Which type of solar quotes do you need?
It only takes 30 seconds
100% free with no obligation
Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär
Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump
Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck
Att ha det varmt och behagligt i huset är viktigt för att du och din familj ska trivas. Med hjälp av olika värmesystem kan du dock säkerställa att ditt hem alltid har en skön temperatur, men hur fungerar de olika systemen och när lämpar de sig bäst?
Det finns en mängd olika system du kan använda dig av, men att veta vilket som passar dig bäst är inte alltid lätt. Vi har därför här samlat de vanligare värmesystemen för att du ska få en bra översikt om vilka alternativ du har.
Är du redan nu nyfiken på att få offerter på olika sorters värmesystem? Gör som 50 000 nöjda svenskar redan har gjort och beställ offerter via GreenMatch. Klicka bara på knappen nedan och fyll i formuläret.
Det tar bara 30 sekunder
Värmepumpar är väletablerade i Sverige, och det är svårt att hitta ett nytt hus som inte utnyttjar någon sorts värmepump. Anledningen för detta rätt simpel - de är väldigt kostnadseffektiva, de är miljövänliga och de kräver minimalt underhåll, till skillnad från ved eller pellets vilket du måste fylla på manuellt med ganska hög frekvens.
De fungerar alla på ett liknande sätt - med hjälpa av elektricitet så tar de vara på värme från miljövänliga källor, och värmer upp ditt hus och varmvatten.
En luft vatten värmepump tar till vara på värmen som finns utomhus, och använder den för att värma upp ditt hus. Det är ett väldigt effektivt sätt att värma upp ditt hus, och har blivit populärare under de senare åren då de klarar bättre ett kallare klimat.
Det är fortfarande en ganska dyr lösning, men ger stora besparingar och relativt lång livslängd. Med en återbetalningstid på halva eller till och med en tredjedel av värmepumpens livslängd. Det ger då många år med stora besparingar långt efter värmepumpen betalat av sig. Här kan du läsa mer om den billigaste luft vatten värmepumpen.
Ungefärligt pris: 95 000 till 130 000 kronor. Kan ge besparingar på upp till 70 %.
Bergvärme är ett av de mest effektivaste sätten att värma upp ditt hus, genom att ta till vara på värmen från berggrunden. Då berggrunden inte skiftar i värme över året gör att bergvärme passar utomordentligt bra till norra Sveriges kallare klimat.
Det kommer dock med hög installationskostnad. Like luft-vattenvärmepumpen krävs liknande installationskostnader, och pumpen är den samma ofta. Men, till skillnad från luftvärmepump behöver du borra för bergvärme. Det är här kostnaderna drar ifrån de andra alternativen.
Men tack vara dess effektivitet, speciellt i norra Sverige, är det fortfarande extremt lönsamma gentemot t.ex. Direktverkande el eller olja. Och med långa livslängden får du många år av besparingar långt efter den betalat av sig.
Ungefärligt pris: 110 000 till 160 000 kronor. Kan ge besparingar på upp till 80 %.
Här kan du läsa mer om hur mycket bergvärme kostar: bergvärme kostnad.
Passar dig med värmebehov på över 15 000 kWh per år, och har ett vattenburet värmesystem eller vill installera.
Jordvärme fungerar likt bergvärme, med skillnaden är att istället för att borra för bergvärme så lägger du en kollektorslang ett par meter ner i marken horisontellt. Det kräver mycket större tomt, men med rätt förutsättningar kan vara mer lönsamt.
Det passar dock bäst i södra- och Mellansverige, då högre upp kan marken under vintern bli för kall för att kunna få ut det optimala mängden värme.
Vad kostar jordvärme? Ungefärligt pris: 100 000 till 150 000 kronor. Kan ge besparingar på upp till 75 %.
Passar dig som med värmebehov på över 15 000 kWh, och har ett vattenburet värmesystem eller vill installera.
Frånluftsvärmepump tar till vara på värmen som redan finns i ditt hem. I ventilationen på luften som tas ut ur huset återvinner värmepumpen värmen, och använder det för att värma upp ditt hus via vattenburna värmesystem, och har ett vattenburet värmesystem eller vill installera. Här kan du läsa mer om priser för frånluftsvärmepumpar: frånluftsvärme pris.
Frånluftsvärmepump kräver att du har mekanisk ventilation, men utöver det är det en relativt billig värmepumpslösning. En frånluftsvärmepump kommer dock nästan aldrig stå för ditt hela värmebehov, vilket betyder att du kommer behöva komplettera det med en annan värmekälla. Det kan fortfarande ge väldigt stora besparingar, och det ses ofta i nyare hus då det krävs mekanisk ventillation.
Ungefärligt pris: 60 000 till 100 000 kronor. Kan ge besparingar på upp till 60 %.
