Jämför pris och offerter på luft-luftvärmepumpar
Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Beställ offerter
1/5
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Senast uppdaterad: 11 oktober 2022

3 viktiga faktorer som påverkar priset på luft-luftvärmepumpar

Luft luftvärmepump – den billigaste av luftvärmepumpar

Luft-luftvärmepumpen skiljer sig från andra typer av värmepumpar för att den inte kräver att du har ett vattenburet distributionssystem.

Detta gör även att en luft-luftvärmepump endast kan värma upp huset, och inte tappvattnet. Det är en enklare typ av värmepump och därför är också priset för en luft-luftvärmepump lägre än för andra typer av värmepumpar.

En luft-luftvärmepump genererar energi genom att ta in utomhusluft från värmepumpens utedel, och omvandlar denna till varmluft för att blåsa ut den i huset genom innedelen. Vanligen finns det endast en innedel kopplad till utedelen, men bor du i ett tvåplanshus kan det behövas två innedelar.

Eftersom innedelen blåser ut luft i rummen är det en fördel om planlösningen är öppen, men i mindre hus fungerar luft-luftvärmepumpen vanligen bra trots avskiljda rum. Se dock till så att dörrarna mellan rummen står öppna.

Energibesparingen för en luft-luftvärmepump är vanligen mellan 30 och 50 procent, vilket gör att denna typ av värmepump passar bäst för mindre hus.

Luft-luftvärmepumpens pris påverkas av:

  • värmepumpens effektstorlek
  • typen av husväggar som ska genomborras vid installationen
  • vilka funktioner som finns på luft-luftvärmepumpen

Med andra ord påverkar effektstorlek, installationstid och tekniska tillval priset på luft luftvärmepump.

För att få ett offertunderlag på luft-luftvärmepumpar ska du fylla i formuläret ovan på denna sida. Då mottar du upp till 4 offerter från lokala installatörer. Vi vill göra det så enkelt och billigt som möjligt för dig att välja miljövänliga energikällor.

Innedel till luft luftvärmepump

1. Luft-luftvärmepumpens effektstorlek påverkar priset

Det finns olika effektstorlekar på luft-luftvärmepumpar, för att möta skilda värmebehov beroende på husets boendeareal. Effektstorleken för luftvärmepumpar varierar vanligen mellan 3 och 9 kW. De mindre kan räcka som kompletteringsvärme för förråd, garage och liknande, medan de större fungerar för hela huset.

Tänk på att det går hårt åt värmepumpens kompressor om du väljer en underdimensionerad värmepump.

Luftvärmepump till fritidshuset

Många väljer att installera en luft-luftvärmepump i fritidshuset för att hålla nere uppvärmningskostnaderna. Eftersom boytan vanligen är förhållandevis liten och bostaden till mesta dels används under sommarmånaderna, så kan värmepumpen klara av att täcka majoriteten av värmebehovet.

Under de kallaste vinterdagarna kan det krävas någon form av supplement från exempelvis en elpanna.

Luft-luftvärmepumpen kan enbart värma upp boendeytan, och den mest effektiva uppvärmningen går att åstadkomma när utomhustemperaturen är över +7°C.

Därför har luft-luftvärmepumpar en betydligt bättre effekt i södra Sverige så som Malmö, jämfört med Östersund, Sundsvall eller Umeå där årsmedeltemperaturen är lägre. Vill du läsa mer om luftvärmepumpars effekt i Sverige kan du läsa vårt populära blogginlägg Bäst i test: 7 luft-luftvärmepumpar i Malmö och Luleå.

2. Installationspriset på luft-luftvärmepumpen kan påverkas av huskonstruktionen

Luft-luftvärmepumpen består av en innedel och en utedel. För att koppla samman de båda delarna krävs det att man borrar ett hål genom husets yttervägg. Beroende på typ av hus och dess konstruktion, kan priset för installationen variera.

Om husgrunden är av betong krävs vanligen en särskild typ av borr. För detta arbete kan installatören ta ut en extra avgift som därmed höjer priset på installationen.

Om huset är fördelat på två plan så kan det behövas två innedelar, vilket givetvis påverkar det totala priset. Detta kallas för splitsystem. Innedelen kopplas samman med utedelen genom elkablar och en slang för köldmedium som cirkulerar mellan värmepumpens delar.

Givetvis går det spara en del pengar genom att göra delar av installationen själv, men kom ihåg att elmonteringen och dragning av rör och kablar alltid ska utföras av en certifierad vvs-montör.

Utomhus del för luft-luftvärmepump

3. Avancerad teknik ger högre pris på luft-luftvärmepumpen

Tiden då luft-luftvärmepumpar endast hade en på- och avstängningsknapp är sedan länge förbi. Nu förtiden är det inverterstyrning på de flesta luftvärmepumparna.

Det finns också värmepumpar där du kan ställa in temperatur över dag eller vecka, du kan styra din värmepump genom en app på mobilen och mäta hur mycket energi som förbrukas varje dag utan att du ens befinner dig i närheten av ditt hus.

Detta kan vara särskilt användbart om luft-luftvärmepumpen exempelvis är installerad i ett fritidshus och du önskar öka värmen inför ditt besök under helgen eller för sommaren.

Dessa funktioner innebär också att priset mellan en enkel värmepump, och en mer tekniskt avancerad sådan, skiljer sig åt.

Beställ offerter på luftvärmepumpar nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?