Which type of solar quotes do you need?
It only takes 30 seconds
100% free with no obligation
Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär
Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump
Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck
Upplev värmen och komforten med en luftvärmepump. Oavsett hur kallt det blir i Sverige, ger denna smarta lösning effektiv och pålitlig uppvärmning utan höga energikostnader.
Gör ett hållbart val för ditt hem och spara pengar samtidigt som du bidrar till en grönare framtid. Låt oss visa dig varför en luftvärmepump är en av de bästa investeringarna för ditt hus under vintern. Här kan du läsa mer om luft luft värmepumpar i olika prisklasser: luftvärmepump pris.
Annars kan du redan nu ta in och jämföra offerter för att få de bästa erbjudandena. Genom oss kan du få upp till 4 gratis offerter utan förpliktelser. Fyll bara i vårt enkla formulär.
Det tar bara 30 sekunder
En värmepump kan frysa utomhus av flera anledningar. Kalla och fuktiga väderförhållanden kan göra att kondensvatten fryser på pumpens ytor. Om avfrostningssystemet inte fungerar som det ska, så kan is börja bildas och blockera flödet med luft. Snö eller skräp kan blockera pumpen och göra att luftcirkulationen blir otillräcklig. Om pumpen är felaktigt installerad kan det hindra dränering och luftflöde, som även det bidrar till frostproblem. Om du vill läsa mer om hur du installerar en värmepump på rätt sätt och undviker problem på vintern, läs vår artikel: installation av värmepump.
Därför är det viktigt att hålla rent runt pumpen och ta bort snö och skräp så att luften kan cirkulera fritt. Kontrollera också att avfrostningsfunktionen fungerar som den ska. Rengör regelbundet din luft-luftvärmepump genom att göra rent filtren och utomhusdelen. Om du fortfarande har problem är det en bra idé att kontakta en tekniker som kan se över din luft/luftvärmepump. Genom att följa dessa tips kan du minska risken för att din värmepump fryser.
Effektiviteten hos luftvärmepumpar minskar med sjunkande temperaturer, vilket vanligtvis mäts genom COP (Coefficient of Performance).
Vid 0°C: COP-värdet kan ofta ligga runt 3 eller högre, vilket innebär att pumpen kan producera tre gånger så mycket värme som den förbrukar i el.
Vid -5°C till -10°C: COP kan sjunka till omkring 2 till 2,5, vilket fortfarande ger en relativt bra effektivitet.
Vid -15°C till -20°C: Effektiviteten kan minska ytterligare, med COP-värden som kan falla till 1,5 eller lägre.
Under -20°C: Många modeller fungerar fortfarande, men effektiviteten kan bli betydligt lägre, och pumpen kan behöva stöd från en annan värmekälla.
Sammanfattningsvis kan man säga att effektiviteten minskar med cirka 10-20% för varje sänkning av temperaturen med 10 grader, men detta varierar beroende på pumpens modell och kvalitet. Vill du läsa mer om vilka luftvärmepumpar som presterat bäst i vårt test så kan du läsa mer här: luftvärmepump test.
Allmän effektivitet: Klarar normalt -15°C till -20°C.
Moderna modeller: Vissa klarar ner till -25°C eller lägre.
Effekt på COP: Effektiviteten minskar vid extrem kyla.
Stödbehov: Vid -15°C och lägre kan en extra värmekälla behövas.
Det rekommenderas att ställa in luftvärmepumpen på mellan 20°C och 22°C för optimal komfort och energieffektivitet. En temperatur runt 21°C ger en behaglig inomhusmiljö som många tycker är trivsam, utan att elförbrukningen ökar alltför mycket.
Att hålla temperaturen på 20°C till 22°C är också ett bra sätt att undvika överanvändning av energi, vilket kan leda till högre kostnader. Om du vill spara ännu mer energi kan du överväga att sänka temperaturen något, till exempel till 18°C, när du är borta från hemmet eller under natten när du sover. Många människor tycker att det är tillräckligt varmt för att sova gott, och detta kan bidra till att minska energikostnaderna.
Det är också viktigt att tänka på att temperaturen bör anpassas efter individuella behov och ditt hem. Om vissa rum är kallare än andra eller om du har specifika hälsobehov, så kan det vara värt att justera inställningarna för att säkerställa att alla i hemmet känner sig bekväma. Genom att använda en programmerbar termostat kan du enkelt ställa in olika temperaturer för olika tider på dygnet, vilket ytterligare optimerar både komfort och energieffektivitet.
