Jämför pris och offerter på gröna energilösningar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 07 maj 2021

Värmepump till fritidshuset

Ett gult fritidshus nära vattnet

Vill du skaffa värmepump till fritidshuset?

Många fritidshus håller nu för tiden samma standard som permanentboenden. Vi värdesätter i högre grad att kunna åka ut till ett andra hem även när sommarsolen för länge sedan har försvunnit. Men trots ökad isolering och mer gedigen byggnadsteknik, behövs någon typ av värmekälla och det är där värmepumpen kommer in. Därför ska vi försöka gå igenom ett flertal uppvärmningsmöjligheter för fritidshus eller sommarstuga, med eller utan värmepump.

Givetvis är det stor skillnad på förutsättningarna för uppvärmningssystem beroende på om du har ett nytt eller äldre fritidshus, samt beroende på om du har vattenburet eller luftburet distributionssystem. Skillnaden på värmekällans kapacitet för ett hus på 50 kvadratmeter, jämfört med 100 kvadratmeter, är också stora.

Det flera varianter av värmepumpar som kan passa till ditt fritidshus. Några av dessa kan vara:

1 1: Luft-luftvärmepumpen tar till vara på värme i luften och omvandlar den till varmluft som i sin tur värmer upp ditt hus. En luft-luftvärmepump kostar mellan 7 000 och 30 000 kronor. 2 2: Frånluftsvärmepump tar vara på ventilationssystemets frånluft för att kunna värma upp till exempel kranvatten, vattenburen golvvärme och vattenburna radiatorer. Priset för en frånluftsvärmepump ligger på mellan 60 000 och 100 000 kronor, inklusive installation. 3 3: Luft-vattenvärmepumpen tar vara på den solvärme som finns i luften och omvandlar den för att värma upp både ditt hus och kranvatten. En luft-vattenvärmepump kostar mellan 90 000 och 150 000 kronor. 4 4: Sjövärme kan användas för att värma upp ditt hus och kranvatten. För att installera sjövärme behöver huset ligga nära ett optimalt vattendrag där kollektorslangen kan installeras på botten. 5 5: Jordvärme kan installeras i din villa för att värma upp både hus och kranvatten. En jordvärmeinstallation kostar mellan 100 000 och 150 000 kronor. 6 6: Bergvärme kan användas för att värma upp både ditt hus och kranvatten. En bergvärmeinstallation kostar mellan 110 000 och 160 000 kronor.
Värmepump hus

För att ta reda på vilken typ av värmepump som passar ditt hus bäst kan du börja med att ställa dig själv några grundläggande frågor

  • Hur stort är fritidshuset?
  • Vilket värmesystem har du idag? Har du vattenburet distributionssystem?
  • Hur mycket är du beredd att betala för ett nytt värmesystem?
  • Planerar du att i framtiden använda fritidshuset som permanentboende? 

Precis som för permanenta bostäder finns det alltså liknande frågor att besvara för fritidsboenden. Du kan även läsa mer om värme i fritidshus här.

Fritidshusets storlek

Idag går fritidshusen alltmer mot att likna permanenta bostäder, både vad det gäller standard, men också storleken på huset. Förr var det vanligt med fritidshus på omkring 50 kvadratmeter, medan detta knappt skulle övervägas vid ett nybygge idag. Våra krav på boendestandard har höjts avsevärt under de senaste decennierna, vilket syns på de flesta svenska bostäder. Dessutom finns det få länder som har så pass hårda byggnadskrav.

Ett mindre fritidshus klarar ofta sin uppvärmning med en luft-luftvärmepump och någon typ av kompletterande värmekälla så som en kamin eller kakelugn. Anledningen till att välja en luft-vattenvärmepump kan vara att man antingen förbrukar stora mängder varmvatten eller att man redan har ett vattenburet distributionssystem installerat.

Något som påverkar vilket typ av värmesystem man bör välja, är givetvis om man planerar att bo där enbart under sommaren, eller som ett kombinerat sommar- och vinterboende. Kanske använder du idag ditt fritidshus som en sommarstuga, men planerar att flytta dit permanent på längre sikt? Eftersom värmepumpar är en produkt med lång hållbarhet, så är det lika bra att göra ett väl övervägt val från start.

Vattenburet eller luftburet system i fritidshuset?

Mindre hus har vanligen inte ett vattenburet system installerat, eftersom det innebär en relativt hög merkostnad. Är huset beläget långt norrut och används som fjällstuga, kan det däremot betala sig med vattenburen värme. Långt norrut i Sverige finns dessutom risken att en luftvärmepump inte har särskilt god kapacitet, eftersom temperaturen kan understiga -20 grader Celsius under långa perioder.

I södra Sverige kan det tvärtom kännas överflödigt med ett vattenburet värmesystem eftersom vintrarna många gånger är relativt milda och en värmepump då klarar av att hålla komfortvärme på omkring 16 grader inomhus. Har huset en öppen planlösning lämpar sig en luftvärmepump utmärkt, och beroende på varumärke och modell, så kan man finna väldigt tysta varianter.

Skillnaden i pris mellan en luft-luft- och en luft-vattenvärmepump är signifikant. Medan du kan köpa en kvalitativ luft-luftvärmepump för omkring 20 000, får du ofta betala minst 65 000 för en bra luft-vattenvärmepump. Denna kostnad är exklusive radiatorer, eventuellt rörsystem och installation.

Tänk dock på att luft-vattenvärmepumpen kan täcka en större del av värmebehovet, vilket gör att behovet av extern spetsvärme minskar.

Beställ offerter på värmepumpar

Fyll i formuläret på bara en 1 minut