Pris på luft-luftvärmepump

Jämför pris och kvalitet på luftvärmepumpar hos oss!

Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 15. maj 2019

Luft luft värmepump - den billigaste värmepumpen i Sverige

En luft-luftvärmepumps pris börjar från så lågt som 5 000 kronor, men priset kan stiga upp till omkring 30 000 kronor. Totalkostnaden på en luft-luftvärmepump brukar då ligga på cirka 10 000 kronor till 35 000 kronor.

En luft luftvärmepumps primära fördelar är att:

  • Det är den billigaste värmepumpen på den svenska marknaden.
  • Den fungerar utan vattenburet distributionssystem.Luftvärmepump innedel
  • Den har även luftkonditionering.
  • Installationen är av det enklare slaget.

Utöver det låga priset kan du även få en skattereduktion i form av rotavdrag som är 30 % på arbetskostnaden.

Luft-luftvärmepumpen består av en utedel som tar lagrad solenergi från utomhusluften och en eller flera innedelar (fläktar) som sprider värme luftburet in till huset.

Luft-luftvärmepumpar är optimala för mindre och mellanstora villor i södra och mellersta Sverige med öppen planlösning och ett årligt värmebehov omkring 15 000 kWh eller mindre.

Passar ditt hus för en luft luftvärmepump?

Om ditt hus passar för en luft luftvärmepump kan du enkelt och kostnadsfritt beställa upp till 4 offerter hos oss på GreenMatch - inga förpliktelser medföljer. Du beställer offerter genom att fylla i formuläret ovan på denna sida - det tar mindre än 1 minut.

Lär dig mer om priser på luft luftvärmepumpar

Vad kostar en luftvärmepump?
Årlig besparing med en luft luftvärmepump
Vad påverkar priset på en luft luftvärmepump?
Garantitid på luftvärmepumpen samt kompressorn
Få bästa pris på luft-luftvärmepump

Vad kostar en luftvärmepump?

En helhetslösning på en luft/luftvärmepump brukar ligga på 10 000 - 35 000 kronor. Detta är inklusive rotavdraget och då ingår luftvärmepump, installation samt driftsättning.

För att du ska kunna spara så mycket som möjligt är det viktigt att du inte har ett alltför stort hus. En luft/luftvärmepump kan nämligen inte täcka det totala årliga energibehovet, utan används ofta som ett komplement tillsammans med en annan värmekälla, som till exempel direktverkande el.

Pris för att installera en luft luftvärmepump?

Kostnaden för att installera en luft luftvärmepump är cirka 4 000 kronor till 10 000 kronor, beroende på vad totalkostnaden är.

Själva installationen brukar ingå i totalentreprenaden på en luft luftvärmepump och priset på installationen är ett schablonbelopp på 30% av totalkostnaden, uträknat av Skatteverket.

Installationen måste utföras av en certifierad kyltekniker och eftersom den är relativt enkel räcker det att en person utför den. Du ska alltså inte installera luftvärmepumpen själv. 

Om du installerar allt själv kan det bli dyrt med service för luftvärmepumpen. Installationen brukar ta cirka 5 timmar, beroende på hur lång rörläggningen behöver vara. 

Innan du får din luft luftvärmepump installerad bör du fundera ut var i huset du vill sätta upp innedelen. Den ska sitta så centralt som möjligt, så att du får så stor spridning som möjligt i hela huset.

När du själv bestämt dig för en optimal plats för din luft luftvärmepump bör du konsultera din installatör om platsen är bra.

Installation av luftvärmepump gjord av certifierad tekniker

Rotavdrag för installation av luftvärmepump

När du får din luftvärmepump installerad har du rätt till en skattereduktion för arbetet som utförs. Denna skattereduktion är i form av ett rot-avdrag på 30% av installationskostnaden. Som ovan nämnt räknas installationskostnaden ut som ett schablonbelopp på 30% av totalkostnaden.

Detta gäller för alla typer av luftvärmepumpar, och du kan få max 50 000 kronor/år i rotavdrag per person. Detta betyder dock att om ni har två stycken personer i ert hushåll är ni berättigade till max 100 000 kronor/år tillsammans.

Nedan kan du se en uträkning på en luft luftvärmepumps pris inklusive installation och rotavdrag. Priset bör inte ses som något definitivt, utan istället är det ett exempel som tydligare förklarar hur det fungerar med rotavdrag samt installation.

Beräkning av rotavdrag
Pris på totalentreprenad 25 000 kronor
Arbetskostnad (30% av 25 000 kronor) 7 500 kronor
Rotavdrag (30% av 7 500 kronor) 2 250 kronor
Totalpris (rotavdrag - totalkostnad) 22 750 kronor

Årlig besparing med en luft luftvärmepump

Som tidigare nämnt kan du få en billig luftvärmepump. En luft luftvärmepump är den billigaste värmepumpen vi har i Sverige, och trots dess låga pris har den ett relativt högt SCOP-värde (Seasonal Coefficient of Performance). Det vill säga luftvärmepumpens värmefaktor, hur många kW el den förbrukar när den genererar värme.

