Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Transportsektorn är en stor del av den gröna omställning vårt samhälle står inför. Då, enligt Naturvårdsverket, står inrikes transporter för nästan en tredjedel av våra utsläpp av växthusgaser. För att vi ska kunna minska utsläppen krävs det en omställning till elektriska fordon. Detta ligger som bakgrund till de olika bidrag som just nu finns för laddboxar. Vill du veta mer om priserna på solcellssystem? Då kan du läsa mer här: solceller pris.
Elbilar laddas inte lika snabbt som det går att tanka en “traditionell” bil. Det kommer därför behövas en annan sorts infrastruktur. Elbilar ger möjligheten att ladda bilen när den står parkerad under längre tid, som hemma eller på arbetet. Men för att elbilar ska kunna ge samma trygghet som en bensindriven bil kan vi även behöva publika laddboxar likt nuvarande bensinmackar längs vägar, och i städer och andra ställen bilar normalt parkerar lite längre tid.
Skatteavdraget på grön teknik ligger på 50 % av den totala kostnaden, med ett tak på 50 000 kr per person och år. Ökat från det tidigare ladda hemma bidraget som hade ett tak på 10 000 kr.
Taket är dock för hela det gröna avdraget, och har en gemensam budget för laddboxar, solceller och solcellsbatterier. Här kan du få svar på frågan: vad kostar ett batteri till solceller? Planerar du flera investeringar i grön teknik kan du sprida ut dem över mer än 1 år för att kunna ta del av avdraget till alla investeringar.
Det gör du inte! Ja, inte direkt i alla fall. Det dras av direkt på på fakturan från installatören – du slipper allt jobb. Installatören får sedan söka upp Skatteverket för att få sin ersättning. Det finns alltså inte längre någon krånglig ansökningsprocess eller jobbig väntetid.
Ja – det krävs att laddboxen du installerar är utrustad med antingen en med Typ 2 uttag eller Typ 2 kontakt. Det gäller även för CCS (Combined Charging System) vilket är Typ 2, med extra en kontakt, som ska tillåta likström och därmed snabbladdning.
Typ 2 är det som i Europa blivit standarden. Men skulle din elbil ha ett annat uttag, som Typ 1, går det ofta att hitta laddkablar med Typ 2 uttag på ena sidan och typ 1 på andra. På så vis kan du fortfarande installera en laddbox med typ 2 uttag och ta del av avdraget.
Fyll i formuläret på bara en 1 minut
Till skillnad från det gröna avdraget till privatpersoner, finns det två avdrag det handlar om för dig som vill installera laddstolpar till företag eller BRF.
Med ladda bilen kan du få bidrag till laddboxar som ska användas av de som bor i bostadsrättsföreningen, eller anställda på företaget. Det får endast avse personbilar och avser inte laddboxar som ska användas av allmänheten.
Det ligger på upp till 50 % av kostnaden, men max 15 000 kr per laddpunkt. Exakt hur mycket du kan få skiljer sig lite bland annat på tidigare bidrag företaget tagit del av.
Åtgärder som inte berättigar bidraget är:
Det finns även krav om hur mycket stöd ni tidigare ha tagit del av, du kan läsa mer om det här på Naturvårdsverket hemsida.
Hur ansökan för ladda bilen ser ut beror lite på blanda annan om du gör ansökan innan, eller efter, projektet har påbörjats, vilket sorts företag och mer. På Naturvårdsverkets hemsida som vi länkar till i föregående stycke kan du hitta instruktioner på hur just du ska gå till väga för att ansöka om ladda bilen bidraget.
Med klimatklivet kan du ansöka om stöd för publika laddningspunkter, det vill säga laddboxar som vem helst kan använda. Det är även via klimatklivet du ska ansöka om bidrag om du vill installera laddpunkter till andra fordonstyper en personbilar, oavsett om det handlar om publika laddningspunkter eller inte.
I denna artikeln har vi lagt fokus på huvudsakligen personbilar, men du kan läsa mer om vad som gäller på Naturvårdsverkets hemsida.
Klimatklivet och ladda bilen bidraget är relativt lika, men har några viktiga skillnader. Klimatklivet går inte att ta del av på redan påbörjade projekt, då det ska först och främst främja åtgärder som utan klimatklivet inte skulle blivit av. Du kan hitta mer information Klimatklivet på Naturvårdsverkets hemsida här.
Trafikverket har även de ett bidrag som går att söka. Det gäller dock endast speciella vägsträckor som saknar snabbladdningsstationer, men kan istället stå för 100 % av investeringskostnaden. Vem som helst kan ansöka om det oavsett om du är näringsidkare, kommun, kommunal verksamhet etc. Läs mer om det på Trafikverkets hemsida här.
Fyll i formuläret på bara en 1 minut
Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?