Beställ offerter på värmepumpar
Jämför priser och kvalitet
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 19. oktober 2018

Rengöring av luftvärmepumpen i 3 steg

Så rengör du innedel, utedel och filter

Rengöring av din luftvärmepump

Luftvärmepumpar är effektiva, har en bra livslängd och kräver minimalt med underhåll. För att effektiviteten ska behållas på en hög nivå, krävs det att du byter filter i din värmepump samt håller lamellerna dammfria. Damma gärna av värmepumpen när du städar huset. En mer grundlig rengöring är lämplig ungefär en gång per år.

Stora mängder luft passerar genom luftvärmepumpen varje dygn. Det leder också till att mycket smuts och partiklar fastnar i systemet, vars delparter måste rengöras:

  1. Lamellerna på utomhusdelen kan borstas av med en mjuk borste när pollen och andra partiklar har fastnat.
  2. Lamellerna av aluminium på inomhusdelen får lätt en beläggning av damm, fett och partiklar.
  3. Filtret i inomhusdelen behöver rengöras och eventuellt bytas ut.


I jämförelse med en vedpanna kräver en värmepump en väldigt liten insats i form av rengöring och underhåll. Genom att hålla värmepumpens ute- och innedel rena från smuts, damm och fett kan du få din luftvärmepump att behålla sin goda funktion under många år. Om du har problem eller frågor gällande rengöring av luftvärmepumpen ska du i första hand kontakta din återförsäljare.

För offerter på luft-luft- eller luft-vattenvärmepumpar: Fyll i formuläret på höger sida. Genom att du beställer offerter kan du få ett bättre pris och du får det skräddarsytt, allt efter just dina behov, välkommen!

Rengöring luftvärmepump utedel

Rengöring av luftvärmepumpens innerdel

Varje hem innehåller stora mängder damm och luftburna partiklar. Heltäckningsmattor, kuddar, mattor och gardiner bidrar alla till en förhöjd kvalsternivå. Det är därför bra om du dammtorkar luft-luftvärmepumpens innedel en gång i veckan för att få bort den ytliga smutsen. Precis som med andra elektroniska apparater ska man inte använda dammsugare för att avlägsna dammet.

Förekommer det vedeldning i huset eller om någon röker inomhus, så sprids mer smuts och partiklar i luften. Dessa kommer även in i luftvärmepumpens innerdel. Matos från köket fastnar på lamellerna och bildar en fet yta. För denna typ av beläggning är krävs det någon form av rengöringsmedel för att avlägsna smutsen.

Det går även att använda avhärdat vatten utspätt med en liten del ammoniak. Tänk på att vara försiktig så du inte får för mycket vatten i värmepumpssystemet.


Så gör duRengöring av en luft-luftvärmepump

1. Ta bort filtret ur luft-luftvärmepumpens innerdel.

2. Häll avhärdat vatten i en sprayflaska. Blanda eventuellt med lite ammoniak, främst om du har fett eller sot i värmepumpssystemet.

3. Spraya vätskeblandningen/rengöringsmedel över lamellerna.

4. Skölj eventuellt genom att spraya med enbart avhärdat vatten. Avhärdat vatten innehåller inte samma mängder ämnen och kemikalier som kranvatten. Därför blir det inga fläckar från denna typ av vatten.

5. Vattnet försvinner ut genom röret för kondensvatten.

6. Vänta till vattnet har torkat ordentligt innan så sätter igång luft-luftvärmepumpen efter rengöringen.

Rengöring av luftvärmepumpens utedel

Rengöring av luftvärmepumpens utedel kan ske i två steg. Först och främst är det lämpligt att torka av plast och plåtdelarna med en fuktig trasa för att avlägsna pollen och annan smuts. Kolla så att det är rent under värmepumpen, vid dräneringshålen, så att kondensvätskan kan komma ut ur värmepumpssystemet. Annars kan du torka av undersidan försiktigt. Var varsam med lamellerna på värmepumpens baksida under rengöringen.

Om du ska rengöra inuti ytterdelen, ska du först och främst stänga av värmepumpen. Använd en ficklampa för att se om stora mängder smuts ansamlats inuti värmepumpen. Kom ihåg att du alltid ska kontakta din återförsäljare om du är minsta osäker på hur du ska utföra rengöringen. Vid stora smutsansamlingar kan det vara lämpligt att en fackman utför jobbet och samtidigt genomför en årlig service.

Se till att löv och snö avlägsnas från värmepumpen. Du kan med fördel montera ett skydd för vind och nederbörd över värmepumpen. Ju varmare och jämnare temperaturen är vid luftvärmepumpens utedel, desto mer effektivt kan värmepumpen arbeta. Kontrollera även fläkten så att inte löv och grenar fastnat i luftinsläppet.

Rengöring av filtret i luftvärmepumpen

För att komma åt filtret öppnar du luckan på innedelens framsida. Plocka ut filtret och dammsug det noga. Luft--luftvärmepumpens effekt försämras nämligen avsevärt när filtret är fullt av damm. Det kan leda till kortare livslängd för värmepumpen eftersom kompressorn får jobba hårdare. När du tycker att filtrerna ser slitna ut får du köpa nya.

Tänk på att det finns många olika typer av filter till luftvärmepumpar. De grovmaskiga är billigast i inköp, men tar inte upp damm och små luftburna partiklar lika väl som ett finmaskigt filter.

Kom ihåg 

  • Köp den typ av filter som rekommenderas för din luft-luftvärmepump
  • Om värmepumpen är igång utan filter innebär detta att luften inte renas, funktionen försämras och lukt från avlagringar kan spridas i huset. Använd därför alltid rekommenderade filter för din luftvärmepump. 
  • När du rengjort filtren kan du sätta på värmepumpen på låg nivå för att den sakta ska kunna värmas upp.

Förutom filterbyte och allmän rengöring så behöver även snö avlägsnas från luft-luftvärmepumpens utedel. Tänk på att du måste ha en god avrinning under utedelen för att vattnet inte ska bilda en isbacke invid huset. Du kan läsa mer tips och god råd om hur du sköter din luft-luftvärmepump under vintern här: Hur avfrostar jag min värmepump?

Beställ offerter nu Det tar mindre än 1 minut!