Installera laddstolpar till företaget
Få in fler kunder och nöjdare anställda med laddstolpar
Allt fler skaffar elbilar vilket ökar efterfrågan på laddstationer. Och, till skillnad från när du tankar en bil, tar elbilar relativt lång tid att ladda upp. Utöver laddboxar hemma blir därför arbetsplatser, butiker och restauranger utmärkta platser för laddstolpar. Det är ställen personer spenderar lite längre tid på, och de kan då slå två flugor i en smäll genom att ladda bilen samtidigt som de utför andra ärenden!
Med ett pris från 5 000 - 15 000 kronor för en normal laddstolpe, upp till 300 000 - 500 000 kronor för en snabbladdare, finns det saker att ha i åtanke. Vi går här igenom några av dessa för att se om laddstolpar är en bra investering för just ditt företag!
Skapa en attraktivare arbetsplats och gör det lättare för dina anställda
Nöjdare kunder för dig som butik
Öka chansen att de med elbil stannar vid din restaurang
Säkrare än att ladda via eluttag
Extra kostnad för företaget som inte direkt ger något tillbaka
Kan krävas tillstånd och samarbete med andra aktörer
Fördelar med laddstolpar på företaget
Skapa en attraktivare arbetsplats och gör det lättare för dina anställda
Elbilar är en viktig del i den gröna omställningen. Allt fler svenskar skaffar elbilar, hela 32,2 % av nya bilar i Sverige 2020 var laddbara, vilket ökar behovet av tillgängliga laddstationer. Genom att installera en laddstolpe för elbilar på arbetsplatsen blir du en mer attraktiv arbetsgivare.
Personalen är företagets viktigaste resurs, och en laddstolpe för elbilar är ett sätt för företaget att visa att de värnar om sina medarbetare. Det kan göra att de anställda trivs bättre och därmed presterar bättre.
Nöjdare kunder för dig som butik
Företag med butiksverksamhet kan ha stor nytta av att erbjuda kunderna elbilsladdning. Med laddstolpar får du nöjda kunder som kan ladda bilen samtidigt som de handlar. Och, beroende på lösningen du väljer, kan du även ta betalt för det!
Öka chansen att de med elbil stannar vid din restaurang
En laddstolpe utanför restaurangen ökar chansen att fler elbilar stannar just där. Medan elbilen laddas kan besökarna komma in och äta på restaurangen. Med andra ord är det en situation som alla vinner på.
Säkrare än att ladda via eluttag
Det är mycket säkrare att ladda elbilen vid en laddstolpe än i ett vanligt eluttag. Genom att installera en laddstolpe på arbetsplatsen minskar därför brandrisken vilket ger både en ökad trygghet och säkerhet.
Det finns givetvis även vissa nackdelar med att installera en laddstolpe på arbetsplatsen. Framför allt medför det en extra kostnad och det gäller därför att se över om fördelarna överväger nackdelarna innan investeringen görs.
Nackdelar med laddstolpar på företaget
Det finns givetvis även vissa nackdelar med att installera en laddstolpe på arbetsplatsen. Framför allt medför det en extra kostnad och det gäller därför att se över om fördelarna överväger nackdelarna innan investeringen görs.
Extra kostnad för företaget som inte direkt ger något tillbaka
Kostnaden är den största nackdelen med att installera en laddstation på arbetsplatsen. En normal laddstolpe är det billigaste alternativet och den kostar flera tusen att installera. En snabbladdare kan kosta flera hundratusentals kronor.
Det kan vara svårt att beräkna exakt hur lönsam investeringen är eftersom det handlar om kundnöjdhet och arbetsgivarens attraktivitet. De eventuella fördelarna med en laddstation kommer att visa sig långsiktigt snarare än kortsiktigt vilket kan vara en anledning till varför företag avvaktar med investeringen.
Kan krävas tillstånd och samarbete med andra aktörer
Beroende på placeringen av laddstolpen kan det krävas tillstånd samt samarbete med andra aktörer. Det handlar framför allt om vissa publika laddstationer där företaget äger själva laddstationen, men kommunen äger marken.
Det betyder att de kan bli en lång och resurskrävande process att få tillstånd. En process som, beroende på varför ni installerar laddstolparna, kanske inte är värt det.
Vad kostar det att installera laddstationer för elbilar som företag?
Kostnaden för att installera en laddstolpe, laddbox eller någon annan form av laddstation beror på flera olika faktorer, exempelvis:
- Vem ska använda laddaren
- Var ska den placeras
- Närhet till elförsörjning
- Hur snabbt elbilen ska laddas
- Elnätets kapacitet
Ett pris på 5 000 - 15 000 kronor per laddpunkt
En normal elbilsladdare på upp till 11 kW, kostar runt 5 000 - 15 000 kronor per laddstolpe. Utöver det kan det tillkomma avgifter i form av extra material och installationskostnader. Den exakta siffran skiljer sig åt, och installationskostnaden beror på de lokala förutsättningarna.
