Jämför pris och offerter på luftvärmepumpar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 08 juni 2021

10 ovärderliga fakta om luftvärmepumpar

1. Hur stor är energibesparingen på en luftvärmepump?

Energibesparingen för en luftvärmepump beror på vilken typ av värmepump du väljer. Det finns två typer av luftvärmepumpar; en hämtar energi från uteluften och den andra hämtar energi från ventilationsluften och kallas för frånluftsvärmepump.

En luftvärmepump kan spara upp till 60 procent av husets värmeenergi, men kan inte användas som ensam uppvärmningskälla.

Uteluftvärmepumpar finns i två utföranden; luft-luftvärmepump och luft-vattenvärmepump. En luft-vattenvärmepump avger värme i radiatorer, golvvärme och kan även användas för uppvärmning av tappvatten. Denna typ av luftvärmepump har en besparingspotential på upp till 60 procent.

Luft-luftvärmepumpen har en energibesparing på mellan 30 och 50 procent. Denna värmepump omvandlar kalluften inne i kompressorn och skickar ut varm luft i huset via en eller flera fläktar.

Därför kan den inte värma upp tappvatten eller vattenburna radiatorer. Eftersom värmepumpens COP, eller värmefaktorn som det också heter, beror på utomhustemperaturen passar dessa bäst i de delar av Sverige som har milda vintrar.

Energibesparing för olika luftvärmepumpar
Luft-vattenvärmepump Luft-luftvärmepump Frånluftsvärmepump
Cirka 60% Cirka 40% Cirka 50%

2. Måste huset ha en öppen planlösning när man har en luftvärmepump?

En luft-vattenvärmepump är inte beroende av en öppen planlösning eftersom den fördelar värmen via radiatorer och golvvärme. Med luftburen värme krävs dock att luften kan cirkulera i huset, vilket underlättas av en öppen planlösning.

Bor du i ett hus med små rum med dörrar emellan så är det viktigt att du håller dörrarna öppna i så stor utsträckning som möjligt. På bilden nedan kan du se hur en luft-luftvärmepump fungerar för att bättre förstå luftflödet. 

OBS! Du kan klicka på siffrorna för mer ingående information.

1 1: Utomhusdelen drar in värme från luften med fläktar och för den genom en värmeväxlare. 2 2: Värmen förs över till ett köldmedium. Kokpunkten på köldmediet är mycket låg, vilket gör att värmen kan förvandla köldmediet till ånga. 3 3: Ångan går igenom en kompressor som ökar temperaturen och förvandlar den till ånga med högre densitet. 4 4: Den varma ångan från kompressorn förs till värmepumpens innedel via ett rörsystem. 5 5: Värmepumpens innedel blåser ut värmen från ångan med hjälp av fläktar, och värmer därmed upp rummet. 6 6: När värmen från ångan spridits via fläktarna kyls den ner och blir återigen gradvis till vätska (köldmedium) igen. 7 7: Köldmediet passerar en expansionsventil som tvingar den att avge mer värme och blandas med luft, vilket skapar en mix av vätska och ånga. 8 8: Köldmediet circulerar sedan tillbaka till värmepumpens utedel för att värmas upp igen.
Luft-luftvärmepump värme

3. Jag har direktel idag. Kan jag installera en luftvärmepump istället?

En luft-luftvärmepump passar utmärkt att installera om du idag har direktverkande el. De kräver ingen rördragning och installationen kan utföras av en elektriker. Bor du i norra Sverige bör du överväga hur effektiv värmepumpen blir.

De flesta luft-luftvärmepumpar fungerar ner till -15°C, men redan vid ett par plusgrader börjar is bildas på värmepumpen.

Funderar du på en luft-vattenvärmepump så är det lämpligt om huset har ett befintligt vattenburet system. Givetvis kan detta installeras, men beräkna att kostnaden per radiator ligger på upp till 6000 kronor.

Golvvärme är effektivt för uppvärmning, men bör av kostnadsskäl kombineras med renovering av rummet eftersom hela golvet måste tas bort och listernas höjd måste justeras.

4. Hur länge håller en luftvärmepump?

Livslängden för en luftvärmepump är ungefär 20 år, beroende på hur hårt den får arbeta. Under vintern ökar belastningen på värmepumpen, så under ett kallt år slits värmepumpen eventuellt mer än under år med milda vintrar.

Livslängden är således att jämföra med en markvärmepump, med skillnaden att totalkostnaden blir densamma när du köper ny luftvärmepump. Har du berg-, sjö- eller jordvärme, så återkommer enbart kostnaden för själva markvärmepumpen.