Passar för alla värmebehov, med vattenburet system. Du kommer dock med all sannolikhet behöva en kompletterande värmekälla.
Luft-luftvärmepumpen fungerar likt luft-vattenvärmepumpen, men skillnaden att bör ses som ett komplement till nuvarande energikälla. Det kan ge stora besparingar, men kan inte stå för hela ditt värmebehov. Det kan inte heller värma upp ditt tappvatten, vilket de andra värmepumparna kan, något som drastiskt minskar de besparingar du får.
Sjövärme fungerar på samma sätt som jordvärme, men istället för ett par meter ner i marken tar den till vara på värmen från ett sjö eller vattendrag.
Sjövärme kan vara väldigt effektivt, och är billigare att installera än jordvärme. Det kan dock vara svårare att få det godkänt. Skulle kollektorslangen gå sönder blir sker det lätt att det förorenar vattnet, och kräver därför speciellt tillstånd.
Nu kanske du vet vilket system som passar dig bäst. Eller så kanske du vill ha offerter på flera uppvärmningssystem. Det kan du få via GreenMatch. Beställ offerter redan idag.
Det tar bara 30 sekunder
Direktverkande el blev som mest populärt under tidigt 70-tal. Orsaken bakom populariteten berodde främst på utvecklingen av kärnkraft som då skedde, men också på oljekrisen i landet. Elvärme el innebär enkelt förklarat att det är el som direkt omvandlas till värme.
Element är kanske det absolut vanligaste sättet att få det varmt och skönt i sitt hem. Direktverkande el innebär att det är el som direkt omvandlas till värme i elementen. Tittar du på energiförbrukningen så förbrukar direktverkande el lika mycket energi (läs elektricitet) som den ger tillbaka i värmeenergi.
Elpannan är en av de uppvärmningssystem som var populärast under 70-talet i Sverige, men än idag finns det många som använder sig av den. Den använder el för att värma upp, likt el-radiatorer, men istället för att direkt värma upp huset så värmer den upp vatten. Det varma vattnet värmer sedan upp huset genom att passera vattenburna system.
Den är något billigare en direktverkande el, men det finns betydligt bättre alternativ om du vill spara in på kostnaderna. Endast 4 % av alla hushåll i Sverige använder sig av elpannan som sin enda värmekälla.
Människor ställer idag nya och fler krav på värmeutrustningen i hemmet. Det räcker inte med bara ha ett hus som är varmt och behagligt, utan det ska värmas upp billigt och helst också värmas upp på ett miljövänligt sätt.
Idag används förbränningspannor med fast bränsle mycket mer frekvent än tidigare. Tittar du på moderna förbränningspannor som är de både ekonomiska och har bra tekniska egenskaper. Den vanligaste typen av bränsle som används sig av är ved, olja och pellets, men också kol och bränslebriketter.
Under 70-talet var det elpannan som gällde, men tittar vi tillbaka längre än så var oljepannan den största favoriten. Oljepannan användes som mest under 50-talet och var då mycket populär och uppskattad. I samband med oljekrisen var det dock många som var tvungna att tänka om och titta efter andra värmesystem.
Än idag finns det människor som använder sig av olja för att värma upp bostaden såväl som vattnet i huset. Oljepannan fungerar som så att bränner olja för att skapa värme. Ur ett miljöperspektiv är oljepannor inte att rekommendera då det är ett fossilt bränsle, och det är inte heller ur ekonomisk synvinkel någon av de bättre alternativen.
Att använda vedpanna är idag ett mycket populärt sätt att få värme till sin bostad. En undersökning visar att ca 14 % av alla hus använder sig av värmesystemet för att sprida värme och behaglig temperatur i sin bostad.
Med vedpannan kan du inte bara värma upp rum, utan du kan också värme upp tappvatten. Ur ett kostnadsperspektiv är den en relativ billig lösning i driftkostnader och det är också ett mer miljövänligt alternativ än t.ex. olja eller gas.
Det kommer dock med en nackdel, det är den absolut mest tidskrävande uppvärmningssättet, och kräver att du konstant matar elden med ved. Är du borta över längre tid kan det också leda till att huset blir väldigt kallt.
En pelletspanna som värmesystem är ett bra alternativ för dig som inte har problem med att arbeta lite för din bekvämlighet. Pellets, likt ved, är en sorts biobränsle och räknas till förnybar energi.
Pellets är ett relativt billigt bränsle, men aning dyrare än ved. Det anses dock vara vara något bättre för miljön. I dagsläget är det ca 12 % av alla hushåll i Sverige som har tillgång till en pelletspanna, men endast 50 % väljer att faktisk använda sig av den. Det vanligaste är nämligen att man också har något annat värmesystem att förlita sig på.
