Beställ offerter på solceller
God kvalitet till bra priser
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Solceller - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 30. april 2019

Vad kostar solceller i Sverige?

Information om vad solceller kostar samt det statliga stödet

Solceller i Sverige idag

Populariteten för solceller i Sverige stiger i en ökande takt. Några utav anledningar är ett samhället aktivt tar ansvar, samt att den ökade efterfrågan på marknaden bidrar till fler aktörer, konkurrens och sjunkande kostnader för solenergi.

En grön trendvåg har svept över samhället, och den är här för att stanna.

Denna gröna våg har bidragit till att svenska konsumenter har blivit mer miljömedvetna och själva aktivt söker efter alternativa vägar för att undvika energi från icke-förnybara källor.

Samtidigt agerar staten genom att subventionera statliga stöd till både företagare, offentlig verksamhet samt privatpersoner. Ett engagemang som pågått sedan 2009.

Vill du veta mer om hur du kan göra ditt hushåll mer miljövänligt, och samtidigt sänka dina el- och värmekostnader? Då kan du även läsa mer om bergvärmepump, markvärmepump och luftvärmepump. Men läs vidare här ifall du vill ha svar på frågan: Vad kostar solceller?

Vad kostar solceller

Kostnader för solceller och installation

Solceller kostar cirka 100 000 kronor för 5kW på huset, detta varierar dock beroende på var i landet du bor och vem som utför installationen.

Att köpa och installera solceller innebär i de flesta fall en relativt stor kostnad. Dock erbjuder idag många återförsäljare finansieringsalternativ, så du kan dela upp betalningen.

När solcellerna väl är på plats kan man med gott samvete utnyttja hushållselen i hemmet, då man vet att det kommer från en förnybar energikälla och är fri från miljöfarliga utsläpp.

Solcellerna har en genomsnittlig livslängd på över 20 år och kräver inget direkt underhåll. Däremot kan en rengöring behövas då och då för att bort alger, löv och smuts.  

Eftersom priset på solceller varierar markant beroende på en rad faktorer är det svårt att säga ett exakt pris. Generellt sett så minskar priset per kvadratmeter ju större solcellsanläggning man köper.

För att få en tydlig prisbild rekommenderar vi dig att beställa kostnadsfria offerter. Det gör du genom att fylla i formuläret uppe till höger, vilket är förpliktelsefritt. När du får hem offerterna kan du i lugn och ro kolla över dem och se vilket alternativ som passar ditt hushåll.

För att undvika att ge en vilseledande prisbild har vi istället valt att behandla en del faktorer som kan påverka kostnader och pris, så du har möjlighet att göra en rättvis bedömning utifrån ditt hushåll:

 • I vilket väderstreck vetter tak eller annan större yta där solcellerna kan monteras?
  Solceller riktade mot söder är som mest effektiva då de kan ta tillvara på flest soltimmar under dygnet. Ju bättre läge, desto färre paneler, vilket innebär lägre kostnad och större energiutvinning.
 • Är ytan där solcellerna ska placeras skuggfri?
  Det optimala är att ytan, exempelvis taket, är helt skuggfritt. Det kan i många fall vara vara billigare att fälla ett träd eller två, än att investera i fler paneler på grund av att energibehovet inte fylls.
 • Hur mycket lutar ytan?
  För optimal utvinning av solenergi bör lutningen ligga kring 45°, detta kan variera beroende på var man bor. Är lutningen för hög eller för låg där solcellerna ska monteras kan det behövas en ställning. Normalt sett kostar det mindre om man inte behöver en extra ställning.
 • Hur är isoleringen i din fastighet?
  Många gånger är det mer lönsamt att se över om man kan undvika att onödig energiförbrukning sipprar ut genom fönster, ventiler eller dörrkarmar. En god isolering av fastigheten innebär lägre värmekostnader och mindre energiförbrukning. 

 • Undviker du energibovar?
  Oavsett vilken energikälla du har i fastigheten kan du minska dina kostnader genom att göra små smarta val i vardagen.
  Hushållsapparater så som radio, tv, mobilladdare med mera, står och tickar pengar när du inte använder dem. Att stänga av ”stand-by” knappen till tv:n eller dra ut laddaren till mobilladdaren kan spara dig mer än du tror.
 • Önskar du höja värdet på din fastighet?
  Även om du tänker stanna kvar i din fastighet och själv dra nytta av solpanelerna, eller om du säljer om ett par år så är en sak säker, även om du kanske inte får tillbaka hela investeringen, så ökar solpaneler det ekonomiska värdet på din fastighet.

Hur fungerar det statliga stödet?

Den 1:a juli år 2009 infördes ett statligt stöd för solceller. Enligt Energimyndigheten kan stödet ges till alla med nätanslutna solcellssystem i mån av medel.

Solcellsstödet för både privatpersoner och företag är sedan 1 januari 2018 30% av totalkostnaden, vilken är en ökning från 20% sen innan. 

Stödet får inte överstiga 1,2 miljoner per solcellssystem och de stödberättigade kostnaderna får max uppgå till 46 250 kr (inklusive moms) per installerad kW toppeffekt.

Mellan 2018 och 2020 är det budgeterade beloppet 950 miljoner kronor.

Själva syftet med det statliga stödet är bra, dock är det väldigt många som står i kö. Det finns de som hävdar att det kan bli svårt för merparten av de köande att få ta del av stödet. Kötiden för augusti 2018 är på cirka 2 år.

Solceller _kostar _infoMellan 2009 till 2014 har den största delen av det statliga stödet gått till privatpersoner, cirka 69 %.

Till stora företag räknas företag med över 250 anstälda, vilka enbart har fått ta del av 6 %. Övriga företag har fått ta del av resterande 25 %. 

Du kan ansöka om statligt stöd på två sätt:

1. Skriv ut och fyll i en ansökningsblankett och posta den till Länsstyrelsen i ditt län. Kontaktuppgifter till Länsstyrelsen hittar du här.
2. Du kan även göra en digital ansökan via Boverkets E-tjänster.  För detta alternativ krävs signering med antigen e-legitimation eller Bank-ID.