För ett grönare Sverige - ett hus i taget
Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 7 maj 2021

40 inspiratörer för hållbar livsstil 2016

Greenmatch ger 40 inspiratörer för hållbar livsstil 2016

Utmärkelsen som ges ut för andra året i rad syftar till att lyfta fram utvalda inspiratörer och på så sätt öka medvetenhet kring hur vi kan bygga ett hållbart samhälle.

Då varje steg mot en mer hållbar värld – engligt oss på GreenMatch – bör ses som en framgång baseras listan på nominerade från skilda områden. Här kan du finna inspiration inom allt från matlagning till grön energi. Du kan också hitta mer djupgående texter om hur oljan påverkar vårt samhälle och finna politiker som engagerar sig i miljöfrågor.

Gemensamt för de nominerade är att de alla strävar efter att göra världen mer hållbar. Listans rangordning bör inte ses som någon värdering av de nomineredes arbete utan alla sajter och bloggar är väl värda att besöka. Låt dig inspireras!

Nominerade bloggar och sajter är välkomna att använda koden nedan för att infoga utmärklesens logotyp på sin egen hemsida.

GreenMatch är en hemsida som vill hjälpa svenskar att leva en grönare livsstil, vi erbjuder hjälp inom gröna energilösningar för hemmet – några av dessa är solceller, solcellsbatterier, laddboxar och värmepumpar.  

“ Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Lindeborgs-Eco-Barn.png

Lindeborgs gård

LINDEBORGS.COM

Lindeborgs gård och The eco barn project är amitöst, personligt och visar hur man kan bedriva egenföretagande inom lantbruks- och turismsektorn på 2000-talet. På eko-gården utanför Nyköping kan du semestra ta del av event eller varför inte volontärarbeta och lära dig mer om ekologiskt lantbruk?

Vad fick familjen Lindeborg att välja en hållbar livsstil?
“Under 2012 tog vi steget att sälja vårt nybyggda hus utanför Stockholm och flytta till en gård med stora renoverings- och restaureringsbehov utanför Nyköping. Tankarna på att göra denna livsstilsförändring dök upp samtidigt som vi fick vårt första barn. När vi försökte blicka framåt och se hur världen skulle se när vår son var 30 år gammal tyckte vi att det såg ganska mörkt ut. Vi kände också att det fanns en möjlighet för oss att bidra.

Så vi ville hitta en både hållbar och trygg miljö för våra barn att växa upp i, en plats där vi också kunde skapa ett inspirationscenter för ekologiska och hållbara lösningar där människor kan mötas och utbyta tankar och idéer kring hållbarhet och framtidsfrågor mitt i ett levande och rikt ekosystem.

Längs vägen har vi mött på många olika utmaningar och det har tidvis varit en krävande livsstil, men också en livsstil som ger stor tillfredsställelse tillbaka.”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Skillnadens-Tradgård-Sara-Baeckmo

Skillnadens trädgård

BLOGG.LAND.SE/SKILLNADENS-TRADGARD

Sara Bäckmo är journalist och författare boendes i Småland. Där har hon förvandlat en 450 kvadratmeter stor trädgård till ett ekologiskt skafferi – vilken hennes blogg handlar om. Sara ger råd om hur man blir självförsörjande på grönsaker och presenterar även förslag till halsäsam kost i sina inlägg.

Vad fick Sara att välja en hållbar livsstil?
”Jag har alltid tyckt att det inneburit större livskvalitet att leva och konsumera på det sätt som ofta beskrivs som ”hållbart”. Och kanske är det det, snarare än tanken om ett stort globalt välmående, som fått mig att fortsätta utforska de mer hälsosamma sätten att strukturera livet. Jag mår bättre rent psykiskt och fysiskt när jag lever någorlunda hållbart. Det blir på alla sätt mer kvalitet i livet när jag väljer sådant vi mår bra av. Då tänker jag till exempel på prylar vi köper, att mina barn växer upp i stor frihet på landet, hur min man och jag strävar efter en så jämställd relation som möjligt och inte minst på maten vi äter.”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Downshift-Podcast-Blogg

Downshift

DOWNSHIFT.SE

Downshifting är att välja bort konsumtion för andra faktorer i livet som kan göra oss lyckliga, så som fritid och familj. Downshift.se är en blogg kopplad till podcasten Andra sätt, och båda som bidrar med insiktsfulla intervjuer med andra inspiratörer! Välproducerat och ambitöst projekt som ger en topplacering på vår lista!

Vad fick Patrik att välja en hållbar livsstil?
”Till att börja med tycker jag inte att det finns en tydlig gräns mellan att leva hållbart eller ohållbart, men jag har alltid varit lite snål och samtidigt hatat att göra dåliga affärer. Lägg därtill att jag aldrig har varit attraherad av en hög lön. Det har nog format mig till att inte konsumera så mycket, och när jag väl konsumerar köper jag oftast något dyrt som jag hoppas håller längre eller är producerat på en mindre marknad.

