Jämför pris och offerter på luftvärmepumpar
Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Beställ offerter
1/5
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Senast uppdaterad: 11 oktober 2022

Så väljer du den bästa luftvärmepumpen

Välj den bästa luftvärmepumpen för ditt hus

Det finns tre olika typer av luftvärmepumpar som kan generera stora energibesparingar. Vilken som passar bäst för ditt hus beror främst på var i Sverige du bor, husets värmebehov och hur värmen distribueras i huset. De tre olika alternativen är följande:

Om du redan vet vilken luftvärmepump du vill ha kan du fylla i formuläret högst upp till höger så matchar vi dig med upp till fyra leverantörer av värmepumpar. På detta sett kan du jämföra flera offerter och välja den som bäst motsvarar dina önskemål. Enkelt, kostnadsfritt och utan förpliktelser!

Vilken luftvärmepump ska jag köpa?

Vid val av rätt luftvärmepump måste du beakta vissa kriterier. Dessa har att göra med husets förutsättningar, värmebehov och hur värmen distribueras i ditt hus. Nedan finner du de kriterier som ställs för respektive värmepump.

  • Luft-vattenvärme – Kräver ett vattenburet distributionssystem.
  • Luft-luftvärme – Endast för mindre hus med öppen planlösning.
  • Frånluftsvärme – Kräver mekanisk ventilation och bra isolering.

Ovanämnda faktorer är en bra utgångspunkt då du funderar på vilken luftvärmepump är den bästa för dig. Dessa kan nämligen avgöra vilken luftvärmepump lämpar sig bäst för just ditt hus.

Luftvärmepumpar är billigare än markvärmepumpar

Kostnad _paa _vaermepumpar

Luftvärme är billigare än markvärme. Detta beror främst på att installationsprocessen inte är lika krävande som för exempelvis bergvärme eller jordvärme. Till höger kan du se normal totalkostnad för respektive uppvärmningssystem.

Observera att vid exceptionellt stora anläggningar kan de nämnda priserna vara undervärderade, speciellt då det gäller markvärmepumpar.

Att investera på en luftvärmepump är därmed billigare än att investera på en markvärmepump. Om ditt hus värmebehov är under 25 000 kWh per år kan en luftvärmepump vara det bästa uppvärmningsalternativet för dig. Detta för att den mindre prislappen resulterar till en snabbare återbetalningstid.

Luftvärmepumparnas fördelar och nackdelar

En gemensam fördel för luftvärmepumpar är alltså den låga investeringskostnaden. I tabellen nedan har GreenMatch listat respektive luftvärmepumpars för- och nackdelar.

Foerdelar _nackdelar _luftvaermepumpar

Upp till 60% energibesparing med luft-vattenvärmepump

Om du redan har ett vattenburet distributionssystem är en luft-vattenvärmepump förmodligen det bästa alternativet. Detta eftersom systemet värmer tappvattnet samtidigt som den genererar stora energibesparingar.

Bra ventilation med frånluftsvärmepump

Frånluftsvärmepump kan däremot vara det bästa alternativet om ditt hus redan har ventilationskanaler. Dess primära fördelar är att den bidrar till bra ventilation och att den kan kopplas till husets vattenburna system. Frånluftsvärme passar bäst för välisolerade hus och är därmed populära bland nybyggda hus. Energibesparingen ligger oftast kring 50 procent. Läs mer om hur du får den bästa offerten på frånluftsvärmepump.

Enkel och billig lösning med luft-luftvärmepump

Luft-luftvärmepumpen kan vara det bästa alternativet för dig som bor i ett litet hus med öppen planlösning. Energibesparingen är kring 40 procent och därmed aningen mindre än för de andra luftvärmepumparna. Däremot är luft-luftvärme ett billigt och enkelt alternativ om ditt hus inte redan har ett vattenburet distributionssystem. Innan köpbeslut lönar det sig att jämföra offerter på luft-luftvärmepump.

Rengöring och underhåll av luftvärmepump

Luftvaermepump _250

Luftvärmepumpar behöver inte mycket underhåll. Som andra elektroniska apparater är det dock lönsamt att rengöra värmepumpen med jämna mellanrum för att utnyttja dess maximala effekt.

En luftvärmepump tar sin energi från utomhusluften, vilket betyder att även damm och smuts hamnar in i värmepumpen. Nedan ser du GreenMatch:s tips på hur du rengör din luftvärmepump.

  1. Putsa utomhusdelens lameller med en mjuk borste. Bland annat pollen och dammpartiklar kan fastna på lamellerna.
  2. Samma gäller inomhusdelen, vars lameller samlar på sig bland annat fett och damm.
  3. Dammsug filtret på inomhusdelen med jämna mellanrum för att få ut maximal effekt från din värmepump.

När det gäller frånluftsvärmepumpen måste man även se till att ventilationssystemet rengörs med jämna mellanrum. Detta beror på att filterarna och ventilerna samlar damm och smuts. Ventilationssystemet måste därmed rengöras på samma sätt som filtret på värmepumpen.

Beställ kostnadsfria offerter på luftvärmepump!

Nu kanske du vet vilken luftvärmepump är den bästa för just ditt hushåll! Genom GreenMatch:s tjänst kan du motta upp till fyra offerter på både luftvärmepumpar och markvärmepumpar. Du behöver endast fylla i formuläret ovan så kontaktar vi dig för att matcha dig med våra samarbetspartners i ditt område.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?