Jämför pris och offerter på frånluftsvärmepumpar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 09 mars 2021

Få den bästa offerten på frånluftsvärmepump

Instättning av frånluftsvärmerör

Vad ingår i en offert för en ny frånluftsvärmepump?

När du ska byta ut din befintliga frånluftsvärmepump krävs i första hand en ny värmepump, men installationen omfattar också en avgörande del av offerten. Likaså bör du ställa dig frågan om du ska byta till en ny frånluftsvärmepump med samma effekt, eller om den nya värmepumpen behöver en högre kapacitet än den förra.

Installation av en frånluftsvärmepump kräver både rör- och elkoppling, och beroende på hur ventilationskanalerna ser ut kan dessa behövas isoleras eller renoveras. Priset för installationen är billigare än för exempelvis bergvärme, men kostnaden kan alltså variera beroende på nuvarande system.

Du kan läsa mer om vad som vanligen ingår i en installation av frånluftsvärmepump nedan. En offert på en totalentreprenad med installation, värmepump och övriga kostnaden, brukar hamna på omkring 100 000 kronor för frånluft. Nya modeller av frånluftsvärmepumpar med varvtalsstyrd kompressor kostar vanligen mellan 70 000 och 90 000 kronor.

Fraanluft _installationDetta omfattar installationen i en offert på frånluft

När du ska ersätta en gammal frånluftsvärmepump med en ny, ska först den gamla värmepumpen kopplas ur systemet. Vattnet ska tömmas ur den gamla pumpen och rör, ventilationskanaler och elkoppling ska kopplas ur. Därefter kan man ta bort den gamla frånluftsvärmepumpen och ställa den nya på plats.

När den nya frånluftsvärmepumpen är på plats ska vattenrören kopplas in och anpassas till systemet. Samma sak gäller för ventilationskanalerna. Slutligen kopplas elen på och värmeregleringen ska justeras. När allt är på plats kan värmesystemet återigen fyllas med vätska och testköras.

Innan installatören lämnar huset ska han eller hon instruera hur den nya frånluftsvärmepumpen ska skötas och eventuella garantier och försäkringar ska skrivas under. Jämför gärna flera offerter innan du bestämmer dig! Använd kontaktformuläret högst upp på höger sida för att komma i kontakt med dina lokala återförsäljare.

6 vanliga frågor vid offertförfrågan på frånluftsvärmepumpar

Fraanluft _1
Ja, installation av en frånluftsvärmepump är berättigad till rotavdrag, precis som med andra luftvärmepumpar. Arbetskostnaden uppskattas motsvara 30 procent av den totala kostnaden, från vilken du kan dra av 30 procent. Om totalkostnaden för frånluftsvärmepumpen uppgår till 90 000 kronor, beräknas arbetskostnaden till 30 000 kronor. Du kan dra av 30 procent av denna kostnad, vilket ger dig en slutgiltig kostnad på cirka 82 000 kronor efter rotavdrag.

Fraanluft _2
Frånluftsvärmepumpen fungerar tillsammans med de flesta andra värmekällor, även om den ekonomiska aspekten ibland kan göra det svårmotiverat. Det beror bland annat på att frånluftvärmepumpen enbart använder ventilationsluften vid värmeåtervinningen och mängden ventilationsluft är begränsad.

Under vintern kan man därför behöva komplettera frånluftvärmepumpen med en annan värmekälla. Många frånluftsvärmepumpar har en inbyggd elpatron. Det går även att ha en braskamin eller pelletskamin i kombination med frånluftsvärmepumpen. Partiklar och sot från förbränningsprocessen renas nämligen i värmepumpen.

Fraanluft _3
Ja, det kan du. Dessa frånluftsvärmepumpar är vanligen billigare än de värmepumpar som fungerar som primär värmekälla.

Fraanluft _4
En frånluftsvärmepump drivs av el, vilket gör den sårbar vid elavbrott och besparingspotentialen påverkas av elpriset. Varje ventil kan låta något vid insug av luft och själva värmepumpen och ventilationskanalerna kan orsaka visst buller. De flesta moderna frånluftsvärmepumpar har en ljudnivå på 50-55 dB (A).

Fraanluft _5
De flesta frånluftsvärmepumpar känner av när filterna ska rengöras eller bytas ut. Flera av dem larmar även när det är dags för någon typ av åtgärd. Tumregeln är dock att filterna ska rengöras 2-3 gånger per år, medan byte av filterna bör ske cirka en gång per år.

Fraanluft _6
Nej, det kan man inte. Anledningen är att verkningsgraden blir alltför låg om värmen från ventilationsluften går via frånluftsvärmepumpen till luftburen värme. Om du inte har ett vattenburet distributionssystem kan en luft-luftvärmepump eller värmeåtervinner med FTX vara ett alternativ.

Beställ offert på frånluftsvärmepump

Om du ska byta ut din frånluftsvärmepump, eller ska konvertera till ett system för frånluft, bör du ta in minst tre offerter innan du väljer modell. Det kan du enkelt göra genom att fylla i dina kontaktuppgifter i formuläret högst upp på denna sida. Offertförfrågan är kostnadsfri och utan förplikelser.

Beställl skräddarsydda offerter

Fyll i formuläret på bara en 1 minut