4 offerter från både lokala och rikstäckande leverantörer
 • Det är helt kostnadsfritt
 • Du binder dig inte till något
 • Du får konkurrenskraftiga priser
 • Du slipper leta runt själv efter de billigaste solcellerna på marknaden
Beställ offerter nu!

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Vanliga frågor om solceller

Relaterade artiklar
Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?