På Greenmatch gillar vi att hålla oss uppdaterade på allt de senaste som händer inom grön energi, klimat och miljönyheter. Vi siktar samtidigt på att motivera våra läsare att leva mer miljövänligt och att följa en mer hållbar livsstil. Och vi tycker ändå att allt fler börjar få upp ögonen för hur viktigt det faktiskt är att ta vara på vår planet genom diverse medvetna val.
I och med detta har vi samlat viktiga uppdateringar, nyheter och resurser inom miljö, hållbarhet och förnybar energi. Vi siktar på att hålla denna sida uppdaterad med de senaste trenderna och nyheterna som finns.
Är det något du saknar i denna lista, eller kanske har du en nyhet, resurs eller hemsida som borde vara med här får du mer än gärna höra av dig till oss på [email protected].
Värdet för el du själv producerar med solceller skiftar konstant. Det beror på allt från skatter och certifikat till hur mycket el som används och produceras i Sverige. Värdet ser på grund av det också olika ut beroende på om du själv använder den, eller om du säljer den till elnätet. Läs mer om kostnaden för solceller här: solceller pris.
Här kan du läsa mer om att montera solceller själv.
Bengt Stridh har skrivit en serie inlägg på sin hemsida Bengts villablogg där han beskriver hur utvecklingen sett ut de senaste 12 åren, och vad han tror om framtiden. I sitt tredje inlägg jämför han såld och egenanvänd el samt att han beskriver värdet av solcellsbatterier.
Läs mer på Bengts nya villablogg:
HSB och Energiengagemang har gått ut med nyheten att under 2020 kommer de påbörja byggandet av vad som troligtvis kommer bli Sveriges största solcellspark. Solcellsparken kommer ligga längs E20 i höjd med Härad och ha en installerad effekt på 20 MW.
Bygget av första etappen beräknas vara igång i mars 2020 och väntas kunna vara i drift till sommaren. Den första etappen på 14 MW beräknas kunna producera 18 000 MWh per år. En andra etapp på 6 MW kommer senare att tilläggas.
Projektet beräknas kosta runt 100 miljoner kronor och ska finansieras med hjälp av andelsköp av HSB:s bostadsrättsföreningar i Södermanland.
Läs mer om den lysande nyheten här:
Kärnkraft har av många institutioner setts som en nödvändighet för att kunna begränsa den globala uppvärmningen. Både den internationella Energimyndigheten och FN:s klimatpanel har förlitat sig på dess betydelse för att rädda klimatet.
I rapporten World Nuclear Industry Status Report 2019, lyfts det dock fram att vi borde fokusera mer på vind- och solkraft istället för kärnkraft. Orsaken till detta är bland annat att kärnkraften är för långsam att utveckla och bygga upp i jämförelse med de förnybara alternativen. Utöver det är det idag i genomsnitt billigare att producera vind- (29-56 dollar/megawattimme) och solkraft (36-44 dollar/megawattimme) än kärnkraft (112-189 dollar/megawattimme).
I ett pressmeddelande säger Mycle Schneider att kärnkraften har visat sig vara det dyraste och långsammaste alternativet.
Läs mer om rapporten här:
BNP Paribas ligger bakom rapporten som hävdar att förnybar energi och elbilar gynnar ekonomin betydligt mer än fossila bränslen inom transportsektorn.
Elbilar kommer inom en snar framtid att bli billigare än fossildrivna bilar, och anledningen till att det fortfarande finns en majoritet fossildrivna bilar är för att oljeindustrin som tillverkar bensin och diesel har ett 100-årigt försprång.
Rapporten menar att det snart är dags för ett paradigmskifte – och att transporter med förnybar energi är ett bättre alternativ sett ur ett ekonomiskt perspektiv. Sen att det även är miljövänligt är ett stort plus.
Du kan läsa mer om rapporten, samt en nyhetssammanfattning nedan:
Olja kan inte konkurrera med förnybar energi
Wells, Wires and Wheels (Engelska)
Det är alltid intressant att försöka föreställa sig hur framtiden kan tänkas se ut. Med ABB:s planer på en koldioxidneutral fabrik kan vi göra just detta. Med hjälp av digital energistyrning, och en solenergianläggning kommer de kunna täcka 100 % av fabrikens energibehov.
