Solceller - Jämför pris och offerter från installatörer nära dig
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 08 mars 2021

Solceller i Västra Götaland

Hitta solcellsleverantörer i Västra Götaland

När du ska installera solceller rekommenderar Energimyndigheten att du ska ta in och jämföra offerter från minst 3 företag. Hos Greenmatch kan du göra just det! Du får jämföra pris och kvalitet på solcellsleverantörer i Västra Götaland - helt gratis.

Varför bör du använda dig av vår tjänst?

 • Få upp till 4 skräddarsydda offerter
 • Det är gratis
 • Det är helt utan förpliktelser
 • Slipp leta efter leverantörer i ditt område - vi gör det åt dig

Hur fungerar vår tjänst?

 1. Du fyller i formuläret
 2. Vi kollar igenom din information, och kontaktar dig för komplimenterande information.
 3. Beroende på dina önskemål och behov skickar vi din information till våra partners i Västra Götaland.
 4. Du får upp till 4 skräddarsydda offerter.

Vad är priset på solceller i Västra Götaland?

För ett solcellspaket på 5 kW brukar man räkna på ett pris runt 18 000 kr per installerad kW. Det skulle då innebära en totalkostnad på 90 000 kr för en installation på 5 kW.

Beställ offerter från lokala leverantörer

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Vanliga frågor om solcellsinstallationer i Västra Götaland:

Vilka bidrag och stöd finns det för solceller i Västra Götaland?

2021 trädde det nya skatteavdraget för grön teknik i kraft. Grönt avdrag ligger på 15 % av totalkostnaden för solceller och maxbeloppet för avdraget ligger på 50 000 kronor per person och år. Grönt avdrag fungerar som rotavdraget och kan dras av direkt på fakturan. Du kan inte använda både grönt avdrag och rotavdrag, utan blir tvungen att välja ett. 

Priset för ett solcellspaket på 5 kW skulle med grönt avdrag bli 76 500 kr istället för 90 000 kr.

Vad har solceller för livslängd?

Solceller har vanligen en garanti på 25 år, men man brukar räkna med en livslängd på 30 år. Det innebär att även med mer konservativa beräkningar på återbetalningstid på 20 år, skulle det leda till 5-10 år av “gratis” el producerad från solcellerna.

Vad är återbetalningstiden på solceller?

Man brukar räkna på en återbetalningstid på runt 10-20 år, beroende på storleken, placering, om du använder dig av avdrag och mycket mer. Vi har gjort en solcellskalkyl för att du ska kunna räkna på återbetalningstiden för just dig.

Är solceller lönsamt i Västra Götaland?

Till skillnad från vad många tror är solceller lönsamma i Västra Götaland, och Sverige. Även om vi på grund av kortare vinterdagar tappar många soltimmar under vinterhalvåret, får vi tillbaka under sommaren. Överskottselen du får under sommarhalvåret kan du då sälja tillbaka till elnätet.

Behöver man bygglov för solceller i Västra Götaland?

Sedan 2018 behövs det i normala fall inte bygglov för solceller. Det förutsätter dock att de följer dessa kriterier:

 • Solceller följer fasaden/takets form och inte vinklas utåt eller inåt
 • Huset är inte av högt värde av historiska, kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga skäl
 • Huset ligger innanför ett detaljplanerat område.

Se hela listan av undantag på Byggverkets hemsida här.

Är du osäker om du behöver bygglov går det alltid att kontakta byggnadsnämnden i din kommun som kan hjälpa dig med ärendet.

Var ansöker man om bygglov i Västra Götaland?

Bygglov för solceller i Göteborg

Skulle du behöva bygglov för solceller i Göteborg behöver du ansöka om det hos Göteborgs kommun här. Är du osäker på om du behöver bygglov kan du alltid kontakta byggnadsnämnden i Göteborg för rådgivning.

Göteborg Energi har även en solkarta över Göteborgsområdet där du kan se uppskattade elproduktionen för just ditt tak. 

Bygglov för solceller i Uddevalla

På Uddevalla kommuns hemsida kan du både hitta information om bygglov för solceller, och ansöka om bygglov. Är du osäker på om du behöver bygglov för din solcellsanläggning? Är du osäker på om ditt hus är i ett detaljplanerat område kan du hitta det på deras kommunkarta, annars kan det vara bäst att direkt kontakta dem för mer hjälp.

Bygglov för solceller i Lidköping

Hos Lidköping kommuns hemsida kan du läsa mer om bygglov för solceller i Lidköping. Generell information om bygglovsprocessen i Lidköping kan du hitta här.

