SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera en luftvärmepump!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
1/5
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär

Spara upp till 12400 kronor per år
Spara upp till 12400 kronor per år

Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 11 april 2024

10 ovärderliga fakta om luftvärmepumpar

1. Hur stor är energibesparingen på en luftvärmepump?

Energibesparingen för en luftvärmepump beror på vilken typ av värmepump du väljer. Det finns tre typer av luftvärmepumpar: en hämtar energi från uteluften och den andra hämtar energi från ventilationsluften och kallas för frånluftsvärmepump. Den tredje är luft-vattenluftvärmepump.

En luftvärmepump kan spara upp till 60 procent av husets värmeenergi, men kan inte användas som ensam uppvärmningskälla. Här kan du läsa mer om den bästa luftvärmepumpen.

Är du redo att börja ta kontroll över dina värmeräkningar och investera i en luftvärmepump? Gör som 50 000 svenskar redan har gjort och använd dig av GreenMatch offerttjänst.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Uteluftvärmepumpar finns i två utföranden; luft-luftvärmepump och luft-vattenvärmepump. En luft-vattenvärmepump avger värme i radiatorer, golvvärme och kan även användas för uppvärmning av tappvatten. Denna typ av luftvärmepump har en besparingspotential på upp till 60 procent.

Luft-luftvärmepumpen har en energibesparing på mellan 30 och 50 procent. Denna värmepump omvandlar kalluften inne i kompressorn och skickar ut varm luft i huset via en eller flera fläktar. Här kan du läsa mer om den bästa luft luftvärmepumpen.

Därför kan den inte värma upp tappvatten eller vattenburna radiatorer. Eftersom värmepumpens COP, eller värmefaktorn som det också heter, beror på utomhustemperaturen passar dessa bäst i de delar av Sverige som har milda vintrar.

Energibesparing för olika luftvärmepumpar
Luft-vattenvärmepumpLuft-luftvärmepumpFrånluftsvärmepump
Cirka 60%Cirka 40%Cirka 50%

2. Måste huset ha en öppen planlösning när man har en luftvärmepump?

En luft-vattenvärmepump är inte beroende av en öppen planlösning eftersom den fördelar värmen via radiatorer och golvvärme. Med luftburen värme krävs dock att luften kan cirkulera i huset, vilket underlättas av en öppen planlösning.

Bor du i ett hus med små rum med dörrar emellan så är det viktigt att du håller dörrarna öppna i så stor utsträckning som möjligt. På bilden nedan kan du se hur en luft-luftvärmepump fungerar för att bättre förstå luftflödet. 

OBS! Du kan klicka på siffrorna för mer ingående information.

Luft-luftvärmepump värme
1 2 3 4 5 6 7 8

3. Jag har direktel idag. Kan jag installera en luftvärmepump istället?

En luft-luftvärmepump passar utmärkt att installera om du idag har direktverkande el. De kräver ingen rördragning och installationen kan utföras av en elektriker. Bor du i norra Sverige bör du överväga hur effektiv värmepumpen blir.

De flesta luft-luftvärmepumpar fungerar ner till -15°C, men redan vid ett par plusgrader börjar is bildas på värmepumpen.

Funderar du på en luft-vattenvärmepump så är det lämpligt om huset har ett befintligt vattenburet system. Givetvis kan detta installeras, men beräkna att kostnaden per radiator ligger på upp till 6000 kronor.

Golvvärme är effektivt för uppvärmning, men bör av kostnadsskäl kombineras med renovering av rummet eftersom hela golvet måste tas bort och listernas höjd måste justeras.

4. Hur länge håller en luftvärmepump?

Livslängden för en luftvärmepump är ungefär 20 år, beroende på hur hårt den får arbeta. Under vintern ökar belastningen på värmepumpen, så under ett kallt år slits värmepumpen eventuellt mer än under år med milda vintrar.

Livslängden är således att jämföra med en markvärmepump, med skillnaden att totalkostnaden blir densamma när du köper ny luftvärmepump. Har du berg-, sjö- eller jordvärme, så återkommer enbart kostnaden för själva markvärmepumpen.

Är du redo att ta kontroll över dina värmeräkningar och investera i en luftvärmepump som kan hålla och sänka dina värmeräkningar under 20 års tid? Tveka inte att beställa gratis offerter utan bindning redan idag.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

5. Var bör luftvärmepumpens utedel placeras?

Utedelen placeras med fördel i söderläge på en skyddad plats. Detta beror på att luftvärmepumpens värmefaktor påverkas av utomhusklimatet, men det är möjligt att placera den varsom längs med husets ytterväggar.