Solcellsanläggningarna ska installeras på parkeringarna på området, och kommer att kunna leverara 1 100 MWh solenergi om året. Det överskott som väntas produceras matas in i det allmänna elnätet, som i sin tur kan bidra med solenergi till regionens invånare.
Det kommer även finnas batterilagring, men själva kärnan i hela systemet är ett energistyrningssystem som sammanlänkar alla komponenter digitalt. Anläggningen är planerad i Tyskland, Lüdenschield.
Läs hela nyheten här:
Framtidens koldioxidneutrala fabrik
Många experter tror att 2019 är året då flytande solceller slår igenom – och nu bygger Singapore en av de största flytande solcellsparkerna någonsin. Den största flytande solcellsparken finns i dag i Kina, och har en installerad effekt på 70 MW, medan den nya Singapore satsar på kommer att ha en installerad effekt på 50 MW.
Den nya solcellsparken väntas tas i drift om cirka två år, 2021 och väntas minska koldioxidutsläppen med 28 000 ton – vilket motsvarar cirka 6 000 bilar. Eftersom Singapore är litet och tätbefolkat är flytande solceller en bra investering, då det annars inte finns några större ytor att bygga på.
Du kan läsa mer om dessa solceller här:
Singapore satsar på solceller
Det är forskare från Uppsala universitet som framställt ett sätt för solenergi att förvandlas till biobränsle med hjälp av koldioxid och vatten.
Det är cyanobakterier som utnyttjas för att framställa butanol ur solenergi och koldioxid. Butanol är ett ämne som bland annat används i bildäck, eller bränsle till bilar. Cyanobakterierna binder koldioxidet, som i sin tur minskar utsläppen.
Vill du läsa mer om denna process, och i vilka områden upptäckten kan komma till nytta, kan du läsa mer på Veckans Affärer:
Från solenergi till biobränsle
Axfoodkoncernen har länge arbetat aktivt med hållbarhetsfrågan, och ett av målen är att installera solceller på 25 % av de butiks- och lagertak där det är möjligt. Hela 13 anläggningar beräknas vara i drift vid årsskiftet.
Det var i slutet av 2018 solcellsmålet sattes, och nu är installationerna i full gång. Flera solcellsanläggningar har redan satts upp på diverse butikstak, och fler ska komma därtill. Målet att sätta upp solcellsanläggningar på butiks- och lagertak är inte enbart för i år. Under de kommande åren väntas flertalet installationer färdigställas.
Läs mer om Axfoods målsättning och hållbara satsningar på hemsidan:
Axfood satsar på solceller
Den förnybara energin har vuxit sig allt starkare i USA, trots att president Trump förespråkat vikten av kolet. Den amerikanska motsvarigheten till Energimyndigheten, Ferc, har släppt sin månadsrapport, och visar att kraftkapaciteten för förnybar energi har gått om kol. 257,53 GW jämfört med 257,48 GW.
Det är dock viktigt att poängtera att rapporten endast mätt kapaciteten, vilket inte är samma som energiproduktion. Eftersom förnybar energi har ett lägre utnyttjande av kapaciteten, är kolet fortfarande större – men det ser att förändras över tid – när är svårt att säga än dock.
Läs mer om denna nyhet här:
Omni – kolet får snart se sig slaget
Den termiska solkraften spås bli den nya stora trenden inom förnybar energi. Genom att låta den koncentrerade solkraften från en termisk solkraftsanläggning värma upp salt till flera hundra grader kan solenergin lagras. De mest solrika länderna skulle kunna generera el dygnet runt med hjälp av denna teknik.
Termisk solkraft använder sig av exempelvis speglar för att koncentrera solljuset till en viss punkt, den går sedan via en värmemaskin och en elektrisk generator för att skapa elektricitet. Denna typ av anläggning kan producera el, värme och kyla. Du kan läsa mer om termisk solkraft här:
Termisk solkraft spås bli nästa stora trend
Termisk solkraft
Vi har tidigare på vår sajt skrivit om perovskit solceller, som verkligen gör framsteg. Det är ett material som appliceras på en viss yta för att det ska kunna ta upp solenergin. Många tror att det i framtiden ska kunna ersätta kiselsolceller som idag är det vanligaste när svenskar installerar solceller.
