Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
1/6
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 14 mars 2024

Är det värt att investera i solceller?

Investera i ditt hus, och framtiden, med solceller

Jag vill först påpeka att det här ska inte ses som finansiell rådgivning, och att det är väldigt generaliserat. Det kan skilja sig stort beroende på dina individuella förutsättningar. Jag här bara ge lite tips på vad du bör kika på när det kommer till solceller ur ett investeringsperspektiv.

Att investera i solceller har på senare år blivit väldigt populärt. YouGov publicerade för några år sedan en undersökning som visade att 80 procent av svenskarna vill utföra en installation av solceller på tak. Om du vill installera solceller på marken kan du läsa mer här: bygglov solceller på mark. Som husägare är en solcellsanläggning en bra och investering. Med normal elkonsumtion kan du i vissa årstider producera mer el än du själv behöver, plus ett överskott som du kan sälja vidare. Överskottet som du säljer kan användas för att lätta på dina elkostnader under resten av året. Vill du veta mer om de bästa solcellsanläggningarna på marknaden? Läs i så fall vårt solceller bäst i test.

Är du också intresserad av att installera solceller på ditt tak? Undrar du vilken storlek på solceller du behöver? Vi tar fram offerter efter dina förutsättningar, behov och önskemål.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Är solceller lönsamt? Svar: ja. En annan stor anledning är förstås att miljömedvetenheten ökar, och många vill dra sitt strå till stacken. Men det finns också andra faktorer som gör att solceller är att betrakta som en investering.​

  • Det är en i längden lönsam investering, som kan ge stora besparingar.
  • En solcellsanläggning ökar värdet på din bostad.
  • Det är en relativt säker investeringen med låg risk.
  • Du kan stå för en del av din egen elkonsumtion med grön el. 

Ju större investering desto billigare per installerad kW

Ett solcellspaket till en liten villa på 5 kW, runt 30 kvm solceller, kostar runt 90 000 kr. Men det är värt att ha i åtanke att det blir billigare per kW ju större anläggning du köper. För en lite större villa på ca 42 kvm kan du köpa en anläggning på 7 kW och får då betala runt 120 000 kr, eller 156 000 kr för en anläggning på 10 kW.

Det blir alltså ett pris på 18 000 kr per kW för anläggningen på 5 kW, och ett pris på 15 600 kr per kW på en anläggning på 10 kW. Det är en minskning med 13 % per installerad kW. Det beror på att vissa kostnader som tillkommer inte förändras speciellt mycket med storleken på anläggningen, utan det är huvudsakligen materialpriser som går upp.

Solcellspaket huse
5 kW 10 kW 15 kW

Finns det avdrag eller bidrag att få för att investera i solceller?

Ja – du kan ta del av det gröna skatteavdraget på 15 % av totala kostnaden inklusive installation. Det drar alltså ner kostnaden på ett 5 kW system från 90 000 kr till 76 500 kr, och 7 kW från 120 000 kr till 102 000 kr. 

Skattereduktion för grön teknik fungerar på det stora hela på likt de klassiska ROT- och RUT-avdragen. Precis som med de avdragen är det firman som utför installationen som också gör avdraget, du får alltså avdraget direkt på din faktura. Företaget får sedan ersättningen av Skatteverket. Som mest kan avdraget uppgå till 50 000 kr per år och person.

Till skillnad från det äldre solcellsstödet finns ingen budget som kan ta slut, krånglig ansökan eller lång väntetid. Läs mer om det avdraget på grön teknik, och vilka villkor som finns för att ta del av avdraget. 

Du kan även få skattereducering för såld el – vilket du kan läsa mer lite längre ner på sidan.

Återbetalningstiden för solceller runt 10-20 år

Miniräknare solceller.

Återbetalningstiden är en viktig faktor för att räkna på hur lönsam investeringen är för solceller. Den beror självklart på en mängd faktorer men du kan räkna med en solcellers återbetalningstid är runt 10-20 år beroende på dina förutsättningar.

