SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera en värmepump!
Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Beställ offerter
Det tar bara 30 sekunder 100 % gratis och utan förpliktelser
1/5
Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 12 maj 2023

Luftvärmepumpen fungerar bra i Sveriges kalla klimat 2023

Varmepump Frost

Vet du att du kan använda din luftvärmepump i minusgrader? Luftvärmepumpar fungerar ned till en temperatur på 20 minusgrader. Vissa luftvärmepumpar fungerar i ännu kallare temperaturer – ner till hela 35 minusgrader i tester. Effektiviteten minskar dock vid kalla temperaturer.

Därför rekommenderas luftvärmepumpar främst för hushåll i mellersta och södra Sverige. I de kallare nordligare delarna av landet är jord- och bergvärme ofta ett bättre alternativ. Vill du ta del av luftvärmepumpens alla fördelar och sänka dina värmeräkningar?

Gör som 50 000 nöjda svenskar redan har gjort och beställ offerter via GreenMatch. Du kan spara upp till hela 70 % på dina energiräkningar med en luftvärmepump.Klicka bara på knappen nedan och fyll i formuläret för att få gratis offerter utan bindning.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Luftvärmepumpens effektivitet i minusgrader

Dagens moderna luftvärmepumpar kan prestera även vid lägre temperaturer. Dock bör du tänka på att luftvärmepumpens verkningsgrad sänks avsevärt när den arbetar i minusgrader. COP- och SCOP-värdena anger hur effektivt luftvärmepumpen kan producera värme. Kortfattat sjunker luftvärmepumpens COP vid kallare utetemperaturer och dina besparingar inte blir lika stora.

Luft-luftvärmepump är ett bra värmekomplement på vintern

Huvudsakligen finns det två sorters luftvärmepumpar – luft-luftvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar. De har likadan utedel, som utvinner värmeenergin från utomhusluften. Värmepumparna skiljer sig åt hur värmen distribueras i huset. Luft-vattenvärmepumpen värmer upp vatten i ett vattenburet system, medan luft-luftvärmepumpen sprider värme via en fläkt inne i huset.

Du ska tänka på att luft-luftvärmepumpen inte fördelar värmen lika bra i hemmet. Det kan vara svårt för den att nå alla utrymmen. Därför är det mycket viktigt att planera noga var den ska placeras, eftersom den använder sig av varmluft för att värma ditt hem. Du ska tänka på att den inte rekommenderas som enda värmekälla, utan som ett komplement till något annat värmesystem.

Luft-luftvärmepump till fritidshus håller möglet borta under vintern

Denna luftvärmepump är bra att använda till ditt fritidshus på vintern. Om du inte är i ditt fritidshus under längre perioder hjälper denna pump till med att motverka mögel- och fuktskador. Du slipper även tömma vattensystemet och kan undvika frysskador. Du behöver alltså inte stänga av luftvärmepumpen helt på vintern, utan ha den i underhållsläge.

Luft-vattenvärmepumpen ger både värme och varmvatten

Luft-vattenvärmepump använder ett vattenburet distributionssystem som radiatorer eller golvvärme. Detta ger luft-vattenvärmepumpen en jämnare värmefördelning än luft-luftvärmepumpen. Förutom att värma huset så värmer den även tappvattnet på ett mycket effektivt sätt. Den kan även vara den primära värmekällan, till skillnad från luft-luftvärmepumpen.

Elpatron som värmereserv

De flesta moderna luft-vattenvärmepumparna har en elpatron som reservkraft. Elpatronerna kan producera både värme och varmvatten och är tänkt att fungera som säkerhet om något tillfälligt skulle krångla med värmepumpen, eller inte orkar med en köldknäpp.

Luftvärmepumpen kräver underhåll på vintern – 5 skötseltips

För att din luftvärmepump ska ge bästa effekt krävs underhåll.

1. Håll utedelen snö- och isfri.

2. Avfrosta när luftvärmepumpens utedel fryser. När luftvärmepumpen är i drift bildas i utedelen kondensvatten som fryser till is på vintern. I de flesta värmepumpar sker avfrostning automatiskt, men kontrollera utedelen för säkerhets skull. Var du bor spelar roll för mängden frost. Ju närmare kusten, desto mer frost, eftersom luften är fuktigare där.

Luftvaerme Avfrosta

3. Led bort smältvattnet. Se till att smältvattnet rinner bort från utedelen för att undvika isbildning. För mycket is kan skada utedelen.

4. Bygg ett värmepumppshus. Detta skyddar värmepumpen. Alternativt kan du placera den under en terrass eller takgavel.

5. Placera pumpen på ett soligt ställe. Om möjligt kan värmepumpen placeras på ett soligt ställe, helst söderläge. Solen hjälper då till att hålla utedelen varmare.

Nu vet du hur luftvärmepumpen ska skötas på vintern. Då kanske du även är intresserad av att ta in offerter för att få en prisbild av denna eminenta värmekälla? Du vet väl att du kan sänka dina värmeräkningar med upp till 70 %? Slipp många timmars arbete med att själv kontakta installatörer och beställ offerter genom GreenMatch redan idag.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vanliga frågor om luftvärmepumpar på vintern

Skriven av Daniel Gahnertz, Skribent

Daniel har en bakgrund som frilansskribent. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?