För ett grönare Sverige - ett hus i taget
Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 11 januari 2023

50 tips för hur du kan göra din resa mer hållbar

Avtryck från semester.

Att resa har många fördelar. Från att du kan få se häpnadsväckande landskap och avnjuta exotiska maträtter, till att uppleva andra kulturer och träffa nya människor. Men det kan även slå hårt mot vårt klimat. Från att det skräpar ner och sliter på naturen, till utsläppen som kommer från flygresandet. Det finns hundratals anledningar att öka din miljömedvetenhet vid resandet.

Som tur är finns det en ökande trend för att dra ner på våra utsläpp och minska vår påverkan i alla delar av våra liv. Och det gäller även resandet. Du kan göra en förändring vid dina flyg, hotell, aktiviteter och även maten du äter.  

Viste du att...
    • En genomsnittlig bil släpper ut 192 g koldioxid per kilometer om du kör ensam, men genom att samåka minskar du alla passagerares utsläpp.
    • Flygresor står för 20 % av turistindustrins koldioxidutsläpp.
    • Så mycket som 50 % av flygplanens utsläpp kan komma från landningen och starten.
    • Kryssningsfartyg släpper ut 3 till 4 gånger så mycket koldioxid per person (och kilometer) som flyg.
    • Att resa med tåg är det mest miljövänliga alternativet – vandring och cykling borträknat, då det släpper ut 55 – 75 % mindre koldioxid. 
    • Turistboenden står för 1 % av de globala utsläppen, och 20 % av turistindustrins utsläpp. 
    • Enligt en rapport från Booking.com har antalet resande som vill bo på hållbara boenden ökat från 19 % 2016 till 81 % 2021! 
    • Om du köper vatten på plastflaska varje dag kostar det över 300 kronor per månad, och tar 405 upp till 405 år för varje flaska att brytas ner.

När du planerar din nästa resa, använd denna lista för att se hur du kan minska dina utsläpp, och ditt ekologiska avtryck. För att hitta tips för en speciell del av din resa, bara klicka på kategorin nedan. 

Välja resmål.
Där du bor.
Vad du bör packa.
Hur du reser dit, och tar dig runt.
Att göra på semestern.
Respektera naturen.

Välja resmål

Var du väljer att ta din semester påverkar hur du kan minska dina klimatpåverkningar. Resurserna, lagarna och möjligheterna ser olika ut i olika länder. 

1. Fundera på att hemestra!

Att hemestra, eller svemestra, toppar vår lista av tips och är en av de mest miljövänliga semestrarna du kan göra. Du tar bort en av de en av de största faktorerna till höga utsläpp med semestern, resandet.

Ta till vara på din semester för att utforska din omgivning. Det finns alltid många smultronställen du kan hitta i din närhet, något som du inte alltid har tid att utforska i vardagen. Du kan även se om det finns några museum eller fina områden i stan att gå till. Ta din tid att faktiskt vara turist i din egen stad. Du behöver inte resa långt för att ha en riktigt bra semester.

2. Välj hållbara destinationer 

Leta efter destinationer som aktivt framhäver grön och hållbar turism, och även arbetar för att öka livskvaliteten för sina invånare. Några indikationer kan vara att de har ett organ som hanterar hållbarhet, städer som uppmuntrar återvinning och minskad energianvändning, städer som arbetar med påverkan på naturen, människorna och deras historiska arv.

Ett exempel är Palau, som kräver att besökare lovar att skydda naturen och kulturarvet innan de kommer in i landet. De har även släppt en kampanj, O’lau Palau som går ut på att utbilda turister hur de ska respektera naturen och deras kultur. Med belöningar och upplevelser för de som visar på att de uppför sig bra. 

Ett annat bra alternativ är att kolla på certifikationer och utmärkelser som ges till länder och städer för deras hållbara arbete. Till exempel ger europakommissionen ut Green Capital och Green Leaf award varje år för att framhäva städer som utmärker sig med sitt hållbara arbete. 

3. Besök populära destinationer utanför högsäsongen

De mest besökta städerna är inte alltid de mest hållbara. Så har du bestämt dig för att resa till ett populärare turistdestination, överväg att göra det utanför högsäsongen. Kom ihåg att högsäsongen huvudsakligen kommer ifrån när det är skollov, och inte nödvändigtvis när det är bästa att vara där.