Perovskit solceller har en ljusabsorberande förmåga som är mycket hög, dock har dessa solceller i nuläget en låg livslängd. En annan nackdel för stunden är att det krävs mycket bly för att skapa dessa solceller. Så för nuvarande krävs det mer forskning för att de ska kunna ta över marknaden. En lösning i den närmsta framtiden är att kombinera kisel och perovskit solceller.
Jag kommer i alla fall att följa processen med nyfikenhet, och sen får vi hoppas på att vi någon gång i framtiden kan använda dessa perovskit solceller med högre effektivitet och lägre precis jämfört med kiselsolceller. Artikeln hittar du i länken nedan.
SVT
I mars var det återigen dags för Fossilfritt Sverige att överlämna färdplaner till regeringen för ett klimatneutralt samhälle till 2045. Tanken med dessa färdplaner är att förklara hur respektive bransch ska bli fossilfria och i längden klimatpositiva.
Det innebär inte bara ett sätt att rädda miljön, utan det innebär även en stor konkurrensfördel för det svenska näringslivet på den internationella marknaden. Den bransch som är mest relevant för GreenMatch i senaste överlämningen är uppvärmningsbranschen.
I färdplanen skriver de bland annat att branshcen ska vara fossilbränslefri till 2030, och klimatpositiv till 2054. Initiativet med färdplaner för ett fossilfritt samhälle är ytterst unikt i det att hela branscher utvecklar egna färdplaner, vilket inte gjorts någon annanstans i världen än.
Det återstår att se hur effektiva dessa färdplaner faktiskt är, men det är helt klart bra att få planerna på papper, och att det finns tydliga mål. Nedan hittar du mer information om Fossifritt Sverige, konferensen och även en sammanfattning av alla branschers färdplaner.
Fossilfritt Sverige
Sammanfattning av branschernas färdplaner
Vår sista nyhet i vår nya satsning tar oss till havsbotten i Nordsjön. Forksare vid University of Edinburgh har visat att de porösa klippor som finns i Nordsjön kan vara fördelaktiga för lagring av energi.
Det är energilagring med tryckluft som är på tapeten, där en brunn ska borras ned i botten till sandbotten. Porerna i dessa berg kan absorbera komprimerad luft som lagras under högt tryck. Nackdelen med att lagra energi med hjälp av tryckluft är att mycket av energin går förlorad i värme vid kompressionen.
Denna metod skulle kunna lagra energi från sommaren, så att den brittiska befolkningen sedan kan använda det på vintern. Läs mer om detta spännande projekt här:
NyTeknik
För vår andra nyhet på listan får vi åka hem mot Sverige igen. Här har svenska bönder börjat satsa allt mer på förnybar energi. Enligt Lantbrukarnas Riksförbund vill 80% av alla bönder satsa på solenergi som energikälla.
Lantbruket vill jobba ännu mer mot hållbara lösningar, och trots den svåra torkan förra sommaren är viljan i att investera hög. Solenergi är det de flesta bönder vill satsa på. En annan populär satsning är bioenergi.
Här kan du läsa mer om denna nyhet:
Lantbrukarnas Riksförbund
En glad nyhet som förhoppningsvis kan sporra andra länder att sätta fart på den förnybara energisektorn. För första gången någonsin har alltså förnybara energikällor gått om kol i Tyskland. Nu står den förnybara energin för drygt 40% av landets elproduktion.
I storleksordning har vi vindkraft, solenergi samt vattenkraft. Enligt forskaren Bruno Burger kommer dessa siffror att stiga ännu ett steg under 2019. Vi kan inte lita blint på hans ord, men som medförfattare till studien som kommit fram med siffrorna (Fraunhofer Institute) får vi ändå tro att det han säger är sant.
Du kan läsa mer om dessa nyheter på bland annat följande sidor:
Supermiljöbloggen
Aftonbladet
Dagens Nyheter
I SVTs artikelserie Prylarnas Pris belyste man i oktober hur elsparkcyklarna egentligen ökar utsläppen av koldioxid. De frågade 100 folk på stan vilket transportmedel de hade tagit om de inte tagit elsparkcykeln. Majoriteten hade gått om de inte tagit sparkcykeln, samt som cykel och lokaltrafik var vanliga alternativa transportmedel.
