Jämför pris och offerter på luftvärmepumpar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 10 maj 2021

Luftvärmepumpar fungerar även på vintern

Att använda luftvärmepump på vintern behöver inte vara så dåligt som många kanske tror. De fungerar vanligtvis ned till en temperatur på cirka 20 minusgrader. Detta kan dock variera beroende på tillverkare och modell. Det finns många fall där luftvärmepumpar fungerat väldigt bra i betydligt kallare temperaturer, till och med ner till -35 grader i testmiljöer.

Även om luftvärmepumpar bevisligen klarar av kalla klimat rekommenderas generellt dessa för mellersta och södra Sverige, medan markvärmepumpar är vanligare i de norra delarna av landet. Detta beror mycket på vårt kallare klimat i norra Sverige.

Luftvärmepumpens verkningsgrad i kalla temperaturer

Luftvärmepumpar kan ha en lägre effektivitet i minusgrader. Orsaken till detta är att värmepumpens verkningsgrad (värmefaktor) sjunker i kallare temperaturer. Den så kallade verkningsgraden identifieras genom ett COP-värdet, eller ett SCOP-värde.

Moderna luftvärmepumpar är ändå väldigt driftsäkra och klarar av att prestera under hela vintern. För att få en mer realistisk bild över värmepumpens prestanda rekommenderar vi att se på just SCOP-värdet, som beaktar temperaturväxlingarna mellan årstiderna.

Läs mera om COP och SCOP i ett av våra andra inlägg: Vad säger värdet för COP om värmepumpen?

På vintern behöver värmepumpen mer elektricitet för att producera värmeenergi. Detta bidrar till att dina besparingar blir mindre på vintern än på sommaren. Det är således viktigt att påpeka att luftvärmepumpar ändå är en pålitlig värmekälla som kan spara upp till 60 % av din energiförbrukning.

Elpatron för mera värme på vintern

Om du är orolig att värmen inte räcker till på vintern, eller att luftvärmepumpen blir dyr i drift kan det löna sig att kombinera din värmepump med en elpatron. Elpatronen kan förse hushållet med både värme och varmvatten - och du kan klara av att hålla värmen i hushållet med hjälp av din luftvärmepump.

På vintern kan det bli ekonomiskt lönsammare att låta elpatronen ta över om det blir riktigt kallt och då är det viktigt att värmeanläggningen är korrekt dimensionerad. För bästa besparing ska värmepumpen täcka cirka 90 % av det årliga värmebehovet och elpatronen står för resterande 10 % på vintern.

Elpatronen är dessutom bra att ha om det skulle uppstå något problem med värmepumpen så att ditt hushåll inte blir helt utan värme. Tanken med en elpatron är att det inte bara ska kunna täcka övriga värmebehov, men att också kunna fungera som en säkerhet om något mot förmodan skulle krångla under en kortare period.

Beställ offerter på luftvärmepumpar

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Luft-luft eller luft-vattenvärmepump på vintern?

Det finns två olika sorters luftvärmepumpar; luft-luftvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar. Båda har samma så kallade “utedel”, som samlar in uteluft för att skapa värmeenergi. Dessa luftvärmepumpar skiljer sig dock från varandra i distributionssystem (innedel), det vill säga i hur värmen distribueras inne i hushållet.

Båda fungerar vintertid men tack vare sitt vattenburna värmesystem (radiatorer eller golvvärme), ger luft-vattenvärmepumpen en jämnare värmefördelning, samt tappvarmvatten, och fungerar således som en primär och heltäckande värmekälla.

För luft-luftvärmepumpen däremot är det svårare att sprida värmen i huset på vintern. Detta eftersom den blåser ut varm luft från en fläkt som kan ha svårt att nå alla utrymmen i huset, vilket blir mer påtagligt när det är kallare i hemmet. Därför kräver dessa värmepumpar vissa extraåtgärder för att du ska få ut det mesta av din värmepump under vintern.

Snabbguide - Få det bästa ur din luft-luftvärmepump under vintermånaderna

Bästa inställningarna för din luft-luftvärmepump:

  • Genom att öka temperaturen och fläkthastigheten sprids värmen bättre
  • Flödesriktningen kan också hjälpa värmespridningen
  • Använd alltid heat-läge istället för auto, eftersom auto börjar kyla ned ifall temperaturen stiger över den inställda och förbrukar då energi i onödan

Underhåll:

  • Filtren i luft-luftvärmepumpens innedel kräver regelbunden putsning, gärna varannan vecka

Luft-luftvärmepumpen fungerar endast som en komplementerande värmekälla och du behöver en annan primär källa för att hjälpa till under de kallaste dagarna som t.ex. el-element eller braskamin.

Luftvärmepumpens utedel kräver manuellt underhåll på vintern

För att du ska få bästa möjliga effekt och energibesparing ur din luftvärmepump på vintern, samt för att undvika onödigt slitage måste du använda den på rätt sätt. Detta innebär framförallt att luftvärmepumpens utedel tas om hand genom att bland annat hålla den is- och snöfri.

5 skötseltips för luftvärmepumpens utedel

  1. Du bör se till att utedelen hålls snö- och isfri.
  2. Luftvärmepump med isbildningNär luftvärmepumpen är i drift bildas en del kondensvatten i utedelen som fryser till is under vintern. Värmepumpen måste därför avfrostas. Avfrostning sker automatiskt, men det lönar sig att titta till utedelen lite då och då för att vara på den säkra sidan.
  3. Du måste se till att smältvattnet som uppstår från avfrostningen rinner bort från utedelen för att hindra isbildning inuti eller ovanpå den. Om det bildas is under eller runt utedelen kan den skadas.
  4. Ett mycket bra alternativ för att skydda utedelen är att bygga ett så kallat värmepumpshus som skyddar värmepumpen. Alternativt kan man placera den på ett ställe där den har naturligt skydd, exempelvis under en högre terrass eller under din takgavel. Om du inte har möjlighet att placera utedelen under skydd bör du tänka på att avlägsna eventuell snö och is på din luftvärmepump.
  5. Om det är möjligt kan värmepumpen också placeras på ett soligt ställe (söderläge ger mest sol) så att solen naturligt hjälper till att hålla utedelen varmare.

Var i Sverige du är bosatt kan också påverka mängden frost som bildas på utedelen. Tänk på att frost bildas snabbare om du bor närmare kusten, där luften i regel är fuktigare.

Viktigt - Serva din luftvärmepump inför vintern

Det är också viktigt att du anlitar en professionell tekniker för att serva din luftvärmepump. Detta behöver du inte göra mer än vartannat år egentligen.

Om du har planer på att köpa en luftvärmepump bör du anlita en certifierad installatör. Detta för att säkerställa korrekt dimensionering av värmepumpen och ökad driftsäkerhet.

På GreenMatch erbjuder vi dig upp till 4 offerter på luftvärmepumpar från certifierade installatörer, kostnadsfritt och utan förpliktelser. Genom att ansöka om flera offerter garanterar du bäst pris och kvalitet i just ditt område. Fyll i formuläret ovan, eller klicka på knappen nedan och låt oss göra grovjobbet!

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut