Jämför priser på bergvärme
Beställ skräddarsydda offerter här
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Bergvärme - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 20. augusti 2019

Bergvärme - Pris på totalentreprenad

Bergvärme som uppvärmning - en prisjämförelse

En totalentreprenad för bergvärme kan kosta allt från 100 000 kronor upp till 250 000 kronor. Priset varierar beroende på fastighetens värmebehov och var i landet installationen sker. För att göra en så bra investering som möjligt, är det lämpligt att jämföra flera offerter, innan du skriver avtal med en installatör.

På GreenMatch kan du ansöka om kostnadsfria offerter på bergvärme. 

  • Du skickar in kontaktuppgifter och information via vårt formulär. 
  • Samma eller nästkommande vardag kontaktar GreenMatch dig för kompletterande information - allt för att vi ska kunna matcha dina behov med rätt installatör. 
  • Vi skickar vidare uppgifterna till våra samarbetspartners. De kontaktar sedan dig med ytterligare information och en skräddarsydd prisoffert.

Snabbt - Enkelt - Kostnadsfritt

Läs gärna mer nedan om vilka prisfaktorer som styr kostnaden för en totalentreprenad. Om du vill veta mer om bergvärme kan du läsa mer om bergvärmepumpars funktion eller pris på bergvärme. Du kan också ringa oss på 010 - 884 81 69, så hjälper vi dig vidare.

Procentkostnad _bergvarme

Vad påverkar priset på en totalentreprenad?

Det finns tre primära utgifter när du väljer att installera bergvärme. Nedan listar vi dessa tre primära utgifter och beskriver detaljerat varför det påverkar priset.

1. Bergvärmepumpen

Kostnaden för bergvärmepumpen utgör vanligen 35-45 procent av totalkostnaden. Priset för en bergvärmepump varierar beroende på märke, modell och funktioner. Stora fastigheter kräver en värmepump med högre effektstorlek, vilket också innebär ett högre pris. För ett vanligt bostadshus kostar en bergvärmepump ofta mellan 50 000 och 80 000 kronor.

Tekniken i värmepumpar utvecklas ständigt och det är inte längre självklart att välja en bergvärmepump med en specifik effektstorlek, exempelvis 8 kW. Idag finns också varvtalsreglerade bergvärmepumpar, också kallad inverter-styrd, vilken anpassar effekten efter aktuellt värmebehov. Likaså finns det även bergvärmepumpar som är förberedda för anslutning till solfångare.

Bergvaermepumpar _pris

Prisexempel bergvärmepump 8 kW: IVT GreenLine HQ C/E 8, 88 200 kronor

Prisexempel varvtalsstyrd bergvärmepump 2-16 kW: Nibe 1255-16, 69 800 kronor

Prisexempel bergvärmepump med anslutning för solfångare: Viessmann Vitocal 343-G, 81 000 kronor

Detta är enbart exempel för att illustrera hur stor skillnaden kan vara mellan olika bergvärmepumpar på marknaden.
Vill du veta vad bergvärme kostar för dig?
Fyll i formuläret högst upp till höger, så hjälper vi dig vidare!

Borrning efter bergvärme

 Bergvarme _kostnad

2. Hur djupt ska jag borra?

Att borra för bergvärme är en kostnad som varierar stort beroende på fastighetens värmebehov och berggrundens sammansättning. Markdjupet ned till berggrunden påverkar i hög grad priset för borrningen eftersom det är ett tidskrävande arbete. Förhållandena skiljer sig också åt mellan olika hushåll.

Borrhålet brukar vara 100-200 meter för en normalstor villa. Om borrhålet måste vara djupare än 200 meter, krävs det mer än ett borrhål. Det beror på att de flesta maskiner inte når djupare än 200 meter samt att man vanligen inte lägger mer än 400 meter (ner och upp) kollektorslang i samma borrhål.

Kostnaden för borrhålet ligger i snitt på 300 kronor metern, exklusive kostnader för foderrör, vilket du kan läsa mer om nedan.

För att avgöra djupet på borrningen finns det tre frågor du bör ställa dig, vilka följer under bilden.

Läs också: Kostnader att beräkna när du ska borra för bergvärme

Bergvarmepump _kostnad_

Hur stort är husets värmebehov?

Detta avgör hur lång den värmeabsorberande kollektorslangen i berget bör vara. Beroende på var i Sverige du bor kan man utvinna 10-40 watt per meter kollektorslang. Ju kallare klimat, desto mindre energi kan utvinnas.

Hur långt är avståndet ner till berggrunden?

Mellan marknivå och berggrund finns det ett jordlager. Den del av kollektorslangen som är i jordlagret ska isoleras, såkallat foderrör. Enligt Normbrunn -16 ska minst sex meter foderrör användas vid borrning av bergvärme. Av dessa ska två meter gå ner i berggrunden. Foderrören förhindrar jordras i borrhålet, men det motverkar också att grundvatten och regnvatten blandas.

Exempel: Om det är 14 meter ner till berggrunden, krävs minst 16 meter foderrör. Kostnaden för dessa brukar ligga mellan 500 och 900 kronor metern, inklusive arbetskostnad.

Har berggrunden god värmeledningsförmåga?

Stora delar av Sverige ligger på urberg såsom granit och gnejs. Dessa bergarter har hög densitet och har god värmeledningsförmåga. Porösa bergarter som kalksten och sandsten har låg densitet och leder värme mindre bra. Genom att ta reda på hur berggrunden ser ut i ditt område, kan en bedömning av borrdjupet göras. Borrning av bergvärme passar utmärkt i stora delar av Sverige.

I sydvästra Skåne, delar av Östergötland samt på Öland och Gotland består berggrunden främst av kalksten, vilket inte leder värme särskilt bra. Om du bor i dessa områden bör du därför konsultera med en borrningsfirma innan du väljer just bergvärme som värmekälla. Kanske har du grannar som har bergvärme? Då kan du höra med dem hur de tycker att de fungerar och hur djupt de behövde borra.

3. Arbetskostnad för installation av bergvärme

Arbetskostnaden står för en betydande del av kostnaden, vilken enligt schablonbelopp beräknas till 35 procent av totalkostnaden för en entreprenad.

Fördelen med att välja en totalentreprenad vid borrning av bergvärme är att ett företag ansvarar för samtliga delmoment. Om problem skulle uppstå finns det inte skilda åsikter om vem som bär ansvaret. Energimyndigheten rekommenderar att du jämför minst tre offerter för att få ett bra underlag till beslut.

Arbetskostnad: 35 % av totalkostnaden för bergvärme

Enligt schablonberäkning ska arbetskostnaden stå för 35 procent av det totala priset för bergvärme. Om arbetskostnaden är högre ska momenten specificeras i fakturan. Detta beror på förekommande av fusk med rotavdraget bland oseriösa installatörer.

Demontering av gammalt system

Har du en gammal panna eller värmepump som ska demonteras och tas bort? Kontrollera med installatören om denne kan hjälpa dig med det. En extra kostnad tas vanligen för demontering och bortforsling av ett gammalt system. Om du har haft en förbränningspanna ska du observera att luftcirkulationen i huset kan förändras när skorstenen stå kall.

Hög arbetskostnad för långa foderrör

En högre arbetskostnad kan till exempel bero på behov av långa foderrör. Eftersom dessa ska monteras ner i borrhålet, samt lödas ihop, är det mer tidskrävande ju längre rör som krävs .

Långa transportsträckor leder till längre arbetstid

Många installatörer tar ut en avgift om maskinerna ska förflyttas långa sträckor. Detta kan vara särskilt viktigt att vara uppmärksam på om du bor långt ifrån närmaste stad eller installatör.

Bergvarmepump _kostar _front

Beställ offerter på bergvärme för specifika priser

För att få en skräddarsydd lösning och exakta priser, ska du beställa flera offerter. Genom att jämföra priser mellan olika leverantörer kan du också finna den bästa och mest kostnadseffektiva lösningen för din bostad.

Om du idag har ett bristfälligt isolerat hus kan det vara värt att tilläggsisolera vissa delar innan du ber en installatör komma och beräkna hur effekt och borrdjup. Det råder vissa meningskillnader vad gäller optimalt borrdjup.

Använd formuläret högst upp till vänster för att komma i kontakt med lokala installatörer av bergvärme. GreenMatch tjänst är kostnadsfri och utan fortsatta förplikelser. Givetvis vill vi att du ska hitta en bra lösning, men du binder dig aldrig att ingå kontrakt med någon av de installatörer som du kommer i kontakt med.