Endast 2 av 100 personer hade tagit bilen om elsparkcykeln inte funnits. Detta är intressant eftersom, endast om man tar elsparkcykeln istället för bilen så minskar man på sina koldioxidutsläpp. Väljer man elsparkcykeln framför en promenad, cykeln eller lokaltrafik så kommer man istället öka sina koldioxidutsläpp.
Läs mer om uträkningarna här:
I mitten på oktober sändes en upplaga av Uppdrag Granskning med fokus på den olagliga exporten av e-avfall från länder i Europa till länder Afrika. Norska reportrar har följt bilar fulla med gammal elektronik från Bergen ner till Lagos. Bilen som följdes köptes för 10 000 kronor i Norge och såldes för 48 000 kronor på en marknad i Lagos Nigeria.
Denna typ av export är olaglig då den strider mot Baselkonventionen som Norge skrivit under, som förbjuder export av farligt avfall från rika till fattiga länder, med syfte att skydda människor och miljö. Problemet är att tullen inte anser sig ha tillräckligt med resurser för att stoppa exporten.
Denna export leder också till att länderna i Afrika där e-avfallet hamnar blir en sopstation, eftersom de inte har utvecklat system som kan ta emot så pass mycket avfall. En stor del av det som exporteras säljs men allt mellan en fjärdedel och en tredjedel är redan obrukbart när det anländer.
Läs mer om problematiken här:
Dagens nyheter har skapat en överblick för att visa den viktigaste datan för att kunna se hur jorden verkligen mår. Det är en snygg och intressant sida med massor av matnyttig information.
Exempelvis kan du se hur många grader jorden värmts upp sedan den förindustriella tiden, hur högt havet stigit sedan 1800-talet, eller hur många procent av arktis havsis som smält sedan 1979.
Det finns även en nedräkning på när vi senast måste sluta helt och hållet med våra utsläpp för att nå målet med att inte få jordens uppvärmning att överstiga 1,5 grader.
Du hittar sidan på länken nedan:
Klimatet just nu
De flesta har nog någon gång stött på åtminstone en artikel om hur det stora barriärrevet håller på att dö på grund av uppvärmningen i haven. Nu har det kommit en ny rapport på hur korallrevet verkligen mår.
Great Barrier Reef Marine Park Authority har nedgraderat framtidsutsikterna från dåliga till mycket dåliga. Situationen har alltså aldrig varit så kritisk som den är för tillfället, vilket är mycket tråkiga nyheter.
Om man vill rädda världens största system av koraller är det dags att göra det nu. Det finns fortfarande hopp, men tiden är knapp. Läs mer om nyheten nedan:
Dåliga framtidsutsikter för det Stora barriärrevet
Great Barrier Reef outlook very poor (Engelska)
Det är The Guardian som rest till Grönland för att fråga hur grönlänningarna mår. Det visar sig att de mår sämre än oss andra på jorden. På grund av den globala uppvärmningen har de tvingats avliva slädhundar och se fisket minska till följd av riskerna för oväntade isberg.
Det de upplever kallas alltså för ekologisk sorg. Det är en sorg som uppstår när naturliga landskap, ekosystem eller djurarter försvinner. De aktiviteter människan gjort i naturen är inte längre möjliga, och det skapar en nedstämdhet.
Den ekologiska sorgen är som störst i norr och i söder på jorden, och allt fler människor får se sin huvudsakliga inkomstkälla försvinna till följd av uppvärmningen.
Vill du läsa mer om ekologisk sorg i Sverige, eller The Guardians artikel om ämnet, hittar du mer info här:
Känner du ekologisk sorg?
Grönlänning traumatiserade av klimatets tillstånd (Engelska)
Det är Världsbanken som varnar för att en “osynlig” vattenkris är påväg. Rent dricksvatten håller på att bli en rejäl bristvara vilket kan komma att få konsekvenser i många led.
Speciellt allvarliga konsekvenser får det för spädbarn som inte kan hållas rena, eller få i sig rent vatten. Jordbruket kommer att drabbas rejält också, livsmedelsproduktionen blir betydligt mindre med skadligt vatten. Detta leder i sin tur till en försämrad ekonomisk tillväxt.
