SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera jordvärme!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
1/5
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär

Spara upp till 12400 kronor per år
Spara upp till 12400 kronor per år

Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 9 april 2024

Rätt dimensionerad jordvärme kostar mindre på sikt

Rätt dimensionerad jordvärme till villa

Skillnader i vad jordvärme kostar

Totalpriset för att köpa, gräva och installera jordvärme kan variera beroende på en rad olika faktorer. Dels kan kostnaderna för pump, installation och grävning variera mellan olika leverantörer, vilket gör att slutgiltiga kostnaden för jordvärme blir större eller mindre. Här kan du läsa mer om kostnaden för pumpen: jordvärmepump pris.

Vad som ytterligare avgör hur mycket installation av en jordvärmepump till ditt hus kommer att kosta är husets och tomtens förutsättningar, samt ert energibehov.

Ta in och jämför olika offerter innan du bestämmer dig. Klicka på knappen nedan och fyll i formuläret så matchar vi dig med erfarna installatörer nära dig. Det är helt gratis och självklart utan förpliktelser.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Rätt dimensionering – kostar dig mindre på sikt!

Något av det viktigaste att ta hänsyn till när ni funderar på att köpa jordvärme är att hela systemet blir rätt dimensionerat. Det betyder att jordvärmepumpen har rätt kapacitet för ditt hem, att kollektorslangen ligger tillräckligt djupt och är så pass lång som den behöver vara för att täcka energibehovet.

Hur vet du om jordvärmepumpen har rätt kapacitet?

Är du inget proffs på ämnet ska du självklart alltid rådgöra med olika entreprenörer innan du köper något.

Energimyndigheten rekommenderar att man tar in och jämför olika offerter.

Jordvärmepumpens kapacitet mäts i ett värde som kallas COP vilket står för coefficient of performance. Verkningsgrad och värmefaktor är andra uttryck för att beskriva samma sak. COP-värdet beräknas på hur många kilowatt jordvärmepumpen genererar i förhållande till hur mycket den förbrukar.

Vad gäller kollektorslangens placering bör denna ligga på cirka 90 till 150 cm djup med ett avstånd på cirka 150 cm. För en normalstor villa krävs en kollektorslang på 300 till 500 meter, vilket innebär en yta på kring 400 till 600 kvadratmeter.

Skillnader mellan jordvärme och bergvärme – inte bara kostnader!

– Man kan säga att båda systemen är likvärdiga i fråga om driftsäkerhet, hållbarhet och verkningsgrad, under förutsättning att de anläggs och dimensioneras korrekt utifrån husets effektbehov. säger Gunnar Tjernberg, teknisk konsult på Rotek och suppleant i SVEP i en intervju med Byggahus.se.

Jordvärme, även kallat markvärme och ytjordvärme, fungerar i princip på liknande sätt som bergvärme. Själva tekniken att ta tillvara på lagrad solenergi i marken är densamma, och det är samma typ av värmepumpar som används vid båda metoderna.

Vad som skiljer dem åt i praktiken är att vid anläggning av bergväme borras en djup energibrunn ner i berggrunden och vid jordvärme grävs en kollektorslang ner på cirka 90 – 150 cm djup.

För att borra en energibrunn till bergvärme krävs certifikat, och därför utförs alltid detta moment av en professionell borrare. Men något sådant krav finns inte för grävning till jordvärme, och därför är jordvärme i förhållande till bergvärme generellt sett billigare.

Eftersom det inte krävs lika avancerade metoder kan man göra detta moment själv som privatperson, om man önskar få ner kostnaderna ytterligare.

Nackdelarna med jordvärme i förhållande till bergvärme är att det krävs en relativt stor markyta. När man borrar en energibrunn till bergvärme bör man tänka på att den inte ska ligga för nära andra energibrunnar, cirka 20 meter. Man bör även tänka på att den inte ska ligga för nära tomtgränsen.

6 För- och nackdelar med jordvärmepump

Fördelar

  • Samma typ av värmepumpar som för bergvärme, därför finns det ett stort antal olika värmepumpar på marknaden att välja mellan.
  • Driftsäkert värmesystem med lång livslängd.
  • Ett miljövänligt val då du värmer upp din bostad med förnybar energi!

Nackdelar

  • Jordvärme kräver relativt stor markyta.
  • Jordvärme passar bättre i landets sydligare delar än landets norra delar, där exempelvis bergvärme är mer fördelaktigt.
  • Har man anlagt sin trädgård innan man gräver för jordvärme kan denna behövas göras om efter installation och montering är klart .

Beställ och jämför offerter via GreenMatch. Du får offerter som är utformade utifrån dina unika förutsättningar. 50 000 nöjda svenskar har redan använt sig av vår tjänst.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?