Att resa under lågsäsongen innebär inte bara billigare hotell och flyg – utan du hjälper även ekonomin och jobben i området. På grund av hur säsongsbetonat turismen är, är det inte helt ovanligt att många anställda står utan jobb efter högsäsongen. 

4. Gör Second city tourism en vana: motarbeta överturism

Second city tourism är en trend som handlar om att se till att även mindre städer och byar står med på dina resplan. Något utöver de största turistdestinationerna och stora städerna. På så vis kan du hjälpa att minska överturismen, och hjälpa mindre samhällen ekonomiskt. Ofta får du även en mer genuin upplevelse utanför turistorterna.

Till exempel är Rom för många en ideal destination. Men, Italien har så mycket mer att erbjuda, och du bör leta dig utanför stadens gränser för unika upplevelser. Överturism kan, likt överfiske, leda till att du uttömmer resurserna och lämnar områden det mer förorenad.  

Vingård.

5. Res till områden som behöver din hjälp

Med den globala uppvärmningen och klimatförändringarna, är vi inte ovissa om påverkan från förödande naturkatastrofer. Det är något som slår extra hårt på länder och städer som livnär sig på turism. Det kan då i vissa fall hjälpa att du besöker dessa destinationer, för att stimulera ekonomin och hjälpa de återbygga sina samhällen.

Det är även möjligt att hjälpa till som volontär med reparation. Likt de volontärprojekt som pågick efter att orkanen Maria slog till i Dominica 2017. Laurie Myers, projektledaren för Global Travel and Tourism Resilience Council sa: “Travellers can help further by volunteering in environmental and social projects helping to rebuild devastated communities” (Översatt till: Resande kan vidare hjälpa genom att volontära i klimat och sociala projekt för att återbygga förstörda samhällen).

Där du bor

Underskatta in påverkan av där du bor. Turisters boende står för 1 % de globala utsläppen, och 20 % av utsläppen från turistindustrin.

Var uppmärksam på Greenwashing: Vad det är det, och varför är det dåligt för klimatet?

Även om de flesta av oss har bra intentioner, och försöker förminska vårt avtryck så mycket vi kan, måste du uppmärksamma att du inte faller för greenwashing. Greenwashing är när företag påstår sig kämpa för miljön, för att skapa uppfattningen om att de är bättre för klimatet än de är. Det kan handla om tomma löften, eller kampanjer som handlar mer om marknadsföring än något som faktiskt är bra för miljön. Allt detta istället för att faktiskt arbeta med att minska deras miljöpåverkan.

6. Bo i certifierat hållbara boenden

Under 2021 släppte Booking.com en rapport på Hållbart resande, som visade att 81 % av resande ville bo på hållbara boenden, upp från 19 % i 2016.

Det finns många standarder för att definiera hållbara boenden, som fokuserar på specifika områden som energihushållning. En standard som sticker ut för deras kompletta tillvägagångssätt är  Global Sustainable Tourism Council (GSTC). Deras kriterier försäkrar att boenden följer hållbara och sociala standarder, som att de upprätthåller naturresurser, innan de blir certifierade. GSTC hjälper även att erkänna andra certifikationer som jobbar på rätt sätt. 

Så nästa gång du letar efter boendet, kolla om de har en grön certification, och att den är erkänd av GSTC. Vissa länder har deras egna program, till exempel Costa Rica, för att främja hållbara initiativ. Andra exempel på certifikationer är EarthCheck (Australien), Green Globe, Rainforest Alliance (Latinamerika, Karibien), Green Tourism Business Scheme (Storbritannien) och Green Key miljömärkningen.

7. Boka ditt boende via en klimatvänlig hemsida 

Många av de stora hemsidorna för att boka boende saknar information för miljömedvetna resande som vill minska sina avtryck. Men – det finns idag många hemsidor som fyller detta viktiga hål.

Letar du efter hållbara boenden i Europa, finns det till exempel Bookitgreen, som mäter hur miljövänligt boendet är beroende på flera kriterier.  En mer global aktör är Bookdifferent, som ger en grad baserat på deras kriterier. De samarbetar med certifikationer för boenden och ger även en bild av koldioxidutsläppen per natt för de olika boenden. 

8. Välj energisnåla boenden

Precis som att du kan välja att använda energisnål elektronik och hållbara energikällor, kan boenden du hyr på din semester göra samma sak. Du kan alltså minska dina utsläpp genom att se till att boendet du bor på använder sig av förnybar energi, samt energi- och vattensnål teknologi. 