Jag tänker på arbete på samma sätt, jag tycker inte det är värt att sälja så stor del av mitt liv för en vanlig lön. Ja, med andra ord var det rent egoistiska skäl från början som ledde till att jag lever som jag lever idag.

Anledningen till att jag startade podcasten Andra sätt är för att jag tycker det finns tre saker som är viktiga för ett mer hållbart liv: Hitta en balans mellan jobb och fritid som du trivs med, producera så mycket egen mat själv som möjligt samt inspirera andra till punkt 1 & 2. Då jag har så många tjuvaktiga trastar i min trädgård fungerar punkt 1 & 3 bäst för mig just nu.”

“Adrienne-Collin-modevetare

Adrienne Collin

ADRIENNE.CONTINUATIONMAGAZINE.SE

Adrienne är utbildad modevetare som skriver om loppisfynd, second hand och hållbart mode! Här kan du till och från också hämta inspiration till hemmet och matlagningstips. Allt akompanjerat med fräsha bilder.

Vad fick Adrienne att välja en hållbar livsstil?
“Det var när jag pluggade modevetenskap och plötsligt insåg hur våra konsumtionsmönster för kläder är helt ohållbara, hur klädproduktionen faktiskt ser ut och vilka klädberg som bildas av kläder som slängs. Där och då väcktes det något inom mig som har gjort att intresset för en mer hållbar värld bara har ökat.

Jag har även haft med mig hemifrån mina föräldrar att det är bra att köpa ekologisk mat osv men sedan jag fick egna barn har jag också insett själv vikten av att välja bättre och hållbara val når det gäller både kläder, mat, hudvård, städprodukter osv.”

“Saltaa-kvarn-ekologiskt-odlat

Saltå Kvarn

SALTAKVARN.WORDPRESS.COM

Saltå Kvarn är kvarnen som satsar på ekologiskt odlat. I deras blogg kan du läsa uppdateringar om hur deras spannmålsproducenter arbetar, få matinspiration och mycket mer. Ambitiös blogg och mycket kul läsning!

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Gunnela-Djurskydd

Gunnelas Blogg

GUNNELA.NU

Gunnelas blogg lyfter frågan kring varför det ska vara så svårt att få reda på vad vi äter. Hon har länge varit förkämpe för djurens rättigheter och bland annat suttit som ordförande i EU-kommisionens djurskyddskomitté. I hennes blogg får vi en politisk infallsvinkel på miljö och djurksyddsrätt från en av de mest insatta personerna i landet.

Vad fick Gunnela att välja en hållbar livsstil?
“Djur har varit ett stort intresse hela livet och därför valde jag att bli husdjursagronom. Sedan fick jag möjlighet att driva frågorna i många år hos Scan och Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. God djuromsorg har ett samband med friska djur och låg antibiotikaanvändning och mindre risk för antibiotikaresistens Jag skrev LRFs första antibiotikapolicy 1981. Salmonellafriheten hos svenska livsmedel hör också ihop med god hygien i uppfödningen Det man benämner One health.”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-haallbar-stad

Hållbar stad

HALLBARSTAD.SE

Hållbar stad är ett forum för hållbar stadsutveckling! På deras blogg hittar du inlägg från bland annat svenska kommuner och världsnaturfonden. Läs om allt från kollektivtrafikens effekter till hållbar stadsplanering. Vill du se och vara med och påverka framtiden städer är detta bloggen att besöka!

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Niclas-Malmberg-Miljoepartiet

Niclas Malmberg

NICLASMALMBERG.MPBLOGGAR.SE

Vill du hålla dig uppdaterad på vad som sker i bland annat miljöfrågor i riksdagen? Då är den här blogg kanske något för dig! Niclas är miljöpartist och riksdagsledamot som företrfäder Uppsala län.

Vad fick Niclas att välja en hållbar livsstil?
“Jag har haft med mig ett miljöintresse från det att jag som barn följde med i debatten inför kärnkraftsomröstningen. Under gymnasieåren växte det till en dröm om att kunna bidra till att utveckla hållbar elproduktion, vilket gjorde att jag började plugga fysik på Uppsala universitet. Under kursen ”svenska för naturvetare” fann jag dock att jag hade större fallenhet som skribent än som fysiker, och insåg att frågor kring hållbar utveckling inte bara har en naturvetenskaplig dimension, men också förutsätter att det finns kommunikatörer.”

“MEDIA FILE NAME

Bättre Värld

BATTREVARLD.NU

Sofia och Peter är paret som haft som drivkraft att inspirera andra till att leva mer miljömedvetet i sin vardag genom att bidra med små tips och idéer i sin blogg. Här hittar du tips om allt från odling hemma i trädgården till hur du kan minska miljöpåverkan under semestern.

Vad fick Sofia och Peter välja en hållbar livsstil?
“Vi skräms av smältande isar, höjda havsnivåer, extremväder, döende korallrev och bristen på bin, av att det snart är försent att vända och att så få ens har börjat.