Fjärrvärme togs fram med syftet om att göra bostäder fräschare och förbättra luftkvaliteten i större städer, något som värmesystemet också lyckades med. Även om det finns värmepannor som är mer miljövänliga än andra är det fortfarande många som genererar i utsläpp. Genom att låta all värmeproduktion sker i en stor anläggning (istället för flera små) får de möjligheten att minska på utsläppen.
Fjärrvärme fungerar i princip på samma sätt som många andra värmesystem där man använder sig av brännbart bränsle för att värma upp vatten som sedan leds ut i vattenburna värmesystem. Fjärrvärmen värmer dock inte bara upp just ditt hus eller bostad, utan den värmer upp många hus, lokaler och företag - förutsatt att de är kopplade till fjärrvärmenätet. Tittar man på kostnaderna har man också sett att det inte krävs speciellt mycket el alls för driften, något som man tidigare trodde. Det, tillsammans med fördelningen av värme, för fjärrvärmen till ett mycket populärt, energieffektivt och miljövänligt alternativ.
Fjärrvärme är ur en ekonomiskt synvinkel ett utmärkt system för dig med möjligheten. Det är dock väldigt beroende på var i Sverige du bor om du har tillgång eller ej.
Genom att kombinera olika värmelösningar kan du inte bara få en värme som är mer bestående och jämn, utan du kan också sänka dina kostnader. Några bra och populära komplement till vattenburen värme eller el är golvvärme, solfångare och braskaminer. Luft-luft värmepumpar kan också ses som ett komplement, då det oftast inte räcker .
Golvvärme är något som har funnits långt tillbaka i tiden. Då använde man sig av varm luft som fördes in under golvet, medan man idag satsar på värmekablar eller varmvattenrör istället. Vattenburen golvvärme är det vanligaste när det kommer till nyare hus eller där man satsar på att värme upp större ytor på en och samma gång.
Golvvärme kräver mycket lägre framledningsförmåga än radiatorer gör, vilket i samband med värmesystem som värmepumpar kan leda till mycket högre effektivitet, och på så vis ännu större besparingar!
Braskaminen är inte bara ett utmärkt alternativ för den som vill ha ett bra komplement till luftvärmepumpar eller andra system, utan den är också mycket dekorativ och ger den där härliga mysstämningen i hemmet. Braskaminen hjälper till att värma upp ditt hem när det är extra kallt ute, men är också en räddning om det skulle uppstå strömavbrott som pågår under en längre tid.
Braskaminen genererar främst värme i det rum som den är placerad ut och därför kan det vara svårt att använda den för att värma upp en hel bostad - och bör därför endast ses som ett komplement. Braskaminer är, som tidigare nämnt, mycket dekorativa och det är inte helt ovanligt att man använder sig av dem som en del av inredningen i hemmet. Vem vill inte mysa framför en sprakande brasa en kall höstkväll?
Med hjälp av en solfångare kan du använda dig av solenergi som som ett komplement när du vill värme upp din bostad. Solfångare använder sig av energin från solen för att värma upp vatten i slingor. Solfångare är t.ex. mycket vanliga att använda sig av för att värma upp poolen i trädgården, men lämpar sig egentligen för alla uppvärmningsbehov.
Du placerar solfångarna utomhus, förslagsvis på marken eller taket. Den vattenbaserade vätska som solfångaren innehåller värms snabbt upp av solen för att, sedan transporteras vidare och värmer med hjälp av en värmeväxlare upp varmvattnet till ditt hus, eller pool.
Har du ett äldre hus kan det vara smart att som första steg se över isoleringen. Det finns inte bara stora besparingar att göra genom att stoppa värmeläckor, men det kan även göra det billigare att installera en ny värmekälla.
Skulle du t.ex. Dimensionera en värmepump utifrån ditt värmebehov utan att först ha fixat isoleringen kan det krävas ganska hög effekt. Åtgärdar du sedan isoleringen som nästa steg står du där men en värmepump som är alldeles för kraftfull. Den kommer kunna värma ditt hus lika bra, men du har betalt onödigt mycket för den.
Just därför är det viktigt att se över isoleringen i allt från tak och väggar till fönster och dörrar.
Har du bestämt dig för vilket alternativ som passar bäst dig är det dags att jämför offerter. Det rekommenderas alltid att ta in offerter från flera installatörer, då pris och funktioner kan skilja sig ganska stort mellan olika installatörer.
Är du fortfarande osäker kan du även kontakta din kommuns energirådgivare. Det är en kostnadsfri tjänst som hjälper dig med att bli energismartare och se över dina alternativ.
På GreenMatch skriver vi främst om värmepumpar och kan även hjälpa dig med få offerter på just det. Vi samarbetar med installatörer och leverantörer över hela Sverige, och beroende på vart i Sverige du bor kan du få skräddarsydda offerter från flera olika installatörer!
Det tar bara 30 sekunder
Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?