SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera frånluftsvärme eller bergvärme!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär

Spara upp till 12400 kronor per år
Spara upp till 12400 kronor per år

Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 9 april 2024

Frånluftsvärmepump vs bergvärme

Hur väljer du mellan bergvärme och en frånluftsvärmepump?

Olika värmepumpar passar till olika hus, beroende på dina förutsättningar, och utnyttjar olika energikällor. Frånluftsvärmepumpen utnyttjar den utgående varma luften för att skapa värmeenergi, medan bergvärmepumpen utnyttjar solenergi lagrad i berggrunden.

Vet du inte om bergvärme eller frånluftsvärmepump passar dig bäst? Beställ offerter på båda för att undersöka prisbilden utifrån dina unika förutsättningar.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Frånluftsvärmepumpen är populärt inom nybygge eftersom den passar bra för välisolerade hus och kräver mekanisk ventilation. Bergvärme lämpar sig bäst för hus med högre värmebehov, eftersom investeringskostnaden är stor. Den kan generera stora energibesparingar även då husets energibehov är mycket högt, där en frånluftsvärmepump kanske inte orkar hela vägen.

Vi kommer här gå igenom priset, fördelar och nackdelar med de både värmepumparna samt olika situationer de passar för. Här kan du på svar på frågan Vad kostar en luftvärmepump?

Bergvärme VS Frånluftsvärmepump sammanfattat
BergvärmeFrånluftsvärmepump
110 000 – 180 000 kr55 000 – 110 000 kr
Upp till 80 % i energibesparingUpp till 60 % i energibesparing
Passar framförallt hus med normalstort eller lite större energibehov.Passar framförallt hus med mindre eller normalstort energibehov.
Kräver oftast tillstånd för att borra.Kräver inte tillstånd.
Bergvärmens effektivitet påverkas minimalt av utomhustemperaturen Behåller inte effektiviteten vid kalla temperaturer lika bra

 

Bergvärme

Bergvärme
1 2 3 4 5 6 7 8

Pris

Bergvärme kostar runt 110 000 -160 000 kronor och passar bäst för hus med högre värmebehov. Den högre investeringskostnaden gentemot en frånluftsvärmepump kommer huvudsakligen från borrningen, vilket är ett omfattande arbete. Trots den höga investeringskostnaden är bergvärme en väldigt lönsam investering, tack vare väldigt höga energibesparingar. Har du direktverkande el kan det betala av sig på så lite som 5-8 år! Här kan du läsa mer om priset på bergvärmepumpen: bergvärmepump pris.

Läs mer om bergvärme fördelar och bergvärme nackdelar nedan:

Fördelar med bergvärme

 • Kan generera upp till 80 % i energibesparing
 • Håller effektiviteten jämnare året runt, mindre påverkan av utomhusluften och temperaturen. Är tack vara det ett utmärkt alternativ i hela Sverige.
 • Spara tid – mindre underhåll än frånluftsvärmepump.
 • En långsiktig lönsam investering.

Vill du spara upp till 80 % på dina värmeräkningar? Beställ då offerter på bergvärme redan idag. Du vet väl att 50 000 nöjda svenskar redan har använt sig av vår offerttjänst.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Nackdelar med bergvärme

 • Det är en mycket mer omfattande, och dyrare, installation än en frånluftsvärmepump.
 • Passar mindre bra för dig med lågt värmebehov.  Detta investeringskostnaden kan bli så pass mycket högre att det, trots relativt höga energibesparingar,  inte blir lika lönsamt. 
 • Kräver rätt sorts förutsättningar för största besparingar. Fel berggrund eller för långt till berggrunden kan öka priset för borrningen. 
 • Kräver tillstånd från kommunen för installation. Det kan både ta tid och kosta pengar. 

Frånluftsvärmepump

Frånluftvärmepump

Pris

Frånluftsvärmepumpen kostar runt 55 000 – 110 000 kronor. Den lägre kostnaden kommer framförallt från att du slipper den extra kostnaden för att borra. Det förutsätter dock att du redan har mekanisk ventilation i huset.  Trots ett mycket lägre pris innebär det inte att det är ett bättre alternativ till bergvärme. Då bergvärme kan ge mycket högre besparingar, kan det visa sig mer lönsamt i längden för dig med stort värmebehov.