Vi känner med dem som drabbas av torka, översvämningar och skördar som slår fel, som förlorar sina hem och arbetar under orimliga förhållanden, med isbjörnen på den smältande isen och kycklingen på det löpande bandet. Vi inspireras av föräldrar som skjutsar sina barn i cykelkärra, de som ser med förundran på sådant som är gratis och strävar efter annat än pengar, hustak med solpaneler, de som odlar sina grönsaker i trädgården och delar med sig av sin frukt, vegetariska restauranger, ekologiska bagerier och många andra goda exempel.”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Effekt-magasin

Effekt Magasin

EFFEKTMAGASIN.SE

Effekt är magasinet som vil inspirera till förändring. De behandlar klimatfrågan ur flera skilda perspektiv och breddar den till att handla om så mycket mer än bara koldioxidutsläpp.

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Blixt-Gordon-Elbilar

Blixt-Gordon

BLIXTGORDON.WORDPRESS.COM

Elbilar är framtiden! Gordon håller bloggen uppdaterad med det senaste från elbilsindustrin samt omvärldshörhållanden som påverkar branschen – och därmed jorden i stort.

Vad fick Gordon att välja en hållbar livsstil?
“När jag var ung förväntades det i kompisgänget att man skaffade körkort och bil när man fyllde arton. När jag så småningom gifte mig, köpte hus och skaffade barn fastnade jag i ett sorts bilberoende då bilen blev en förutsättning för att få livspusslet att gå ihop. Men efter en tid var det barnen som fick mig att tänka till och inse att vi alla har fastnat i ett kollektivt oljeberoende.

I mars 2012 köpte jag en av de första Nissan Leaf som såldes i Sverige. Ett beslut som han inte ångrar och han har sedan dess kört mer än 12 000 fossilfria mil. Jag bestämde mig, det var slutpuffat för min del. Mina föräldrar slutade röka för mig och min systers skull. Lika självklart var det för mig att fimpa fossilbilen för mina barn och deras framtids skull. Det handlar bara om att se möjligheterna. Tekniken finns redan, det är egentligen så enkelt som att bestämma sig!”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Foer-en-haallbar-vaerld

För en hållbar framtid

FORASUSTAINABLEWORLD.COM

För en hållbar framtid är bloggen som vill inspirera andra till en hållabar livsstil. Den innehåller använbara tips för att komma igång och övergå till en hållbar livsstil och fungerar även utmärkt som inspiration! Styrkan i Gunillas blogg är att den inte bara ger tips, utan även innehåller information om vad hållbarhet är och varför det behövs en förändring.

Vad fick Gunilla att välja en hållbar livsstil?
“Jag brinner för det här med hållbarhet, jag vill att mina barn och barnbarn ska ha samma möjlighet till ett bra liv, såsom jag har haft. Och om det ska bli verklighet så måste vi alla ställa om. Det handlar inte om att ge avkall på livets goda, det handlar om hänsyn och respekt till människor, djur och natur och att finna de verkliga värdena i livet.”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Andreas-Jakobsson-dumpstring

Dumpstringslyx

DUMPSTRINGSLYX.COM

Dumpstring, dumpster diving eller sopdykning blev en trend för några år sedan efter att livsmedelskedjornas slöseri med resurser lyfts fram i medierna. Andreas är journalisten som i sin blogg ämnar att visa hur du kan äta bra med hjälp av kastade matvaror.

Vad fick Andreas att välja en hållbar livsstil?
”Som journalist hade jag länge tänkt börja skriva om miljöfrågor och när jag hängde med en kompis på min första dumpstringstur hittade jag en ingång. Sedan dess har familjens matkonto reducerats till 0 kronor i månaden samtidigt som blogginläggen ökat medan jag skrivit en mängd reportage om matsvinn och publicerat boken ”Svinnlandet”. I dag skulle det kännas idiotiskt att börja handla på affären och bidra till att mer mat produceras när det finns lika fin mat på affärernas baksidor.”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Greenhack-GBG

Greenhack Gbg

GREENHACKGBG.SE

Greenhack Göterborg är stadens lokala satsning för ett rikare, grönare liv. Vi på Greenmatch tycker dock inte att detta ska vara en faktor som håller tillbaka övriga landet att hämta inspiration från staden på västkusten! Ett välkomnat initiativ som fler städer bör ta efter.

Vad som fick GreenhackGBG att tro på en hållbar livsstil?
“En hållbar livsstil ger ett grönare, hälsosammare och rikare liv! Vi tror på att allting räknas, alla små insatser varje dag. Göteborgs Stad ville satsa på att inspirera göteborgare och andra till en mer hållbar vardag – då bildades GreenhackGBG.

