SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera en värmepump!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
1/4
Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 12 maj 2023

Rengöring av luftvärmepumpen i 3 steg

Rengöring av din luftvärmepump

Luftvärmepumpar är effektiva, har en bra livslängd och kräver minimalt med underhåll. För att effektiviteten ska behållas på en hög nivå, krävs det dock att du byter filter i din värmepump samt håller lamellerna dammfria. Damma gärna av värmepumpen när du städar huset. En mer grundlig rengöring är lämplig ungefär en gång per år, men du bör rengöra luftfiltret minst var tredje månad.

Stora mängder luft passerar genom luftvärmepumpen varje dygn. Det leder också till att mycket smuts och partiklar fastnar i systemet, vars delparter måste rengöras:

 1. Lamellerna på utomhusdelen kan borstas av med en mjuk borste när pollen och andra partiklar har fastnat.
 2. Lamellerna av aluminium på inomhusdelen får lätt en beläggning av damm, fett och partiklar.
 3. Filtret i inomhusdelen behöver rengöras minst var tredje månad.

I jämförelse med en vedpanna kräver en värmepump en väldigt liten insats i form av rengöring och underhåll. Genom att hålla värmepumpens ute- och innedel rena från smuts, damm och fett kan du få din luftvärmepump att behålla sin goda funktion under många år. Om du har problem eller frågor gällande rengöring av luftvärmepumpen ska du i första hand kontakta din återförsäljare.

Behöver du en ny luftvärmepump? Fyll i formuläret för att få offerter på luft-luft- eller luft-vattenvärmepumpar.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Utedelen på en luft-luftvärmepump

Rengöring av luftvärmepumpens innerdel

Varje hem innehåller stora mängder damm och luftburna partiklar. Heltäckningsmattor, kuddar, mattor och gardiner bidrar alla till en förhöjd kvalsternivå. Det är därför bra om du dammtorkar luft-luftvärmepumpens innedel en gång i veckan för att få bort den ytliga smutsen. Precis som med andra elektroniska apparater ska du inte använda dammsugare för att avlägsna dammet.

Förekommer det vedeldning i huset eller om någon röker inomhus sprids mer smuts och partiklar i luften. Dessa kommer även in i luftvärmepumpens innerdel. Matos från köket fastnar på lamellerna och bildar en fet yta. För denna typ av beläggning krävs någon form av rengöringsmedel för att avlägsna smutsen.

Det går även att använda avhärdat vatten (mjukt vatten) utspätt med en liten del ammoniak. Tänk på att vara försiktig så du inte får för mycket vatten i värmepumpssystemet.

Rengöring av en luft-luftvärmepump

Så gör du

1. Ta bort filtret ur luft-luftvärmepumpens innerdel.

2. Häll avhärdat vatten i en sprayflaska. Blanda eventuellt ned lite ammoniak, främst om du har fett eller sot i värmepumpssystemet.

3. Spreja vätskeblandningen/rengöringsmedel över lamellerna.

4. Skölj eventuellt genom att spreja med enbart avhärdat vatten. Avhärdat vatten innehåller inte samma mängder ämnen och kemikalier som kranvatten. Därför blir det inga fläckar från denna typ av vatten.

5. Vattnet försvinner ut genom röret för kondensvatten.

6. Vänta tills vattnet har torkat ordentligt innan du sätter igång luft-luftvärmepumpen efter rengöringen.

Rengöring av luftvärmepumpens utedel

Först och främst är det lämpligt att torka av plast och plåtdelarna med en fuktig trasa för att avlägsna pollen och annan smuts. Kolla så att det är rent under värmepumpen, vid dräneringshålen, så att kondensvätskan kan komma ut ur värmepumpssystemet. Annars kan du torka av undersidan försiktigt. Var varsam med lamellerna på värmepumpens baksida under rengöringen.

Om du ska rengöra inuti ytterdelen, ska du först och främst stänga av värmepumpen. Använd en ficklampa för att se om stora mängder smuts ansamlats inuti värmepumpen. Kom ihåg att du alltid ska kontakta din återförsäljare om du är det minsta osäker på hur du ska utföra rengöringen. Vid stora smutsansamlingar kan det vara lämpligt att en expert utför jobbet och samtidigt genomför en årlig service.

Se till att löv och snö avlägsnas från värmepumpen. Du kan med fördel montera ett skydd för vind och nederbörd över värmepumpen. Ju varmare och jämnare temperaturen är vid luftvärmepumpens utedel, desto effektivare kan värmepumpen arbeta. Kontrollera även fläkten så att inte löv och grenar fastnat i luftinsläppet.

Rengöring av filtret i luftvärmepumpen

För att komma åt filtret öppnar du luckan på innedelens framsida. Plocka ut filtret och dammsug det noga. Luft-luftvärmepumpens effekt försämras nämligen avsevärt när filtret är fullt av damm. Det kan leda till kortare livslängd för värmepumpen eftersom kompressorn får jobba hårdare. När du tycker att filtrerna ser slitna ut är det dags att köpa nya.

Tänk på att det finns många olika typer av filter till luftvärmepumpar. De grovmaskiga är billigast i inköp, men tar inte upp damm och små luftburna partiklar lika väl som ett finmaskigt filter.

Kom ihåg! 

 • Köp den typ av filter som rekommenderas för din luft-luftvärmepump
 • Om värmepumpen är igång utan filter innebär detta att luften inte renas, funktionen försämras och lukt från avlagringar kan spridas i huset. 
 • När du rengjort filtren kan du sätta på värmepumpen på låg nivå för att den sakta ska kunna värmas upp.

Förutom filterbyte och allmän rengöring så behöver även snö avlägsnas från luft-luftvärmepumpens utedel. Tänk på att du måste ha en god avrinning under utedelen för att vattnet inte ska bilda en isbacke invid huset. Du kan läsa mer tips och goda råd om hur du sköter din luft-luftvärmepump under vintern här: Hur avfrostar jag min värmepump?

Behöver du en ny värmepump? Beställ gratis offerter utan bindning redan idag via GreenMatch.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?