För ett grönare Sverige - ett hus i taget
Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 9 mars 2021

Hållbar November Challenge

I september presenterade FN hållbarhetsmålen för år 2030. Målen syftar till att utrota fattigdommen, öka jämlikheten och skapa fred och rättvisa i världen. För att uppnå målen anser FN att vi måste bli bättre på att ta hand om klimatet och vår miljö. Det handlar bland annat om att skapa en grön ekonomi, säkra tillgången på rent vatten och minska utsläppen av växthusgaser.

Det är lätt att bli uppgiven inför de komplexa och stora utmaningarna, men vi på GreenMatch vill visa att det faktiskt går att göra skillnad med enkla medel. Därför har vi skapat utmaningen Hållbar november. Vi har tagit hjälp av Miljönistiutets tjänst klimatkontot.se, för att få fram uppgifter om hur mycket växthusgaser som genereras av den privata konsumtionen varje år.

Baserat på Konsumentverkets uppgifter har GreenMatch tagit reda på hur mycket växthusgaser “medelsvensson” konsumerar om året. Mängden uppgår till cirka 8,3 ton CO2e-utsläpp. Uppgifterna om den genomsnittliga konsumtionen är baserade på en bilägande person som bor i ett flerbostadshus med fjärrvärme och som gör en längre flygresa om året. Anta utmaningen och utmana familj och vänner!

Grafik med uppgifter om växthusgaser

Utmana familj och vänner!

Om fler antog utmaningen

De globala utsläppen av växthusgaser är i dagsläget cirka 50 miljarder ton per år. Om du genomför utmaningens alla steg och fortsätter med denna livsstil kan du bidra med:

    • En årlig besparing på cirka 3,7 ton CO2e per år
    • En total besparing på nästan 60 ton CO2e fram till år 2030
    • Minska dina utsläpp med ungefär 45 procent

Redan en person kan påverka stort. Trots detta behövs det fler än en person för att bidra till en hållbar planet. Du kan börja med att utmana din familj och dina vänner, och sedan räkna ut att hur stort ni kan påverka om ni följer utmaningens alla steg.

Så minskar du utsläppen av växthusgaser

Råden som ges i Hållbar November handlar framförallt om att minska konsumtionen av kött samt att minska eller helt byta ut den privata bilkörningen mot kollektiva färdmedel. Det finns en mängd andra åtgärder som kan vidtas för att minska utsläppen av växthusgaser och påverkan på klimatet. Vår utmaning Hållbar november är utformad för att så många som möjligt ska spara så mycket CO2e som möjligt, utan att göra större investeringar i tid och energi.

Tips för en hållbar livsstil

Den privata konsumtionen orsakar mycket av de totala utsläppen av växthusgaser. Naturvårdsverket har delat in utsläppen i kategorierna äta, bo, resa och shoppa. Med utgångspunkt i dessa kategorier har vi sammanställt tips på en hållbar livsstil.

Lådor fyllda med grönsaker

Äta

Ät mindre kött

Svenskar gillar kött. Varje person konsumerar i snitt 85 kilo kött per år, då man mäter slaktkroppsvikten som även inkluderar ben. Kött är inte bra för naturen, faktum är att en stor del av de totala växthusgasutsläppen orsakas av köttindustrin och djurhållningen. Om du byter ut hälften av köttet mot baljväxter, som också en bra källa till protein, kan du spara stora mängder koldioxid varje månad.

Välj närproducerat

Tro det eller ej, men i Sverige växer inte kiwi, bananer och annan exotisk frukt. För att frukten ska komma hit måste den fraktas långa sträckor med flyg eller båt. Enligt livsmedelsverket bör vi äta 500 gram frukt och grönt varje dag. Ett kilo frukt och grönt som kommit med flygtransport har kostat miljön 11 kg CO2e, att jämföra med 1 kilo frukt och grönt från Norden som endast kostar 0,4 CO2e.