SCOP-värde - värmepumpens årsvärmefaktor

SCOP-värdet avgör hur många kilowattimmar(kWh) värmepumpen ger i förhållande till hur många kWh den förbrukar. SCOP-värdet mäter alltså värmefaktor under ett år, eftersom effektiviteten ändras beroende på temperaturen i luften.

För att bara kolla på värmefaktorn används COP-värdet istället (Coefficient of Performance). Dock är COP-värdet inte speciellt användbart i Sverige, där vi har fyra olika årstider med vitt skilda medeltemperaturer.

Så för att mäta hur pass mycket din luftvärmepump genererar i förhållande till vad den förbrukar är det SCOP du ska kolla på.

Ett exempel kan vara att om en luftvärmepump förbrukar 2 kWh för att generera 6 kWh, då är SCOP-värdet 3.

Det är speciellt i södra och mellersta Sverige du kan energispara ordentligt, men en luftvärmepump är fortfarande bra mycket mer effektiv än direktverkande el även i norra Sverige. 

Har du en mindre villa där du inte har möjlighet till en luft-vattenvärmepump, jordvärme eller bergvärme är en luft-luftvärmepump i det närmsta den bästa uppvärmningen av ditt hus.

Exemplet nedan visar hur mycket du kan spara i uppvärmningskostnader om du köper en luft luftvärmepump istället för att använda direktverkande el. Elpriset är ett medelvärde för ett rörligt avtal i augusti 2018 och besparingen tar inte investeringskostnad för luft luftvärmepumpen i beräkning.

Årlig besparing med luft luftvärmepump istället för direktverkande el
Geografiskt läge Södra Sverige (Malmö) Mellersta Sverige (Stockholm) Norra Sverige (Luleå)
Årsförbrukning 10 000 kWh 12 000 kWh 15 000 kWh
SCOP-värde 3 2,5 2
Elpris 80 öre/kWh 80 öre/kWh 80 öre/kWh
Årlig elkostnad med luft luftvärmepump 2 600 kronor 3 840 kronor 6 000 kronor
Årlig elkostnad med direktverkande el 8 000 kronor 9 600 kronor 12 000 kronor
Årlig besparing (bortsett från investeringskostnaden) 5 400 kronor 5 760 kronor 6 000 kronor

I resultaten framgår att den procentuella besparingen är större i södra Sverige. Detta beror på att husets värmebehov är lägre, och medeltemperaturen är högre. Låga temperaturer tenderar att minska effektiviteten, vilket i sin tur minskar energibesparingen.

Effekten som krävs från luft-luftvärmepumpen varierar därmed mycket beroende på årstid och klimat.

De flesta luft-luftvärmepumpar är inverterstyrda vilket innebär att värmepumpen automatiskt reglerar varvtalet och ser till att inte förbruka mer energi än nödvändigt. Därför skadar det inte att ha en luft-luftvärmepump med en väl tilltagen värmekapacitet.

En värmepump som inte behöver utnyttja sin maximala kapacitet får längre livslängd eftersom den inte behöver arbeta lika hårt.

Hur länge håller en luft luftvärmepump?

En vanlig luft luftvärmepump brukar hålla i mellan 15 - 20 år. Livslängden beror förstås på hur mycket luftvärmepumpen får arbeta. Är det ett ovanligt kallt eller ett ovanligt varmt år, och pumpen behöver arbeta mer än vanligt, slits den också mer än vanligt. 

Hur länge din luftvärmepump håller beror på kvaliteten också, men du kan åtminstone räkna med att den kommer att hålla i 10 år och uppåt, om du inte köper en allt för billig variant.

Luftvärmepump utedel

Vad påverkar priset på en luft luftvärmepump?

Det är många faktorer som påverkar priset på din luft/luftvärmepump och elförbrukningen. Utöver ditt årliga värmebehov samt vad du har för elavtal har vi listat 6 andra faktorer som påverkar priset på luft luftvärmepumpen.

Tänk på att innan du faktiskt köper din luft luftvärmepump bör du se över dina värmebehov och varför du vill värma ditt hus med en sådan luftvärmepump. Ju mer du vet desto bättre dimensionerad och desto snabbare kan processen gå till.

Beställ offerter på luftväremepumpar nu Det tar mindre än 1 minut

Värmepumpens värmekapacitet

Att dimensionera värmepumpen rätt är en vital del för att kunna spara så mycket pengar som möjligt. Har du en för liten luft luftvärmepump till ditt hus är det lätt att den jobbar för hårt och slits ut alldeles för fort. Samtidigt får du inte ett lika varmt hus som om du skulle haft en större, bättre dimensionerad luft luftvärmepump.

Huvudsakligen kan du utgå från att värmepumpens pris ökar parallellt med värmekapaciteten, det vill säga värmepumpens effekt som anges i kilowatt (kW).

Värmekapaciteten anger värmepumpens maximala effekt, och den maximala effekten på luftvärmepumpen måste vara stor nog att klara av hushållets värmebehov.