Vi plockar upp nytänkare i framkant och låter dem instagramma för oss, de får anta löften för en grönare livsstil som vi sedan sprider vidare för att inspirera andra till att anta samma löfte. Det är ett sätt som vi använder för att fånga upp bra ”greenhacks” och dela dem med alla som följer oss på Instagram, Facebook och bloggen greenhackgbg.se. Var och en kan hitta sin nivå av engagemang! Ta ett litet steg och sedan ett till så har vi gjort skillnad tillsammans.”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Vego-Eco

Vego Eco

VEGOECO.SE

Anna nomineras som inspiratör för hennes blogg Vego Eco där du kan hitta intressanta artiklar och recept i en salig blandning. Enligt egen utsago är målet att med information och tips om miljövänliga alternativ göra att du på ett enkelt och bekvämt sätt kan göra små förändringar som i längden gör stor skillnad för vårt klimat.

Vad fick Anna att välja en hållbar livsstil?
“Att hushålla med resurser har alltid varit en självklarhet för mig. Att leva hållbart har därför egentligen inte varit något direkt val utan något som kommit naturligt ju mer jag lärt mig om hur vårt leverne påverkar klimatet. Att våra val gör skillnad innebär att jag vill bidra till att sprida information för att inspirera andra genom att arbeta som föreläsare, debattör och vara delaktig i paneldiskussioner etc.”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Bella-Estrela

Bella Estrela

SKD.SE/HALLBARHETSBLOGGEN

Bella är nybliven mamma och skriver om hur man kan skapa en grön vardag för de allra minsta. Hon är utbildad journalist som tidigare skrivit repotage i diverse olika miljöfrågor och utbildat familjer i den brasilianska slummen i matlagning med hjälp av solens energi.

Vad fick Bella att välja en hållbar livsstil?
“Jag vill leva hållbart för att jag är så kär i naturen. Det finns verkligen inget som mäter sig mot den och den glädje vi får av den. Alla saker och ting blir man till slut trött på men vi kan se ett körsbärsträd blomma på samma sätt varje år och ändå känna att vi ser det för första gången. Just den här känslan driver mig i min hållbarhetslivsstil för jag vill kunna se trädet blomma år efter år. Nu har jag precis fått en liten son och då blev det ännu mer påtagligt att vi måste bevara naturen för framtida generationer – så att även de kan få njuta på samma sätt som vi gjort.”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Christer-Ljungberg

Christer Ljungberg

CHRISTERLJUNGBERG.SE

Christer var initiativtagare och drivande i processen med att starta K2 – Centrum för kunskap och kompetens för attraktiv kollektivtrafik – vid universitetet i Lund. På hans sida och på twitter hittar du aktuella inlägg som rör hållbarhet i kollektivtrafik och resande!

Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Bondjaentan

Bondjäntan

BONDJANTAN.BLOGSPOT.SE

Johnna strävar efter en hållbar livsstil där hon kan leva efter sina ideal. Samtidigt ska det ska gå ihop med både familjelivet och arbete. I hennes blogg får vi följa henne när hon odlar grönskarer och tar hand om djuren för att kunna leva hållbart.

Vad fick Johnna att välja en hållbar livsstil?
“Det har nog varit både egoistiska skäl och miljömässiga skäl. Eftersom jag tror att vi måste få till en förändring och göra skillnad så har jag tänkt, vad kan jag göra? Vad kan jag bidra med? Hur kan jag göra skillnad? Hur vill jag leva?

Jag är ganska övertygad om att vi behöver börja göra medvetna val, här och nu. Det handlar inte om att man måste försaka allt eller att vi ska leva som på 1800-talet utan snarare arbeta för en hållbar framtid, välja, förändra och utveckla. Hitta livskvalitet och hållbarhet i arbetsliv, fritid, matproduktion, boende, utbildning med mera. Alla kan nog inte göra allt, som t.ex odla sin egen mat men man kan välja vilken sorts mat man vill köpa och äta. Att välja medvetet. Att vara en del i en hållbar framtid.

Jag tror inte på att endast förbud och förmaningar kommer att leda till en större förändring, med förbud kommer vi nog endast halvvägs. Det behöver bli mer intressant och attraktivt med andra och medvetna val, hur väcker vi nyfikenhet för en hållbar livsstil? Och återigen ställer jag frågan, vad kan jag göra? Vad kan jag bidra med? Hur kan jag göra skillnad?”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Traedgarden-Jorden

Gunnar Rundgren

TRADGARDENJORDEN.BLOGSPOT.SE

Gunnar nomineras som inspiratör för sin till synes eviga låga för ekologiskt jordbruk. En av grundarna av KRAV och med över 30 år inom ekologisk jordbruk vet han vad han talar om och delar gärna med sig av sina erfarenhter i sin blogg.

Vilka projekt har Gunnar arbetat med de senaste åren?
“Jag har arbetat med att utveckla den mindre gård vi driver sedan två år, med förökning av frukträd, röjning av betesmark, hyggesfritt skogsbruk med mera. Sedan har jag jobbat som konsult för FN i Mongoliet för att utveckla ekologiskt jordbruk och djurhållning. Mellan varven har jag skrivit boken Den stora ätstörningen – maten, makten, miljön som kommer ut i höst.”

Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Olja-foer-blaabaer-Peak-oil

Olja för blåbär

PEAK-OIL.SE

Olja för blåbär står ut bland övriga inspiratörer genom att i första hand tala om hållbarhet ur ett ekonomiskt perspektiv. De lyfter viktiga fakta kring energikonsumtion idag och vad vi kan förvänta oss av en framtid då vår tids viktigaste råvara -oljan- minskar! Bildande och intressant!

Johan Landgren är huvudförfattare till boken med samma namn som bloggen.

Vad har Johan och hans medförfattare Roberth Hansson arbetat med det senaste året?
”Mycket har hänt det senaste året med bloggen Olja för Blåbär. I höstas presenterades vår bok på bokmässan i Göteborg. I boken Olja för Blåbär försöker vi precis som på bloggen väva ihop energi, ekonomi och hållbarhet till en helhet som är lättförståelig. I slutet av 2015 blev Johan sedan inbjuden att delta i en konferens om Podcars/spårbilar och hållbara masskommunikationer i Silicon Valley i Kalifornien och fick även en guidad tur i elbilstillverkaren Tesla Motors jättefabrik.

Under vinter och vår har vi hållit ett antal föredrag på temat fossilfri omställning bl.a. vid Stockholms Universitet. Johan har även rapporterat vid Almedalsveckan och gjort ett antal intervjuer med pionjärer inom hållbarhet i Sverige som filmats och visats på bloggen och vår youtube-kanal. Dessa projekt utvecklas på bloggen under året och har väckt en hel del intresse.

Just nu pysslar Johan som mest med sin ekologiska biodling i Dalarna som filmas och dokumenteras för bloggen.”

Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Hippihaexan

Hippihäxan

HIPPIHAXAN.SE

Emelie eller ”Hippihäxan” nomineras för andra året i rad med motiveringen att hon lever som hon lär och inspirerar andra till en hållbar livsstil genom sin blogg. Här kan du följa hennes liv på landet och mycket påtande i trädgården.

Vad fick Emelie att välja en hållbar livsstil?
“Barnen! Som vi lever nu är det en omöjlighet att våra barn och barnbarn kommer ha en framtid med de resurser vi har idag. Så av solidaritetsskäl bör vi alla fundera över vår livsstil.”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Tyras-koekstraedgaard

Köksträdgården

TYRAS-POTAGER.BLOGSPOT.SE

Tyra Hallsénius Lindhe, inspiratör till en skönare, grönare värld. Bloggen Köksträdgården handlar om att odla grönsaker, örter, kryddor, blommor men även tips om hur man kan använda dem. Från frö till tallrik! Tyra jobbar mycket med nyttoväxter och nyttodjur i sin potager och sedan ett par år finns där nu även en mindre bigård. Länge leve mångfalden! Välkommen till Tyras Trädgård – mångfaldens köksträdgård.

Vad fick Tyra att välja en hållbar livsstil?
“Tanken om att leva så kallat hållbart har funnits med mig sedan jag var mycket liten. Då visste jag inte vad hållbart betydde och man pratade inte mycket om det heller. Men jag visste att jag ville leva med naturen och mina förebilder var då Nordamerikas indianer. Någon av dem sa – ”Regard Heaven as your father, Earth as your Mother and all things as your Brothers and Sisters” Det tyckte jag var både klokt och vackert då som nu.

Det som finns på vår jord kan vi givetvis njuta av och använda men vi skall även förvalta det med varsam hand till kommande generationer. Jag odlar min ”täppa” på jorden och med mina kurser, föreläsningar och blogg försöker dra mitt strå till stacken för en grönare värld.”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-UandWe.png

U&We

UANDWE.SE/BLOG

U&We är en konsultbyrå för företag och organisationer som vill bidra till en hållbar livsstil. På deras blogg kan du ta del av tips, reflektioner och nyheter om hållbar företagsamhet! Oerhört inspirerande!

Vad fick er på U&We att vilja arbeta med hållbarhet?
”Vi ville jobba med företagen och inte emot dem. Inom näringslivet finns mycket makt och medel, här finns resurserna och sålunda även möjligheterna. Själva företagandet är en enorm kraftkälla i sig att förändra världen. Så vi bestämde oss för att rikta vår energi mot att skapa samarbeten med företagen. Och samarbeten som ger företagen affärsmöjligheter samtidigt som man värnar en hållbar framtid. Och än idag jobbar vi så här. Vi vill vara en resurs och en samarbetspartner. Som skapar goda affärer.

Idag har vi lanserat begreppet planetnytta där näringslivet ska entusiasmeras att ge både näring och liv.”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Ekomamma-i-stan

Ekomamma i stan

EKOMAMMAISTAN.WORDPRESS.COM

Ekomamma i stan är en livsstilblogg som tar upp frågan kring vilket samhälle vi lämnar efter oss till våra barn. I bloggen skildras stadslivet som miljömedveten förälder på ett modernt och kreativt sätt.

