SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera jordvärme!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär

Spara upp till 12400 kronor per år
Spara upp till 12400 kronor per år

Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 10 april 2024

Jordvärmepump

Jordvärmepumpen utvinner energi från marken

En jordvärmepump är en markvärmepump som hämtar energi som lagrats i marken, för att sedan omvandla det till värme som kan värma upp ditt hus. Solenergi lagras i marken och en jordvärmepump tar tillvara på denna energi. Därför är det ett ytterst miljövänligt sätt att värma ditt hus på. Dessutom kan du spara upp till 70 % på dina värmeräkningar! Är du beredd att ta kontroll över dina värmeräkningar och beställa offerter på jordvärmepumpar redan idag?

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

En jordvärmepump fungerar på samma sätt som en bergvärmepump. Faktum är att det är samma pump som sätts in, de enda skillnaden är att:

  • Jordvärmepumpen hämtar energi från ytjorden, bergvärmepumpen från berggrunden.
  • Jordvärmepumpen hämtar energin från en lång kollektorslang som ligger slingrad cirka 1 meter under jorden. Bergvärmepumpen har en slang som går vertikalt ned till berggrunden istället.
  • Jordvärmepumpen passar bra om du har normal till hög energiförbrukning och en fri tomtyta på cirka 400 till 600 m². Bergvärmepumpen behöver inte så stor yta, utan istället borras ett 150-200 meter djupt hål.

När jordvärmepumpen väl är på plats används värmen i markytan för att värma upp huset och varmvattnet. Eftersom kollektorslangen ligger relativt ytligt kan jordvärmepumpen vara känslig för riktigt kallt klimat under en längre period. Därför är jordvärme mer effektivt i södra och mellersta Sverige. Läs mer på: hur fungerar jordvärme?

När inte jordvärmepumpen räcker till, kan det vara bra att ha ytterligare en värmekälla, exempelvis en elpatron eller en luftvärmepump. I samband med att utvecklingen går framåt förbättras även tekniken kring jordvärmepumpar och övriga tillbehör. Idag har en jordvärmepump en livslängd på upp till 20 år, därför lämnar de flesta leverantörerna på marknaden idag fördelaktiga garantier.

Vill du skaffa en jordvärmepump? Hos GreenMatch kan du beställa upp till 3 offerter helt kostnadsfritt och utan förpliktelser. Sen kan du i lugn och ro gå igenom dem och jämföra priser. Klicka bara på knappen nedan och fyll i formuläret så matchar vi dig med våra samarbetspartners. GreenMatch vill göra det så enkelt för dig som möjligt att välja billig och grön värme.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vad är kostnaden för en jordvärmepump?

Priset på jordvärmepumpar varierar från allt mellan 50 000 kr till 140 000 kr. Vill du göra en ekonomiskt hållbar affär bör du inte stirra dig blind på prislappen. Istället bör du ha en rätt dimensionerad värmepump för just ditt hus värmebehov. På så vis kan du minska ditt energibehov från en annan energikälla på vintern. I längden sänker det kostnaderna mer än vad du sparar på att köpa en billigare jordvärmepump.

Det finns många aspekter som avgör priset på din jordvärmepump. Märket, verkningsgraden, effekten på den, hur mycket varmvatten den rymmer samt ljudvolymen på den är bara några av aspekter.

Grävning efter jordvärme är billigare än borrning efter bergvärme

Jordvärme är i de flesta fall billigare än bergvärme på grund av att du inte måste borra en djup energibrunn i berget. Eftersom grävningen inte kräver certifiering är det dessutom en del som väljer att utföra grävningen själv.Tänk dock på att kolla med din kommun innan du börjar gräva så inte ledningar eller rör i marken blir förstörda.

Det är viktigt att du har tillstånd från kommunen, då det rinner miljöfarlig vätska i kollektorslangen. Då är det viktigt med ett tillstånd om det mot förmodan skulle börja läcka.

Om du inte har en grävmaskin som är lämpad för ändamålet kan du hyra detta hos ett maskinuthyrningsföretag, vilket kostar cirka 700 till 1500 kr per dygn. Däremot är det oftast rekommenderat att låta markvärmeinstallatören stå för även grävningen. Då är du säker på att djupet blir rätt och du slipper eventuella komplikationer om jordlagret är stenigt. Priset för grävning via installatören brukar ligga på cirka 500 till 1000 kr i timmen, men är då berättigat till ROT-avdrag.

Jordvärme – hur lång slang behövs?

En jordvärmeslang, eller en kollektorslang som det också heter, är det verktyg som läggs ned under marken för att hämta energin. Det är även i denna slang som brinevätskan rinner. 400 meter slang, det vanliga för ett hus med en årsförbrukning på 20 000 kWh kostar vanligen mellan 5 000 kronor och 7 000 kronor. Med grävningsarbetet kan det gå på upp mot 20 000 kronor.

Eftersom slangen bör hålla i väldigt många år är det viktigt att tänka på kvaliteten, den ska hålla i alla väder och den bör absolut inte läcka efter några års användning. 

Total kostnad för jordvärmepump

DelkostnadLågt räknatHögt räknat
Jordvärmepump50 000:-120 000:-
Arbete17 500:-42 000:- 
Övrigt material10 000:-25 000:-
Rotavdrag5 250:- 12 600:- 
Totalt44 750:-107 400:- 

Den totala kostnaden för jordvärme, även kallat ytjordvärme eller markvärme, brukar hamna mellan 50 000 kronor till 130 000 kronor. Precis som andra värmepumpar varierar även jordvärmepumpar i pris beroende på en rad faktorer.

De vanliga delarna som ingår i en offert på jordvärmepump är exempelvis:
värmepumpen, vars pris vanligen ligger mellan 50 000 kronor till 120 000 kronor beroende på märke, modell och effekt.

Arbetskostnaderna, vilka ligger på cirka 15 000 kronor till 45 000 kronor, varav en del är kostnader för grävning och anläggning av kollektorslang, och en annan del är kostnaden för installation och driftsättning.
Material och kollektorslang kan uppgå till mellan 10 000 till 25 000 kr, dels beroende på hur lång kollektorslang som ska anläggas.

Övriga kostnader kan tillkomma. Det kan exempelvis vara kostnader för ansökan om tillstånd hos kommunen, kostnader för borttagning av gammal panna, utbyte av uttjänta radiatorer/element, anläggning av gräsmatta efter grävning samt utkörningstillägg för vissa platser runtom i Sverige.

Kostnad för totalentreprenad vid anläggning och driftsättning av jordvärme brukar beräknas uppgå till mellan 70 000 och 130 000 kronor vanligtvis, men kan även vara dyrare, beroende på hur dyr jordvärmepumpen är.

Jordvärme är en stor investering, men du höjer värdet på ditt hus och kan spara upp till 70 % på dina värmeräkningar. Så beställ offerter redan idag! 50 000 svenskar har redan använt sig av vår eftertraktade offerttjänst.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Jordvärme är berättigat till rotavdrag

Rotavdraget är på 30% av arbetskostnaden, vilken brukar beräknas som ett schablonbelopp på 35% av totalbeloppet. Så om totalbeloppet är 100 000 kronor är arbetskostnaden 35 000 kronor. Då blir alltså rotavdraget 30% av 35 000 kronor, vilket blir 10 500 kronor. Så med rotavdrag blir kostnaden 89 500 i detta fall.

Jordvärmepump till villa

Månadskostnad för jordvärmepump

Då värmepumpar drivs av el, är månadskostnaden för jordvärme i allra högsta grad påverkad av elpriserna på den svenska marknaden.

Ett tips för att sänka dina kostnader är att se över ditt elavtal. Kan du binda kostnaderna eller förhandla om priset? Se även över dina uppvärmingsvanor och isolering. Kanske har du väldigt varmt hemma? Runt 20°C anser de flesta är en behaglig inomhustemperatur som räcker gott och väl. Du kan läsa mer om besparingstips på Elskling.

För att kunna beräkna ett ungefärligt prisexempel på vad månadskostnaden för en jordvärmepump kan uppgå till, kan vi räkna på ett elpris på 1,25 kronor per kilowatt, inklusive skatter och avgifter. Hushållet vi räknar på har en elförbrukning för uppvärming på 20 000 kWh per år. De installerar en jordvärmepump med SCOP-värde 4. Detta skulle ge oss en årskostnad på cirka 6250 kr, och en månadskostnad på cirka 520 kr.

Om vi jämför med vad det skulle kostat om vi istället värmer upp hushållet med direktverkande el, är årskostnaden 25 000 kr och månadskostnaden 2083 kr. En jordvärmepump drar alltså ner kostnaderna med cirka 75 procent.

