Solceller i Skåne

Jämför pris och kvalitet på solceller - Beställ flera offerter kostnadsfritt!

Få upp till 4 offerter här Solceller - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!

Solinstrålningen i Skåne är högst i Sverige

Som det sydligaste länet i Sverige finns det gott om möjligheter för solceller i Skåne. Enligt SMHI är solinstrålningen lika hög här som i de norra och mellersta delarna av Tyskland, som har fått igång en rejäl solcellsmarknad.

Skåne är det län med näst störst installerad effekt i Sverige (62,35 MW, 2018), bara Västra Götalands län har en större effekt. Tack vare kommuner som exempelvis Malmö, Helsingborg, Lund, Kristianstad och Simrishamn kan Skåne stoltsera med en stark position inom solceller i Sverige.

Konstigt nog har Skåne inte en enda solcellsanläggning med över 1 MW i effekt. Det kan jämföras med exempelvis Stockholms län, och överraskande nog Södermanlands län, som båda har 2 anläggningar med över 1 MW i effekt. Västra Götaland har just nu den största solcellsanläggningen i Sverige, Nya Solevi, på 14,7 MW.

Känner du för att installera solceller och bor i Skåne kan du jämföra kvalitet och priser helt kostnadsfritt hos oss. Du tar del av flera fördelar genom att beställa offerter hos oss.

  • Det är kostnadsfritt
  • Du får upp till 4 offerter
  • Inga förpliktelser medföljer
  • Du slipper leta runt bland lokala leverantörer, vi gör det åt dig.
Skåne hade vid årsskiftet 2018/2019 ynka 0,14 MW mindre installerad effekt än ledande Västra Götalands län. Så gör Skåne, klimatet och dig själv en stor tjänst och installera solceller!

 

Skånsk skog på sommaren

Statistik - hur ser det ut med solceller i Skåne?

När vi talar om statistik inom solcellsbranschen finns det en rad olika faktorer som går att låta uppslukas av. Visserligen är detta bara ett utplock, men vi anser att det säger en hel del om hur solceller fungerar i Skåne län. Nedan ser du vilka faktorer vi valt ut:

  • Installerad effekt
  • Antal solcellsanläggningar
  • Antal inkomna ansökningar av solcellsstöd
  • Antal beviljade solcellsstöd
  • Antal utbetalade solcellsstöd

Installerad effekt

Skåne är en stark region när det kommer till solcellsanläggningar, och under de tre senaste åren har mängden installerad effekt ökat stadigt. Under bland annat 2016 och 2017 var Skåne den region med störst installerad effekt. Det är mycket tack vare anläggningen Nya Solevi som Västra Götaland nu gått om Skåne.

Nedan ser du en jämförelse av topp tre regioner när det kommer till installerad effekt under de tre senaste åren.

Region 2016 2017 2018
Skåne län 20,18 MW 33,62 MW 62,35 MW
Västra Götalands län 18,34 MW 29,72 MW 62,49 MW
Stockholms län 15,61 MW 28,31 MW 51,22 MW

Antal solcellsanläggningar

Tittar vi på antalet solcellsanläggningar kan vi se att topp 3 ser likadan ut. Alla tre regioner har stadigt ökat installationen av solcellsanläggningar, den enda skillnaden här jämfört med tabellen ovan är att Västra Götaland har betydligt fler installerade solceller än Skåne och Stockholm.

Region 2016 2017 2018
Skåne län 1 290 2 051 3 577
Västra Götalands län 1 645 2 416 4 190
Stockholms län 1 051 1 653 2 940

Allt fler ansökningar om solcellsstödet kommer in till Länsstyrelsen

Under 2018, när regeringen höjde solcellsstödet från 20 % till 30 % ökade antalet installerade solceller markant, och därmed ökade även mängden ansökningar om solcellsstödet. 15 % av Sveriges beviljade belopp har hittills till Skåne.

I tabellen nedan ser ni statistiken från Skåne vad gäller antalet ansökningar, beviljade ansökningar och utbetalningar från 2018, det hittills bästa året vad gäller solceller i Skåne.

Region Antalet ansökningar Beviljade ansökningar Utbetalda ansökningar Utbetalt belopp (SEK)
Skåne län 2 634 1 603 1 178 96 427 763

Solceller i Skåne - framgångsrika kommuner

Det finns ett flertal skånska kommuner som kunnat hävda sig när det kommer till solceller under de senaste åren. Under många år var Helsingborg den ledande staden, men 2018 gick Malmö om och kan nu stoltsera sig som Skånes solcellsstad nummer 1.

Däremot finns det inte många kommuner i landet som rår sig på Simrishamn när det gäller installerad effekt per invånare. Där placerar sig staden på Österlen som tvåa med 165 W per invånare, enligt SCB och Energimyndigheten. Det är bara Heby kommun i Uppsala län som ligger före. 2017 placerade sig Simrishamn på förstaplats enligt Svensk Solenergi, med 113 W per invånare.

I tabellen nedan kan du se Skånes fem största solcellsstäder, och hur många anläggningar respektive hur stor installerad effekt de har, siffrorna är tagna från Energimyndigheten och avser statistik från 2018.

Städer Installerad effekt (MW) Antal anläggningar
Malmö 7,53 262
Helsingborg 7,09 247
Lund 4,94 301
Kristianstad 4,45 293
Hässleholm 3,33 211

Sveriges största solcellspark i Sjöbo

Just nu (maj 2019), håller Sjöbo kommun och ett antal privata investerare på att bygga vad som kommer att bli Sveriges största solcellspark. Den beräknas kunna ge el till över 1 000 villor och byggs just nu i Tågra utanför Sjöbo. 

Cirka 21 000 solpaneler håller alltså på att installeras, och ytan de sätts upp på motsvarar ungefär 20 fotbollsplaner. Det återstår att se vilken toppeffekt solcellsparken kommer att ha, men vi kan konstatera att solceller i Skåne kommer att skjuta i höjden när solcellsparken står klar. 

Solinstrålning i Skåne - likvärdigt med mellersta Europa?

Att solceller i Skåne är en bra investering kan bland annat motiveras med att solinstrålningen är den bland den högsta i Sverige. Enligt bland annat Malmö stad har Skåne lika stor solinstrålning som stora delar av Tyskland. Solinstrålningen liknar äve de norra delarna av Frankrike samt södra delarna av England.

Österlen har den absolut högsta solinstrålningen medan södra och nordvästra Skåne har lite lägre. Lägst solinstrålning i Skåne har mellersta och nordöstra delarna av Skåne, upp mot Örkelljunga, Osby och Hässleholm. Men med detta sagt är det fortfarande en relativt hög solinstrålning som sträcker sig från cirka 950 - 1 100 kWh/m2.

Med detta sagt är det kanske dags att köpa solceller? Du kan enkelt och kostnadsfritt beställa upp till 4 offerter hos oss på Greenmatch. Fyll i formuläret så kontaktas du senare av lokala leverantörer. Det medföljer heller inga förpliktelser. Beställ redan idag!

Beställ offerter på solceller nu! Det tar mindre än 1 minut!