För ett grönare Sverige - ett hus i taget
{{slogan}}
Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 14 mars 2024

Höga elpriser 2021 i framförallt södra Sverige sätter rekord

Hur kan jag minska påverkan av skenande elpriser?

Illustration av vattenkraftverk.

Elpriserna slår rekord redan i september 2021, bara i vad som i TV4 beskrivs som en perfekt storm. Låg regnmängd har lett till tomma vattenmagasin, och låg vind för vindkraftverken. Priserna på naturgas är just nu höga ute i Europa vilket drar upp elpriset, det innebär att fler importerar el från södra Sverige, vilket trissar upp priserna även här

Detta är även under hösten, och vi ser normalt högre elkonsumtion under vintern. Hur elpriserna kommer se ut i vinter när värmen slår på för fullt i Sverige är lite svårt att säga. Då det beror på allt från hur mycket regn som kommer till hur mycket det blåser. Redan i oktober, inte ens en månad senare, nådde elpriserna nya rekordhöjder.

Prognosen för elpriser tyder på en dyr vinter 2022

Att räkna med höga priser i vinter ser dock mer och mer sannolikt ut – och vattenfall har gått ut och varnat för höga elpriser i vinter. Nu har även Energiministern Ygeman meddelat att konsumenter får räkna med höga elpriser i vinter. 

Dessa elpriser betyder höga elräkningar för dig med rörligt elpris, så vad finns det du då kan göra för att dra ner på dina elkostnader? Det finns självklart en massa saker du kan göra, vi kommer här gå igenom några åtgärder du kan ta för att minska din elkonsumtion. Självklart kan även du med fast elpris kan ta del av tipsen för att minska elräkningen!

1. Uppvärmning står ofta för stor del av elförbrukningen, och höga elräkningar

På GreenMatch arbetar vi på värmepumpsmarknaden, så att vi sätter uppvärmningen som första prioritet överraskar nog ingen. Men det är inte bara för att vi jobbar med det, utan för en villa med direktverkande el kan uppvärmningen stå för över 66 % av all elkonsumtion. 

En värmepump till exempel kan dra ner din uppvärmningsbehov med upp till 80 %. Det är dock en stor investering, och de finns andra billigare alternativ som ved- eller pelletspanna. Genom att byta till en mer energisnål uppvärmningskälla kan du inte bara spara pengar med mindre elräkning, utan även slå ett slag för miljön.

För mer information om olika värmesystem kan du kika in vårt inlägg om olika värmesystem. Där går vi igenom allt från värmepumpar till fjärrvärme.

Ett extra tips när det kommer till uppvärmning är att se över isoleringen, genom att minska på värmeläckage kan du se stora energibesparingar. Det är även något du bör kika på innan du skaffar ett nytt värmesystem, för att det ska dimensioneras korrekt.

2. Se över ditt elavtal

Att se över ditt elavtal bör vara något du gör relativt regelbundet. Även om du kanske redan nu har det bästa avtalet för dina behov, är det alltid värt att återigen se över det för att försäkra dig om att det fortfarande stämmer. Det finns ofta besparingar att få när genom att jämföra elavtal.

3. Byt ut din föråldrade hushållselektronik

Hur gammal är din tvättmaskin? Tekniken har gått långt fram över tiden och nya tvättmaskiner är mer energisnåla än någonsin. Ja – självklart gäller det inte endast tvättmaskiner, utan elektronik i helhet har kommit långt i energieffektivitet,.

4. Håll temperaturen nere

När det är kallt och ruggigt ute är det lätt att dra upp termostaten för att få det mysigt varmt inne. Att hålla temperaturen nere på 20 grader istället för 24 grader kanske låter som en väldigt liten skillnad. Men, för varje grad du ökar genomsnittstemperaturen ökar din energianvändning med 5 %. Det rekommenderas inomhustemperatur på runt 20-21 grader. I sovrummet går det bra ha det lite kallare.

5. Ställ in när på dygnet din elbil ska laddas – undvik höga elpriser

Ladda bilen med laddbox.

Har du en elbil kan det vara värt att se över om du din laddbox har en funktion där när på dygnet bilen ska laddas. Vissa moderna laddboxar har till och med inbyggda funktioner så att de kan följa elpriset och ladda bilen när det är som billigast!

Har du ännu inte en laddbox för din elbil kan du hitta mer information om att installera en laddbox hemma här.

Mindre åtgärder du kan ta:

  • Duscha kortare – att värma upp vatten är en stor bov på din värmeräkning.
  • Stäng av din elektronik – även i standby drar de en del el, moderna apparater har dock blivit bättre på det.
  • Använd diskmaskin så mycket som möjligt, om du har en. Det kanske känns mer miljövänligt att diska en grej här och där för hand, men moderna diskmaskiner är så pass effektiva att det faktiskt går åt mindre energi att slänga in allt där!

Producera din egna el med solceller

Dessa tips har gått ut på att minska din elkonsumtion, och vill du ha fler tips kan du gärna kika in vårt inlägg om energibesparingar i hemmet . Men att förvänta den försvinna helt är i det moderna samhället orimligt. Det finns dock lösningar för att delvis tackla det med! Läs mer om solelsproduktion på Hur mycket el producerar solceller.

Med solceller kan du i alla fall minska ditt behov av att köpa el. I Sverige kommer du aldrig kunna bli helt oberoende av elnätet med solceller, då vi har för få soltimmar under vintern. Våra långa sommardagar ger dock många timmar av elproduktion, och skulle du producera mer el än du själv använder kan du sälja vidare din överskottsel. Intäkterna från försäljningen kan du i tur använda för att subventionera dina elkostnader under vintern, när solcellerna inte producerar lika mycket el.

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?