Jämför pris och offerter på luftvärmepumpar
Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Beställ offerter
1/5
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Senast uppdaterad: 7 oktober 2022

Luftvärmepumpar fungerar även på vintern

Luftvärmepumpen i kallare klimat

Att använda luftvärmepump på vintern behöver inte vara så dåligt som många kanske tror. De fungerar vanligtvis ned till en temperatur på cirka 20 minusgrader, dock med lägre effektivitet. Detta kan dock variera beroende på tillverkare och modell. Det finns många fall där luftvärmepumpar fungerat väldigt bra i betydligt kallare temperaturer, till och med ner till -35 grader i testmiljöer. De har dock lägre effektivitet vid kallare utomhustemperaturer.

Det är därför luftvärmepumpar framförallt rekommenderas för mellersta och södra Sverige. I norra Sverige är jord- och bergvärme ett betydligt säkrare val. Detta beror mycket på vårt kallare klimat i norra Sverige, vilket leder till sämre effektivitet och högre energiförbrukning för luftvärmepumpar.

Luftvärmepumpens effektivitet i minusgrader

vinter.

Luftvärmepumpar har  en lägre effektivitet i minusgrader. Orsaken till detta är att värmepumpens verkningsgrad sjunker i kallare temperaturer.  Den så kallade verkningsgraden identifieras genom ett COP-värdet, eller ett SCOP-värde. 

Moderna luftvärmepumpar är ändå väldigt driftsäkra och klarar av att prestera under hela vintern. För att få en mer realistisk bild över värmepumpens prestanda rekommenderar vi att se på just SCOP-värdet, som beaktar temperaturväxlingarna mellan årstiderna.

Du kan läsa mera om COP och SCOP i ett av våra andra inlägg: Vad säger värdet för COP om värmepumpen?

På vintern behöver värmepumpen mer elektricitet för att producera värmeenergi. Detta bidrar till att dina besparingar blir mindre på väldigt kalla dagar. Det dock viktigt att påpeka att luftvärmepumpar ändå är en pålitlig värmekälla som kan hjälpa dig spara upp till 60 % av din energiförbrukning för uppvärmning årligen.

Elpatron som reserv värme på vintern

Är du orolig att värmen inte räcker till på vintern, bör du se till att din värmepump har en elpatron. Det är något de flesta luft-vattenvärmepumparna har som reservkraft. Elpatronen kan förse hushållet med både värme och varmvatten – och du kan klara av att hålla värmen i hushållet med hjälp av din luftvärmepump.

Elpatronen är dessutom bra att ha om det skulle uppstå något problem med värmepumpen så att ditt hushåll inte blir helt utan värme. Tanken med en elpatron är att det inte bara ska kunna täcka övriga värmebehov, men att också kunna fungera som en säkerhet om något mot förmodan skulle krångla under en kortare period.

Luft-luft eller luft-vattenvärmepump på vintern

Det finns huvudsakligen två sorters luftvärmepumpar; luft-luftvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar. Båda har samma så kallade “utedel”, som utvinner värmeenergin från utomhusluften. Dessa luftvärmepumpar skiljer sig dock från varandra i hur värmen distribueras i huset.

Båda fungerar vintertid men tack vare sitt vattenburna värmesystem (radiatorer eller golvvärme), ger luft-vattenvärmepumpen en jämn värmefördelning. Samt att utöver värma huset kan det på ett energieffektivt sätt värma tappvattnet.

Luft-luftvärmepumpen har det svårare att sprida värmen i huset på vintern. Detta eftersom den blåser ut varm luft från en fläkt som kan ha svårt att nå alla utrymmen i huset, vilket blir mer påtagligt när det är kallare i hemmet. Därför kräver dessa värmepumpar smart planering för att du ska få ut det mesta av din värmepump under vintertid. Luft-luftvärmepumpar rekomenderas inte heller som din enda värmekälla, utan bör ses som ett komplement till något annat värmesystem

Luftvärmepumpen kräver underhåll på vintern

Genom att använda luftvärmepumpen på rätt sätt får du bästa möjliga effekt och energibesparing, samt undviker onödigt slitage. Detta innebär framförallt att luftvärmepumpens utedel tas om hand genom att bland annat hålla den is- och snöfri.

5 skötseltips för luftvärmepumpens utedel

Luftvärmepump med isbildning.

1. Håll utedelen snö- och isfri.

Borsta försiktigt av snö från utedelen.

2. Avfrosta när luftvärmepumpens utedel fryser:

När luftvärmepumpen är i drift bildas en del kondensvatten i utedelen som fryser till is under vintern. Värmepumpen måste därför avfrostas. I nästan alla värmepumparsker  sker avfrostningen  automatiskt, men det lönar sig ändå att titta till utedelen lite då och då för att vara på den säkra sidan.

Var i Sverige du bor kan också påverka mängden frost som bildas på utedelen. Frost kan bildas snabbare för dig som bor närmare kusten, där luften i regel är fuktigare.

3. Led smältvattnet bort:

Du måste se till att smältvattnet som uppstår från avfrostningen rinner bort från utedelen för att hindra isbildning inuti eller utanpå den. Om det bildas för mycket is under eller runt utedelen kan den skadas.

4. Bygg ett värmepumppshus:

Ett mycket bra alternativ för att skydda utedelen är att bygga ett så kallat värmepumpshus som skyddar värmepumpen. Alternativt kan man placera den på ett ställe där den har naturligt skydd, exempelvis under en högre terrass eller under din takgavel. Om du inte har möjlighet att placera utedelen under skydd bör du tänka på att avlägsna eventuell snö och is på din luftvärmepump.

5. Placera pumpen på ett soligt ställe:

Om det är möjligt kan värmepumpen också placeras på ett soligt ställe (söderläge ger mest sol) så att solen naturligt hjälper till att hålla utedelen varmare.

Serva din värmepump för längre livslängd 

Det rekommenderas att, utöver det underhåll du kan göra själv, låta en värmepumpstekniker serva din värmepump vartannat eller vart tredje år. För dig som bor nära kusten kan den krävas service lite oftare på grund av något tuffare klimat.

Service på värmepumpen krävs för att förlänga livslängd, och se till att allt går som det ska. Skulle det vara något som inte står helt rätt med värmepumpen kan det även leda till sämre effektivitet, och därmed högre energiförbrukning.

Beställ offerter på värmepumpar nu!

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?