Dessa teknologier brukar ofta finnas i de lite dyrare boenden. Ett annat sätt är att inte välja ett större boende än vad du faktiskt behöver. Ju mindre boendet desto mindre energi behövs för elektricitet, uppvärmning och kylning.   

9. Fundera på ett hostel på nästa resa

Det kan vara dags att fundera på att bo på hostel, även om det är något många uppfattar som något negativt. Hostel är inte bara sociala ställen som ofta är mer rotade i den lokala kulturen, de är även ofta mycket grönare alternativ jämfört med hotell eller att hyra lägenheter. Det är på grund av de delade faciliteterna som låter dem använda mindre vatten och energi per person. Något som minskar deras miljöpåverkan. 

Som ofta billigare, är hostel även ett realistiskt grönare alternativ för dig som reser på en budget.

10. Fråga om ditt boende eller hotel har några hållbara initiativ

Innan du bokar, fråga din värd om de har några initiativ eller projekt för att blir mer hållbara. Till exempel kan du fråga om de har ett program för att återvinna, om de har solceller eller kanske samlar regnvatten. Har de inte det, kan du alltid försöka göra lite positiv påverkan genom att föreslå dessa åtgärder, antingen på förhand eller i en gästbok/när du är på plats. 

11. Undersök hur ditt hotell främjar den lokala tillväxten

Hur ditt boende förhåller sig till den lokala naturen och lokala företag kan vara en bra indikator på om de har ett hållbart intresse i det lokala samhället. Information om specifika hotell kan vara svårt att hitta online. Några saker du kan fråga är:

  • Är era anställda från området?
  • Om ni har en restaurang, får de maten från lokala producenter?

12. Undvik att använda hotellets tvättservice

Hotell erbjuder ofta att, antingen tvätta gästernas kläder separat, eller skicka dem på kemtvätt. Både dessa har ett högre avtryck än om du gör det hemma. Är du bara där en kort tid, och har med nog med kläder, behöver du verkligen tvätta?

Behöver du tvätta ett eller två plagg kan du alltid tvätta den i handfatet för hand, och hänga upp den i duschen för att torka. 

13. Den allmänna regeln: Häng upp handduken för att använda den igen

En praxis när du bor på hotell är att hänga upp handdukar för att visa att du vill använda dem igen. Handdukar som lämnats på golvet eller liggandes någon annanstans brukar anses smutsiga och städarna byter ut dem mot nya.

Och om du inte tvättar handdukarna varje dag hemma – varför behöver du göra det när du är ute och reser? 

14. Ta med öppnade schampo, balsam och tvål när du lämnar 

Hotell har ofta små söta schampo- och tvålflaskor i badrummet för att du ska slippa ta med egna. Men, öppnar du dessa ska du lika gärna ta med dig dem hem. De kommer inte återanvända öppnade förpackningar, utan slänga iväg dem. Det är något som ger onödigt svinn.

Du kan alltid ha med det på nästa resa, eller något att ha i träningsväskan!

15. Var medveten om din energi- och vattenanvändning

Gör allt du kan för att bevara vattenståndet och minska ditt energianvändning när du är på semester. Utöver transport för att ta dig till din destination, är energi något som behövs för uppvärmning och elektricitet, som används inom turismen. 

I vissa turistområden kan det lokala vatten- och energiinfrastrukturen vara väldigt påfrestat. Många områden har svårt att möte turisternas behov, då de använder mycket mer vatten och energi än lokalbefolkningen. Något som bara kommer bli värre med ökande temperaturer och en ökande population.

Några lättare saker du kan göra är, precis som du bör göra hemma, är att stänga av lampor, TV och andra elektroniska apparater när du lämnar boendet. Och då menar vi inte sätta på standby, utan faktiskt stänga av, då de fortsatt drar energi i standby-läge. Duscha istället för att ta ett bad, undvik städning om du inte behöver det med “stör-ej” skylten och ha inte på AC i onödan om du är borta hela dagen.

16. Ta korta duschar för att spara vatten

Genom att stänga av vattnet när du tvålar in dig, och bara duscha så långt du absolut behöver. Du behöver inte mer än 2 minuter på så vis! Det är en metod som blev populär från de som bodde på skepp under lång tid, där rent vatten var en snål resurs, och fick därav namnet “navy showers” på engelska.