Vi räknar generellt med en livslängd på 30 år för solceller och, utöver växelriktaren som kan behöva bytas ut efter ungefär 15 år, är underhållskostnaderna i de flesta fall små. Här är de faktorer som avgör hur lång din återbetalningstid blir:

  • Storlek på anläggningen
  • Hur mycket el hushållet använder
  • Vilken riktning taket ligger i
  • Vart i landet du bor
  • Vilket elbolag som köper eventuell överskottsel
Räkna på solceller
Räkna ut

Resultat visas direkt, ingen personlig information sparas.

Observera att kalkylen är baserade på antaganden, och resultaten kan skilja sig från verkligheten. Tryck här för mer information om solcellskalkylatorn.

Vill du veta priset för solpaneler efter just dina förutsättningar? Här kan du få offerter från lokala installatörer att jämföra mellan.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Hur mycket el producerar solcellerna?

Generellt kan du räkna med runt 900 – 1 000 kWh per installerad kW och år med ett tak i sydlig riktning. Hur mycket el solcellerna producerar beror dock på många olika faktorer, till exempel väder, vart i landet ditt hus ligger och vilken riktning ditt tak har. Du kan få en generell uppfattning om hur stor elproduktionen kan bli genom att titta på en solkarta för ditt hus.

Eftersom soltimmarna är betydligt färre under vintertid så sjunker förstås elproduktionen från solpanelerna då. Men – åt andra hållet producerar solcellerna ofta mer el än du behöver under sommaren, vilket du kan sälja vidare. Vilket leder oss in till nästa kapitel.

Lönsamheten för egenanvänd jämfört med såld solel

Solelen du använder själv är den mest lönsamma. Elpriset för både såld och egenanvänd följer normalt spotpriset (om du inte har fast elpris). Men då du betalar skatt & avgifter på köpt el, men inte får någon tillbaka när du säljer elen, blir den inte lika lönsam.

Som mikroproducent får du dock en skattereducering på 60 öre per såld kWh, vilket utjämnar skillnaden något, och drastiskt ökar lönsamheten för att sälja solel, och i tur lönsamheten för hela anläggningen. 

Det ska dock påpekas att det finns ingen garanti till att detta skatteavdrag finns kvar i all framtid. I GreenMatchs kalkylator så har vi därför antagit att den bara finns i 15 år, det vill säga halva solcellernas beräknade livslängd. Men, vi vet inte heller hur elpriset kommer se ut i framtiden. I och med att vi fasar ut fossila bränslen, speciellt inom transportindustrin, kommer efterfrågan på el öka vilket kan leda till högre elpriser som skulle öka lönsamheten för att producera egen el. Här kan du få svar på frågan: hur omvandlas solenergi till el?

Det kan vara värt att se över hur du skulle behöva dimensionera anläggningen för att använda så mycket som möjligt av elen du producerar själv, och om det skulle leda till högre avkastning.

Är det värt att investera i ett solcellsbatteri?

Solcellsbatteri illustration.

Nej, ur ren investeringssynpunkt är solcellsbatterier i de flesta fall inte riktigt värt det i nuläget. Den låga skillnad som skatteavdraget bidrar till, mellan såld och sparad el, är även vad som leder till att solcellsbatterier inte är så pass lönsamt. Då solcellsbatterier får sin lönsamhet på att du lagrar, och använder el själv, istället för att sälja den. 

Och skulle detta förändra sig i framtiden kan du alltid installera ett solcellsbatteri när det blivit lönsamt, du behöver alltså inte göra det i samband med solcellsinstallationen.

Här kan du läsa mer om hur mycket solcellsbatterier kostar: batterier till solceller pris.

Finns det några krav för att kunna investera i solceller?

Nej, det finns inga krav när det kommer till att investera i solceller. Du kan installera solcellsanläggningar på alla typer av fastigheter, men vissa förutsättningar gör det mer gynnsamt och mindre kostsamt.

  • Takets riktning – Bäst är förutsättningarna om ditt tak är riktat mot syd, sydväst eller sydost. Öst och väst fungerar även det bra, men du bör undvika att installera solceller som riktar mot norr.
  • Takets lutning – Bäst är det om ditt tak lutar mellan 35-45 grader, men allt mellan 20-60 grader fungerar. Det går att installera solceller även på platta tak, men då behöver du nog vinkla panelerna vilket kräver bygglov och ställningarna kan kosta lite mer.
  • Hur mycket skugga det faller på taket – Det optimala är förstås om det inte faller någon skugga på taket överhuvudtaget. Även lite skugga kan göra stor skillnad. Av den anledningen kan det vara bra att se över exempelvis om det finns träd i trädgården som skuggar taket. Faller skugga på panelerna kan det vara bra att installera optimerare vilket kan minska förlusterna. Det ökar dock investeringen och det är, om möjligt, mer lönsamt att planera för att undvika skuggan.