Jordvärmepump vs. direktverkande el
Elpris per kilowatt1,25 kronor
Elförbrukning per år20 000 kWh
SCOP-värde jordvärmepump4
Årskostnad med pump6 250:-
Månadskostnad med pump530:-
Årskostnad med direktverkande el25 000:-
Månadskostnad med direktverkande el2 083:-
Besparing i %75%
Årsbesparing i kronor18 750:-

Vill du läsa mer om hur du kan spara pengar med hjälp av vattenburen jordvärme kan du läsa om andra som bytt värmesystem.

Vad är skillnaden på COP och SCOP?

Effekten, eller verkningsgraden på jordvärmepumpen mäts i ett COP-värde, Coefficient of Performance. COP-värdet beräknas genom hur många kilowatt värmepumpen kan generera i förhållande till förbrukad kilowatt. Det betyder att om en värmepump har ett COP-värde på 3 så genererar den 3 kilowatt per förbrukad kilowatt. Verkningsgraden på en jordvärmepump ligger vanligen mellan 1 till 5 COP, ju högre desto mer effektiv.

Det finns även ett SCOP-värde som brukar refereras till i sammanhanget. Detta står för Seasonal Coefficient of Performance, och mäter den årliga verkningsgraden istället. Det brukar vara säkrare att titta på SCOP-värde då det också tar med hur jordvärmepumpen fungerar under de olika årstiderna.

Det finns många olika märken för jordvärmepumpar på den svenska marknaden. Ofta är de mer kända märkena aningen dyrare, men i förekommande fall har de även bättre kvalitet och garantier.

Det kan vara så att du som kund har preferenser vad gäller märke på värmepump, men ett bra tips är att lyssna på leverantören. De kan göra en rättvis och professionell bedömning av vilken typ av jordvärmepump som behövs till ditt hushåll. En rätt dimensionerad värmepump är viktigare än varumärket.

Varumärken som säljer jordvärmepumpar

Eftersom priset på en jordvärmepump delvis beror på vilket märke det är på den, kan det vara bra att veta vilka varumärken som är vanliga på marknaden för jordvärmepumpar.

Vilket varumärke som passar ditt hushåll bäst beror på hur din värmepump kommer att vara dimensionerad. Men om ni vill söka på vilka jordvärmepumpar som finns på marknaden så är de allra vanligaste märken Nibe, Danfoss, CTC, Bosch, Thermia, IVT, Daikin samt Viessmann.

De flesta svenska hushåll använder något utav dessa märken. Men med detta sagt behöver det inte alls betyda att de har de bästa jordvärmepumparna. Så kolla inte allt för mycket på vilket märke som står på värmepumpen, utan istället att den är dimensionerad så att du kan optimera ditt värmebehov så smidigt och billigt som möjligt.

Installera jordvärmepump

Hur fungerar en jordvärmepump?

En jordvärmepump pumpar upp brinevätskan som rinner i kollektorslangen under marken. Denna vätska tar upp jordvärmen och det är den energin som vätskan tar från marken som jordvärmepumpen omvandlar till värme som sedan går ut i huset.

När pumpen har tagit tillvara på all värme från vätskan, pumpas vätskan ned igen under marken för att hämta ny energi. I jordvärmepumpen förångas brinevätskan och när det blir tillräckligt varmt förs denna värme vidare ut till golvslingorna eller elementen i huset.

På ett mer tekniskt plan finns det en kylkrets inne i en jordvärmepump. Det är i kylkretsen energin omvandlas till värme. Brinevätskan, som värmts upp av solenergin i marken, går till kylkretsen. Inne i kylkretsen finns det ett köldmedium som brinevätskan värmer upp, det är då köldmediet förångas.

När vätskan inne i pumpen nu förångats med hjälp av förångaren, ökar den trycket på gasen. I takt med att trycket ökar blir det även varmare. När det sedan är tillräckligt varmt överförs värmen, med hjälp av en värmeväxlare, till husets värmesystem.

Det är så processen går till från det att solenergin lägger sig i marken, till att du får värme i ditt hus med jordvärme.

Beställ offerter på jordvärmepumpar

Om du behöver införskaffa en jordvärmepump rekommenderar vi att ta in flera offerter, för att kunna jämföra priser och leverantörer. På GreenMatch kan du beställa upp till 3 offerter kostnadsfritt – utan förpliktelser.

Det enda du behöver göra är att klicka på knappen nedan och fylla i formuläret. Vi vill att det ska vara så enkelt och prisvärt som möjligt för dig att använda gröna energikällor.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande
Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?