En tio minuters dusch kan kosta 230 liter vatten, medan en sådan dusch kan ta så lite som 11 liter.

Vad du bör packa

Varje år hamnar 8 miljoner ton plast i våra hav. Det är lika mycket som att en full sopbil dumpas ut i havet varje minut, av varje dag.

17. Investera i kvalitativa resväskor och byt bara ut dem när det faktiskt behövs

Slitstyrkan, och livslängden, på dina resväska kan bero stort på kvaliteten på det du köper. Genom att spendare lite mer nu, och använda dem i många år, sparar du inte bara på miljön men det kan bli billigare än att behöva köpa ny resväska med några års mellanrum. Vissa erbjuder även livstidsgaranti och reparationer om de skulle gå sönder.

Om din resväska faktiskt nått dess livslängd är det värt att se om du kan återanvända den, eller återvinna den på något vis. Kanske finns det någon loppis som du kan ge den till, eller om märket du köpte den från tar emot gamla väskor för att återvinna dem. 

18. En vattenflaska är en nödvändighet

Nuförtiden antar vi att du redan har en vattenflaska hemma – och har du inte det är, det nog dags att köpa en. Genom att ta med den och fylla på slipper du köpa en massa engångsflaskor, när du behöver med dig vatten till stranden eller på din vandring.

Skulle du köpa engångsvattenflaskor varje dag skulle det kosta 300 kronor och 405 år för varje flaska att brytas ner. Och även om du återanvänder dessa engångsvattenflaskor, vilket de inte är gjorda för, sparar du mer i det långa loppet med en riktig vattenflaska.  

19. Packa fast tvål och schampo istället för på flaska

Först och främst så slipper du plastförpackningen – vilket direkt är ett plus. Beroende på vad de är gjorde av kan de även vara väldigt miljövänliga. Och eftersom de ofta är mycket mindre, tar de inte upp lika mycket plats i ditt bagage. 

20. Undvik engångsartiklar som plastsugrör och tallrikar

Ett litet plastsugrör ser du kanske inte som en stor grej när du sippar på din drink. Men i det stora hela är det många bäckar som, som leder till en förödande effekt på naturen, speciellt om de hamnar i havet. Även papperssugrör är en onödig sak att producer – och det är en bra vana att helt enkelt tacka nej till sugrör.

21. Ta med en återanvändbar shoppingpåse

Precis som att du tar med en återanvändbar påse när du shoppar i Sverige, bör du göra samma sak utomlands. Den tar inte upp mycket plats ihopvikt i resväskan, men kan hålla väldigt mycket och vara väldigt användningsbar när det är dags.

22. Använd miljövänlig solkräm som inte förstör haven och korallreven

När du reser till soliga områden, speciellt närmare ekvatorn, är solkräm ett måste för att undvika solbrännor. Och det är väldigt vanligt att du använder det när du badar, dyker, snorklar och gör andra utomhusaktiviteter. Men tyvärr finns det många solkrämer i butikerna som innehåller kemikalier som är direkt skadligt för miljön, och speciellt korallreven. 

Forskning har visat att solkräm kan bleka, och skada, korallrevens DNA. Något som inverkar på deras förmåga att reproducera normalt. Så se till att solkrämen du köper är mer skonsam för miljön.

23. Säg nej till engångshörlurar på flyget

Många flygbolag erbjuder gratis engångshörlurar för flygets underhållningssystem. De är av dålig kvalitet, och används oftast bara en gång innan de slängs iväg. Med miljontals personer som reser med flyg varje år, skulle det vara många engångshörlurar som används i onödan. 

Det är ett problem som ställts på sin spets nu när det är allt vanligare att bara ha bluetooth-hörlurar, som inte går att ansluta till systemen på flyget. Så har du ett par lurar med sladd omkringliggandes, kan det vara värt att ta med på nästa flyg.  

24. Fler återanvändbara grejor som kan vara värd att packa med

Beroende på vad för sorts resa du gör, kommer du behöva olika saker. Ska du bara till en stad och stränder behöver du självklar annat än om du ska campa och vandring. Men det betyder inte att de inte kan vara miljövänliga.

