För ett grönare Sverige - ett hus i taget
Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 14 mars 2024

15 energislukare i ditt hem orsakar dolda kostnader på din elräkning

De flesta av våra dagliga rutiner kretsar kring olika sorters elektronikprylar, som slukar mer energi än du tror. Du har laddat din mobil över natten, tänder lamporna, sätter på morgonnyheterna, öppnar kylen för att ta ut nåt att äta och tar en dusch. När du kommer hem från jobbet lagar du mat, plockar in diskmaskinen och sätter igång tvättmaskinen medan barnen spelar tv-spel och du tittar på nyheterna eller läser mejl på din privata dator. Listan på användandet av elektronik i vardagen är lång och höjer långsamt din elräkning. Enligt Energimarknadsbyrån förbrukas 5000 kWh i en villa och med 2021 års elpris på cirka 2,50 kronor per kWh landar en årlig elräkning på 12 500 kronor. I denna artikel använder vi oss av dessa siffror. (Elpriset varierar dock kraftigt, exempelvis vilken tid på dygnet den används, säsong och geografiskt läge).

Om du vill använda den här infografiken på din hemsida så kan du använda inbäddningskoden nedan:

Det finns även en dold kostnad på din elräkning. All ansluten elektronik förbrukar sakta men säkert el, dag efter dag, natt efter natt. Enligt Energimyndigheten går hela 5 % av ditt hushålls elräkning till standby!

Visste du att apparater i standby slukar ström motsvarande 1-2% av Sveriges årliga elförbrukning? Tillsammans kan vi bidra till att minska energisvinnet.

4 kategorier av standby och vad de får dra

Hur mycket el standbyläget får dra beror på kategori av apparat. Här nedan listar vi på Greenmatch hur mycket el olika apparater får dra i standbyläge.

  • Produkter som inte är uppkopplade till datanätverk, som bildskärmar och tv-apparater får dra mellan 0,3W och 0,5W.
  • Kategorin med statusvisning med klocka eller display, som mikron, diskmaskinen, torktumlaren eller ugnen får dra max 1W.
  • Uppkopplade apparater, som vissa tv-apparater eller vitvaror, får dra 2W.
  • Nätverksprodukter som routern får max sluka 8W.
    Mobilladdare i väggen drar bara några tiondels watt.

Om du vill använda den här infografiken på din hemsida så kan du använda inbäddningskoden nedan:

Energikonsumtion i hemmet i korthet

✅ Du kan spara minst 250kWh eller 625 kronor per år genom att dra ut sladdarna hemma.

✅ Alla laddare drar ström när de sitter i kontakten.

✅ Använd inte köksfläkten i onödan eftersom uppvärmd varmluft sugs med.

✅ Investera i ett grenuttag, koppla elektroniken där och stäng av över natten – bra för din plånbok, bra för vår miljö, bra för din sömn.

Energiförbrukning i köket

Köket är ett av rummen med flest energislukande apparater, eftersom kyl och frys alltid är på. Köket står för ungefär 17 % av hushållets energiförbrukning. Detta inkluderar kyl, frys, spis, vattenkokare, mikrovågsugn, kaffebryggare och andra elhungriga köksprylar.

1. Vattenkokare

Vattenkokaren använder mycket energi under kort tid. Du kan använda en 2000W vattenkokare i 30 minuter för 1 kWh. Under denna tid kan du koka en liter vatten cirka 10 gånger. Prismässigt motsvarar detta 2,50 kronor. En inkopplad och avstängd vattenkokare drar 30W i timmen. Därför finns här inga jättebesparingar att göra genom att dra ur kontakten, inte ens på ett år. Besparingen blir max några kronor. Men tänk på att inte koka mer vatten än du behöver eftersom detta drar mer energi.

Energisparartips

Koka inte mer vatten än du behöver. Ett annat tips är att koka upp vatten till matlagning i en vattenkokare. Tänk på det nästa gång du ska koka pasta. Matlagningen blir både snabbare och billigare.

2. Kyl och frys

Det skulle vara mycket opraktiskt att stänga av kyl och frys vid andra tillfällen än om du är borta en längre period. Då kan det löna sig att stänga av dem och frosta av frysen och damma av kondensorn, eftersom detta ökar elförbrukningen. Tänk på att inte sätta in varm mat eftersom detta får kylaggregaten att arbeta i onödan.

Energisparartips

Har du gammal kyl och frys så kanske det är en god idé att köpa nytt. Med en modern kyl och frys sparar du automatiskt mellan 400 och 1000 kronor per år, jämfört med äldre utrustning. En annan bra sak att veta är att varje grads mindre kyla minskar energiförbrukningen med cirka 10 % för kylen och 7 % för frysen.