Läs mer om denna vattenbrist här:
Världsbanken varnar för osynlig vattenkris
Quality Unknown – The Invisible Water Crisis
– En radikal politisk samordnad omställning måste till för att få ner utsläppen från transporterna, säger Hans Folkesson, ordförande för arbetsgruppen Transportsystem inom projektet IVAs projekt Vägval för klimatet.
Denna rapport visar att vi inte kan nå klimatmålen om vi fortsätter som vi gjort hittills, vilket är oerhört tråkiga nyheter. Det som alltså krävs för att vi ska kunna klara dessa mål är stora omställningar till biodrivmedel för våra transporter, vilket också kostar en hel del.
Rapporten belyser transportens väg för att nå klimatmålen inom bland annat energi, transport, industri, samhälle och jordbruk. Du kan läsa mer om rapporten, och även läsa rapporten i sin helhet här:
Ny rapport från IVA
Vad är det egentligen som har flugit i luften, och liknar snö under de senaste veckorna? Under hela maj har luften och marken fyllts med små vita frön, som påminner lite om när man blåser ut maskrosor. Dessa små frön kommer från aspen, och är metod för förökning.
Vad många inte vet är att detta beteende är ytterst sällsynt och sker på grund av att skogen tror den ska dö, och känner att den måste föröka sig genom att släppa ut alla dessa frön. Förra årets torra och varma sommar har påverkat träden enormt, och redan nu har de vidtagit åtgärder genom att försöka föröka sig genom fröna.
Det är en tråkig sanning, men inte nödvändigtvis ont för träden för tillfället. Du kan läsa mer om denna nyhet här:
Anledningen till alla frön och kottar
Preems raffinaderi utanför Lysekil har varit i blåsväder på senare tid. Detta på grund av en kontroversiell utbyggnad av raffinaderiet. Om den blir verklig kommer alltså svavel- och koldioxidutsläppen fördubblas, vilket motsvarar sex gånger mer utsläpp än inrikesflygen i Sverige under ett år.
Syftet med utbyggnaden är att Preem vill skapa bensin och diesel som innehåller en lägre halt av svavel. Preems verksamhet ingår i EU:s handel vad gäller utsläpp, vilket gör att Sverige inte kan göra så mycket åt utsläppen. Investeringen förväntas kosta cirka 15 miljarder kronor.
Läs mer om Preems raffinaderi, och planen här:
Preem snart Sveriges största utsläppare?
Enligt International Energy Agency (IEA) är Sverige ett världsledande land vad gäller energiomvandling, och minskandet av kol och fossila bränslen. Sverige är det land som använder minst andel fossila bränslen till sin primära energiförsörjning. Vidare tycker IEA att Sverige har ambitiösa klimatmål och att den ambitiösa energiövergångspolitiken från fossila bränslen till förnybar energi har skapat en stark ekonomisk tillväxt.
När det kommer till elproduktionen är den i princip helt fossilfri då Sverige satsat mycket på kärnkraft, vattenkraft, vindkraft, solkraft och andra förnybara energikällor. Målet är att bli 100 % förnybara till år 2040, och med tanke på att kärnkraften lär avvecklas när reaktorerna lägger ned behöver Sverige en tydlig plan för hur de kan uppnå målet till 2040. Du kan läsa mer på IEA:s hemsida:
Senaste IEA-granskningen: Sverige ledande i energiövergången
Internationella skogsdagen handlar om att värna om skogen, och det verkar som att vi faktiskt gjort detta. Denna nyhet är från februari, men det gör inte så mycket, då den är mycket aktuell, samt att den passar med ovanstående nyhet.
Jorden har alltså blivit 5% grönare under de senaste 2 decennierna, och slutsatsen är att det är vi människor som lyckats göra den grönare. Det är NASA som konkluderat detta med hjälp av sitt projekt GEDI.
Det är främst Kina och Indien som står bakom det mesta av den nya skogen, trots att de bara har cirka 9% av all världens gröna områden. Det är imponerande, dock ser vi en avskogning i bland annat Brasilien och Indonesien som inte ser bra ut. Så även om vi ser en grönare planet är det fortfarande viktigt att skogarna är utpsridda på rätt ställen så att inte djurarter dör ut där de förr kunnat leva.
Lonely Planet (Engelska)
Svenska folket blir allt med miljömedvetna i sina val. Enligt SVT har en ny SIFO-undersökning visade att 68% av deltagarna skulle välja en miljövänlig, men långsammare, leverans över en snabb leverans.