Några saker du bör överväga är:

  • Återanvändbara bestick
  • Tandborste och liknande grejer
  • Att läsa dina böcker på din mobil eller padda – istället för att köpa en ny bok (lättar din last med) 
  • Återanvändbara servetter
  • Matlådor och återanvändbara påsar för snacks att ha med på utflykt

25. Res lätt

Beroende på vart du ska resa, och hur, är det inte alltid enkelt att packa lätt. Men för varje extra bagage, och för varje extra kilo bidrar du till lite högre vikt och på så vis högre utsläpp. Då din transport måste använda mer bränsle.

Det är inte bara mindre utsläpp som är en fördel med att resa lätt. Om du flyger med bara en kabinväska, slipper du en massa köer för att check-in bagaget och vänta på att hämta upp den – plus du slipper avgiften. Det blir även mycket lättare att ta dig runt om du slipper konka på en stor resväska.   

Hur du reser dit, och tar dig runt

Flygplan står för 20 % av turistindustrins utsläpp. Men det är något du kan minska genom att börja använda andra transportalternativ. 

26. Undvik inrikesflyg

Speciellt i Sverige är inrikesflyg nästan aldrig värt det. Vi har ett så välutvecklat infrastruktur att det finns så många alternativ. Till exempel är tåg, bus och till och med egen bil bättre än flyg. Detta då korta flyg är ännu värre för miljön, då starten och landningen drar väldigt mycket bränsle. Likaså är därför direktflyg bättre än om du behöver mellanlanda.

27. Om du måste flyga, välj ett flygbolag som investerar i biobränsle

Det går inte alltid att undvika flyg. 2.4 % av de globala koldioxidutsläppen kommer från flygindustrin. Så det näst bästa du kan göra är göra lite efterforskning, och flyga med bolag som investerar i renare biobränslen för flyg. Till exempel, blev KLM i 2019, det första flygbolaget som erbjöd kommersiella flygresor på biobränsle från Amsterdam till Paris.

28. Boka alltid direktflyg

Direktflyg är mycket bättre för miljön än flyg med mellanlandningar. Och det är inte bara för att du flyger mindre distanser med direktflyg. Så mycket som 50 % av utsläppen för ett flyg kan komma från starten och landningen, speciellt för kortare flyg.

Till exempel: ett flyg på 1 800 km, använder 13 % av deras bränsle för taxi, start, klättring i höjd, och landning. Men – med bara en mellanlandning ökar det det till hela 23 % av totala utsläppen – för samma distans. Så du får fråga dig själv om att spara 500 kronor är värt den kostnaden för klimatet.

29. Kryssningar har högre utsläpp än flyg

Kryssningsfartyg tar med sig sina passagerare på en resa över havet med stop i många populära hamnar och turistdestinationer. Något som gör att personer inte behöver lika många individuella flyg. Men även om de kan ses som ett bra alternativ till flyg, är sanningen ofta omvänd. Forskning visar på att även de mest miljövänliga kryssningsfartygen släpper ut 3 till 4 gånger så mycket koldioxid per person och kilometer jämför med flyg. 

Utöver miljöproblem, skapar de många andra problem på populära destinationer. Ett exempel som fått mycket uppmärksamhet i media är alla problem som överturismen från kryssningar i Venice lett till.

30. Ska du på en bilresa? Ta en miljövänlig bil

Bilresor är väldigt kul sätt att få se många olika attraktioner och besöka olika städer på eget bevåg. Det släpper även ut mycket mindre växthusgaser per kilometer än flyg. Hela 62 g mindre än inrikesflyg, och 6 g mindre än långdistansflyg.  

Ska du hyra bil – se till att det är en bränslesnål bil, om möjligt elektriskt eller hybrid, då de drar mindre energi. Och hyr inte en större bil än vad du behöver. Större bilar leder oftast till högre utsläpp per person, då det är mer vikt som måste förflyttas. 

Och samåk! Men lite mer om det i nästa tips.

31. Ju fler personer i bilen, desto mindre utsläpp per person

Är ni flera som ska på semester tillsammans, undvik att ta flera bilar. Även om bilen har mindre utsläpp än flyg, är det fortfarande ganska mycket koldioxid. En mellanstor, bensindriven bil, släpper ut ungefär 192 g koldioxid per kilometer. 

Är ni två personer blir det helt plötsligt ungefär, 96 g koldioxid per person. Och med 4 personer blir runt 48 g koldioxid per person. 

