Beställ offerter på värmepumpar
Jämför priser och kvalitet
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 13. februari 2020

Priset för en luft-vattenvärmepump varierar med husets storlek

Stora besparingsmöjligheter med en luft-vattenvärmepump

Att uppskatta exakt pris på en luft-vattenvärmepump kan vara en svår och krånglig process för den mindre insatta. Du kan ändå utgå från att priset på luft-vattenvärme varierar enligt husets storlek. Tumregeln är att ju större yta huset har, desto större är värmebehovet.

Det är dock inte endast husets storlek som påverkar storleken och priset på luft-vattenvärmepumpen. Dimensionering av värmepumpen bestäms huvudsakligen av husets värmebehov och därmed påverkas priset även av husets isolering och geografisk placering.

Priset på en luft-vattenvärmepump varierar beroende på olika egenskaper som exempelvis effektstorlek, prestanda och ljudnivå, men i slutänden är det varumärket som mest påverkar det slutliga priset. Det är alltså inte entydigt att effekten på värmepumpen bestämmer investeringens storlek.

Luft-vattenvärmepump besparing

Nedan ser du ungefärliga exempel på hur priset varierar på luft-vattenvärmepumpens utedel och den totala kostnaden beroende på husets storlek.

Vad kostar en luft-vattenvärmepump för ditt hus?

Som det redan framgår ovan kan vi inte ge dig ett exakt tal på vad priset blir för just ditt hus, men vi kan presentera prisintervaller som ger en indikation på var priset ungefär landar.

  • Priset du får betala beror på bostadens storlek eller den yta du väljer att värma upp. För en bostad på upp till 150 kvadratmeter ligger kostnaden för utedelen kring 25 000. Med varmvattenberedare kan det slutliga priset vara omkring 60 000 kronor.

  • En större yta för upp till 250 kvadratmeter kräver en effektivare pump vilket också innebär en prisökning. Totala priset ligger vanligtvis mellan 60 000-90 000 kronor.

  • Är du ute efter ett värmesystem för upp till 350 kvadratmeter kan du få vara beredd på att betala över 100 000 kronor, även efter rot-avdraget. Genom att ha en öppen planlösning kan den potentiella köparen ta fördel av en mindre värmepump som är billigare i inköp och installation.

Pris på luft-vattenvärmepump varierar med husets storlek

Läs också: Bäst i test: 13 luft-vattenvärmepumpar - Så sparar du 60!

Notera att det kan förekomma både billigare och dyrare lösningar beroende på husets förutsättningar. Som tidigare nämnt ger husets storlek en bra indikation om vad priset på systemet kommer att bli, men det finns även andra påverkande faktorer.

Skillnader mellan olika varumärken

Den som föredrar ett etablerat varumärke på sin värmepump får oftast även betala en högre summa för denna. Om kvalitén är bättre hos dessa är en fråga upp till kunden att besvara. Skillnaden mellan ett billigare varumärke och dyrare kan vara så mycket som 20 000 kronor för samma kapacitet och syfte.

Som potentiell köpare lönar det sig att jämföra priser och modeller innan köpet genomförs, eftersom luft-vattenvärmepumpen trots allt ska hålla i omkring 15 år. Det finns många etablerade varumärken som exempelvis Nibe, IVT och CTC.

För att hitta den bästa luft-vattenvärmepumpen för ditt hus lönar det sig att jämföra flera värmepumpar innan köpbeslut, och också överväga andra varumärken som installatören har att erbjuda.

Tack vare vår tjänst kan du spara tid i din prisjakt - fyll i formuläret ovan så får upp till fyra offerter på luft-vattenvärmepumpar från lokala leverantörer.

Vad är priset för innedelen?

En luft-vattenvärmepump består av en utedel som fångar energi från utomhusluften och ansluts till innedelen som distribuerar värme till det vattenburna distributionssystemet. Varmvattenberedaren ser till att du kan duscha i varmt vatten genom att hålla tappvattnet varmt. Luft-vattenvärmepumpen behöver alltså en varmvattenberedare för att vara komplett.

Luft-vattenvärmepumpens innedel kostar vanligtvis mellan 20 000 till 30 000 kronor. Denna dimensioneras inte enligt husets storlek och värmebehov såsom själva värmepumpen. Varmvattenberedaren dimensioneras enligt behovet för tappvatten. Därmed behöver exempelvis en familj på fyra personer en större varmvattenberedare än ett hushåll med två personer.

De flesta luft-vattenvärmepumpar kan kopplas till gammal oljepanna, pelletspanna eller liknande. Då krävs oftast en så kallad hydrobox, som möjliggör anslutningen. Det lönar sig dock att försäkra sig om att den gamla pannan är tillräckligt energieffektiv och väl isolerad.

Ju bättre isolering pannan har, desto mindre energiförluster orsakas i varmvattenberedningen. Därför lönar det sig att diskutera detta med installatören innan du gör ett beslut.

luft-vattenvärmepump_hus_villa

Vad är kostnaden för installation?

Något som även måste beräknas är de installationskostnader som medföljer en luft-vattenvärmepump. De flesta återförsäljare erbjuder en engångskostnad på 25 000-35 000 kronor för att installera värmepumpen i bostaden. Dessa kostnader kan dock sänkas genom att dra nytta av ROT-avdraget som är 30% av arbetskostnaden.

Att köpa en luft-vattenvärmepump bör planeras noga, eftersom det i slutänden är en viktig och relativt stor investering. Om systemet dimensioneras korrekt och du väljer rätt installatör kommer återbetalningen ske inom ca. 5 år. De potentiella besparingarna i sänkta elkostnader gör ändå investeringen lönsam i de flesta fall.

Den positiva effekten på miljön gör värmepumpen till en mycket attraktiv lösning för dig som värnar för miljön.

Totalkostnaden för en luft-vattenvärmepump (inkl. Installation och innedel) börjar från cirka 60 000 kronor, och kan gå upp till 120 000 kronor i större villor. Vanligtvis ligger priset någonstans mitt emellan dessa summor.

Sänk elförbrukningen med en luftvärmepump

Även om dessa priser kan verka avskräckande måste du också tänka på att denna investering kommer att minska på husets elförbrukning och driftkostnaderna.

Om din uppvärmning ännu i dagens läge sker med en oljepanna eller genom direktverkande el kan du räkna med en återbetalningstid på kring 5 år. Det varierar givetvis aningen beroende på hur stort huset är och den specifika värmepumpen du väljer.

Om du däremot byter ut en existerande luft-vattenvärmepump kan du räkna med att SCOP värdet har ökat med ungefär 0,5 från din föregående luft-vattenvärmepump. De senaste testen visade att luft-vattenvärmepumparnas SCOP-värden nådde upp till 3.

Energimyndighetens tester på luft-vattenvärmepumpar är dock föråldrade i dagens läge. Det finns alltså inte resultat på de nyaste modellerna från oberoende undersökningar. Du kan dock få en överblick på skillnader i prestation och pris på GreenMatch:s sida om test på luft-vattenvärmepumpar.

Läs också: Energibesparing med olika värmesystem

Om du tänker köpa en luft-vattenvärmepump lönar det sig att fylla i formuläret ovan. Att jämföra flera offerter innan köpbeslut rekommenderas, eftersom offerterna mellan olika installatörer oftast varierar. Vår tjänst ger dig upp till fyra gratis offerter på värmepumpar så du kan göra ett smart köpbeslut och sänka på husets energiförbrukning!