Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
1/6
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 10 april 2024

Solceller till villa: Hitta bästa lösningen för dig

Vad kostar solceller till din villa?

Solceller på villatak

Vad kostar solceller? är en stor fråga som beror på många olika faktorer. Idag brukar man säga att medelpriset per installerad kW ligger på 22 400 kr. Priserna på solceller till villa varierar givetvis eftersom varje installation är unik. Tekniken utvecklas och solceller för villa blir alltmer populära, vilket medför att priserna blir lägre. Priset för solceller till din villa kan bero på:

 • Solcellernas effektuttag
 • Antalet solceller som ska installeras
 • Om de ska vara nätanslutna eller fristående
 • Skillnad mellan leverantörer

Är du intresserad av att läsa mer om hur solceller fungerar, så kan du få mer information på Solceller hur fungerar det.

Vad kostar solceller på tak till din villa? undrar du. Det bästa sättet att få reda på detta utifrån dina unika förutsättningar är att ta in och jämföra offerter. Energimyndigheten rekommenderar att du bör ta in och jämföra 3 offerter. Vi kan hjälpa dig att komma i kontakt med upp till 4 installatörer. De ger dig sina bästa erbjudanden eftersom de vet att de konkurrerar om dig som kund. Och du slipper tillbringa timmar med att ringa och mejla installatörer. Allt du behöver göra är att klicka på knappen nedan och fylla i ett enkelt formulär för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Är det lönsamt att installera solceller på en villa?

Ja. Det är det korta svaret på om solceller till din villa är lönsamt. Genom att installer solceller på ditt villatak kan du sänka dina elkostnader och undvika stigande elpriser. När panelerna betalat sig kan du njuta av gratis och helt grön elektricitet i hemmet.

Solceller kostnad villa (exempelpris)
Solceller utan batteriSolceller med batteri
112 000 kronor188 000 kronor

Räkna på återbetalningstiden för solceller

Återbetalningstiden för solceller på villa skiljer sig på grund av en mängd olika faktorer. För att underlätta lite har vi gjort en lättanvänd solcellskalkylator för att ge ett hum om hur återbetalningstiden kan se ut. Den ska inte ses som någon exakt uträkning att basera din investering på, men mer som en riktlinje. Precis som alla andra kalkylatorer är den baserad på antagande som förändras med tiden, och som är svåra att förutse.

Räkna på solceller
Räkna ut

Resultat visas direkt, ingen personlig information sparas.

Resultat visas direkt, ingen personlig information sparas.

Vill du veta mer om de olika faktorerna och hur den fungerar kan du läsa mer på vår sida för solcellskalkylatorn.

Avdrag för solceller till villaägare

Från och med 01.01.2021 kan du använda det nya skatteavdraget, grönt avdrag, vid installation av solceller. Avdraget höjdes från 15 % till 20 % under 2023. Det gröna avdraget innebär att du kan dra av 20 % av totalkostnaden direkt på fakturan. Du kan få max 50 000 kronor i avdrag per person per beskattningsår. 

Alternativt kan du använda ROT-avdraget som är berättigat för arbetskostnaderna för installationen av solcellerna, och räknas som 9 % av totala kostnaden. Arbetskostnaderna för solceller räknas som ett schablonbelopp på 30 procent av totalkostnaden och du får ett avdrag på 30 procent av dessa. Det betyder att i praktiken blir rotavdraget blir 9 procent av totalkostnaden för solcellerna. 

OBS! Avdragen kan inte kombineras utan du väljer antingen grönt avdrag eller rotavdrag.

Vill du veta hur mycket solceller till din villa kostar? Kanske vill du även köpa till batteri för att få en helhetslösning? Det bästa sättet att ta reda på vad solceller till villa kostar är att ta in offerter. Energimyndigheten rekommenderar att ta in offerter från minst 3 installatörer. Vi på GreenMatch kan få dig att komma i kontakt med upp till 4 installatörer. De arbetar för att ge dig sitt bästa pris eftersom de konkurrerar om dig som kund. Dessutom slipper du allt krångel och arbete med att själv kontakta installatörer. Klicka bara på knappen och fyll i ett enkelt formulär så får du offerter på solceller till din villa. Tjänsten är alltid gratis och helt utan bindning.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Producera el på ditt villatak

För att kunna beräkna hur mycket solel som kan produceras från solceller på din villa behöver man veta hur många effektiva soltimmar (även kallat solinstrålning) per år det är där man bor. Effektiva soltimmar är de timmar då man har en solinstrålning på minst 1000 W per m², det vill säga en molnfri dag.

I södra Sverige har man under ett år cirka 1 100 soltimmar med en styrka på minst 1 000 w per m². Det betyder att man har en solinstrålningseffekt på 1 100 kWh per m² och år. Alltså; 1 100 h soltimmar x 1 000 Watt per m² = 1 100 kWh per m² och år.

På samma sätt kan man enkelt beräkna ett effektuttag från en solpanel, förutom att man inte köper solpaneler utifrån m² utan mäter dem i Watt per solpanel.

Om vi räknar på en panel med en upptagningseffekt på 240 W, blir effektuttaget 264 kWh per år. På SMHI’s klimatkarta illustreras den globala solinstrålningen i Sverige under ett år.

Hur många kWh kan en solcellsanläggning generera per år?

