SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera en luftvärmepump!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär

Spara upp till 12400 kronor per år
Spara upp till 12400 kronor per år

Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 9 april 2024

Hur fungerar en luftvärmepump?

Så fungerar en luftvärmepump

En luftvärmepump använder solenergin som finns lagrad i luften, och omvandlar denna energi till värme i huset. Utedelen fångar upp solenergin från luften och leder den till en innedel som, antingen genom luft eller vatten, värmer upp ditt hus.

Den grundläggande principen för hur en värmepump fungerar rent generellt är att den tar tillvara på energin från en kall plats och för över den till en varm plats.

Denna typ av process ser annorlunda ut beroende på vad det är för typ av luftvärmepump, och det finns tre typer:

En luft vatten värmepump kan ge värme till hela huset, samt värma upp vattnet - det kan däremot inte en luft luft värmepump. Därför krävs det en kompletterande värmekälla till denna typ av värmepump. Här kan du läsa mer om luftvärmepumpar test.

Är du ute efter luftvärmepump? På GreenMatch kan du beställa offerter från lokala leverantörer. Du får ett garanterat bra pris på luftvärmepumpen då leverantörerna konkurrerar om att ge dig bästa pris. Det är helt kostnadsfritt att beställa offerter hos oss, och det medför inga förpliktelser. Du kan i lugn och ro jämföra pris och kvalitet på luftvärmepumpar som passar just dina behov.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

processen inne i en värmepump

Vad sker inne i en luftvärmepump?

På ett mer tekniskt plan använder sig en luftvärmepump av en kompressorprocess. Den tar hjälp av förhållandet mellan temperatur och tryck. Det finns fyra komponenter som luftvärmepumpen använder sig av:

1. Förångare

Luftvärmepumpen samlar upp energin som finns i den kalla uteluften och låter den färdas till en värmeväxlare som kallas förångare. I förångaren värmer energin upp ett köldmedium som kokar vid en mycket låg nivå. När den värms upp förångas den och färdas vidare.

2. Kompressor

När den varma ångan når kompressorn ökas trycket på ångan, vilket också gör att temperaturen ökar markant. Den färdas vidare som en mycket het gas.

3. Kondensor

När denna heta gas når kondensorn överförs värmen från gasen till husets värmesystem. Detta kan då vara antingen en fläkt som för ut varmluft i huset, eller ett vattenburet system som värmer upp vattnet, golvslingor eller element. I kondensorn sjunker temperaturen på gasen, som nu blir vätska igen.

4. Expansionsventil

När den färdats från kondensorn och temperaturen har sjunkit når den till expansionsventilen. I expansionsventilen sänks även trycket, vilket i sin tur sänker temperaturen ytterligare. På så vis blir köldmediet kallt igen och har möjlighet att absorbera ny värme och göra samma process igen.

Det som skiljer sig åt från de olika typer av luftvärmepumpar är alltså hur värmen ger sig uttryck i hemmet. Med en luft vatten värmepump värmer pumpen upp vatten som cirkulerar runt i huset och värmer upp golv, element och varmvatten. En luft luft värmepump använder sig istället av en fläkt för att föra ut varmluft som värmer upp huset. Denna värmepump kan inte värma något tappvatten.

En frånluftsvärmepump tar upp energin från den luft som håller på att lämna huset. Sedan kan denna värme hjälpa till att värma vatten, golv och element.

 

Funktioner på en luftvärmepump

Först och främst är det på sin plats att nämna att en luftvärmepump inte bara kan generera värme, utan även kyla. När det är varmt ute och du vill kyla huset fungerar luftvärmepumpen som vanligt, fast tvärtom. Det vill säga att den tar energin från den varma luften, kyler ned den och den kan i sin tur kyla ned huset.

Att använda sin luftvärmepump som en luftkonditionering är en bra funktion att ha då det kan bli väldigt varmt här också på somrarna.

Om det däremot är så pass kallt att du hela tiden måste avfrosta utedelen kan du köpa en värmekabel som smälter isen om det skulle uppstå någon. De flesta luftvärmepumpar har en automatisk avfrostningsfunktion, men blir det för kallt fungerar den inte alltid. Då kan det vara smidigt att ha en värmekabel som komplement.

Fjärrstyrning - styr din luftvärmepump med mobilen

En funktion som blivit allt vanligare är den så kallade fjärrstyrningen, vilken gör att du kan styra temperatur och hastighet på din fläkt med hjälp av din mobil. Du kan välja mellan att få den med sms-styrning eller wifi.

Har du en smartphone kan du ladda ned en app och ha koll på värmepumpen via den. Om du däremot inte har en smartphone kan du istället få sms om något oväntad skulle hända. Det skulle exempelvis kunna vara strömavbrott, eller ett plötsligt temperaturfall i huset.

Med fjärrstyrning kan du få statusuppdateringar och alarm om något oväntat skulle ske. Du kan även sänka temperaturen när du inte är hemma, för att sedan höja den så att huset är varmt lagom till du kommer tillbaka. Du kan alltså med hjälp av fjärrstyrning spara både på miljön och i plånboken.

Vill du installera luftvärmepump? Beställ offerter på luftvärmepumpar redan idag. 50 000 nöjda svenskar redan använt sig av vår eftertraktade offerttjänst.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner

Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?

Bli vår partner