3. Mikrovågsugn

En vanlig 1500 kW mikrovågsugn kostar 3,75 kronor per timme du använder den. Om din mikrovågsugn har en klockdisplay så drar den även lite energi i standby. Så tänk på att dra ur sladden i alla fall om du åker iväg en längre tid eller inte använder den.

Energisparartips

Mikrovågsugnen är smart till uppvärmning och tillagning av mindre mängder mat. Tänk på att först tina maten i kylen, eftersom detta drar mycket mindre energi än att värma den fryst i mikron. Mikrovågsugnar är effektivare och snabbare än vanliga ugnar eftersom de bara värmer själva maten och inte hela luftutrymmet på insidan. De har en energiöverföringsförmåga på 30-40 % medan vanliga ugnar bara har 12-14 %.

4. Diskmaskin

En vanlig diskmaskin drar cirka 1,5kWh och kommer kosta dig 3,75 kronor per timme. På standby drar den bara 3W och kan bespara dig 65 kronor på ett år om den är urkopplad.

Energisparartips

En diskmaskin använder 10 gånger mindre vatten än att diska samma mängd disk för hand. Anslut diskmaskinen till kallvatten så sparar du 20-40 % energi på sköljningarna. Diska alltid fulla maskiner, eftersom dessa drar lika mycket energi som en halvfull. Strunta i torkprogrammet. Disken torkar ändå med öppen lucka.

5. Spis

Just spisen brukar inte dra ström i standby. Men lagar du mycket mat kan det ändå vara bra att krydda din närvaro i köket med lite sunt elförnuft. En stekplatta drar 2kW per timme, medan en snabbplatta endast drar 1,5kW per timme. Alltså mellan 5 och 3,75 kronor. Och tänk på att alltid använda lock när du kokar nåt, eftersom detta endast drar en tredjedel så mycket energi.

Energisparartips

Tänk på att inte använda köksfläkten längre än nödvändigt, eftersom den transporterar ut stora mängder uppvärmd inneluft. Tänk också på att utnyttja eftervärmen och stäng av plattor och ugn några minuter innan maten är klar.

Energiförbrukning i badrummet

I badrummet finns riktiga energislukare, eftersom de även måste värma vattnet. Apparater som tvättmaskiner, duschar och tumlare står för cirka 16% av elräkningen.

6. Dusch

Duschen är faktiskt en av de dyraste slukarna av hushållsel. Förutom att den använder massor av vatten (cirka 77 liter för 10 minuter) så kostar själva uppvärmningen av vatten mycket. Men var lugn. Här finns många kronor att spara med lite eftertanke.

Energisparartips

I genomsnitt använder en person 75-100 liter varmvatten per dygn. Det blir 3-5 kWh eller mellan 7,50 och 12,50 kronor per dygn. Duschar du fem minuter istället för en kvart minskar du årsförbrukningen med 500 kWh eller 1250 kronor. Ett bra sätt att göra detta är att lyssna på en cirka fem minuter lång låt – när musiken slutar så stänger du av duschen. Du kan också spara pengar genom att byta ut gamla kranar och duschmunstycken. Moderna sparmunstycken spolar 12 liter i minuten istället för 35. Tänk också på att läckande varmvattenkranar kan läcka upp till 500 kWh per år så att se över alla kranar, munstycken och packningar är en god investering för både plånbok och klimat.

7. Torktumlare

Torktumlaren drar mycket energi, ungefär 1 kWh per kilo tvätt. Det blir 10 kronor för fyra kilo. Även i standby kan den dra upp till 3W per timme, vilket blir 65 kronor per år.

Energisparartips

Använd minst 1000 varv per minut om tvätten ska torktumlas, annars drar den för mycket energi. Tänk också på att tumlaren drar mindre energi än torkskåp. Och passa på att torka tvätten gratis utomhus på sommaren. Du kan också låta tvätten torka inomhus, men se upp så att inomhusmiljön inte blir alltför fuktig.

8. Tvättmaskin

Ett genomsnittligt hushåll i Sverige tvättar cirka 200 gånger per år. Det blir många tvättar och du kan spara en del pengar genom några enkla knep. Tvättar du med 40 grader istället för 60 grader kan du spara 300 kronor på ett år, ibland också mångdubbelt mycket mer beroende på elpriset för tillfället och vilken tid på dygnet du tvättar.

Energisparartips

En tvättmaskin förbrukar cirka 1,2 kWh för 4 kilo tvätt i 60 grader. Samma mängd tvätt i 40 grader förbrukar bara 0,6 kWh. Här kan stora mängder energi sparas. Dagens tvättmedel kan också tvätta lika rent vid lägre temperaturer och tvättar ofta rent utan förtvätt.