Lidköping har även en solcellskarta, där du kan se den potentiella solenergin från solceller på just ditt hus.

Bygglov för solceller i Borås

Vet du inte om du behöver bygglov kan du hitta mer information på kommunens hemsida. Där finns även kontaktuppgifter om du skulle ha fler funderingar.

I Borås kommun ansöker du om bygglov via Mittbygge, läs mer om hur det går till på kommunens hemsida.

Bygglov för solceller i Kungälv

I Kungälv ansöker du om bygglov via deras Bygglovsenhet. På kommunens hemsida kan du hitta mer information om processen för hur du ansöker om bygglov.

Bygglov för solceller i Mark

Ansök om bygglov eller hitta mer information om processen i Mark på kommunens hemsida här.

Bygglov för solceller i Mölndal

Vill du ha mer information om bygglov för solceller i Mölndal kan du hitta det på deras sida om att producera egen el. Ska du ansöka om bygglov i Mölndal gör du det här.

I Mölndal finns det även en solcellskarta. På denna karta kan du hitta ditt hus och se hur potentialen för solenergi ser ut vid just ditt hus.

Bygglov för solceller i Trollhättan

På Trollhättans "Bygga nytt, ändra eller riva" hittar du information och ansökan för bygglov. De har även en liten sida med tips för dig som funderar på att installera solceller i Trollhättan som du hittar här. 

Bygglov för solceller i Tjörn

Är du osäker på om du behöver bygglov för dina solceller? Du kan i så fall få rådgivning från bygglovsenheten. Varje torsdag kl. 16 - 18 finns har de drop-in där du kan få hjälp av en handläggare. Läs mer om det här.

Här hittar du blanketter angående ansökan om bygglov i Tjörn: Bygglov Tjörn.

Bygglov för solceller i Vara

Ansök om bygglov för solceller i Vara på deras hemsida, de har även en checklista för vad du behöver i ansökan som du hittar här. Är du osäker på om du behöver bygglov i ditt specifika fall kan du alltid kontakta dem för mer information och hjälp.

Bygglov för solceller i Alingsås

Ansök om bygglov för solceller på Alingsås hemsida. Där finns även kontaktinformation utifall du skulle vara osäker på om du behöver bygglov. De kan ge dig närmare rådgivning för vad som gäller i ditt specifika fall. 

Alingsås energi har även en sollcellskarta, med den kan du uppskatta hur mycket solenergi just ditt hus potentiellt kan producera.

Bygglov för solceller i Orust

Hitta blanketter och information om hur du ansöker om bygglov i Orust på deras hemsida här.

Bygglov för solceller i Lerum

I Lerum ansöker du om bygglov via tjänsten Mittbygge. Är du osäker på om du behöver bygglov kan du hitta mer information på Lerums kommuns sida om solel här.

Bygglov för solceller i Skövde

Du hittar information och ansökan på Skövdes hemsida här. De har även ett par sidor med rådgivning och tips för dig som funderar på att införskaffa solceller i Skövde. Du kan hitta dem alla under deras sida om solceller här.

Skövde har även en solcellskarta där du kan uppskatta hur mycket potential solenergi just ditt hus kan få. 

Bygglov för solceller i Ulricehamn

Du hittar ansökan bygglov i Ulricehamn på kommunens hemsida. Genom att att använda dig av deras digitala tjänst Mittbygge får du 500 kr i rabatt på ansökan (Februari 2020). Skulle du vara osäker på om din solcellsinstallation i Ulricehamn kommer kräva bygglov hittar du mer information på deras sida om solceller. Där finns även kontaktinformation om du skulle ha fortsatta funderingar.

Bygglov för solceller i Falköping

Falköping kommuns hemsida hittar du mer information om bygglov för solceller, hur du ansöker om bygglov och kontaktuppgifter för fler funderingar.

Bygglov för solceller i Mariestad

I Mariestad finns det en e-tjänst där du ansöker om bygglov. Du kan läsa mer om bygglovet för solceller i Mariestad på deras hemsida här. Skulle du ha fortsatta funderingar rekommenderar vi att du träffar en handläggare som kan hjälpa dig i ditt specifika fall.

Bygglov för solceller i Skara

Skara kommuns hemsida hittar du information angående bygglov för dig som vill installera en solcellsanläggning. Där hittar du även vilken information som du måste ha med vid ansökan av bygglov för solceller. Du hittar mer om själva bygglovsansökan i Skara här.

Beställ offerter från lokala leverantörer

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.