SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera en luft vatten värmepump!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär

Spara upp till 12400 kronor per år
Spara upp till 12400 kronor per år

Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 11 april 2024

Fördelar och nackdelar med luft-vattenvärmepump

Luft-vattenvärmepump

Luft-vattenvärmepumpen har blivit ett allt populärare alternativ på senaste åren. Detta då tack vare teknologiska framsteg som gjort det allt mer lönsamt att installera. Du kan göra väldigt stora besparingar under en lång tid.

Fördelar med luft-vattenvärmepump
 • Spara upp till 70 % av uppvärmningskostnader
 • Ett billigt alternativ till markvärmepumpar
 • Relativt kort återbetalningstid
 • Tappvatten och jämn värmefördelning via vattenburen värme
 • Slipp återställning av marken
 • Kort installation
 • Miljövänlig energi
 • Extra fördel: Värm din pool med värmepumpe
Nackdelar med luft-vattenvärmepump
 • Behöver ett vattenburet distributionssystem
 • Minskad effektivitet vid låg temperatur, inte optimalt i norra Sverige
 • Elberoende – strömavbrott
 • Ljud från utedel kan upplevas som störande
 • Fungerar ej optimalt för större hus
 • Inte största möjliga besparing

Fördelar med luft-vattenvärmepump

Spara upp till 70 % av uppvärmningskostnader

Spara upp till 70 % procent jämför med uppvärmningsalternativ som direktverkande el eller olja. Den verkliga besparingen varierar på märke, modell och effekt. 

Detta kan du mäta via SCOP, årsvärmefaktorn, vilket visar på hur mycket el värmepumpen sparar dig. Med en SCOP på 3, visar det att för varje kWh el, får du ut 3 kWh värmeenergi. Det är då 1 kWh el du betalar för, och resten av energin utvinner den från uteluften.

Du vet väl också att du förutom rotavdraget kan få bidrag för energieffektivisering, vilket innebär upp till 30 000 kr i bidrag till din värmepump luft vatten.

Börja utvinna värmeenergi ur luften och kapa dina värmeräkningar markant. 50 000 nöjda svenskar har redan använt vår offerttjänst. Beställ offerter på luft-vattenvärmepumpar redan idag.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Ett billigt alternativ till markvärmepumpar

Ju lägre värmebehov ditt hus har, desto mindre blir de årliga energibesparingarna i pengar. Detta betyder att en stor investeringskostnad tar längre tid att återbetala då husets värmebehov är lägre.

På grund av den lägre investeringskostnaden är luft-vattenvärmepumpar ett mycket bra val för småhus med normalt och lägre värmebehov. Markvärmepumpar kan däremot vara ett bättre alternativ om det årliga värmebehovet överstiger 25 000 kWh.

Relativt kort återbetalningstid

Tack vare den relativt låga investering, och höga energibesparingarna, har en luft-vattenvärmepump väldigt kort återbetalningstid jämfört med livstiden. De kan har en återbetalningstid på så kort som 5 år, medans de har en livstid på runt 15 år. Det innebär 10 år av besparingar, efter den betalat av sig! 

Vattenburen värme.

Tappvatten och jämn värmefördelning via vattenburen värme

En stor fördel med luft-vattenvärmepump är att den kopplas till husets vattenburna distributionssystem. Det vattenburna distributionssystemet möjliggör en jämn värmefördelning, eftersom radiatorerna eller golvvärmen vanligtvis är utspridda i alla rum. Man kan jämföra detta med luft-luftvärmepump som blåser in värme endast från stället där värmepumpen är placerad.

Bästa energibesparingarna når du om du har golvvärme, eftersom golvvärme inte behöver lika hög framledningstemperatur som radiatorer.

Och då den även kan värma upp ditt varmvatten är det ännu större besparingar du kan nå - jämfört med till exempel luft-luftvärmepumpen.

Här kan du läsa mer om bra luft vatten värmepumpar: bäst i test luft vatten värmepump.

Slipp återställning av marken 

Installerar du bergvärme, eller speciellt jordvärme, kommer det med återställning av marken. Bergvärme kan behöver återställning från maskinerna, och där du borrar. Det kanske inte handlar om allt för stor yta för bergvärme, men för jordvärme handlar det ju om hela området du använt för jordvärme. Och ingår det inte i offerten, bör du definitivt kolla upp det, då lägga en gräsmatta är inte allt för billigt. 

