SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera bergvärme!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
1/5
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär

Spara upp till 12400 kronor per år
Spara upp till 12400 kronor per år

Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 10 april 2024

Bergvärme i Stockholm

Var hittar jag en bergvärmeinstallatör i Stockholm?

För att snabbt och enkelt få upp till 3 offerter att jämföra mellan kan du fylla i formuläret för bergvärme. Efter att du skickar in ansökan kontaktar du oss per telefon för att vi ska kunna matcha dig med våra leverantörer. Detta är en kostnadsfri tjänst och helt utan förpliktelser.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Skulle du vilja veta mer om bergvärme innan du bestämmer dig? Här kan du läsa mer om bergvärme i Sverige, och hur det skiljer sig åt mellan städer och geografiskt läge. 

Så fungerar bergvärme i Stockholm

Installation av bergvärme är lika populärt i Stockholm som i övriga Sverige. Eftersom Stockholm är byggt ovanpå öar bestående av bergsklippor, så är berggrunden lämplig för borrning av energibrunnar. Detta är också det område i Sverige där du finner flest bergvärmeinstallatörer, vilket gör att du som kund har goda möjligheter att finna en lösning som passar dig. Vill du veta hur du kan borra för bergvärme?

Den främsta potentiella komplikationen med bergvärme i Stockholm är tätbebyggt. Det leder i sin tur till att det kan vara svårt att uppnå de rekommenderade avståndet på 20 meter mellan energibrunnarna. Många gånger går detta att lösa genom att man borrar djupare eller på diagonalen. För att få göra detta krävs dock speciella tillstånd. Hur du ansöker om bergvärme inom Stockholms Stad, kan du läsa mer om nedan.

Det är inte bara villaägare som kan utnyttja bergvärme. Många flerbostadshus utnyttjar sig av flera borrhål för att utnyttja tillräckligt med energi för att värma upp byggnaden. Varför är då bergvärme så populärt? Den största fördelen med att använda sig av bergvärme, är att värmepumpen alltid genererar mellan tre till fem gånger så mycket energi som dem förbrukar.

Regler i Stockholm gällande bergvärme

För borrning av energibrunn i Stockholm, finns det vissa regler att följa med tanke på miljö och hållbarhet. Riktlinjerna för bergvärme i Stockholm är till stora delar samma som för andra städer. Eftersom Stockholm är såpass tätbebyggt, krävs det däremot väldigt noggrann kontroll för att säkerställa att samtliga energibrunnar i staden ska bibehålla en god effekt.

Vad krävs för att få installera bergvärme i Stockholm?

 • Borrhålet måste placeras inom din fastighetsgräns. 
 • Rekommenderat avstånd mellan två borrhål är minst 20 meter. 
 • Det bör vara minst 4 meter från energibrunn till närliggande fastighet för att undvika sprickor eller andra skador. 
 • Det krävs tillstånd från den andra ägaren om du ska rikta ditt borrhål under grannens fastighet eller en väg. 
 • Borraren måste vara certifierad enligt SITAC, vilket numera kallas för SP Certifiering. 
 • Installation och borrning måste vara godkänd enligt Normbrunn -16

Om din fastighet och bergvärmeinstallatör uppfyller ovannämnda kriterier, är nästa steg att ansöka om bergvärme. Ansökan om bergvärme i Stockholm kan göras via webben om värmepumpens effektstorlek understiger 20 kW och då det endast är en energibrunn som ska borras. I andra fall måste du göra ansökan för bergvärme via pappersblankett, vilka du finner på Stockholms Stads hemsida. 

Ansök om bergvärme via Stockholms Stad

Innan du installerar en bergvärmepump och borrar för energibrunn, ska en anmälan skickas in till Stockholms Stads Miljöförvaltning. Handläggningstiden är på mellan sex till åtta veckor, men det kan ta ännu längre tid om ansökan måste kompletteras. Ansöker du inte om tillstånd riskerar du att få betala en miljösanktionsavgift på 3000 kronor.

Vad behöver jag göra innan jag ansöker om bergvärme i Stockholm?

 • Kontakta din borrare för dennes SITAC-nummer. Det är ett krav från Stockholms miljöförvaltning att borraren är certifierad. 
 • Kontakta dina grannar innan du installerar bergvärme. Stockholms miljökontor kommer även kontakta grannar med fastighetsgräns närmare än 20 meter från borrhålet efter det att du skickat in din anmälan.
 • Du ansvarar själv för eventuella skador på ledningar och kablar. För att ta reda på var dessa ligger, kan du använda dig av Ledningskollens webbtjänst.

Ansökningsavgiften för en mindre anläggning, upp till 20 kW, innebär en ansökningsavgift på 5100 kronor. Större anläggningar, eller om du ska borra fler än ett borrhål, har en ansökningsavgift på 9180 kronor. Om ansökan måste kompletteras eller ändras i efterhand, kostar detta 1020 kronor per timmen i handläggningsavgift. Avgiften betalas mot faktura, och kan således inte betalas i förväg.

Ansökan om bergvärme i Stockholm

Beställ offerter på bergvärme på enklaste sätt med GreenMatch! 50 000 nöjda svenskar har redan beställt offerter genom oss. Prova du också och börja ta kontroll över dina elräkningar!

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?