Fördelar med en  frånluftsvärmepump

 • Kostar mindre än bergvärme.
 • Du kan generera runt 40 – 60 % i besparingar på din uppvärmning. 
 • Den mekaniska inomhusluften hjälper även med att förbättra inomhusluften.
 • Kräver inte tillstånd för installation

Nackdelar med en frånluftsvärmepump

 • Risk för kallras under de kallare vintermånaderna. 
 • Passar inte för hus med mycket högt värmebehov.
 • Dyrt utan befintligt mekanisk ventilationssystem. 
 • Lägre energibesparingar än för bergvärme.

Båda verkar bra – hur vet jag vilken jag ska välja?

En frånluftsvärmepump är ett billigare alternativ, men ger inte lika stora besparingar. Det behöver mer underhåll än bergvärme,  men det handlar fortfarande inte närheten av lika mycket som för pellets eller ved. Det handlar huvudsakligen om att rengöra filtret med jämna mellanrum. Bygger du ett nytt hus, eller redan har mekanisk ventilation kan det vara alternativet för dig. Läs mer om luftvärmepumpens installation.

Bergvärme passar dig med högre värmebehov. Det kräver mer omfattande installation, kan kräva omställning av marken efteråt (beroende på var du borrar) och tillstånd. Det finns även fler krav på rätt förutsättningar för du ska få största besparingar. Förutsättningar som rätt sorts berggrund, hur långt ner det är till berggrunden och vart i landet du befinner dig. Stora delar av Sverige dessa förutsättningar, och bergvärme passar därför många.  

För att veta vad som är mest lönsamt för dig, ta en titt på dina förutsättningar. 

 1. Du bör veta ditt årliga energibehov och vad du betalar i uppvärmningskostnader. 
 2. Är ditt hus är välisolerat? Om det finns saker som kan förbättras i din isoleringen kan det vara värt att åtgärda det först. Värmeläckage innebär högre värmebehov,  vilket skulle innebära att du behöver en värmepump med högre effekt vilket blir onödigt dyrare. Speciellt om du vid ett senare tillfälle åtgärdar isoleringen, då du har en överdimensionerad värmepump.
 3. Vilken bergrund, och hur långt ner till den har du? Du kan alltid kolla med grannar om de har erfarenhet av bergvärme, eller om någon tagit in offerter tidigare. Oftast behöver du även minst 20 meter till nästa borrhål, men SGU har en karta över energibrunnar du kan använda som utgångspunkt.
 4. Se till ta in flera offerter oavsett vad du bestämmer dig för. Detta för att jämföra märken, installationer och se till att du får den lösning som bäst passar dig och dina behov. Energimyndigheten rekommenderar att du tar in offerter från minst 3 företag. Kom även ihåg att billigast är inte alltid bäst, och även att allt som är inräknat i offerten är samma på alla. Ett exempel kan vara om återställningen av tomten ingår i offerten eller ej. 

Svenska Kyl & Värmepumpföreningens hemsida finns det även en kalkylator du kan använda för att se kostnaden och besparing för olika alternativ, med många faktorer du kan ändra och påverka.

Jämför offerter

Om du har svårt att bestämma dig kan du alltid ta in offerter på både bergvärme och frånluftsvärmepumpar. På så vis kan du se vad besparingarna och kostnaderna skulle bli för just dig och dina förutsättningar, utifrån professionellas antagande. Du kan även kika på vårt luftvärmepump bäst i test.

Ofta kan du få offerter på både bergvärme och frånluftsvärmepumpar från samma installatörer, då de arbetar med flera produkter. Erfarna installatörer kan även ge råd och tips baserat på dina förutsättningar.

GreenMatch hjälper dig att komma i kontakt med flera installatörer. 50 000 nöjda svenskar har redan använt vår eftertraktade offerttjänst.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande
Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?