Kort installation

Att en luft-vattenvärmepump inte kräver borrning och grävning, ger inte bara en billigare installation, utan även kortare. Har du redan vattenburen värme så behöver de oftast bara ta ut den gamla systemet, och koppla in det nya. Det kan krävas att de borras hål för slangar in till värmepumpen från utedelen, men allt som allt brukar det bara ta ett par dagar!

Miljövänlig

En luft-vattenvärmepump är ett utmärkt val för klimatet. Luft-vattenvärmepump använder sig av en mindre mängd el för att utvinna värmen som finns i utomhusluften, vilket är en förnybar källa för värmeenergi.

Extra fördel: Värm din pool med värmepumpen

Har du en pool, så kan du även installera värmepumpen för att kostnadseffektivt värma upp den med! Det kan krävas några tillägg, men något som är värt att ta upp med installatören om du har en uppvärmd pool. 

Nackdelar med luft-vattenvärmepump

Behöver ett vattenburet distributionssystem

Ovan nämndes fördelen med ett vattenburet distributionssystem. Om du inte redan har ett vattenburet värmesystem måste du alltså installera. Något som kan bli dyrt och sluta med att det inte lönar sig, eller ha en mycket längre återbetalningstid.

Minskad effektivitet vid låg temperatur, inte optimalt i norra Sverige

Södra Sverige.

En till nackdel är att luftvärmepumpen är beroende av temperaturväxlingar. Detta är även orsaken till att denna typ av värmepump inte rekommenderas för hushåll i norra Sverige.

Moderna bra luft-vattenvärmepumpar fungerar ner till minus 20 grader. Men vid kallare temperaturer tappar de effektivitet och värmer inte upp lika lönsamt. 

Elberoende - strömavbrott

En av värmepumparnas största nackdelar är att de är elberoende. På grund av detta kan de inte ge värme när det blir elavbrott. I Sverige är det sällan det händer att vi får elavbrott som varar länge, men det kan fortfarande hända. Och står du där utan uppvärmning i ett lång elavbrott kan det bli kallt. 

En braskamin kan därför vara ett utmärkt komplement till en värmepump. Utöver att vara riktigt mysigt under vintern, kan det ge välbehövd värme vid en kris.  

Ljud från utedel kan upplevas som störande

Luftvärmepumpar har kommit en lång väg, och är går mycket tystare än tidigare modeller. Men - det är fortfarande långt ifrån tyst. Och ljudet kan anses som störande, och beroende på vart du behöver placera utedelen kan det var värt att prata med dina grannar först. För att försäkra att det inte stör dem heller.   

Mindre och normalstora hus.

Fungerar ej optimalt för större hus.

För uppvärmning av med väldigt höga värmebehov kan luft-vattenvärmepumpen tappa dess effektivitet. Det är fortfarande effektivare än direktverkande el, men inte lika effektivt som de kan vara. Jordvärme eller  bergvärme kan då vara ett mer effektivt alternativ. 

Inte största möjliga besparing

Precis som att det inte är optimalt för större hus, och kallar väder, kan en luft-vattenvärmepump inte alltid ge störst besparingar i det långa loppet. En bergvärmepump kan ofta ha en bättre effektivt, något som ger större minskning av uppvärmningskostnaderna. 

Luft-vattenvärmepumpar är helt enkelt inte alltid bästa alternativet. Men beroende på dina förutsättningar kan det absolut vara det, tack vara mindre investeringskostnader. Du behöver helt enkelt lista ut vad som passar dig bäst. Här kan du läsa mer om luft vatten värmepumpens prisnivå: luft/vatten värmepump pris.

Väger fördelarna tyngre än nackdelarna för dig, som för många andra?

Då är det dags att beställa offerter på luft-vattenvärmepumpar och hitta den bästa lösningen till bästa priset för dig och dina behov. Det är något vi på GreenMatch gärna hjälper dig med. Klicka bara på knappen och fyll i vårt formulär!

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner

Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?

Bli vår partner