Kort sagt, ju större värmebehov ditt hus har, desto större värmekapacitet krävs från luft-luftvärmepumpen.

Luft-luftvärmepumpens varumärke

Som gäller för de flesta produkter, så påverkar självklart varumärket på luftvärmepumpen också priset. Det finns ett antal leverantörer på marknaden, men de mest kända märkena är:

  • IVT
  • Daikin
  • Mitsubishi
  • Bosch
  • Nibe
  • CTC

Det finns även fler märken som kan vara både dyrare och billigare - detta är bara ett urval och representerar inte helt våra partners.

För att kunna spara pengar i längden spelar inte märket på luftvärmepumpen någon större roll utan då är det istället viktigt att du dimensionerat din värmepump på bästa sätt i förhållande till dina värmebehov.

Husets planlösning - öppen eller flertalet stängda rum?

Om du har en öppen planlösning med din luft/luftvärmepump placerad centralt sprids värmen effektivt i hela huset. Om du däremot har ett större hus med flera rum, måste troligtvis flera innedelar installeras. Då behövs ett så kallat multisplitsystem.

Ett multisplitsystem innebär att du har flera fläktar inomhus som är kopplade till din utedel. Detta gör att du kan reglera temperaturen på flera ställen i huset. Det gör även att dina fläktar når husets alla rum och vrår.

Priset för en luft/luftvärmepump med två innedelar är självklart högre än standardpriset. Installationskostnaden ökar också eftersom arbetsmängden ökar.

Enplanshus eller ett hur med flera våningar?

Om du har ett enplanshus med fria ytor och öppen planlösning kan det vara bra att sätta den centralt - då behöver du förmodligen bara en innedel, precis som ovan nämnda exempel.

Har du mer än 1 våning kan det fortfarande funka med en innedel - men främst då om trappan till övervåningen sitter centralt i huset - helst vid hallen där det är som vanligast att sätta upp en luft luftvärmepump för bäst kastlängd.

I de flesta fall där huset har fler våningar brukar det finnas ett multipslitsystem med innedelar på alla våningar. Om du känner att detta inte är en optimal lösning lönar det sig att överväga en luft-vattenvärmepump istället.

Har du behov av varmvatten via luftvärmepumpen?

En luft-luftvärmepump kan inte värma tappvatten självständigt. Så om du vill ha en luftvärmepump som kan göra detta bör du köpa en luft-vattenvärmepump istället.

Om du istället väljer att ha en luft luftvärmepump behöver du ett tilläggssystem som kan värma upp vattnet, vilket givetvis ökar totalkostnaden, eftersom mer arbete krävs.

Luft-luftvärmepump innedel i vardagsrummet

Var i Sverige du bor påverkar effektiviteten på luftvärmepumpen

Precis som nämnt ovan är SCOP-värdet olika beroende på vilka väderförhållanden och temperaturer som råder. Därför har en luft luftvärmepump i Luleå inte samma värmefaktor som en i Malmö. Effekten på en luft luftvärmepump sjunker ju kallare klimatet är.

En luftvärmepump fungerar som bäst när skillnaden på inomhus- och utomhustemperaturen är som minst.

Priset på en luft luftvärmepump kan också se annorlunda ut i olika städer på grund av att det är just olika städer. Kostnaderna kan vara högre i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö, om vi jämför med mindre kommuner - där den allmänna prisnivån är lägre.

Detta handlar dock inte om några större summor, utan är bara en liten del av totalbeloppet.

Garantitid på luftvärmepumpen samt kompressornGaranti

Hur lång garantitiden är varierar varumärkena emellan. Den varierar också mellan kompressorn samt luftvärmepumpen. Vissa erbjuder upp till 10 års garanti på kompressorn, då det oftast är den som lägger av först - andra nöjer sig med 6-8 år.

På själva luftvärmepumpen brukar garantin ligga på 3-6 år, men detta gäller bara om leverantören installerar allt, samt att den är köpt hos en certifierad återförsäljare.

Notera att det är mycket viktigt för dig att kolla igenom vad priset på en luft luftvärmepump inkluderar. De flesta leverantörer erbjuder också en förlängd försäkring, som givetvis ökar kostnaden, men som kan betala sig om du mot förmodan skulle ha otur med din luftvärmepump.

Få bästa pris på luft-luftvärmepump

För att få bästa priset när du vill köpa en luft-luftvärmepump ska du beställa offerter från oss på GreenMatch. Du kan beställa upp till 4 offerter genom att fylla i vårt formulär som du finner ovan på sidan, eller genom att klicka på knappen nedan. 

Tjänsten är helt kostnadsfri och medför inga förpliktelser. På så vis kan du i lugn och ro jämföra priser och kvalitet på luft luftvärmepumpar som passar till ditt hem. Alla våra partners har certifierade kyltekniker så du behöver inte vara orolig över garantin eller servicen på din nya luftvärmepump.

Vår tjänst är enkel, snabb och kostnadsfri!