Det väsentliga är att värmepumpens utedel placeras så nära innerdelen som möjligt. Ska du placera värmepumpens innerdel i vardagsrummet, så bör alltså utedelen placeras på andra sidan ytterväggen.

6. Hur ofta sker avfrostning av luftvärmepumpen?

Luftvärmepumpen startar automatisk avfrostning när temperaturen sjunker till omkring +7°C. Det är normalt att automatisk avfrostning av din värmepump sker en gång varannan timma under 3-5 minuter när utetemperaturen ligger runt nollgradigt. Ju lägre temperaturen sjunker, desto oftare startar den automatiska avfrostningen.

7. Vad kostar en luftvärmepump?

Den billigaste typen av luftvärmepump är av modellen luft-luft, vilken inte kräver någon rördragning eller koppling till vattensystemet. Prislappen för en luft-luftvärmepump ligger mellan 15 000 och 45 000 kronor. Luft-vattenvärmepumpar är något dyrare, omkring 100 000 kronor, men de kan också stå för en större del av husets värmebehov.

I nybyggda hus är det mycket vanligt att man installerar en så kallad frånluftsvärmepump, vilken tillvaratar ventilationsvärmen och återför denna till uppvärmning av hus och tappvatten. Totalkostnaden för denna typ av system varierar mellan 60 000 och 100 000 kronor. Ofta måste denna typ av luftvärmepump kombineras med annan värmekälla såsom en pelletskamin.

Du vet väl att du kan ansöka om bidrag för din luftvärmepump sedan 3 juli 2023? Du kan få 50% av pumppriset eller max 30 000 kr.

Nyfiken på offerter på olika typer av luftvärmepumpar? Tveka inte. Beställ offerter redan idag.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Avfrosta värmepumpen under sommar och vinter

8. Hur mycket vatten genererar en luftvärmepump?

Under vintern produceras stora mängder kondensvatten i uteluftvärmepumpen. Det beror på att fukten i uteluften måste ta vägen någonstans vid uppvärmningen.

Under en vinterdag kan luftvärmepumpen generera upp till 20 liter vatten per dygn. Därför är det mycket viktigt att man har någon typ av avrinningssystem så att inte det kalla vattnet skapar ett islager under luftvärmepumpens utedel.

Vissa pumpar har en värmekabel som går ner i en platta i marken under värmepumpen, vilket underlättar smältningen av kondensvattnet.

9. Stämmer det att luftvärmepumpar låter mycket?

Ljudsymbol

Moderna luftvärmepumpar låter mindre än sina föregångare, men det förekommer en del buller framför allt från luftvärmepumpens utedel. Därför bör du ta hänsyn till dina grannar när du väljer placering av luftvärmepumpen.

I många kommuner finns det restriktioner för hur hög ljudnivå utedelen får ha. För att veta vad som gäller i din kommun ska du kontakta miljö- och byggnadskontoret eller din energirådgivare.

Även innerdelen genererar en hel del buller, vilket gör att den lämpligen inte ska placeras i eller i direkt anslutning till sovrum. Ljud upplevs väldigt olika från person till person, och beroende på husets konstruktion och möblemang så kan ljudet upplevas som mer eller mindre störande.

Är du osäker ska du be om att få lyssna på hur mycket luftvärmepumpen låter innan du påbörjar installationen.

10. Jag vill skaffa en luftvärmepump. Hur gör jag?

Först bör du bestämma dig för vilken typ av värmepump som passar ditt hushåll. Har du vattenburet distributionssystem kan en luft-vattenvärmepump vara lämplig. Det är ett miljövänligt system fler bör skaffa, både för att spara på miljön och sina pengar.

Vid ett medelhögt värmebehov i ett hus utan vattenburna radiatorer kan en luft-luftvärmepump passa bättre. Är du osäker på vad som passar bäst kan du läsa mer om detta under värmepumpar i huvudmenyn. Vi rekommenderar att köpa luftvärmepump med installation.

Är du intresserad av en luft vatten värmepump så kan du läsa mer här om prisnivåerna: vad kostar luft vatten värmepump.

Nästa steg är att beställa offerter från olika företag.

  1. Klicka bara på knappen nedan och fyll i formuläret.
  2. Välj vilken typ av värmepump du vill få offertförslag på. 
  3. Skicka in din ansökan. Detta är helt kostnadsfritt och utan några förpliktelser. 
  4. Vi kontaktar dig inom kort per telefon för att matcha dig med olika leverantörer. 
  5. Sedan kan du i lugn och ro själv bestämma vilken offert och produkt som passar dig.
Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?