SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera en värmepump!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär

Spara upp till 12400 kronor per år
Spara upp till 12400 kronor per år

Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 9 april 2024

Installation av värmepump på Gotland - Vad du behöver veta!

Värmepumpar har blivit allt populärare på Gotland under de senaste åren. Det finns många olika sorters värmepumpar och att välja rätt kan kännas svårt med tanke på pris, modell och värmebehov. Vissa lämpar sig bättre för specifika klimat än andra, så det lönar sig att välja rätt när du ska installera en värmepump. Nedan kan du läsa om olika alternativ som kan hjälpa dig i valet av energikälla.

Faktorer som påverkar vilken värmepump som lämpar sig bäst för dina behov är bland annat:

  • Pris - Anskaffningskostnad.
  • Driftkostnad - Kostnad för elförbrukning.
  • Värmebehov - Storleken på ditt hus.
  • Värmefaktor - Mängden värmeenergi värmepumpen producerar.
  • Klimat - Det naturliga klimatet där du bor.

Värmepumpar är miljövänligare och billigare än traditionella energikällor som olja, direktverkande el eller olika sorters eldstad, och ofta även billigare än fjärrvärme i drift. På Gotland är det dessutom ett speciellt bra alternativ eftersom fjärrvärme, som också är ett pålitligt uppvärmningsalternativ, är begränsat till Visby, Slite, Klintehamn och Hemse enligt Gotlands Energi (GEAB). Så för dig som bor på t.ex. Fårö eller i Vamlingbo eller någon annanstans på Gotland är värmepumpar ett bra och förmånligt alternativ.

Det lönar sig att jämföra flera värmepumpar för att få bästa pris och kvalitet för dina behov och du ska alltid använda dig av certifierade installatörer. Detta gör du bäst genom att ansöka om flera offerter på värmepumpar från Greenmatch. Du får offerter kostnadsfritt och utan förpliktelser genom att klicka på knappen nedan och fylla i formuläret.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Val av värmepump i Gotlands län

Den bästa värmepumpen för dig som bor på Gotland är starkt beroende på dina individuella behov. Först och främst är värmebehovet för ditt hushåll en avgörande faktor, värmebehovet bestämmer nämligen vilken värmepump som är lämplig för just dig. Detta eftersom vissa värmepumpar genererar mera värmeenergi än andra. Till exempel markvärmepumpar klarar av ett större värmebehov än luftvärmepumpar.

Gemensamt för alla sorters värmepumpar är att de är eldrivna och har en god värmefaktor, vilket betyder att de producerar mer värmeenergi än de förbrukar el, som i sin tur genererar större besparingar för dig på lång sikt.

Men val av värmepump kan även påverkas av andra faktorer såsom berggrundens värmeledningsförmåga, klimatet och hushållets placering. Nedan beskriver vi egenskaper och lämpligheten av de olika alternativen för dig som bor på Gotland.

Värmepump hus
1 2 3 4 5 6

Luftvärmepump - ett billigt alternativ för normalstora villor

Det finns två olika sorters luftvärmepumpar, luft-luftvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar, de utnyttjar utomhusluften för att skapa värmeenergi. Båda är pålitliga källor för värmetillförsel i det Gotländska klimatet som är relativt milt med en medeltemperatur på -1 till -2,5 grader under de kallaste månaderna av året. Blir det riktigt kallt kan dessa få problem men många värmepumpstillverkare har optimerat sin modeller för det kalla svenska klimatet.

Luft-luftvärmepump är bra för mindre hus eller som kompletterande energikälla

Luft-luftvärmepumpen konverterar utomhusluften till värmeenergi som distribueras luftburet via en fläkt i huset. Förutom för uppvärmning kan luft-luftvärmepumpar också användas på sommaren för nedkylning av huset. På så vis skapar de ett behagligt svalt klimat inomhus, vilket är ett skönt alternativ för de varma Gotländska sommarmånaderna. Utav alla alternativ är luft-luft den billigaste värmepumpen eftersom den varken kräver grävningsarbete eller koppling till ett vattenburet system.

Har du ett aningen mindre hus med ett moderat värmebehov kan denna värmepump vara det bästa alternativet för uppvärmning. Om du har ett större värmebehov kan den också fungera bra som ett kompletterande system.

I t.ex. sommarvillor är det vanligt att kombinera en eldstad såsom braskamin med en luft-luft värmepump, det kan också vara en bra lösning för campingstugor. Behöver du också varmt tappvatten kan t.ex. en värmepump luft/vatten vara det bästa alternativet för dig.

