Jämför pris och offerter på luftvärmepumpar
Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Beställ offerter
1/5
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Senast uppdaterad: 11 oktober 2022

Så hittar du en billig luftvärmepump till ditt garage

Luftvärmepump – en värmekälla året runt för ditt garage

Vill du ha en värmekälla du kan använda året runt, även som svalka på sommaren? En luftvärmepump i ditt garage, förråd eller fritidshus är en billig lösning för att sänka elförbrukningen och spara pengar.

Ett varmt och trivsamt inomhusklimat under vintern är viktigt. Särskilt för ditt garage som ofta är sämre isolerat mot fukt och kyla i jämförelse med andra rum i ditt hus.

Lika viktigt är det med mer svalkande inomhustemperaturer under sommaren. Arbetar du ofta i garaget får du ett behagligare arbetsklimat då luftvärmepumpen håller garaget svalt.

Garage används i många fall inte bara för att förvara ägodelar, utan även för att spendera tid i. Med en luftvärmepump kan du alltså bättre skydda dig och dina ägodelar mot fukt och kyla.

Vill du förbättra ditt garages inomhusklimat?

Om du funderar på att köpa en luftvärmepump till ditt garage kan vi rekommendera att köpa en luft-luftvärmepump. Detta är det bästa alternativet för att få värme i ditt garage, samtidigt som du skyddar dina ägodelar året runt.

Är du nyfiken på vad en luft-luftvärmepump kostar? Hos oss på GreenMatch kan du beställa upp till 4 offerter helt kostnadsfritt. Fyll i formuläret ovan så löser vi resten. Sen kan du i lugn och ro jämföra kvalitet och pris på luft-luftvärmepumpar innan du bestämmer dig.

Varför ska jag välja en luftvärmepump till mitt garage?

Det finns många goda anledningar till varför du bör investera i en luftvärmepump till ditt garage:

 • Spara in på pengar och miljöförbrukning med underhållsvärme.
 • Få bättre inomhusklimat med luftreningssystem samt svalka på sommaren.
 • Skydda dina utrymmen och ägodelar mot fukt, frost och mögel.

Andra typer av alternativa värmekällor på marknaden är bland annat luft-vattenvärmepumpar och frånluftsvärmepumpar. Dessa är dock bättre anpassade till andra ändamål än att värma garaget.

En luftvärmepump skyddar din bil och annan utrustning

Ytterligare en fördel med luftvärmepumpar, är att du skyddar din bil och andra potentiella fordon eller utrustning du kan tänkas förvara i ditt garage. Rost- och fuktskador som skulle kunna uppstå på din bil kan förhindras.

Detta hänger samman med att luftvärmepumpen även fungerar som luftreningssystem. Med hjälp av luft luftvärmepumpen leds kall och fuktig luft ut ur garaget. Därav minskar risken betydligt för rostskador på bilen, precis som på andra känsliga verktyg eller fordon du har ståendes i garaget.

Billig luftvärmepump till garage

Luft-luftvärmepump med underhållsvärme

Väljer du rätt luft-luftvärmepump med underhållsvärme till ditt garage kan du få en värmelösning med både låg kostnad och låg energiförbrukning. Detta är något som din hälsa, plånbok och miljön vinner på i längden.

Enligt en artikel från Energimyndigheten har det sedan 2014 varit ett krav att luft-luftvärmepumpar måste vara eko-designade, alltså miljövänliga. Förbättrad energieffektivitet tillsammans med lägre ljudnivå är två resultat som kraven på ekodesign medfört.

Underhållsvärme bidrar till energieffektivitet genom att du vid behov kan ställa in din värmepump på lägre temperaturer.

Med inbyggd underhållsvärme kan du sänka temperaturen på pumpen till cirka 10 grader. Denna temperatur motverkar risken för fukt- och frostskador under vintermånaderna. Det sparar också in på onödig förbrukning av energi som påverkar vår miljö.

Den lägsta temperaturen för luft-luftvärmepumpar utan underhållsvärme är cirka 15 -16 grader. Dessa pumpar skyddar alltså sämre mot de fukt- och frostskador som kan uppstå.

Inbyggd underhållsvärme kommer alltså i längden att bli ett billigare och grönare alternativ, i jämförelse med en luft-luftvärmepump utan underhållsvärme. Med inbyggd underhållsvärme kan du ställa in energiförbrukningen efter årstid och din plånbok.

Bild på utedel av luftvärmepump uppsatt på blå vägg

Rensa ditt garage från fukt och mögel med ett luftreningssystem

När du väljer att installera en luft luftvärmepump i ditt garage installerar du inte bara ett energisnålt och kostnadseffektivt uppvärmningssystem. Som nämnts installerar du också ett luftreningssystem.

Vid användning renas även luften från mögel och många andra skadeämnen som kan påverka din andning negativt. Detta kan göra inomhusklimatet i rummet mycket behagligare för de personer med till exempel astma eller allergier.

Givetvis kan du också använda luft luftvärmepumpen för att kyla ned ditt garage. Detta är en av många saker som gör luft luftvärmepumpen till ett perfekt alternativ för årets alla temperaturer. Hybrid-funktionen att kyla och värma gör den mycket flexibel.

En luft uftvärmepump är alltså kort sagt också bättre för din hälsa än ett garage utan luftvärmepump.

Hur får jag en billig luftvärmepump till mitt garage?

En luft luftvärmepump är ett mycket prisvärt alternativ. Främst på grund av att det är den billigaste typen av värmepump i Sverige.

Priset börjar ofta mellan 5 – 10 000 kronor som lägst och sen ökar det beroende på flera olika faktorer. En vanlig tak-summa är runt 30 000 kronor. Utöver kostnaden för själva luft luftvärmepumpen, brukar installation och underhåll tillkomma.

En totalkostnad för allting brukar kunna landa på cirka 10 000 – 30 000 kronor. Ungefär 5000 kronor av dessa brukar gå till själva installationen.

Du kan även beställa offerter för att i förväg få reda på vad allt i slutändan kommer kosta för dig.

Hur mycket du kan spara på att använda en luft luftvärmepump beror också på vart i landet du bor och vilket elpris ditt hushåll har. Bor du till exempel i södra Sverige tenderar du att spara in mer. Detta eftersom ditt hus ofta utsätts för mindre kyla än i de mer nordliga delarna av Sverige.

Dock, sett från ett helhetsperspektiv – en luft luftvärmepump kommer många gånger generera en mindre elkostnad i jämförelse med många andra värmelösningar.

Bortsett från elkostnaden kommer produktpriset på din luft luftvärmepump bero på vilket varumärke du väljer. Utbudet är stort så det finns flera olika varumärken att välja på. Några kända varumärken är följande:

 • Panasonic
 • Mitsubishi
 • Daikin
 • Kaisai

Listan kan göras längre, men poängen är att du även kan spara pengar genom att välja ett billigare varumärke på din luft luftvärmepump. Priser tål alltid att jämföras, vilket du enkelt och kostnadsfritt kan göra hos oss här på GreenMatch.

Beställ offerter på luftvärmepumpar

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Har du ett litet garage – köp en liten luftvärmepump

Ytterligare saker att tänka över innan du skaffar din luftvärmepump är att dimensionera den korrekt. Med dimensioner menas de förutsättningarna det tänkta utrymmet har för värmelösningen. Oavsett om du vill installera din luft/luftvärmepump i ett fritidshus, förråd eller garage. Alla utrymmen har olika förutsättningar för installation.

Har du till exempel ett litet garage, köp en liten luftvärmepump. När du har koll på förutsättningarna kommer du enklare kunna hitta en kostnadseffektiv luft/luftvärmepump.

Förutsättningar att ha i åtanke är bland annat:

 • Storlek på luft/luftvärmepumpen
 • Placering av luft/luftvärmepumpen
 • Ytan på garaget
 • Takhöjden på garaget
 • Fönster/fönsterglas och isolering i garaget

Det är viktigt att du ser till att din luft/luftvärmepump är anpassad för ditt garages fysiska förutsättningar. Med din luftvärmepump kan du värma ditt garage på vintern eller kyla ner ditt garage på sommaren.

Oavsett syftet är det dock viktigt att du köper rätt luft luftvärmepump för just ditt garage. Har du ett litet garage kan en stor luft luftvärmepump vara ett onödigt köp. Det kan leda till högre kostnader i värmeproduktion än vad ditt garage behöver. Likaså om du köper en för liten luft/luftvärmepump till ditt garage. Då kan luft/luftvärmepumpen lägga av betydligt mycket tidigare på grund av slitage.

Placeringen är också en viktig faktor att ha i åtanke. Den del som anses vara viktigast är luftvärmepumpens innedel. Det är den delen som fördelar värmen i rummet och som du kommer se mest av. Det är också innedelen som avgör var lösningens utedel kommer placeras, den delen av pumpen som installeras ute och tillför luftgenomströmningen till pumpen.

För optimal uppvärmning av ditt garage, fritidshus eller förråd bör rördragningen mellan pumpens inne- och utedel vara så kort som möjlig. Med ett kortare rör ökar värmekällans effektivitet.

Många gånger kommer du vilja placera luft/luftvärmepumpen där den ser mest dekorativt ut. Lika många gånger kan detta vara en dålig idé. Sker installationen till exempel i ett litet garage med begränsat utrymme finns det risk för att pumpen lätt kan blockeras av saker som förvaras i garaget. Därför är det viktigt att se till så placeringen av luft/luftvärmepumpen är baserat på funktion och inte bara estetik.

Tre gröna hus som visar placeringar av luftvärmepumpar

Vilka COP- och SCOP-värden har din luft-luftvärmepump?

COP är en förkortning för Coefficient of Performance, vilket är ett värde som används för att mäta luft-luftvärmepumpens effektivitet/verkningsgrad. COP-värdet räknas ut genom att dividera hur mycket kilowatt luft-luftvärmepumpen producerar med hur mycket den förbrukar.

Alltså om luft-luftvärmepumpen drar 2000 kW och levererar 6000 kW värme, så är COP-värdet 3.

SCOP står för Seasonal Coefficient of Performance. Det är likt COP ett värde för att mäta pumpens effektivitet. Skillnaden är att med SCOP så mäts den årliga förbrukning. Alltså den mängd du får tillbaka per kW under ett års tid, vilket är det sammanlagda COP-värdet.

COP och SCOP är viktiga värden att ta i beaktande då du kan få en ungefärlig bild över hur energisnål värmelösningen är. Dock behöver inte en pump med högt SCOP-värde innebära att det är den bästa luft-luftvärmepumpen för dig. Många stirrar sig blinda på produktens SCOP-värde i hopp om att få den billigaste modellen.

Vill du ha en billig värmelösning i ditt garage som i längden lönar sig, då ska du också titta på luft-luftvärmepumpens prestanda. Det viktigaste du bör tänka på är helheten och att dimensionera rätt enligt dina behov.

Luft luftvärmepump i garage

Test, köp och installation av luft-luftvärmepumpar

Som nämnts ligger en ungefärlig prisuppskattning av luft-luftvärmepumpar mellan 10 000 – 30 000 kronor, med både köp och installation inräknat.

När du köpt din värmelösning, köp då gärna installationen samtidigt. Det blir enklare och billigare för dig, men också enklare för installatören. Skulle till exempel något vid installationen gå fel, så behöver du inte krångla med ansvarsfrågan mellan två olika företag. Genom att beställa allt samtidigt får du en bättre garanti.

Har du kontakt med en installatör för luft-luftvärmepumpar, men känner dig osäker på hur seriös installatören är. Fråga om installatören är en certifierad kyltekniker. Om du beställer offerter via GreenMatch behöver du inte oroa dig. Alla våra samarbetspartners är certifierade kyltekniker.

När det kommer till ditt val av luft-luftvärmepump bör du kolla dess energimärkning. Det kan ge dig mer information om till exempel produktens ljudnivå och energisnålhet.

Energiskalan börjar i en röd G-zon och fortsätter uppåt mot en grön A+++ -zon. Vill du läsa mer om olika typer av märkningar på luft-luftvärmepumpar så kan du klicka in på SP:s hemsida för mer information.

Behöver du ett bättre inomhusklimat i garaget?

Ett garage är ofta sämre isolerat och därmed mer utsatt för fukt och kyla än andra delar av din bostad. Risken för att du blir sjuk eller att dina ägodelar tar skada är därmed högre. Därför kan en luft-luftvärmepump till ditt garage vara en bra kostnadseffektiv investering.

Vill du köpa en luft-luftvärmepump till ditt garage men känner dig osäker på kostnad gällande köp och installation? Även om du känner dig säker kan det vara bra att beställa flera olika offerter för att du säkert ska få bästa möjliga konsumentupplevelse. Fyll i formuläret ovan så parar vi ihop dig med de lokala leverantörer som bäst uppfyller dina krav och önskemål. Det är helt gratis och icke-bindande.

Beställ offerter på luftvärmepumpar

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?