Jämför pris och offerter på Laddbox
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Laddbox - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 17 november 2021

Spara 50 % med bidrag för laddbox i 2021

Vilka bidrag finns för att installera laddboxar?

Transportsektorn är en stor del av den gröna omställning vårt samhälle står inför. Då, enligt Naturvårdsverket, står inrikes transporter för nästan en tredjedel av våra utsläpp av växthusgaser. För att vi ska kunna minska utsläppen krävs det en omställning till elektriska fordon. Detta ligger som bakgrund till de olika bidrag som just nu finns för laddboxar.

Bidrag som finns att söka för laddboxar.

Elbilar laddas inte lika snabbt som det går att tanka en “traditionell” bil. Det kommer därför behövas en annan sorts infrastruktur. Elbilar ger möjligheten att ladda bilen när den står parkerad under längre tid, som hemma eller på arbetet. Men för att elbilar ska kunna ge samma trygghet som en bensindriven bil kan vi även behöva publika laddboxar likt nuvarande bensinmackar längs vägar, och i städer och andra ställen bilar normalt parkerar lite längre tid.

Skattereduktion för laddbox.

Grönt avdrag på laddbox ersätter Ladda Hemma

Skatteavdraget på grön teknik ligger på  50 % av den totala kostnaden, med ett tak på 50 000 kr per person och år. Ökat från det tidigare ladda hemma bidraget som hade ett tak på 10 000 kr. 

Taket är dock för hela det gröna avdraget, och har en gemensam budget för laddboxar, solceller och solcellsbatterier. Planerar du flera investeringar i grön teknik kan du sprida ut dem över mer än 1 år för att kunna ta del av avdraget till alla investeringar.

Hur ansöker jag om bidraget?

Det gör du inte! Ja, inte direkt i alla fall. Det dras av direkt på på fakturan från installatören - du slipper allt jobb. Installatören får sedan söka upp Skatteverket för att få sin ersättning. Det finns alltså inte längre någon krånglig ansökningsprocess eller jobbig väntetid.

Finns det några krav på laddboxen för att få avdraget?

Ja - det krävs att laddboxen du installerar är utrustad med antingen en med Typ 2 uttag eller Typ 2 kontakt. Det gäller även för CCS (Combined Charging System) vilket är Typ 2, med extra en kontakt, som ska tillåta likström och därmed snabbladdning.

Typ 2 är det som i Europa blivit standarden. Men skulle din elbil ha ett annat uttag, som Typ 1, går det ofta att hitta laddkablar med Typ 2 uttag på ena sidan och typ 1 på andra. På så vis kan du fortfarande installera en laddbox med typ 2 uttag och ta del av avdraget.

Vad täcks inte av avdraget?

  • Enbart material. Det är huvudsakligen ett avdrag på arbetet, vilket innebär att för att du ska vara berättigade till avdraget på själva laddboxen måste det köpas tillsammans med installation. Köper du laddbox och installation separat är du endast berättigade för avdraget på installationskostnaden.
  • Övriga kostnader som utbyte av elcentral, frakt, resor, projektering och återställningsarbete täcks inte av avdraget.
  • Laddpunkt som ska användas av flera hushåll. Laddboxen får endast avse ett hushåll, som antingen avser en villa, bostadsrättsförening eller ägarlägenhet som står som ägare på.
    Det gäller dock tyvärr inte i andra fastigheter på samfälld mark. Till exempel om din bostadsrättsförening tillsammans med andra fastigheter har ett gemensamt garage på annan mark, och du vill installera laddboxen där, kan du inte ta del av det gröna skattevdraget.
Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Ladda bilen - bidrag för organisationer och BRF.

Ladda bilen - bidrag till bostadsrättsföreningar och organisationer

Till skillnad från det gröna avdraget till privatpersoner, finns det två avdrag det handlar om för dig som vill installera laddstolpar till företag eller BRF.

  • Klimatklivet -  som ska avse huvudsakligen publika laddstationer som vem som helst får använda.
  • Ladda bilen - ett avdrag för företag eller bostadsrätter, där laddboxen ska användas av antingen de anställda eller boende. 

Med ladda bilen kan du få bidrag till laddboxar som ska användas av de som bor i bostadsrättsföreningen, eller anställda på företaget. Det får endast avse personbilar och avser inte laddboxar som ska användas av allmänheten. 

Det ligger på upp till 50 % av kostnaden, men max 15 000 kr per laddpunkt. Exakt hur mycket du kan få skiljer sig lite bland annat på tidigare bidrag företaget tagit del av.

Åtgärder som inte berättigar bidraget är:

  • Laddboxar som installeras på grund av lagkrav.
  • De åtgärder som kan använda det gröna skatteavdraget för privatpersoner.

Det finns även krav om hur mycket stöd ni tidigare ha tagit del av, du kan läsa mer om det här på Naturvårdsverket hemsida.

Hur ansökan för ladda bilen ser ut beror lite på blanda annan om du gör ansökan innan, eller efter, projektet har påbörjats, vilket sorts företag och mer. På Naturvårdsverkets hemsida som vi länkar till i föregående stycke kan du hitta instruktioner på hur just du ska gå till väga för att ansöka om ladda bilen bidraget. 

Klimatklivet - bidrag för publika laddstationer.

Klimatklivet för publika laddstationer

Med klimatklivet kan du ansöka om stöd för publika laddningspunkter, det vill säga laddboxar som vem helst kan använda. Det är även via klimatklivet du ska ansöka om bidrag om du vill installera laddpunkter till andra fordonstyper en personbilar, oavsett om det handlar om publika laddningspunkter eller inte.

I denna artikeln har vi lagt fokus på huvudsakligen personbilar, men du kan läsa mer om vad som gäller på Naturvårdsverkets hemsida.

Klimatklivet och ladda bilen bidraget är relativt lika, men har några viktiga skillnader. Klimatklivet går inte att ta del av på redan påbörjade projekt, då det ska först och främst främja åtgärder som utan klimatklivet inte skulle blivit av. Du kan hitta mer information Klimatklivet på Naturvårdsverkets hemsida här

Trafikverket har även de ett bidrag som går att söka. Det gäller dock endast speciella vägsträckor som saknar snabbladdningsstationer, men kan istället stå för 100 % av investeringskostnaden. Vem som helst kan ansöka om det oavsett om du är näringsidkare, kommun, kommunal verksamhet etc. Läs mer om det på Trafikverkets hemsida här.  

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.