SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera en luftvärmepump!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär

Spara upp till 12400 kronor per år
Spara upp till 12400 kronor per år

Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 9 april 2024

Luftvärmepumpen fungerar utmärkt i Sveriges klimat 2024

Varmepump Frost

Luftvärmepumpar fungerar ned till en temperatur på 20 minusgrader. Vissa luftvärmepumpar fungerar i ännu kallare temperaturer – ner till hela 35 minusgrader i tester. Effektiviteten minskar dock lite vid mycket kalla temperaturer.

Därför fungerar luftvärmepumpar mest effektivt i hushåll i mellersta och södra Sverige.

Vill du ta del av luftvärmepumpens alla fördelar och sänka dina dyra värmeräkningar?

Beställ gratis offerter helt utan bindning på luftvärmepumpar redan idag. Du kan spara upp till hela 50 % på dina energiräkningar med en luftvärmepump och få skön värme på vintern och krispig svalka på sommaren. Beställer du offerter genom oss slipper du allt arbete med att själv kontakta installatörer i timmar. Installatörerna vet att de konkurrerar om dig som kund så de kommer att ge dig sina bästa erbjudanden. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt superenkla formulär för att få upp till 4 gratis offerter helt utan förpliktelser.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Luftvärmepumpens effektivitet i minusgrader

Dagens moderna luftvärmepumpar presterar bra även vid mycket låga temperaturer. Dock bör du tänka på att luftvärmepumpens verkningsgrad sänks när den arbetar i minusgrader. COP- och SCOP-värdena anger hur effektivt luftvärmepumpen kan producera värme. Kortfattat sjunker luftvärmepumpens COP och effektivitet vid kallare temperaturer och dina besparingar blir inte riktigt lika stora.

Här kan du läsa mer om luftvärmepump test och om luftvärmepump pris.

Luft-luftvärmepump är ett bra värmekomplement på vintern

Huvudsakligen finns det två sorters luftvärmepumpar - luft-luftvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar. De har likadan utedel, som utvinner värmeenergin från utomhusluften. Värmepumparna skiljer sig åt hur värmen distribueras i huset. Luft-vattenvärmepumpen värmer upp vatten i ett vattenburet system, medan luft-luftvärmepumpen sprider värme via en fläkt inne i huset.

Ett dyrare och mer effektivt alternativ till luft-vattenvärmepump är bergvärme.

Du ska tänka på att luft-luftvärmepumpen inte fördelar värmen lika bra i hemmet som en luft-vattenvärmepump. Det kan vara svårt för den att nå alla utrymmen. Därför är det mycket viktigt att planera noga var den ska placeras, eftersom den använder sig av varmluft för att värma ditt hem. Vidare läsning finns även om installation av luftvärmepump. Du ska tänka på att den inte rekommenderas som enda värmekälla, utan som ett komplement till något annat värmesystem.

En annan typ av luftvärmepump är frånluftsvärmepump. Denna utvinner energi ur din inomhusluft och passar bäst i nybyggnationer.

Luft-luftvärmepump till fritidshus håller möglet borta under vintern

Denna luftvärmepump är bra att använda till ditt fritidshus på vintern. Om du inte är i ditt fritidshus under längre perioder hjälper denna pump till med att motverka mögel- och fuktskador. Du slipper även tömma vattensystemet och kan undvika frysskador. Du behöver alltså inte stänga av luftvärmepumpen helt på vintern, utan ha den i underhållsläge.

Luft-vattenvärmepumpen ger både värme och varmvatten

Luft-vattenvärmepump använder ett vattenburet distributionssystem som radiatorer eller golvvärme. Detta ger luft-vattenvärmepumpen en jämnare värmefördelning än luft-luftvärmepumpen. Förutom att värma huset så värmer den även tappvattnet på ett mycket effektivt sätt. Den kan även vara den primära värmekällan, till skillnad från luft-luftvärmepumpen.

Elpatron som värmereserv

De flesta moderna luft-vattenvärmepumparna har en elpatron som reservkraft. Elpatronerna kan producera både värme och varmvatten och är tänkt att fungera som säkerhet om något tillfälligt skulle krångla med värmepumpen, eller inte orkar med en köldknäpp.

Luftvärmepumpen kräver underhåll på vintern - 5 skötseltips

För att din luftvärmepump ska ge bästa effekt krävs underhåll.

1. Håll utedelen snö- och isfri.

2. Avfrosta när luftvärmepumpens utedel fryser. När luftvärmepumpen är i drift bildas i utedelen kondensvatten som fryser till is på vintern. I de flesta värmepumpar sker avfrostning automatiskt, men kontrollera utedelen för säkerhets skull. Var du bor spelar roll för mängden frost. Ju närmare kusten, desto mer frost, eftersom luften är fuktigare där.

Luftvaerme Avfrosta

3. Led bort smältvattnet. Se till att smältvattnet rinner bort från utedelen för att undvika isbildning. För mycket is kan skada utedelen.

4. Bygg ett värmepumppshus. Detta skyddar värmepumpen. Alternativt kan du placera den under en terrass eller takgavel.

5. Placera pumpen på ett soligt ställe. Om möjligt kan värmepumpen placeras på ett soligt ställe, helst söderläge. Solen hjälper då till att hålla utedelen varmare.

Beställ gratis offerter på luft luftvärmepumpar och sänk dina dyra elräkningar

Nu vet du hur lätt det är att sköta en luftvärmepump på vintern och hur många fördelar en luftvärmepump kan ge dig. Få upp till 4 gratis offerter helt utan bindning genom oss på GreenMatch. Du vet väl att du kan sänka dina värmeräkningar med upp till 50 %? Slipp många timmars arbete med att själv kontakta installatörer. De kommer att ge dig sina bästa erbjudanden eftersom de vet att de konkurrerar om dig som kund. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett superenkelt formulär.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vanliga frågor om luftvärmepumpar på vintern

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?