Jämför pris och offerter på värmepumpar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 09 mars 2021

Frånluftsvärme eller bergvärme?

Vilken värmepump passar till mitt hus?

Det finns olika värmepumpar som passar till olika typer av hus och utnyttjar olika energikällor. Frånluftsvärmepumpen utnyttjar den utgående varma luften för att skapa värmeenergi, medan bergvärmepumpen utnyttjar lagrad solenergi från berggrunden.

Frånluftsvärme är mycket populärt inom nybygge eftersom den passar bra för välisolerade hus. Bergvärme lämpar sig bäst för hus med högt värmebehov, eftersom investeringskostnaden är stor. Den kan dessutom generera stora energibesparingar även då husets energibehov är mycket högt.

Om du vill ta in offerter antingen på frånluftsvärme eller bergvärme, ska du fylla i formuläret uppe till höger. Vi kan sedan matcha dig med ett flertal leverantörer av värmepumpar för att du ska få bästa pris och kvalitet på din värmepumpsanläggning. Tjänsten är kostnadsfri och utan förpliktelser!

Bergvarme _eller _fraanluftsvarme

Fördelar med frånluftsvärmepump

Frånluftsvärmepumpen är en luftvärmepump och utnyttjar därmed luften för att skapa värmeenergi. Till skillnad från andra luftvärmepumpar använder denna värmepump inomhusluften istället för utomhusluften. Frånluftsvärmepumpens primära fördelar är:

 • Kan generera upp till 60 procent i energibesparing
 • Förbättrar inomhusluften med hjälp av den mekaniska ventilationen
 • Kräver inte tillstånd för installation
 • Kan kopplas även till vattenburet distributionssystem

Fördelar med bergvärmepump

Bergvärmepumpen är en markvärmepump och därmed inte beroende av utomhustemperaturen. Den passar bäst till hus med ett värmebehov högre än 25 000 kWh per år. Detta eftersom den har stor effekt och investeringskostnaden är högre än för luftvärmepumpar. De primära fördelarna med bergvärme är:

 • Kan generera upp till 80 procent i energibesparing
 • Oberoende av utomhusluften
 • En långsiktig investering
 • Kräver inte ett mekaniskt ventilationssystem

Vad är prisskillnaden mellan dessa värmepumpar?

Frånluftsvärme installeras på cirka 90 procent av alla nybyggda hus. Detta beror på att den är ett relativt billigt värmesystem om ett mekaniskt ventilationssystem finns installerat i huset. Installation av frånluftsvärme kostar vanligen mellan 60 000 och 100 000 kronor, om du redan har ett mekaniskt ventilationssystem.

Kostnad _bergvaerme _fraanluftsvaermepumpBergvärme är ett dyrare alternativ. Detta beror på att installationen omfattar borrning för att komma åt energikällan, det vill säga berggrunden. Energibrunnen som borras kan däremot ses som en investering som har mer eller mindre oändlig livslängd. Totalentreprenad på bergvärme kostar vanligtvis från 110 000 till 160 000 kronor.

Prisskillnaden kan därmed ligga kring 50 000 kronor mellan dessa värmesystem. Notera att totalentreprenad på frånluftsvärme blir dyrare om du måste installera ett mekaniskt ventilationssystem.

Till höger ser du en prisöversikt över alla luftvärme och markvärmepumpar. I förhållande till andra värmepumpar är frånluftsvärme bland de billigaste alternativen medan bergvärme är det dyraste alternativet.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Båda systemen är bra - vilken ska jag välja?

Båda uppvärmningssystemen är bra men vilken som passar bättre för ditt hus beror på de förutsättningar som ditt hus har.

Välj frånluftsvärme

Frånluftsvärme är ett utmärkt alternativ om du bygger ett nytt hus eller om du har ett välisolerat hus med mekaniskt ventilationssystem. Frånluftsvärmepumpen är relativt billigt om du redan har ett ventilationssystem. Om du har ett mycket högt värmebehov kan det dock vara bättre att välja bergvärme. 

Välj bergvärme

Om du är beredd på att göra en investering kring 140 000 kronor och inte har ett mekaniskt ventilationssystem. Detta är ett utmärkt system om du värderar ett system som är oberoende av utomhusluften. Beställ offerter på bergvärme om ditt hus har ett högt värmebehov och om du vill spara upp till 80 procent energi.

Bergvärme eller frånluftsvärme till huset
Vad har de för nackdelar?

Om du inte kan besluta dig mellan dessa uppvärmningssystem kan du kolla respektive värmepumpars nackdelar som presenteras nedan. Dessa kan hjälpa dig i beslutet om vilken värmepump du borde köpa.

Nackdelar med frånluftsvärme

 • Risk för kallras under de kalla vintermånaderna
 • Passar inte för hus med mycket högt värmebehov
 • Dyrt om du inte har ett befintligt mekaniskt ventilationssystem
 • Lägre SCOP än för bergvärme

När man kollar på frånluftsvärmepumpens nackdelar blir det ganska klart att denna värmepump lämpar sig till välisolerade hus, eftersom detta även minskar på värmebehovet. Främsta problemet är att om du inte redan har ett mekaniskt ventilationssystem blir det kostsamt att installera värmepumpen.

Nackdelar med bergvärme

 • Stor investeringskostnad
 • Sämre effekt om huset har relativt lågt värmebehov
 • Berggrunden måste vara lämplig för utvinning av bergvärme
 • Kräver tillstånd från kommunen för installation

Främsta nackdelen med bergvärme är att investeringskostnaden är stor. På grund av den höga kostnaden och lägre SCOP då husets energibehov är under 25 000 kWh, passar systemet bäst för hus med högt värmebehov.

Beställ offerter på frånluftsvärme eller bergvärme

Oavsett vilket värmesystem du väljer ska du beställa flera offerter på värmepumpar. Detta beror på att offerten från de olika leverantörerna kan variera. Bästa offerten får du enklast genom att fylla i formuläret ovan, så matchar vi dig med flera lokala leverantörer. Du kan sedan välja den offert som bäst motsvarar dina önskemål.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut