SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera en luftvärmepump!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär

Spara upp till 12400 kronor per år
Spara upp till 12400 kronor per år

Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 9 april 2024

Luftvärmepump till garage – effektivt och billigt

Fördelarna med att installera en luft-luftvärmepump i garaget

Hur är inomhusklimatet i ditt garage? Du har kanske inte reflekterat över detta tidigare eftersom att det kan kännas onödigt att värma utrymmen som du inte använder konstant. Det finns dock flera fördelar med att kunna värma garaget under vintern och kyla under sommaren med en liten luft-luftvärmepump

Motverka kondens och fuktskador

Luft-luftvärmepumpen minskar risk för frost- och fuktskador.

I ett garage utan underhållsvärme kan kondens uppstå när värme och kyla möts, ett problem som i längden kan leda till större skador. Du riskerar snart att få både frost- och fuktskador samt rost och mögel att kämpa mot. Fukt skapar problem både för byggnaden och för alla de saker som förvaras i garaget och bör därför förebyggas.

Behöver du underhållsvärme i garaget är en luft-luftvärmepump att rekommendera då den både renar luften och motverkar fuktskador. En luft-luftvärmepump skyddar på så vis både utrymmet samt mindre och stora ägodelar.

Behagligt inomhusklimat i garaget

Luft-luftvärmepumpen renare inomhusluften.

För många är garaget inte en plats att enbart förvara bil och ägodelar utan även en plats att spendera tid och arbeta i. En luft-luftvärmepump cirkulerar luften i garaget vilket gör luften renare samtidigt som det motverkar unken lukt. Fördelar som gör det trevligt att vistas i garaget.

Luft-luftvärmepumpen används även för att värma garaget under vintern och kyla det under sommaren. Vilket förstås omvandlar garaget till extrarum som du kan använda utan besvär.

Minska dina driftskostnader för uppvärmning

Luft-luftvärmepumpen minskar din elförbrukning.

Har du direktverkande el kan du med hjälp av en luftvärmepump dra ner på din energiförbrukning. Trots att direktverkande el är billigt att installera är det relativt dyrt i drift, vilket gör luft-luftvärmepumpen till en billigare lösning på lång sikt.

En luft-luftvärmepump hjälper dig spara pengar och sänka din energiförbrukning samtidigt som den ger garaget ett mer behagligt inomhusklimat.

Du vet väl att du kan få bidrag för luftvärmepump med det nya bidraget för energieffektivisering?

Börjar du fundera på en luft-luftvärmepump till ditt garage? Genom att klicka på knappen nedan och fylla i vårt formulär kan du enkelt samla offerter från flera leverantörer nära dig. Vi hjälper dig få upp till 4 skräddarsydda offerter som matchar just dina behov och önskemål. Det är helt kostnadsfritt och medför inga förpliktelser!

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Passar en luftvärmepump för mitt garage, uterum eller förråd?

Vanligtvis passar en luft-luftvärmepump mycket bra som ett tillägg för uppvärmning i uterum, garage och förråd. Vill du förlänga säsongen i ditt uterum, passar en luftvärmepump perfekt. Det blir ytterligare en plats att umgås och njuta av året runt tillsammans med släkt och vänner. I garaget skyddar samma lösning fordon, geråd och byggnaden samt som att den gör det årliga däckbytet bekvämt.

För att din investering ska vara så lönsam som möjligt bör du se över exempelvis takhöjd, planlösning och isolering innan du slår till.

Saker att ta hänsyn till när du väljer luft-luftvärmepump:

  • Takhöjd
  • Planlösning och rummets storlek
  • Isolering, såväl i väggar som eventuella fönsters kapacitet

Takhöjden kommer påverka dina möjligheter för var du kan placera fläkten. Har du riktigt lågt till tak kan en takmodell vara ett bättre alternativ. Har du å andra sidan högt till tak är en väggmodell att föredra som du kan placera lägre ner. Är det högt till tak har du också fler kubikmeter att värma upp vilket du bör ta i beaktande vid val av modell.

Rummets storlek kommer att påverka vilken effekt luft-luftvärmepumpen behöver ha för att effektivt värma upp utrymmet. Planlösningen å andra sidan påverkar främst placeringen av innedelen. Finns det många väggar som stoppar luftflödet att nå ut i hela rummet kan det vara ett problem. Tänk på att inte placera pumpen utifrån en dekorativ ståndpunkt utan snarare utifrån en funktionell. En luft-luftvärmepump presterar som bäst där varmluften kan nå en så stor yta som möjligt.

Tänkt på att planlösning, takhöjd och isolering påverkar ditt val av luft-luftvärmepump till garaget.

För att inte tappa värme och därmed låta pumpen överarbeta bör du försäkra dig om att utrymmet är tillräckligt isolerat. Om isoleringen är undermålig kan du antingen investera i en effektfullare värmepumpsmodell eller överväga att tilläggsisolera.

Det handlar om att kartlägga dina behov och utrymmets förutsättningar och matcha dina det med en luftvärmepump som kan möta dessa. Fundera först över vilka förutsättningar du har så hittar du enklare den mest kostnadseffektiva lösningen.

Är du osäker på vilken pump passar dig bäst, då hjälper våra partners dig mer än gärna med rådgivning. På så vis får du vägledning att hitta den värmepump som passar dig bäst.

Krav på luft-luftvärmepump till garage: underhållsvärme och SCOP

Med rätt värmelösning till garaget kan du sänka både din energiförbrukning och dina elkostnader. Detta gör du genom att se till att den värmepump du installerar har ett bra SCOP-värde och funktion för underhållsvärme.

Underhållsvärme för att motverka frost- och fuktskador

Som tidigare nämnt är det viktigt med underhållsvärme till garaget, därför bör du vara uppmärksam på att den luftvärmepump du är ute efter har den funktionen.

Inbyggd underhållsvärme kan du använda för att hålla garaget varmt nog för att undvika frost- och fuktskador utan att behöva värma upp det till onödigt höga temperaturer. Detta avstyr onödig förbrukning av energi och blir i längden både grönare och billigare.

En luft-luftvärmepump fungerar normalt sett endast ner till 15 grader, men med underhållsvärme kan hålla en inomhustemperaturen på så lite som 10 grader.

COP- & SCOP-värdet visar på värmepumpens effektivitet

Coefficient of Performance, kallat COP, visar hur hög effektivitet en luft-luftvärmepump har. COP-värdet påvisar hur många kWh luft-luftvärmepumpen kan producera i förhållande till vad den kommer förbruka. Luft-luftvärmepumpen har vanligtvis lägre SCOP-värde än vattenburna värmepumpar, t.ex. luft-vattenvärmepump

Ett COP-värde på 4 innebär att värmepumpen producerar 4 kWh värmeenergi per 1 kWh el den förbrukar.

SCOP står för Seasonal Coefficient of Performance och påvisar luft-luftvärmepumpens genomsnittseffektivitet under ett år istället för vid ett specifikt tillfälle som COP-värdet. SCOP-värdet ger därför en tydligare bild av luftvärmepumpens effektivitet.

SCOP-värdet fastställs genom att ta genomsnittsvärdet för uppmätta COP-värden av olika utomhustemperaturer över ett år. I och med att utomhustemperaturen förändras under ett år kommer även pumpens effektivitet göra det. I tabellen nedan har vi presenterat effekt och SCOP-värde för små modeller som finns på marknaden. 

ModellEffekt för kylning (kW)Effekt för värme (kW)SCOP-värde
Mitsubishi Hero LN25VGW2,51,86,7
Panasonic CZ25 TKE2,52,84,1
Daikin Caldo R253,24,75,1
Toshiba Daiseikai 9 RAS-252,53,25,1
Gree Amber 353,53,55,1

Ett högt SCOP-värde behöver inte betyda att det är den luft-luftvärmepump som passar just dig bäst. Dessa värden finns till för att enkelt jämföra modeller vilket är en god guide i det hav av luftvärmepumpar som finns därute. En värmepump med högt SCOP-värde är inte detsamma som att ha hög effekt (kW). En värmepumps effekt visar i sin tur kapaciteten för uppvärmning.

Det viktiga är att hitta en balans och att framförallt granska just dina behov. Är du osäker på vad som passar dig bäst är det något våra installatörer gärna hjälper dig med. Ta hjälp av våra installatörer för att hitta den bästa värmepumpen till ditt garage. Ta in offerter via vår kostnadsfria offerttjänst – helt utan förpliktelser!

Pris på en billig luftvärmepump till garage

Priset på en liten luft-luftvärmepump med installation ligger vanligtvis på 10 000 till 30 000 kronor. Detta varierar beroende på hur effektiv du vill att pumpen skall vara.

Luft-luftvärmepumpen har således ett lägre pris än luft-vattenvärmepump och jordvärme och lämpar sig till uppvärmning av mindre ytor. Var uppmärksam på att alltför små luftvärmepumpar kan vara för svaga för att effektivt värma utrymmet. En billigare värmepump av lägre kvalitet kan även gå sönder fortare, och leda till högre kostnader i längden.

En god idé är att köpa pumpen med installation då det blir både billigare och enklare för dig. Skulle det uppkomma frågor eller problem i framtiden har du någon att vända dig till direkt. Priset för en standardinstallation ligger vanligtvis på runt 5 000 kronor.

Dra av 9% av kostnaden med rotavdraget

Som privatperson har du rätt att få ROT-avdrag vilket innebär att du gör skatteavdrag på 30% av arbetskostnaden. Arbetskostnaden för luftvärmepumpsinstallationer räknas som ett schablonbelopp på 30% av totalkostnaden, vilket i praktiken leder till ett avdrag på 9 %. Maxbeloppet är 50 000 kronor per person och år, det vill säga att om ni är två ägare kan ni på ett år max få 100 000 kr i ROT-avdrag.

Vill du veta vad en luft-luftvärmepump kostar att installera i ditt garage? Väljer du att beställa offerter via oss kan du alltid lugnt luta dig tillbaka i vetskapen om att alla våra samarbetspartners är certifierade kyltekniker. Fyll i en offertförfrågan genom att klicka på knappen och få upp till 4 offerter som anpassats för just dina behov. Det är helt gratis och medför inget köpkrav.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vanliga frågor om billiga luftvärmepumpar i garaget

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?