Solceller ökar värdet på huset – värt att ta med i beräkningen

Bortom skatteavdrag, besparingarna på att köpa el och möjligheter att sälja överskottsel är en solcellsanläggning även en bra investering för att den ökar värdet på din bostad. En undersökning som publicerades 2019 visade att installation av solceller ökade bostadsvärdet med i genomsnitt 14 %

Är du intresserad av att öka värdet på ditt hus samtidigt som du producerar egen el? Klicka bara på knappen nedan och fyll i formuläret för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Utöver att som tidigare nämnt 80 % av svenskarna vill installera solceller på sitt tak, är ett av skälen till detta är att solceller sänker husets driftskostnader. Vilket kan öka husets energiklass. Det är inte bara försäljningspriserna som ökar med solceller på taket. I de flesta fall kan du som investerar i en anläggning dessutom räkna med att en försäljning går något snabbare.

Solceller mot himlen.

Vilka alternativ till att investera i solceller finns det?

Att installera solceller är lönsamt. Läs exempelvis om hur lönsamt det är att investera i solceller i Stockholm. Men, det ska påpekas att för absolut störst avkastning på dina pengar finns det andra alternativ. Här tänkte vi därför gå igenom ett par alternativ och hur de står i relation till att investera i solceller.

Att installera solceller är dock inte bara en ekonomisk investering. Solceller har fördelar inom estetik, självkänsla, och självklart, planetens framtid. Att installera solceller bidrar till en framtid där vi inte längre ska behöva använda oss av några fossila bränslen.

1. Värmepumpar – alternativ investering i grön energi för ditt hem.

Värmepumpar kan vara, beroende på din nuvarande värmekälla, en investering som är betydligt mer lönsam än solceller. Har du i nuläget direktverkande el kan du dra ner på dina uppvärmningskostnader upp till 75 %! Det är en investering som är ungefär lika stor, men betalar av sig på några år. Dock kan du räkna med en livslängd på rund 15-20 år jämfört med upp till 30 år för solceller.

På vår sida om värmepumpar kan du få mer information – och se vilken värmepump som kan passa dig och ditt hushåll.

2. Jämför inköp av solceller med att spara pengar på banken eller att investera i fonder

Jämfört med att lämna pengarna i ett sparkonto är solceller den bättre investeringen. Du kan normalt räkna med en genomsnittlig årlig avkastning på ca. 3 % efter 30 år. Det är långt bättre än räntan du får på ett sparkonto på banken och bättre än den genomsnittliga avkastningen på många fonder och aktier.

Något så simpelt som en indexfond ger normalt en årlig avkastning på över 5 %. Men även om vi räknar med en återhållsam avkastning på 3 % per år är det fortfarande samma eller något högre avkastning än solceller på taket efter 30 år. 

Jämför offerter från flera installatörer för att hitta bästa lösningen för dig

Precis som när det gäller alla stora investeringar ska du hämta in offerter från flera företag. Till exempel säljer ikea solceller, läs mer här: solceller ikea. Inte bara för att du kan spara pengar på att jämföra offerter, utan de kan hjälpa dig hitta den anläggning som bäst passar just utifrån just dina behov.

Att få offerter från flera olika installatörer är enkelt här på Greenmatch. Genom att fylla i ett enkelt formulär  kan du snabbt hämta in offerter från olika lokala installatörer. Du får offerterna helt kostnadsfritt och utan förpliktelser. Efter du fyllt i formuläret kan vi komma att kontakta dig för kompletterande uppgifter – för att utifrån dina behov matcha dig med installatörer i din närhet. De kommer i sin tur kontakta dig för att kunna skapa ett offertunderlag – de flesta behöver nu för tiden inte ens göra ett konsultbesök, utan kan göra det över telefon med hjälp av satellitbilder. 

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?