Så ska du en kortare distans, är bilresa med familjen absolut ett alternativ att överväga. Men ska du väldigt långt, och du kör ensam, är det inte säkert att det är bättre än att flyga.

Är du sugen på just en bilresa finns det dock alternativ även för det! Det finns jättemånga samåkningsplatformer, som ämnar åt att lösa just det här problemet. Till exempel blablacar.com, och carpoolworld.com hjälper förare och medresenärer som ska till samma destination att samåka. Det blir en win-win, då båda minskar sina utsläpp. Och du kan även få det lite billigare genom att dela på bensinkostnaden! 

32. Använd samåkningsfunktioner även i taxi och taxi-appar

Du känner nog igen många moderna appar för taxi-körning över korta distanser. Något du kanske inte gör, är använder deras samåkningsfunktioner. Det är något som är superbekvämt, speciellt i områden som inte har bra offentlig transport.  

Likt du kan använda de tidigare nämnda samåkningsappar och hemsidorna för långa distanser, kan du använda det för kortare distanser. De parar ihop flera grupper som ska från samma ställe, till samma ställe. Det sparar dig inte bara pengar, de minskar dina utsläpp och tar bort bilar från gatorna. Och det sistnämnda är ett viktigt steg för bättre luft i större städer.  

Tågresa semester.

33. Tåg är ett av det mest klimatvänliga resealternativen

Tåg är det mest ekologiska transportalternativet, utöver gå eller att cykla. Det släpper ut 66-75 % mindre koldioxid än andra transportformer. Självklart beror det på elmixen de använder sig av, och utsläppen från elproduktionen. 

De är även bättre i hur mycket utrymme de tar, hur mycket ljud de ger av sig, och kan ofta vara snabbare. Tåg erbjuder också ett mycket långsammare tempo. Där du har tiden att njuta av utsikten, eller läsa en bok. De tar dig också direkt till stadskärnan – till skillnad från flyg som ofta lämnar dig en bra bit utanför staden.

34. Gå eller cykla så mycket du kan

När du väl är framme vid ditt resmål, då måste du ta reda på hur du ska ta dig runt. Om det är en liten eller kompakt stadskärna rekommenderar vi att gå runt. Du kan ta in mer av staden, och se saker du annars kanske missat. Det kostar inte heller dig, eller miljön, något! 

Tyvärr är det inte alltid lätt att ta sig runt till fots. Det kan vara stora avstånd, eller inte helt säkert. Isåfall kan det vara bra att hyra en cykel, eller kanske en moped. Det är snabbare än att gå, och du kan ta dig längre, men med mindre utsläpp.  

35. Klimatkompensera din resa

Det ideala är självklart att välja den resa som ger absolut minsta, eller helst, inga utsläpp. Men det är långt ifrån alltid möjligt. Så som ett sista alternativ kan du isåfall försöka att klimatkompensera för olika delar av, eller hela din resa. Det finns många välgörenheter som erbjuder detta, och vissa flygbolag erbjuder det som del av resan. 

Men – kom ihåg att det inte finns mycket regulationer här, och kvaliteten av klimatkompensationen är väldigt varierande. 

36. Använd en kalkyl för koldioxidutsläpp 

En kalkyl kan hjälpa dig räkna ut hur mycket utsläpp din resa kommer innebära. Det kan vara en bra basis för om du vill klimatkompensera. Överväger du olika resor, eller resealternativ, kan det även hjälpa dig utvärdera deras påverkan på miljön. 

Det finns även kalkyler för specifika transporter. Till exempel ICAOs kalkyl för koldioxidutsläpp av flygplan, och andra som kan räkna ut det för andra transportalternativ. 

Att göra på semestern

När du är på semester är möjligheterna oändliga. Nyckeln är att hitta miljövänligare aktiviteter som du kan avnjuta. 

37. Använd “Slow travel” metoden för att minska de trycket på miljön

”Slow tourism” / ”slow travel” är något som fick en ny gnista i kölvattnet av pandemin i 2021, när många ville kunna avnjuta och utforska i lugn takt. I kontrast till turism i den stora massan, är “slow tourism” en del av hållbar turism. Det är en form av resa som värderar kontakt med lokalbefolkningen, kulturen, maten och musiken. 