Semisnabba laddstolpar på runt 11-50 kW kostar vanligen mellan 20 000 - 50 000 kronor per laddpunkt.
Snabbladdare på över 50 kW kan kosta runt 300 000 - 500 000 kr
En snabbladdare, likt Teslas superchargers, använder sig av likström istället för växelström, och har en effekt på över 50 kW. Beroende på bilen kan de ladda till 80 % på bara 15 minuter! Det jämfört med en normal laddar som kan ta flera timmar att ladda bilen. Exakt hur snabbt det går beror också till stor del på bilen, då de i slutändan bestämmer hur snabbt de kan laddas.
En snabbladdare kostar flera hundratusen kronor att sätta upp, och priserna varierar kraftigt. Utöver själva laddstationen tillkommer kostnader för nätanslutning och faciliteter som driftövervakning, belysning, väderskydd, markarbeten, kabeldragning, säkerhet och extra utrustning som behövs.
En snabbladdningsstation kostar omkring 300 000 - 500 000 kronor, ibland ännu mer. Vid installering av en snabbladdare är det därför viktigt att planera noggrant för att kostnaderna inte ska dra iväg. Ska laddstationen användas av offentligheten kan du även ta del av klimatklivet vilket är ett bidrag för publika laddstationer.
Bidrag för laddstolpar till företaget
De statliga bidragens syfte är att underlätta omställningen till elektriska fordon, vilket krävs för den klimatproblemen vi står inför. Som företagare kan du ansöka om bidraget Ladda bilen eller klimatklivet.
- Ladda bilen kräver att laddboxen ska användas av de anställda och inte av allmänheten. Företag kan få bidrag på upp till 50 % av kostnaden, med ett maxtak på 15 000 kronor per laddpunkt.
- Klimatklivet är i sin tur ett bidrag för dig som vill installera laddstationer som ska användas av allmänheten. I vår artikel om bidrag hittar du mer information om bidrag för att installera laddboxar.
Jämför offerter på laddstolpar till företaget med GreenMatch
För att hitta den bästa lösningen för dig och ditt företags behov gäller det att jämföra offerter från flera företag. Det är något vi på GreenMatch gärna hjälper dig med! Genom att fylla ut formuläret längst upp på sidan så matchar vi dig med installatörer och leverantörer utifrån dina behov. Det tar bara någon minut att fylla i formuläret - sedan sköter vi resten. Du slipper spendera tid på att hitta kvalificerade installatörer och kan istället ägna tiden åt din kärnverksamhet.
Fyll i formuläret på bara en 1 minut
Vem står för kostnaden på elen?
Vem som ska stå för kostnaden skiljer sig åt beroende på, framförallt, vem som ska använda sig av laddaren.
Laddstolpar för anställda ger två val:
Om företaget installerar en laddstation på arbetsplatsen har arbetsgivaren två val. Antingen kan företaget ge elen gratis som en drivmedelsförmån. Eller, så kan de ta betalt för elen
Ge laddning gratis som drivmedelsförmån för elbil till de anställda
Om arbetsgivaren väljer att ge elbilsladdningen som en förmån så ska elen förmånsbeskattas. Enligt Skatteverket är elbilsladdningen ett fritt drivmedel vilket är en skattepliktig förmån som ska värderas till marknadsvärdet. Värderingen för el görs bland annat utifrån priset per kWh och uppskattad åtgång av el per mil.
Storleken på förmånen beror även på om det är en förmånsbil eller en egen bil. Handlar det om en förmånsbil som laddats gratis, och används för privat bruk, beskattas du något högre på 1,2 gånger marknadsvärdet för elen. Läs mer om hur du räknar ut skatten på Skatteverkets hemsida.
Ta betalt för den el som används för att ladda elbilen på företaget
Vissa elbilsladdare kan anpassas efter arbetsgivarens behov vilket gör det möjligt att ta betalt från användaren. Det kan exempelvis ske genom att ge de anställda laddkort som i sin tur visar hur mycket var och en har laddat.
Ta betalt för elbilsladdning på offentliga laddstolpar
De flesta företag som installerar offentliga har även lösningar för att ta betalt. Det finns flera olika betalmetoder vid användningen av offentliga laddstolpar. Laddkort, bankkort eller betalning via en app är vanligt förekommande alternativ.
Vilken sorts kontakt ska du installera?
Det finns två EU-standarder för laddboxar.
- Typ 2 för växelström
- CCS för likström
Typ 2-kontakten är standard för normalladdning och CCS-kontakten är standard för snabbladdning. Det är även möjligt att installera andra typer, men du kvalificerar då inte för några bidrag. Det är dock möjligt att ha laddboxar med bara ett uttag av EU-standard, men en kabel som konverterar till andra typer. Vilket skulle innebära att du fortfarande kan ta del av bidragen.
Fyll i formuläret på bara en 1 minut