Vilka utmaningar har Jenny stött på i sitt hållbarhetsarbete det senaste året?
“I och med att barnen blir större blir det också större utmaningar att försöka leva plastfritt och giftminimerat. Barnen har plötsligt egna viljor och inspireras av kompisar, och det är en balansgång att inte bli mamman som säger nej hela tiden men samtidigt känna att vi fortfarande lever på ett hållbart sätt. Det gäller att välja sina strider och att inse att vissa saker måste få vara ”good enough” och att jag får göra bättre val på annat håll.

Det senaste året har jag känt en utmaning i min egen konsumtion, jag har skrivit en del om kapselgarderobsidéen och klädinköp, och skissar just nu på ett köpstopp av något slag.”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-the-frog-blogg

The Frog Blog

THEFROGBLOG.SE

The Frog Blog är Rainforest Alliance blogg där de diskuterar effekterna av sitt arbete och klimatförändringar i allmänhet! Rainforest Alliance är en NGO som arbetar för biologisk mångfald och en hållbar värld. Deras certifiering ges till företag och organisationer som uppfyller krav som påverkar dessa mål i positiv riktning inom allt från turism till fruktodling. Genom bloggen kan du följa deras arbete närmare och få en närmare inblick.

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Axfood-Aasa-Domeij

Åsa Domeij

AXFOOD.SE/Hallbarhet

Åsa Domeij är den föredetta riksdagsledamoten (MP) som numera är ansvarig för miljö och socialt ansvar på den svenska matjätten Axfood. Bloggen nomineras för då den ger på insikter från en av de mest kritiserade brancherna när det gäller hållbarhet och inbjuder till diskussion.

“/media/1764162/Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Minimalisterna

Minimalisterna

MINIMALISTERNA.SE

Att leva minimalistiskt på mindre resurser än tidigare var tänkt att leda till ett fokus på det viktiga i livet för ett par trittioårsåldern. Nu tre år efter bloggens start har familjen utökats med två små barn och bloggen är inspiration perfekt inspiration för föräldrar som vill skala ner sin konsumtion och på så vis leva mer hållbart.

Vad fick minimalisterna att välja en hållbar livsstil?
“Allt började rent praktiskt med att vi flyttade ihop och insåg hur mycket onödiga prylar vi hade som nu skulle rymmas under samma tak. Det gjorde att vi började fundera på att leva enklare, mer hållbart och minimalistiskt på flera olika plan. Till en början fokuserade vi på att minska onödiga prylar och saker i hemmet. Därefter har det minimalistiska fokuset växt i form av ökat intresse för att leva och äta mer ekologiskt, återvinna saker, minimera onödiga mentala distraktioner och hitta det viktigaste vi vill fokusera på och prioritera i livet.”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Jens-Holm

Jens Holm

JENSHOLM.SE

Jens är Riksdagsledamot för V och oavsett politisk inriktning en inspiratör när det kommer till miljöfrågor. På sin hemsida håller Jens dig uppdaterad i den politiska debatten kring klimat- och miljlfrågor och oavsett du håller med eller inte är han en uppfriskande fläkt som skriver frispråkigt.

Vad har Jens arbetat med det senaste året?
”Jag har arbetat mycket med att få till stånd långsiktiga och ambitiösa klimatmål för Sverige inom ramen för Miljömålsberedningen. Vi har lagt fram mål och en strategi för nollutsläpp i Sverige till 2045. Det är ett relativt bra mål, men avseende strategin hade jag hoppats att den hade kunnat bli ambitiösare i några avseenden.

Jag har också verkat för att uppmärksamma den stora faran med omfattande handelsavtal som TTIP och CETA utan miljöhänsyn. Sök på TTIP och CETA på jensholm.se så hittar ni mer info.”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Underbara-Clara-Inspiratoerer-foer-hallbar-livsstil

Underbara Clara

BLOGG.AMELIA.SE/UNDERBARACLARA

En av Sveriges största bloggar och fortfarande aktuell som inspiratör. Underbara Clara bloggar om sitt liv på landet, mat, loppisfynd, kläder och livsstil. Hon känns ständigt aktuell, driver sitt eget bolag och är författare till barnboksserrien steg för steg. Låt dig inspireras!

Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Ruth-Alice

Ruth Alice

RUTHALICE.COM

Ruth Alice är underhållaren och ordmagikern som verkar för att med kulturens hjälp höja medvetenheten om att allt är förnyelsebar kraft – inuti oss och utanför. Hon talar från själ och hjärta och längtar efter den dag vi lever i harmoni med oss själva och planeten. Har tidigare arbetat på Greenpeace och varit talesperson för Klimataktion. 2014 blev hon utsedd till Sveriges bästa improvisationspoet!

