Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 10 april 2024

Olika typer av solceller: monokristallina, polykristallina och tunnfilm

Monokristallina solceller Polykristallina solceller Tunnfilmssolceller

De tre vanligaste typerna av solceller på marknaden är:

  • Monokristallina solceller
  • Polykristallina solceller
  • Tunnfilmssolceller

Monokristallina solceller och polykristallina solceller är de vanligaste.

Har du en normalstor villa och vill sänka din elräkning med upp till 6 000 kronor per år? Beställ då offerter genom GreenMatch. Du får 4 gratis offerter utan bindning. Du slipper lägga ner timmar på att själv kontakta installatörer och de konkurrerar om dig som kund så du kan vara säker på att du får deras bästa erbjudanden. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett superenkelt formulär för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vilka olika typer av solceller finns det och vad är skillnaden mellan olika solcellstyper?

De absolut vanligaste solcellstyperna är monokristallina solceller och polykristallina solceller. Det finns också tunnfilmssolceller som är tunna och böjliga. Dessa är inte lika vanliga på marknaden.

Huvudskillnaderna mellan monokristallina och polykristallina solceller är att de monokristallina har högre verkningsgrad och är dyrare än de polykristallina solcellerna.

Monokristallina solceller

Monokristallina solceller är baserade på kisel. Dessa solceller har rundade kanter och är för det mesta svarta.

Deras verkningsgrad är mellan 15 och 22 %. Priset per solpanel är högre än för de polykristallina solcellerna. Här kan du läsa mer om pris på solpaneler och solcellers verkningsgrad.

Polykristallina solceller

Även de polykristallina solcellerna är kiselbaserade. Dessa solceller är rektangulära. Deras färg är oftast blåskimrande. Man kan köpa dem i andra färger, men det kan försämra verkningsgraden.

Polykristallina solceller har en verkningsgrad på runt 15 till 17 %.

Tunnfilmssolceller

Tunnfilmssolceller är som namnet säger: just tunna. De olika varianterna brukar kallas efter vilka ämnen de innehåller. CdTe (kadmium, tellurid) eller CIGS (koppar, indium, gallium, selen). CdTe-solceller innehåller mer kadmium än CIGS-solceller. Verkningsgraden och priset är lite lägre för CdTe än för CIGS.

Tunnfilmssolceller är inte lika vanliga som kristallina solceller. De har en jämn färg och är flexibla. Du kan därför sätta dem på ytor där kristallina solceller inte passar.

Tunnfilmssolcellerna har en verkningsgrad på mellan 10 och 16 %.

Monokristallina solceller vs polykristallina

Monokristallina solceller är oftast bättre än polykristallina solceller. Både verkningsgraden (22% vs 17%) och effekten (330 – 400 W vs 250 – 300 W) är högre.

De monokristallina solcellerna har generellt sett högre effekt per krona i jämförelse med de polykristallina solcellerna.

Vilka är bäst: monokristallina eller polykristallina solceller?
Monokristallina solcellerPolykristallina solceller
15-22 % verkningsgrad15-17 % verkningsgrad
Högre prisLägre pris

Integrerade solceller

Till skillnad från solpaneler på taket är integrerade solpaneler en typ av solpanel som är integrerad i taket, som ett solcellstak.

En variant är att de integrerade solcellerna är gjorda av härdat glas och placeras över taket. Integrerade solceller kan antingen ersätta en del eller hela ditt tak.

Solceller material: Vad är solceller gjorda av?

På dagens marknad finns solceller som i de allra flesta fall består av ett tunt halvledarmaterial. Detta halvledarmaterial består oftast av kisel. Halvledarmaterialet fångar upp solens energi och omvandlar den till el. Solstrålarna lyser på solceller och elektrisk spänning uppstår mellan fram- och baksidan.

Här kan du få svar på frågan: Hur funkar solenergi?

Nya effektiva solceller: Hur ser framtiden ut och utvecklingen av nya solceller?

Dagens solceller som är baserade på kisel kan få konkurrens av plastsolceller med många användningsområden.

Eftersom de är gjorda av plast så är de lätta, genomskinliga och böjbara. Även tillverkningen är miljövänligare. Haken är att de måste bli mer effektiva och stabila.

Fördelen med denna typ av solceller är att flexibiliteten gör att de kan användas på många olika sätt. Nu måste solceller installeras och monteras av installatörer, vilket gör att installationskostnaden blir hög. I de allra flesta fall monteras de nu på stora tak. Mindre byggnader tål för det mesta inte vikten.

Denna nya typ av organiska och flexibla solceller skulle kunna klistras direkt på väggar, eller över fönster eftersom de är genomskinliga.

Privatpersoner skulle själva kunna montera dem och välja färg efter tycke och smak. Du skulle kunna ha dem på din ryggsäck eller keps för att ladda bärbar elektronik.

Är du redo att få offerter på de bästa solcellerna för dig?

Jämför offerter på solceller – det är det bästa sättet att se om solpaneler är det bästa gröna alternativet för dig. Genom oss får du upp till 4 gratis offerter utan bindning. Du slipper ringa runt i timmar efter upptagna solcellsleverantörer. Dessutom konkurrerar de om dig som kund så de gör allt för att ge dig sina bästa erbjudanden. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt superenkla formulär för att komma igång.

Vanliga frågor om olika typer av solceller

Daniel Gahnertz
Skriven av Daniel Gahnertz, Skribent

Daniel Gahnertz har arbetat som frilansjournalist och fotograf i nästan två decennier. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor. För GreenMatch.se skriver han om värmepumpar och solpaneler och hur viktig den gröna omställningen i samhället är.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?