I praktiken kan det innebära att spendera mer tid på ett ställe. Istället för en checklista med massa saker att se, ta din tid – och utforska det i lugn tid. Det blir också mer miljövänligt då du istället för att resa hela tiden, spenderar du mer tid att avnjuta och utforska. 

38. Ta en (gratis) guidad tur av staden

Vi har redan etablerat att gå omkring är ett av de bästa alternativen för miljön. En guidad gå-tur av staden kan hjälpa dig se staden från perspektivet från lokalbefolkningen, utan miljöpåverkan en stor turbuss skulle ha. Du kan få historiska och kulturella insikter – inte bara på stadens höjdpunkter, utan även mindre kända sevärdheter som du går förbi.

I många städer kan du till och med hitta dessa turer gratis! Det kan vara något staden eller museer betalar för, för att locka turister. Det gör det till en super aktivitet för dig som reser på en budget.  

39. Din miniguide till att shoppa klimatvänligt

Hur du tar dig dit, och vad du lämnar bakom dig, är viktigt. Men minst lika viktigt är vad du ta med dig hem. Några snabba tips innan du börjar köpa souvenirer:

  • Fråga. Tveka inte på att fråga försäljarna om miljöpåverkan av deras produkter, och processen runt det.
  • Gör din efterforskning. Innan du shoppar, undersök vilka affärer som tar in miljövänliga produkter från lokala handeln och hantverkare.
  • Köp i museet. Ibland kan museum ha produkter hantverkare från lokala samhället, och pengar går direkt tillbaka till dem. 
  • Prioritera lokala butiker över stora kedjor. Undvik så mycket du kan att handla från stora kedjor, då det är finns en stor chans att produkterna är billiga & importerade från ett annat ställe.
  • Behöver jag verkligen detta, och kommer jag faktiskt använda det? Det är två frågor du alltid bör fråga dig. Undvik att frestas till billiga turistfällor och handla det du faktiskt behöver. 
  • Fundera på materialet. Det är något som du alltid bör överväga, då som du vet har olika material olika påverkan på vår miljö och omgivning. Både när de tillverkas, och när det är dags att slänga den. 

40. Behåll pengarna lokalt

När du går på semester, antar du ofta att pengarna du spenderar åker tillbaka in i det lokala samhället. I många fall är det dock tvärtom. Så mycket som 90 % av pengarna som spenderas på turism åker faktiskt ut ur den lokala ekonomin. Detta då pengarna går ut till stora turistbolag istället. Pengarna kan läcka ut på många olika sätt. Allt från vilket flygbolag som du reste med, till vem står bakom hotellet du bor på? Är det lokala företag, eller stora internationella företag? 

Det du kan göra för att förminska, eller förhindra, detta är att som vi redan nämnt shoppa lokalt. Hitta företag, hotell och restauranger som är lokalt ägda, och anställer lokalt. 

41. Tänk på att respektera de lokala samhället

Att resa ger dig en insikt i nya kulturer och du får nya upplevelser. Men kom alltid ihåg, att vart du än går är det någons hem. En bra mentalitet är att behandla staden som om det vore din egen.  

Respektera lagar och seder. Tänk på hur mycket skräp du skapar, och lämna området som du fann det. Förutsatt det var rent, annars gör en god gärning och hjälp till att städa upp lite, för att andra ska kunna finna samma glädje som du har gjort.

Och respektera även den lokala befolkningen och behandla personer med värdighet. Det kan gå en lång väg för att bygga bra relationer mellan lokalbefolkningen och turistindustrin. 

42. Sitt ner på ett lokalt kafé istället för att ta med

När du är på semester, se till att du faktiskt tar din tid och njuter av det. Istället för att ta en engångsmugg med dig, sitt ner och undvik engångsartiklar. Är du pressad för tid, fundera på att ha en resemugg för att undvika att köpa en engångsmugg. 

43. Ge tillbaka broschyrer så att andra kan återanvända

När du tar en karta, broschyr och annat turistmaterial se till att hålla det i bra skick. På så vis, när du är redo att resa hem, kan du lägga tillbaka materialet och låta någon annan använda det. 

Marknad för lokal mat.

44. Försök att laga lokala maträtter, med lokala ingredienser 

Om du reser till boende med ett eget kök, försök att laga mat med lokala råvaror!

När du är i matbutiken kolla vart produkterna produceras, och vilka sorters produkter som faktiskt är lokala. Lokala ingredienser har inte bara mindre avtryck i klimatet, utan är ofta också färskare. Det kommer dock med nackdelen att de kan vara något dyrare. 