Solceller

Bo

Använd grön energi och uppvärmning

För att sänka utsläppen av CO2e rekommenderar IVL Miljöinsitutet att medelsvensken använder mer förnybara energikällor till hushållet. Om ditt hus värms upp av direktverkande el kan du göra stora besparingar genom att installera en värmepump eller solceller.

Använd diskmaskinen energisnålt

Om du ansluter diskmaskinen till kallvatten kan du spara energi. Diskmaskinen värmer då själv varmvattnet och sköljer med kallvatten istället för varmvatten. Däremot, om du har en värmepump som värmer vattnet blir det effektivare att ansluta diskmaskinen till varmvattnet.

Ta kortare duschar

Du kan spara upp till 500 kWh per år om du duschar fem minuter istället för femton minuter. Ett gott råd är också att byta till snålspolande varianter i kranar och duschmunstycken. De halverar förbrukningen av vatten från 12 till 6 liter per minut.

En tågräls i en skog

Resa

Välj kollektivt framför personbil

Enligt SCB:s statistik kör medelsvensson 101,5 mil per år med personbil. Koldioxidutsläppen per person vid användning av personbilar är mycket högre än för buss och tåg. Genom att ersätta bilåkning med bus eller tåg kan du minska på koldioxidutsläppen kring 64-99 procent.

Genom att använda SJ:s miljöbarometer kan vi då räkna ut att medelsvensson orsakar årligen cirka 97 kg CO2-utsläpp genom sin bilåkning. Samma sträcka med buss orsakar ungefär 35,5 kg CO2-utsläpp per person. Tåg och tunnelbana orsakar kring 0,0021 kg CO2-utsläpp per person.

Undvik flyg

Flygtrafiken orsakar överlägset mest CO2-utsläpp per person, siffran ligger så högt som 157,5 kg per person för samma sträcka som presenterades ovan. Det betyder att varje person orsakar nästan hundra procent mindre utsläpp om de väljer tåg framför flyg. Om det är möjligt, undvik flyg.

Cykla alltid då det är möjligt

Cykla alltid då det är möjligt. Om du har relativt kort sträcka till jobbet/skolan kan du bidra till hållbarhetsmålen genom cykla då det är möjligt. Inga utsläpp och mera motion i vardagen. Kan det bli bättre?

Second hand

Shoppa

Second-hand

En stor andel av svenskarnas kolioxidutsläpp kommer från shopping av konsumtionsvaror. Den största miljöboven är kläder och skor som orsakar cirka 300 kilo CO2e per person och år. Om allt fler handlar second hand kan behovet att producera nya kläder minska ordentligt. Lämna därför in dina gamla kläder till hjälporganisationer och se till att vintergarderoben handlas second hand.

Återvinn din gamla smartphone

I många svenska hem finns en låda med telefoner och annat elktronikskräp. Av nostalgiska skäl kan det vara trevligt att besöka telefonkyrkogården men om du vill göra miljön en tjänst ska du lämna in telefonen för återvinning. De flesta teleoperatörerna tar emot gamla telefoner, och i de allra flesta fallen kan de hitta en ny ägare till din telefon. Resten återvinns på ett miljösäkert sätt. En återanvänd telefon sparar kring 30 kilo CO2-utsläpp jämfört med att man skulle producera en ny telefon.

Det finns hundratals tips!

Kom även ihåg att det finns hundratals olika tips som bidrar till en hållbar planet. De tips som vi presenterar i detta inlägg är endast ett litet urval av åtgärder som du kan göra för att bidra till en hållbar planet. 

Utmana andra!

Har du en webbsida? Vill du utmana dina följare? Genom att kopiera HTML-koden nedan får du bilden på din egen hemsida!

GreenMatch - grönare uppvärmning

GreenMatch bidrar till ett hållbart samhälle genom att göra det smidigare för dig att byta till gröna energi- och uppvärmningskällor. Att installera ett klimatsmart värmesystem är ett effektivt sätt att bidra till en hållbart planet.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner

Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?

Bli vår partner