Vad fick Ruth Alice att välja en hållbar livsstil?
“En bra lärare och min pappa inspirerade mig att tänka långsiktigt i tonåren, att se till mina behov och inte skapade begär.

Med vipassana meditation insåg jag senare att jag lever hela mitt liv i mitt medvetande, och då blev all shopping och överflödeskonsumtion onödig. Samtidigt kände jag att det var natur, min fysiska och mentala hälsa, kreativt arbete och trevligt sällskap som gav mig glädje och lycka.

Mitt nya koncept “underhållbar” handlar om att se och uppskatta de naturliga kretsloppen i oss själva, i livet och på jorden. Att ha kul när vi ställer om våra medvetanden och samhället.

Underhålla – ha kul och ta hand om livet i och utanför oss. Hållbart – att handla långsiktigt och inte förstöra. Underbart – se verktygen till lycka inom oss.“

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Two-green-spirits

Two Green Spirits

TWOGREENSPIRITS.WORDPRESS.COM

En blogg om rättvisa för såväl djur, natur som männsika. Låt dig inspireras såväl via bloggen som Twitter och Instagram!

Vad fick Marina att välja en hållbar livsstil?
“För min del handlar det om att vara ett med planeten, att respektera allt levande och att lämna över en frisk planet till framtida generationer. Att visa mina barn hur en kan leva för att göra så liten skada på vår värld som möjligt, både miljömässigt, klimatmässigt och socialt.”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Hanna-Lev-mer-konsumer-mindre

Lev mer konsumera mindre

HARICAS.WORDPRESS.COM

Hannas blogg handlar om att växla ner och få mer tid att leva. Den innehåller tankvärda inlägg och vi får fälja Hannas resa från utmattning till ett hålbart liv för såväl kropp som jord. En välkommnad personlig blogg som hittar rätt i dagens värld där stress och måsten är ständigt närvarande.

Vad fick Hanna att välja en hållbar livsstil?
“Efter att jag insjuknade i utmattningssyndrom hösten 2013 blev jag på det klara med att jag inte längre ville eller klarade att jobba heltid. Jag började dammsuga nätet efter information om att klara sig på lägre inkomster och stötte på konceptet downshifting. Det innebär att växla ner sitt liv från höga inkomster och höga utgifter till mer tid och mindre pengar. Det ville jag också och vid närmare eftertanke insåg jag att jag egentligen alltid resonerat på samma sätt men att jag någonstans på vägen blivit lurad att tro att heltidsarbete och konsumtion är den enda rätta vägen. Jag har alltid varit sparsam och värdesatt tid mer än pengar men nu satte jag det hela mer i system.

Det är långt kvar och det är svårt att leva hållbart – både ekologiskt och socialt – varje dag, men jag gör så gott jag kan och önskar mig mest av allt att politiker snart ska börja ta sitt ansvar. Detta är vad min blogg handlar om.”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Evelinas-ekologiska.jpg

Evelinas Ekologiska

EVELINASEKOLOGISKA.FEMINA.SE

Med ett brinnande intresse för det ekologiska, en strävan efter att leva mer miljösnällt och i harmoni med naturen delar Evelina med sig av recept på hemmagjorda hudvårdsprodukter, vegetariska recept, glutenfria bakverk, miljövänliga tips och natursköna bilder från vackra Hälsingland. Nomineras för andra året i rad som inspiratör för hållbar livsstil.

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Sanya-Anima-Mundi

Anima Mundi

ANIMAMUNDI.SE

Sanya talar på sin hemsida om omställning och urban självhushållning. Hon arrenagerar kurser och föredrag om allt från hållbarhet till permakulturodling och är en inspiratör av stora mått som kämpar för att bidra till en mer hållbar värld.

Vad fick Sanya att välja en hållbar livsstil?
“Grunden till mitt miljöengagemang är orättvisor. Inte bara mellan människor utan även mellan oss och andra djurarter och växter. Förut var vi en del av naturen men har helt klart missbrukat vår roll i samspelet och lever nu på ett ytterst ansvarslöst och omoget sätt. Förutom det så har vi byggt upp ett extremt komplext världssamhälle som är beroende av den rovdrift vi för mot oss själva och allt annat. Det som hotar oss lika mycket, men som det fortfarande knappt pratas om, är den snabbt sinande tillgången till många råvaror som bland annat vårt nuvarande livsmedelssystem är helt beroende av. Framför allt gäller det nått så grundläggande som matjord, men även tillgången till petroleum, fosfor och grundvatten.