Beställ offerter på luftvärmepumpar nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

5. Var bör luftvärmepumpens utedel placeras?

Utedelen placeras med fördel i söderläge på en skyddad plats. Detta beror på att luftvärmepumpens värmefaktor påverkas av utomhusklimatet, men det är möjligt att placera den varsom längs med husets ytterväggar.

Det väsentliga är att värmepumpens utedel placeras så nära innerdelen som möjligt. Ska du placera värmepumpens innerdel i vardagsrummet, så bör alltså utedelen placeras på andra sidan ytterväggen.

6. Hur ofta sker avfrostning av luftvärmepumpen?

Luftvärmepumpen startar automatisk avfrostning när temperaturen sjunker till omkring +7°C. Det är normalt att automatisk avfrostning av din värmepump sker en gång varannan timma under 3-5 minuter när utetemperaturen ligger runt nollgradigt. Ju lägre temperaturen sjunker, desto oftare startar den automatiska avfrostningen.

7. Vad kostar en luftvärmepump?

Den billigaste typen av luftvärmepump är av modellen luft-luft, vilken inte kräver någon rördragning eller koppling till vattensystemet. Prislappen för en luft-luftvärmepump ligger mellan 15 000 och 45 000 kronor. Luft-vattenvärmepumpar är något dyrare, omkring 100 000 kronor, men de kan också stå för en större del av husets värmebehov.

I nybyggda hus är det mycket vanligt att man installerar en så kallad frånluftsvärmepump, vilken tillvaratar ventilationsvärmen och återför denna till uppvärmning av hus och tappvatten. Totalkostnaden för denna typ av system varierar mellan 60 000 och 100 000 kronor. Ofta måste denna typ av luftvärmepump kombineras med annan värmekälla såsom en pelletskamin.

Avfrosta värmepumpen under sommar och vinter

8. Hur mycket vatten genererar en luftvärmepump?

Under vintern produceras stora mängder kondensvatten i uteluftvärmepumpen. Det beror på att fukten i uteluften måste ta vägen någonstans vid uppvärmningen.

Under en vinterdag kan luftvärmepumpen generera upp till 20 liter vatten per dygn. Därför är det mycket viktigt att man har någon typ av avrinningssystem så att inte det kalla vattnet skapar ett islager under luftvärmepumpens utedel.

Vissa pumpar har en värmekabel som går ner i en platta i marken under värmepumpen, vilket underlättar smältningen av kondensvattnet.

9. Stämmer det att luftvärmepumpar låter mycket?

Moderna luftvärmepumpar låter mindre än sina föregångare, men det förekommer en del buller framför allt från luftvärmepumpens utedel. Därför bör du ta hänsyn till dina grannar när du väljer placering av luftvärmepumpen.Ljudsymbol

I många kommuner finns det restriktioner för hur hög ljudnivå utedelen får ha. För att veta vad som gäller i din kommun ska du kontakta miljö- och byggnadskontoret eller din energirådgivare.

Även innerdelen genererar en hel del buller, vilket gör att den lämpligen inte ska placeras i eller i direkt anslutning till sovrum. Ljud upplevs väldigt olika från person till person, och beroende på husets konstruktion och möblemang så kan ljudet upplevas som mer eller mindre störande.

Är du osäker ska du be om att få lyssna på hur mycket luftvärmepumpen låter innan du påbörjar installationen.

10. Jag vill skaffa en luftvärmepump. Hur gör jag?

Först bör du bestämma dig för vilken typ av värmepump som passar ditt hushåll. Har du vattenburet distributionssystem kan en luft-vattenvärmepump vara lämplig. Det är ett miljövänligt system fler bör skaffa, både för att spara på miljön och sina pengar.

Vid ett medelhögt värmebehov i ett hus utan vattenburna radiatorer kan en luft-luftvärmepump passa bättre. Är du osäker på vad som passar bäst kan du läsa mer om detta under värmepumpar i huvudmenyn.

Nästa steg är att beställa offerter från upp till 4 olika företag.

  1. Fyll i formuläret högst upp på sidan - eller klicka på knappen nedan.
  2. Välj vilken typ av värmepump du vill få offertförslag på. 
  3. Skicka in din ansökan. Detta är helt kostnadsfritt och utan några förpliktelser. 
  4. Vi kontaktar dig inom kort per telefon för att matcha dig med upp till fyra olika leverantörer. 
  5. Sedan kan du i lugn och ro själv bestämma vilken offert och produkt som passar dig.
Beställ offerter på luftvärmepumpar

Fyll i formuläret på bara en 1 minut