Se till att värmepumpens utomhusenhet inte är täckt av snö, is eller löv. En igensatt eller blockerad utomhusenhet kan minska värmepumpens effektivitet. Du kan ta bort snö manuellt och se till att avloppet från värmepumpen inte är fruset. Du kan också placera utomhusenheten på en solig plats i söderläge, vilket hjälper till att hålla utomhusenheten varmare. Du kan också bygga ett värmepumpshus för att skydda utomhusenheten från snö.
När luftvärmepumpen är i drift bildas i utedelen kondensvatten som fryser till is på vintern. I de flesta värmepumpar sker avfrostning automatiskt, men kontrollera utedelen för säkerhets skull. Var du bor spelar roll för mängden frost. Ju närmare kusten, desto mer frost, eftersom luften är fuktigare där. Läs vår guide om hur du avfrostar värmepumpen manuellt.
Värmepumpens inomhusfilter måste vara rena för att säkerställa optimal luftcirkulation. Igensatta filter kan minska systemets effektivitet och öka energiförbrukningen. Rengör eller byt ut filtren, särskilt under perioder med hög belastning.
Se till att det finns tillräcklig luftcirkulation runt både inomhus- och utomhusenheten. Ta bort eventuella hinder, som buskar, möbler eller annat som kan blockera luftflödet, så att värmepumpen kan arbeta effektivt.
Det kan vara en bra idé att låta en fackman serva din värmepump innan vinterkylan kommer. En tekniker kan kontrollera systemet för eventuella problem och optimera det så att det fungerar som bäst även när temperaturen sjunker.
En luft-luftvärmepump kan inte ensam vara den primära värmekälla för ett hus under vintern. Men däremot ett utmärkt komplement. Det finns många olika värmesystem, som till exempel frånluftsvärmepump, som utvinner energin i den varma inomhusluften. Vill du ha ett komplett uppvärmningssystem för att värma inomhusluften och för att värma vatten kanske du istället borde satsa på luft-vattenvärmepumpar eller bergvärme.
Det bästa sättet att jämföra priser är att ta in och jämföra offerter. Det kan vi hjälpa dig med och du slipper själv tillbringa timmar med att kontakta installatörer. Genom oss får du upp till 4 gratis offerter utan bindning. Fyll bara i vårt enkla formulär och vi gör jobbet åt dig!
Det tar bara 30 sekunder
Använd värmeläget på luftvärmepumpen för att få värme vid behov. Undvik autoläget, då det kan växla mellan värme och kyla, vilket exempelvis kan kyla rummet om du tänder en brasa.
En luftvärmepumps elförbrukning på vintern beror på flera faktorer, som pumpens effektivitet (COP- och SCOP-värdena), husets isolering, och utomhustemperaturen. Generellt sett drar en luftvärmepump mellan 1 500 och 5 000 kWh per år, där en större del av förbrukningen sker under vintern. Vid mycket kalla temperaturer kan pumpen bli mindre effektiv och förbruka mer el, särskilt om temperaturen sjunker under -15°C.
Ja, en luftvärmepump kan vara avstängd på vintern, men det ökar risken för ett kallt hem och frysskador. Det är bättre att låta den vara igång för att hålla grundvärmen och skydda fastigheten.
Ja, en luftvärmepump kan frysa sönder om den inte underhålls ordentligt. Utedelen kan få isbildning vid kallt och fuktigt väder, särskilt om avfrostningsfunktionen inte fungerar korrekt. Om vattnet från avfrostningen inte kan rinna bort ordentligt kan det frysa och skada pumpens delar. Regelbunden rengöring och kontroll av dräneringen minskar risken för att pumpen fryser.
De flesta luftvärmepumpar fungerar effektivt ner till cirka -15°C till -20°C, men deras värmeeffekt minskar gradvis ju kallare det blir. Moderna och högkvalitativa modeller kan klara temperaturer så låga som -25°C eller mer, men vid extrem kyla kan effektiviteten minska avsevärt, och pumpen kan behöva stöd av en annan värmekälla.
För att frosta av en luftvärmepump manuellt, börja med att stänga av pumpen och koppla bort strömmen. Rensa sedan bort snö och is med händerna eller en mjuk borste. Om det finns fast is kan du hälla ljummet vatten på den för att smälta den. Kontrollera också att dräneringen fungerar för att förhindra att mer is bildas. Om isproblemen återkommer bör du kontakta en tekniker.
Daniel Gahnertz har arbetat som frilansjournalist och fotograf i nästan två decennier. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor. För GreenMatch.se skriver han om värmepumpar och solpaneler och hur viktig den gröna omställningen i samhället är.
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?