Beräkning för upptagningseffekt per solpanel (240 W): 

240 W x 1 100 h/år = 264 kWh/år

Effektutvinning per solcellspaket: 

8 solpaneler x 264 kWh/år = 2 112 kWh/ år

16 solpaneler x 264 kWh/år = 4 224 kWh/år

24 solpaneler x 264 kWh/år = 6 336 kWh/år

Villans förutsättningar för solceller

För att det ska vara lämpligt att placera solceller på villans tak bör det finnas en fri takyta på minst 10 m². Dessutom ska det gärna vara i sydligt läge, fritt från skugga och med en lutning på 0-60 grader för att montering av stativ ska kunna gå smidigt.

Visst finns det möjligheter vid andra förutsättningar men då kan både pris och uttagseffekt komma att påverkas. För övrigt krävs att huset har en säkringsnivå på minst 16A samt att det finns plats för växelriktaren i närheten av solcellernas placering, exempelvis på ett vindsutrymme eller liknande.

Processen från beställning av offerter till solpaneler i drift kan ta några veckor, men att installera och montera solceller tar i normalfallet bara ett par dagar. Det som kan ta tid är att söka bygglov, vilket är ett krav i de flesta kommuner.

Då Sverige är ett avlångt land har det geografiska läget en inverkan för solinstrålningen per år. I tabellen nedan syns medelårsinstrålning på fyra olika orter i Sverige vid 45 graders vinkel för solpaneler i söderläge, enligt en studie av Solprogrammet på Lunds Tekniska Högskola.

SturupJönköpingFrösönKiruna
1,123 timmar1,086 timmar1,013 timmar922 timmar

Montering av solceller på villatak

Solceller kan i princip monteras på alla typer av takbeläggningar, även om vissa kräver lite mer arbete än andra. Normalt sett gäller standardpriser för montering på plåt- eller tegeltak. Tänk på att det kan finnas undantag för eternittak. Ett effektivare men dyrare monteringsalternativ är solföljare, vilket oftast innebär att solcellerna monteras på marken.

Med en solföljare sitter inte solpanelerna fastmonterade på villans tak utan följer istället hur solen vandrar över dygnet. Detta alternativ är dyrare men ökar effektiviteten av energiutvinningen för solceller i Sverige med i genomsnitt 28 procent per solcellsanläggning.

Solceller finns i olika former. De vanligast förekommande vid montering på villatak är kristallina kiselceller. De kristallina solcellerna kan delas in i två undergrupper, beroende på tillverkning och sammansättning, men för ögat främst på färgen. Polykristallina solceller har ett mer blåskimrande utseende och monokristallina solceller är vanligen svartare i tonen. Här kan du läsa mer om olika typer av solceller.

Fristående och nätanslutna solcellssystem

Fristående solceller med batteri till din villa sparar överskottsel för senare bruk. I anslutning till batteriet finns en laddningsregulator som förhindrar batteriet från att överladdas eller djupurladdas, vilket annars skulle påverka batteriets livslängd negativt.

Nätanslutna solceller är, som namnet antyder, anslutna till det lokala elnätet. Eventuellt överskott kan därmed säljas till elnätsleverantören efter avtal, och vid behov kan man även köpa el. I anslutning till de nätanslutna solpanelerna placeras en växelriktare, vanligtvis på vinden om solcellerna placeras på villans tak. Förutom att omvandla likström till växelström, kontrollerar växelriktaren spänningsnivån till och från elnätet.

Här kan du läsa mer om de mest effektiva solcellerna.

Villapaket för solceller

Ett tips när man investerar i solceller för villan är att köpa ett helt villapaket. Detta kan se lite olika ut beroende på villans förutsättningar, och vad leverantörer erbjuder. De flesta av våra samarbetspartners erbjuder kompletta solcellspaket. Nedan ser ni ett exempel på vad ett solcellspaket till villa on-grid kan innehålla:

Solceller - animation
1 2 3 4 5 6 7 8
SolcellerSammankopplade i ett antal solpaneler
MontagesystemFör montering, normalt på villatak
VäxelriktareOmvandlar likström till växelström
MaterialKablage och kontakter till elnätet
InstallationLeverans, montering och driftsättning
GarantierEffekt- och produktgarantier för solcellspaketet

Vad kostar då solceller till en vanlig villa kanske du undrar? Det bästa sättet att ta reda på det är att beställa offerter på solceller för din villa. Allt du behöver göra är att klicka på knappen nedan och fylla i formuläret. Vi på GreenMatch gör att du kommer i kontakt med upp till 4 leverantörer som skickar offerter till dig. På så vis ställer du leverantörerna på solceller i konkurrens med varandra och du kan vara säker på att inte betala solceller till din villa till ett överpris. Detta gör att du får ett pressat pris och skräddarsydda och unika offerter efter dina önskemål. Vår offerttjänst är gratis och utan bindning och skulle du inte vara nöjd med offerterna kan du när som helst välja att avbryta processen. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett enkelt formulär för att påbörja processen.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Daniel Gahnertz
Skriven av Daniel Gahnertz, Skribent

Daniel Gahnertz har arbetat som frilansjournalist och fotograf i nästan två decennier. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor. För GreenMatch.se skriver han om värmepumpar och solpaneler och hur viktig den gröna omställningen i samhället är.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?