En ny undersökning gjord av bland annat Sveriges lantbruksuniversitet visar att varannan svensk kan tänka sig ändra sina matvanor för att minska påverkan på miljö och klimat. En annan slutsats som även kommit fram är att 60 % anser sina kunskaper om klimatet vara för svaga.
I en annan undersökning, gjord av Novus, framkommer det att unga mellan 18 och 29 år är mer benägna att minska sin köttkonsumtion på grund av klimatpåverkan, än äldre. Över hälften av denna åldersgrupp kan tänkas minska drastiskt på köttätandet medan bara en tredjedel av 50 - 79 år kan tänka sig det.
Läs mer om dessa undersökningar i länkarna nedan:
Varannan svensk vill ändra sina matvanor
Många unga skippar köttet för klimatet
Även om sjukvården fortfarande är den viktigaste frågan för svenska väljare, är klimat- och miljöfrågan den som ökat mest. 45 % av de 1000 tillfrågade anser att klimat och miljö är den viktigaste frågan enligt Novus senaste undersökning.
Undersökningen visar också att klimat och miljö anses vara viktigare bland kvinnor än män, och vid en jämförelse från februari visar det sig att bara 33 % ansåg det vara den viktigaste frågan. Med andra ord är miljöfrågan den som ökat mest, och anses vara den stora “vinnaren” enligt SVT Nyheter. Enligt Novus VD, Torbjörn Sjöström, menar han att frågans popularitet är en överspillning från EU-valet, som hade ett stort fokus på just klimat och miljö.
Läs mer om den senaste undersökningen här:
Miljö och klimat allt viktigare för svenska väljare
Enligt undersökningen från Yougov, som gjorts på uppdrag av Metro, visar det sig att 25 % av befolkningen väljer bort flyget. Det ska dock sägas att endast drygt 1 500 personer deltog i undersökningen, och det återstår att se huruvida siffrorna står sig när väl sommaren är slut.
Nåväl, det är en ljus indikation på att fler väljer att istället resa med bland annat bil, tåg eller buss i sommar. Medvetenheten om flygets påverkan på miljön har blivit allt större, och ordet flygskam har blivit allt mer populärt.
Tidigare undersökningar visar också på att vi reser mindre utomlands nu än vad vi gjorde exempelvis förra året. Läs mer om denna undersökning på Metro:
Ny undersökning på uppdrag från Metro
I bland annat Sydsvenskan kunde vi läsa om en undersökning som gjorts där folk svarat vad de tycker är det största säkerhetshotet just nu. I 13 av de 26 länder undersökningen gjorts i är klimathotet det största globala hotet.
Även om hot såsom cyberattacker, terrorism och IS finns högt upp på listan är klimatet det som anses värst. Främst med tanke på den globala uppvärmning som sker framför våra ögon. Du kan läsa mer om denna nyhet, som ursprungligen är från TT på bland annat:
Sydsvenskan
En undersökning från Vattenfall, gjord av Sifo, visar att 27 % av skåningar är redo att installera solceller inom de närmsta tre åren.
55 % av skåningarna tycker också att en investering i fossilfri energi är den viktigaste åtgärden för att strama åt vår klimatpåverkan.
Skåne har alltså kommit en lång väg mot målet att vara 100 % fossilfria 2045. Flygplansresor har minskat drastiskt och kollektivtrafiken har aldrig haft så många resenärer som nu.
Du kan läsa mer om artikeln här:
Skåningar vill satsa på fossilfri energi
Global Commission of Adaptation har undersökt klimatförändringens effekter, och hur vi ska hantera dessa. Det är en stjärnspäckad kommission som leds av Bill Gates, Ban Ki-Moon och Kristalina Georgieva.
Rapporten har kommit fram till att det är de fattiga länderna som drabbats värst av klimatförändringarna, samtidigt som det är de rika länderna som påverkar klimatet värst.
För att få bukt på detta stora problem har de räknat ut att det bör investeras 1,8 biljoner kronor under det kommande årtiondet för att kunna anpassa världen till klimatförändringarna. Om vi inte gör detta kommer det istället att stå oss ännu dyrare i form av förstörda samhällen på grund av klimatet.
