Beställ offerter på solceller
God kvalitet till bra priser
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Solceller - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 11. december 2018

Gör din villa skönare med solceller

Din guide till priser, hållbarhet & miljöaspekter

Solpaneler på ett villatak

Passar solceller för din villa?

Fördelen med solceller är att den genererar energi från en säker källa - solen. De flesta villor lämpar sig för installation av solceller, men det finns några faktorer som avgör om du bör installera solceller på din villa. Genom att besvara dessa frågor kan du få en indikation om solceller är något för dig. Vad det gäller priser och solcellerna effektivitet, kan du läsa mer om detta längre ner.
Solcellerna gynnar din ekonomi, miljön och dina grannar

Svarade du ja på alla frågor? Då är det ingen tvekan om att solceller passar din villa. För att komma i kontakt med solcellsleverantörer kan du fylla i formuläret uppe i högra hörnet. GreenMatch ordnar så att du får upp till fyra offerter från olika leveratörer. Allt för att du ska kunna sitta ner och i lugn och ro välja vilken offert som passar dina behov bäst.

Blev svaret nej på någon av frågorna? Trots att din villa inte uppfyller alla rekommendationer för installation av solceller, finns det fortfarande möjlighet att se över vad som kan göras. Bor du exempelvis i ett planlagd område, där taket ska vara ett orange tegeltak, får du helt enkelt ta kontakt med ansvarig för området, samt grannar, för att höra om det går för sig att installera solceller ändå.

Det har visat sig att när en person väljer att installera solceller, är det enklare för boende i närområdet att satsa på samma sak. Kanske måste du komma med några bra argument om varför det är miljösmart och ekonomiskt att satsa på solceller? Du kan finna inspiration och information här på GreenMatch. Var en förebild och starten på en hållbar utveckling i ditt närområde!

Läs också: Antalet solceller i Sverige ökar

Vad blir priset på solceller för min villa?

Fördelarna med att använda solceller för att producera elektricitet är många. Själva elproduktionen är helt fri från utsläpp och påverkan på miljön, solcellerna kräver endast ett tak för installation och dessutom har de en livslängd på över 20 år. Ur hållbarhetssynpunkt är solceller ett gott alternativ vad gäller miljö och verkningsgrad över tid.

Anledningarna till att solceller inte har fått samma genomslag i Sverige jämfört med andra länder är flera, men en av dem beror på den höga priset vid inköp. Om du funderar på att installera solceller på din villa kan detta innebära en prislapp på flera hundra tusen kronor. Det är svårt att säga vad priset solceller blir för just din villa, och därför följer nedan en guide utifrån en exempelvilla.

Beakta att dessa prisuppgifter är baserade på ett genomsnittligt pris, och beroende på leverantör, varierar kostnaden i hög grad. Dessutom blir priset per kvadratmeter solceller lägre ju större solcellsanläggningen är. Beroende på var i landet du bor, vilket vädersträck ditt hus är riktat mot och eventuell skuggning av taket påverkar hur mycket energi som solcellerna kan producera.

Välj miljön först: Fyll ditt villatak med solceller

Taket på din villa lämpar sig utmärkt för solceller. Du behöver inget extra utrymme, solcellerna kräver inget underhåll och du kan spara pengar genom att minska din elräkning varje månad. För att få ut så mycket energi som möjligt bör villans tak ligga i söderläge. Om taket vetter mot sydöst eller sydväst tappar du i genomsnitt 6 procent av solinstrålningen per år.

Ju längre söderut du bor, desto effektivare kan solceller riktade mot sydöst eller sydväst absorbera solens strålar. Samma sak gäller för taklutningen: Ju längre söderut du bor, desto lägre lutning är optimalt. I Mälardalen och Östergötland är den optimala lutningen på solcellerna 40 grader. Längre söderut, så som i Halmstad och Malmö, är en lutning på 40 grader det mest effektiva för att solcellerna ska få så stor mängd solinstrålning som möjligt.

Nästan alla villor har möjlighet att installera solceller på taket. De flesta svenska hustak har en viss lutning, vilket gör att man kan takmontera solcellerna på montagesystem, vilka ofta är tillverkade av aluminium och stål. Det finns även möjlighet att integrera solcellerna i taket, vilket innebär att du tar bort teglet, eller annat material som täcker yttertaket.

Läs också: Solceller i Sverige