Går en in på djupet och tittar på dessa frågor så blir det utan tvekan eld i baken på en, och förstår en sedan hur snabbt det kommer att förändra vårt ekonomiska system, ja då vill du inge hellre än att ta sakerna i egna händer. Odling blir då en väsentlig del i ditt liv, men även andra förlorade kunskaper som håller oss innanför naturens lagar. Min förhoppning är att sprida dessa kunskaper för att ha med oss in i den nya tiden som vi har framför oss.”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Suderbyn-Ecovillage

Suderbyn Ecovillage

SUDERBYN.SE

På Gotland ligger Sunderbyn Ecovillage en by och ett community vars mål är att bygga upp ett samhälle med minimal påverkan på naturen. Här bor vanligtvis mellan 10 och 15 personer och det är möjligt att såväll komma på ett koratare besök som att flytta in för en längre period. Sunderbyn Ecovillage samarbetar med baland annat SI (Swedish Institute) och har besökare från hela världen som vill lära sig mer om hur man kan leva hållbart.

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Sandras-matkrypin

Sandras Matkrypin

SANDRASMATKRYPIN.SE

Sandra Callermo brinner för mat och matlagning, och det ska gärna vara näroldlat och ekologiskt. All mat i bloggen är glutenfri och hennes idéer är kreativa med nya infallsvinklar på klassiska maträtter. Bra och varierande matinspiration för såväl vegetarianer som köttätare.

Vad fick Sandra att välja en hållbar livsstil?
“För mig har tankarna på hållbarhet växt fram under de senaste åren. Det känns numera som en självklarhet för mig att hållbara prioriteringar krävs för att vi människor ska ha det bra på både kort och lång sikt. Jag tror att det är nödvändigt att fokusera på hållbara val i livet för att jag och mina nära och kära ska kunna må bra. Det kan handla om vilken mat man väljer i butiken, hur man transporterar sig eller vilka näringsidkare man väljer att gynna. Värt att komma ihåg är att det inte bara handlar om att välja ekologisk mat utan hållbarhet behöver involvera både socialt, ekologiskt och ekonomiskt ansvarstagande.

Utöver att handla mycket ekologiskt har jag även valt att försöka stötta näringar som tar socialt ansvar och ger tillbaka till samhället. Under min studietid var jag även med och startade en lokalgrupp för hållbarhetsnätverket Sustainergies och lärde mig därmed mycket om vad hållbarhet innebär.”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Hannah-Naturligt-snygg

Naturligt snygg

NATURLIGTSNYGG.SE

Naturligt snygg startade som blogg 2009 och har idag utvecklats till en hel plattform för naturliga skönhetsprodukter. Du kan fortfarande läsa skaparen Hanna Sjöströms blogg via hemsidan och även en del andra profiler bloggar nu här om natrulig skönhet. Antaglien den mest genomarbetade sidan för dig som letar efter miljövänliga ekologiska skönhetsprodukter. Nomineras som inspiratör för hållbar livsstil för andra året i rad!

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Fru-purjo

Fru purjo fixar

FRUPURJOFIXAR.SE

”Fru purjo” har valt bort statusjakt och shopping för ett hållbart liv. Här hittar du som är intresserad av att tillverka egna kläder hitta inspiration och tips samtidigt som du kan ta inspiration från hennes arbete i trädgråden och med djuren.

Vad fick Fru purjo att välja en hållbar livsstil?
“Jag strävar efter att leva ett så hållbart och enkelt liv som möjligt, där familj, vänner och upplevelser tillsammans med eget arbete på gården skapar mening med livet – i stort som smått.

Det jag främst bloggar om handlar om vårt arbete med självhushållningen, dvs om odling, skördande och tillvaratagande av grönsaker, bär och frukt, och om våra kära hönor – som ger oss kött och ägg.

Jag bloggar även relativt mycket om vad jag syr och stickar. Våren 2013 bestämde jag mig för att helt upphöra med att köpa kläder – som en motreaktion mot rådande villkor i textil och klädindustrin. Och det har gått över förväntan.”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Matilda-matildiga

Matildigt

MATILDIGT.SE

En livsstilsblogg med fokus på mat men som även innehåller en hel del DIY-projekt. Recepten som presenteras är veganska. Kolla in och låt dig bli inspirerad!

Vad fick Matilda att välja en hållbar livsstil?
”Det första jag lärde mig säga var ”kan själv!”. Jag vill göra allt själv och det har lagt grunden till min hållbara livsstil.

Jag återvinner material till mina DIY-projekt, odlar ätbara växter på min balkong mitt i staden och lagar mat av grödor från naturens skafferi. Allt detta bloggar jag om för att inspirera andra till att göra medvetna och hållbara val.

Genom att ta tillvara på saker runt omkring mig och att göra saker själv från grunden minskar jag ner på min konsumtion och har väldigt roligt samtidigt. Det behöver inte vara svårt eller komplicerat att leva hållbart – det handlar om att ta tillvara på och använda de resurser du har runt omkring dig!”

“Inspiratoerer-haallbar-toplista-miljoe-Framtidsjorden

Framtidsjorden

FRAMTIDSJORDEN.SE

Framtidsjorden är ett nätverk som stödjer initivativ till utveckling på social rättvis och ekologisk hållbar grund. Genom deras praktikantprogram får ungdomar chansen att besöka olika utecklingsländer varifrån de rapporterar genom bloggen.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?