Luft-vattenvärmepumpen ger både uppvärmning och varmvatten

Till skillnad från luft-luft så värmer luft-vattenvärmepumpar vatten istället för att blåsa ut luft i byggnaden. För att installera en luft-vattenvärmepump behövs därför ett vattenburet värmesystem, d.v.s radiatorer eller golvvärme. Om du redan har det är luft-vattenvärmepumpen ett mycket bra alternativ.

Luft-vattenvärmepumpens varmvattenberedare ser till att tappvattnet är varmt och att du utan bekymmer kan njuta av en varm dusch. Detta värmesystem fungerar som ett komplett värmesystem för hus med ett värmebehov upp till 25 000 kWh per år. Men ifall ditt hus inte redan har ett vattenburet värmesystem blir installation av ett sådant en ganska stor investering.

Tack vare det vattenburna systemet skapar dessa värmepumpar en jämnare och effektivare värmefördelning än en luft-luftvärmepump men de är också ett aningen dyrare alternativ.

Jordvärme och bergvärme - Energikällor för större värmebehov

Markvärmepumparna, jordvärme- och bergvärmepump, är bra alternativ för hus med ett stort värmebehov. De har en större investeringskostnad än luftvärmepumpar men genererar stora besparingar på lång sikt.

Att installera berg- eller jordvärme kräver en avgiftsbelagd anmälan till miljökontoret vid Region Gotland. För Visby innerstad krävs också tillstånd för borrning av bergvärme till länsstyrelsen. Avgiften för anmälan för 2017 är 3600 kronor för bergvärme och 1800 kronor för jordvärme.

Jordvärme är bra om du har stor tomt

Jordvärme, även kallat ytjordvärme, utvinner solenergi som lagras i jorden, energin tas upp men en kollektorslang som kan vara allt från 200-600 meter lång beroende på husets värmebehov. Energin omvandlas sedan i värmepumpen som pumpar ut varmvatten till ett vattenburet system.

För att installera jordvärme behöver du en relativt stor tomt eftersom kollektorslangen placeras horisontellt under marken. Efter att du installerat detta system kan du inte bygga ovanpå den del av tomten där kollektorslangen är placerad, vilket du bör beakta ifall du planerar byggnation på tomten.

Bergvärme - Konsultera lämpligheten med installatör

Till skillnad från jordvärmepumpar upptar bergvärmepumpar lagrad solenergi från berggrunden genom en energibrunn (borrhål). Temperaturen i berggrunden är stabil året om vilket gör bergvärme till en pålitlig energikälla.

Vissa bergarter leder dock värme bättre än andra. Speciellt granit och gnejs som en stor del av det svenska urberget består av har en relativt bra värmeledningsförmåga. Däremot har kalksten, som förekommer på Gotland, en sämre värmeledningsförmåga vilket leder till att optimal värmeutvinning inte kan nås. Därför ska du konsultera med en installatör om bergvärme, jordvärme eller alternativt luft-vattenvärme är bästa alternativet för ditt hus.

Här kan du läsa mer om kostnad på bergvärme.

Värmepumpar på Gotland

Vilken värmepump är bäst på Gotland?

För de billigaste lösningarna är det luftvärmepumpar du ska kolla på, men om ditt värmebehov är stort och du har ett vattenburet värmesystem kan markvärme vara ett bättre alternativ. Om du har en kompletterande värme- eller energikälla, såsom braskamin, oljepanna, pelletspanna eller direktverkande el kan däremot luftvärmepumparna ha en större fördel för dig.

Som sagt bör du välja värmepump enligt dina behov, eller lättare sagt enligt ditt hus. Ditt existerande system och ditt värmebehov spelar störst roll. Kolla att den modell du väljer är passande för klimatet i fråga, exempel på pålitliga värmepumpstillverkare med expertis om svenskt klimat är bl.a. Mitsubishi, CTC, Bosch, Daikin och Danfoss. Olika installatörer kan inkludera varierande serviceavtal i sina offerter vilket lönar sig att beakta vid anskaffning av värmepump.

Det finns flera alternativ för värmepumpar på marknaden och om du är osäker på vilken värmepump som är bäst för dig hjälper leverantörerna dig gärna med att välja rätt. För att jämföra olika modeller och priser lönar det sig att ansöka om flera offerter vilket du kan göra via Greenmatch. Via vår tjänst får du gratis offerter utan förpliktelser från erfarna leverantörer.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner

Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?

Bli vår partner