SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera en bergvärme!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär

Spara upp till 12400 kronor per år
Spara upp till 12400 kronor per år

Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 9 april 2024

Vad kostar bergvärme i månaden?

Månadskostnaden för bergvärme kan ligga mellan 375 och 625 kronor, beroende på ditt värmebehov. Bergvärmeanläggningen drivs på el så desto mera värmeenergi den måste producera desto mera el förbrukar den. Det är alltså elförbrukningen som utgör månadskostnaden för bergvärme. Här kan du få svar på frågan: hur mycket el drar bergvärme?

Elförbrukningen med bergvärme är relativt låg om vi jämför med t.ex. direktverkande el eftersom dina elkostnader är lägre för samma mängd värmeenergi. Detta är tack vare bergvärmepumpens verkningsgrad (COP/SCOP), eller värmefaktor som det också kallas. Med värmefaktor menas värmepumpens förmåga att producera mera värmeenergi än den förbrukar elektricitet.

För varje kWh el som värmepumpen förbrukar producerar den i snitt cirka 4 kWh värme till huset. En värmepump som har denna effektivitet har alltså en COP på 4, men detta varierar dock mellan olika värmepumpar.

Vill du börja sänka dina elräkningar med tusentals kronor? Beställ upp till 4 gratis offerter utan bindning via oss. Installatörerna vet om att de konkurrerar om dig som kund så de kommer att ge mycket bra erbjudanden. Dessutom slipper du själv jaga upptagna installatörer i timmar. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt superenkla formulär för att komma igång

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Bergvärme - kostnad i månaden

För att estimera vad bergvärme kostar i månaden måste vi veta följande saker:

  • Hushållets värmebehov
  • Värmepumpens SCOP-värde (årsmedelvärmefaktor)
  • Elpriset på marknaden

Ett vanligt värmebehov för en större svensk villa är runt 20 000 kilowattimmar (kWh) årligen för både uppvärmning av levnadsutrymme och tappvarmvatten, ett vanligt SCOP-värde för en värmepump är 4 och elpriset på den svenska marknaden är cirka 1,2 kronor per kWh. Enligt detta scenario skulle en beräkning för månatlig driftskostnad för bergvärme se ut enligt följande:

  • Beräkning: Kostnad i månaden för bergvärme
  • Årligt värmebehov: 20 000 kWh
  • Årlig elförbrukning med bergvärme: 20 000 kWh / 4 SCOP = 5000 kWh
  • Årlig driftskostnad: 5000 kWh x 1,2 kronor = 6000 kronor
  • Månatlig kostnad: 6000 kronor / 12 = 500 kronor

I tabellen nedan har vi applicerat denna uträkning på tre olika värmebehov för att ge en överblick över vad bergvärme kan kosta i månaden.

Årligt värmebehovBergvärmens elförbrukning per årMånatlig kostnad
15 000 kWh3 750 kWh375 kronor
20 000 kWh5 000 kWh500 kronor
25 000 kWh6250 kWh625 kronor

Bergvärmens låga månadskostnad ger stora besparingar

Bergvärmens månadskostnad är betydligt lägre än månadskostnaderna med direktverkande el, eftersom direktverkande el använder exakt den mängd elektricitet som värmebehovet består av. Med bergvärme sparar du alltså på dina månadskostnader för uppvärmning eftersom energiförbrukningen med bergvärme är mindre.

OBS! Med solceller kan du räkna med att ytterligare minska dina månadskostnader, eftersom att du kan driva värmepumpen med kostnadsfri solel. Här kan du läsa om hur monteras solceller på tak. Solpaneler är en stark konkurrent till bergvärme.

Månatlig besparing med bergvärme
Månadskostnad med bergvärmeMånadskostnad med direktverkande elektricitet
5000 kWh x 1,2 kronor = 6000 kronor6000 kronor / 12 = 500 kronor20 000 kWh x 1,2, kronor = 24 000 kronor24 000 kronor / 12 = 2000 kronor
Besparing per månad = 1 500 kronor

Hur mycket el drar en bergvärmepump

Bergvärmepumpens elförbrukning är i snitt en fjärdedel jämfört med direktverkande el. Årsförbrukningen av el i en villa med bergvärme som har ett årligt värmebehov på 20 000 kWh är därmed endast 5 000 kWh, d.v.s. 416,66 kWh i månaden.

Som sagt så är det bergvärmepumpens elförbrukning som utgör de månatliga kostnaderna. Elförbrukningen i sin tur är beroende av värmebehovet, d.v.s. hur mycket värmeenergi den bör producera. Genom att dividera värmebehovet med värmepumpens SCOP-värde kan du beräkna ungefärligt hur mycket el bergvärmepumpen drar, som vi gjort i exemplen ovan.

Till värmebehovet för ett hus räknas både uppvärmning och tappvatten, du kan välja om din bergvärmepump ska täcka båda eller endast endera. Uppvärmning av levnadsutrymme står för en större del av ditt värmebehov än varmvatten.

Detta val påverkar också såklart hur mycket el värmepumpen drar. Viktigt att komma ihåg är också att förbrukningselen som driver din tv, diskmaskin och andra elektriska apparater inte ingår i värmebehovet, med andra ord kan du inte utgå från att din totala elförbrukning korrelerar med ditt värmebehov.

Värmebehovet bestämmer både elförbrukningen och effektbehovet för bergvärmepumpen

Värmebehovet bestämmer förutom elförbrukningen, också hurdant effektbehov din bergvärmepump bör ha. Desto större ditt värmebehov, desto större effektbehov behöver du. Olika värmepumpsmodeller har olika effektbehov och kan variera från 1 till 60 kW. Bergvärmepumpar för privata villor har dock ofta ett effektbehov på 6, 8 ,10 eller 12 kW.

För att få lägsta möjliga elförbrukning och således lägsta möjliga månadskostnad för bergvärme är det viktigt att bergvärmeanläggningen dimensioneras korrekt. Detta gör du lättast genom att låta en expert dimensionera den åt dig, så använd alltid certifierade leverantörer och jämför flera offerter.

Här kan du läsa mer om hur mycket bergvärme kostar: Vad kostar bergvärme?

Är du intresserad av ett billigare alternativ så kanske du vill ha svar på frågan: Vad drar en luftvärmepump?

Offerter på bergvärme

Om du funderar på att installera bergvärme och dra ner på dina värmekostnader lönar det sig att ansöka om flera offerter för att få bästa pris och kvalitet. Via oss på GreenMatch får du upp till 4 offerter för bergvärme gratis och utan förpliktelser. Det enda du behöver göra är att klicka på knappen nedan och fylla i vårt superenkla formulär.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vanliga frågor Spara pengar varje månad med bergvärme

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner

Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?

Bli vår partner