Läs mer om artikeln och deras hemsida här:
Världen måste anpassa sig till klimatförändringen
Global Commission of Adaptation (Engelska)
Vi spinner vidare på det där med mat, och i denna nyhet handlar det främst om framtidens mat. Men även hur våra matvanor ser ut idag, vilket också är intressant.
Köttfärssåsen är svenskarnas favoritmat, medan årets komet är halloumi. Som dryck till maten är det vatten och mjölk som ligger i topp. Men det är hur framtidens mat ser ut som är det mest intressanta i denna artikel.
Vegotrenden är ingen övergående fluga, det kommer att komma allt fler vegoalternativ i matbutikerna, och allt fler går över till att äta mer vegetariskt. På mässan Gastro Summit i Stockholm fick vi reda på att det krävs en kombination av gamla och framtida high tech-kunskaper om vi ska kunna göra vår mat mer hållbar.
Vi måste kunna ta vara på rester på ett bättre sätt, samtidigt som vi kan börja använda tallrikar, sugrör, bestick och liknande, gjort av naturliga produkter som exempelvis vass och blad. Varför inte pynta matbordet med en ätbar bukett baserat på äpplen, grönkål och dill? Det finns en rad tips på hur vi kan komma att äta i framtiden. Läs mer om artikeln nedan:
Svenskars matvanor - både nu och i framtiden
Det Gröna Bladets andra nyhet handlar om mat. Finns det något bättre än mat? Dagens industri skriver i sin artikel att allt fler väljer att äta mer hållbart. Detta har även Spritmuseet i Stockholm tagit fasta på, och har alternativ på vad vi kan tänkas äta inom en snar framtid.
Vad sägs som lite alger till fredagsmyset? Ett annat alternativ, som redan är på frammarsch i bland annat vårt grannland Danmark, är insekter. Insekter kan ätas som snacks, i grytor, eller varför inte lite insektsmjöl? De små krypen är fulla av proteiner och nyttigheter. Läs mer om denna nyhet här:
Dagens Industri
P3 dystopia är en podcast där de beskriver framtiden ur flera olika skräckscenarior, och kan vara den inspirationen som krävs för att ta steget mot en mer hållbar livsstil. Efter varje avsnitt berättar de även vad du kan göra för att förhindra dessa värsta fall scenarion. De är inte strikt om miljö, utan handlar om allt från miljö och klimatpåverkan till AI och ekonomiska kollapser.
Längd: 60-70 minuter
I den här podden diskuterar Joshua och Ryan olika ämnen om hur du kan leva ett simpelt meningsfult liv. Efter flera missgångar och hårda perioder upptäckte de den minimalistiska livsstilen som förändrade allt. Med över 50 miljoner nedlanningar är denna podd den största i dess katagori.
Längd: 60 - 90 minutes
The Minimalists (Engelska)
Det här är en podd skapad av klimataktivisten Marjorie Alexander, med mål varje dag intervjua personer som på något sätt bidrar till en bättre plan, där varje intervju följer samma upplägg och ämnen.
Längd: 30-60 minutes.
A Sustaniable Mind (Engelska)
En podd från Kestrel, miljömedveten modeexpert, som diskuterar vikten av ursprung och processen runt våra kläder.
Längd: 30-60 min
Conscious Chatter (Engelska)
Natasha och Luka diskuterar ämnen runt veganism och minimalistiska livsstilar. Genom att dela med sig av sina liv hoppas de kunna inspera andra att följa i deras fotspår.
Längd: 30-90 min
That Vegan Couple (Engelska)
Matthew hjälper människor att skapa bättre hus. Du kommer i denna podd få höra inspirerande berättelser om hållbara hus, från både värden och experter inom område. Enligt värden ska ett hållbart hus vara ergonomiskt, ekonomiskt och ekologiskt.
Längd: 30-60 min
Home Style Green (Engelska)
Techjättar som Google, Amazon och Microsoft gillar att skryta om hur gröna de är. Men, dessa bolag har även en svart baksida. Olja. De utvecklar teknologier som hjälper oljebolag genom t.ex. stora molntjänster till AI för att underlätta och göra det billigare att borra efter olja. Det har nu även skapat många protester bland deras anställda, och över 2000 anställda hos Google har skrivit på protestbrev.
Läs mer här:
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?