Det ger dig också möjligheten att laga mat från regionen, något som inte alltid är möjligt hemma i Sverige där vi saknar de rätta ingredienserna. Något som inte heller alltid möjligt när du reser mellan massa olika ställen och inte hyr ett ställe med kök.  

45. Utbilda andra turister om dina hållbara vanor

Den största påverkan kommer inte ske från att du ändrar dina vanor, utan när alla börjar ändra sina vanor. Tyvärr finns det inte mycket du kan göra förutom att ändra dina egna vanor, och det är absolut det bästa första steget. Men det betyder inte att det inte finns något du kan göra, du kan försöka påverka andra. Dela med dig av din kunskap till vänner och bekanta samt turister du möter på din resa.

När du är ute och reser kommer du märka att alla inte har samma kunskap om klimatet och hållbarhet. Så det finns alltid saker att lära, både för dem, och för dig. 

46. Undersök hur turguiderna arbetar – och om det är på ett hållbart sätt

Allt fler turister prioriterar hållbarhet. Och det är tyvärr något många företag utnyttjar genom greenwashing, där de får deras arbetssätt att verka mer miljövänligt än det är. Självklart är det något lång ifrån alla gör – men något du bör vara medveten om. 

Försäkra dig om att företaget faktiskt arbetar hållbart, och ger tillbaka till det lokala samhället. Undersök deras hemsidor för att se hur transparenta de är, och se om det skrivs något om det i media.  

Respektera naturen

Att gå på semester är ett utmärkt tillfälle att leva en simplare livsstil i naturen. Men naturen kan vara känslig, och det är därför viktigt att uppträda på ett hållbart vis. 

47. Undvik vilda djur  

Vissa möten med vilda djur, från pålitliga naturguider som jobbar med djurskydd och bevara vilda djur. Men, majoriteten som företag som erbjuder att till exempel rida elefant, eller träffa tigrar, jobbar inte med det här. Och dessa företag livnär sig på att behandla sina djur illa. 

I naturen bör du alltid undvika att röra och mata vilda djur. Detta för att undvika att de blir vana vid människor, och förlitar sig på oss. Vilda djur är också, som namnet antyder, vilda. Och är du inte försiktig kan de vara farliga 

48. Besök naturreservat

Skyddade områden, som naturreservat, spelar en viktig roll i att skydda jordens biologiska mångfald och resurser. De är faktiskt så viktiga, att under FNs konvent för Biologisk mångfald i 2021, CBD,  kom de fram till ett nytt ramverk för att styra världens aktiviteter. Ett av målen är att säkerställa att 30 % av jordens yta konserveras.

Men, många av dessa områden behöver turister som besöker för att finansiera sina arbeten. Genom att besöka och betala avgifterna, kan du bidra till skyddsarbetet som dessa naturreservat gör, samtidigt som du hjälper lokala samhällen och personer. 

49. Stanna på stigen

När du vandrar, eller är ute och går i naturen, var medveten om att markerade stigar finns av en anledning. Att gå bort från stigen när du känner dig äventyrlig kan låta som en bra idé, men du riskerar att skada plantor och springa på oväntade djur och insekter.

Under dessa vandringar genom skogen ska du lämna så lite spår att du varit där som möjligt. Men när tillräckligt många personer går på samma stig kommer det att bryta ner naturen där. Och det är därför viktigt att du stannar bara på stigen, då skulle flera personer avvika stigen kommer en mycket större del av naturen än vad som behövs brytas ner.   

50. Ta med en påse för att plocka upp skräp

Ett så enkelt tips kan göra en stor skillnad för att skydda naturen. Skräp är inte bara något negativt som påverkar hur det ser ut i naturen, det kan vara direkt farligt för djur och det hamnar till slut ofta i våra åar och hav.

Genom att ta med en påse och plocka upp skräpet stoppar du det från att hamn i vårt ekosystem. Något som kan sluta med mer mikroplast i djurens mat, och även vår mat. 

Så nästa gång du är ute och vandrar, gör alla en tjänst och plocka upp skräp du ser. Du kan göra det till en liten tävling, och se vem som kan plocka upp mest! Att ta upp 5 bitar skräp låter inte som mycket, men är vi många nog som gör det kommer det göra en stor skillnad.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?