Energiförbrukning i vardagsrummet

Vardagsrummet är nuförtiden fyllt med mindre elektroniska apparater som vi mer eller mindre blivit beroende av. Tv-spel, tv-apparater, telefoner och plattor och paddor står för cirka 5 % av din elräkning.

För att tjäna pengar på dina elräkningar kanske du vill ha svar på frågan: Vad drar en luftvärmepump?

9. Spelkonsoler

Senare modeller av spelkonsoler är mycket mer kraftfulla än tidigare varianter och kan nu använda 0.2kW. Varje timme av spelande kostar därför cirka 50 öre. Detta verkar inte mycket men drar du ut sladden och stänger av standby kan du tjäna upp till 120 kronor per år.

Energisparartips

Moderna tv-spelkonsoler är nätverksanslutna i standby. Detta betyder att de är anslutna till internet även i standby och slukar energi med glupande hunger. Drar du ut kontakten kan du hindras att ta emot automatiska uppdateringar av mjukvara. Men samtidigt tjänar du 120 kronor.

10. TV

En 42-tums plasma-tv drar 0,34 kWh per timme medan en LCD-tv i samma storlek drar 0,215 kWh per timme. En tv i standby drar en del ström och du kan spara 250 kronor per år genom att dra ut kontakten. En 42” LED-TV drar bara ungefär 60–80 watt när den är i drift, medan samma tv i standby-läge drar mellan 1–3 watt.

Energisparartips

Med ett grenuttag kan du koppla alla elektriska apparater och ha som kvällsrutin att stänga av för natten. Bra för din plånbok, bra för vår miljö och bra för din sömn.

11. Smarta produkter eller smart appliances

Nuförtiden är det inte ovanligt att ha smarta högtalare eller andra smarta apparater som hjälper till att styra andra apparater. Skillnaden mellan aktivt läge och standby är inte så stor när det gäller dessa produkter. 5W på och 3W i standby. Är standby på i ett år kostar det 65 kronor i elförbrukning.

Energisparartips

Här finns inte jättesummor att spara, men var ändå medveten hur mycket dina smart appliances förbrukar innan du köper dem.

12. Telefonladdare

Din telefonladdare drar ström när den är i kontakten. Som tur är slukar den ytterst lite ström, ungefär 5W. 200 timmar kostar 2,50 kronor i laddningsläge. I standby drar den bara runt 0,3W, vilket skulle kosta dig drygt 7 kronor om den var i kontakten i ett år.

Energisparartips

Även om telefonladdaren drar ytterst lite ström så använder den ändå elnätet. Koppla därför in den i en grendosa som du har som rutin att stänga av på natten och när du går till jobbet.

Kontorsapparater

Även om du inte har ett fysiskt kontor så slukar dessa kontorsapparater en hel del el. Datorer, internetmodem och hemmets belysning äter upp cirka 6 % av din elräkning.

13. Dator

En stationär dator använder 450W per timme när den används aktivt. Detta kan jämföras med 5.4W i standby. Om du har din dator helt avstängd istället för i viloläge kan du spara cirka 120 kronor på ett år.

Energisparartips

Om du använder dator dagligen kanske du bör överväga att köpa en laptop, som kan bespara dig upp till 85 % mindre el än en stationär dator.

14. Internetmodem

Modem drar inte mycket energi, men denna energislukare är nästan alltid på, även när du sover, inte är hemma eller till och med är iväg över helgen. Ett 10W modem som är på året runt drar cirka 88 kWh på ett år, vilket motsvarar 220 kronor.

Energisparartips

Vi har ofta modemet på av bekvämlighet, men delar av dygnet behöver vi faktiskt inte wifi. Och speciellt inte när vi är bortresta.

15. Belysning

Du kan enkelt göra besparingar genom att byta ut vanliga glödlampor till lågenergilampor. Räknat på 10 000 ljustimmar kan du spara upp till 300 kronor per lampbyte utomhus. När du vill varva ner på kvällen kan en dimmer vara bra för att dra ned ljusstyrkan, samtidigt som du sparar energi.

Energisparartips

Byter du ut 10 vanliga 40 W glödlampor till 5 W LED-lampor så kommer du spara cirka 1500 kronor per år, förutsatt att lamporna är tända 6 timmar per dag. Dessutom har LED-lampor 20 000 – 50 000 brinntimmar, vilket kan jämföras med glödlampors 1 000 – 2 000 timmar.

Daniel Gahnertz
Skriven av Daniel Gahnertz, Skribent

Daniel Gahnertz har arbetat som frilansjournalist och fotograf i nästan två decennier. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor. För GreenMatch.se skriver han om värmepumpar och solpaneler och hur viktig den gröna omställningen i samhället är.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?