Jämför pris och offerter på luftvärmepumpar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 08 mars 2021

Luft luft värmepump

Luft-luftvärmepump - en smidig och effektiv värmepump

En luft-luftvärmepump är en form av luftvärmepump som värmer upp den energin från uteluften, för att sedan värma upp ditt hus genom en fläkt. Därför bör innedelen av luft-luftvärmepumpen placeras centralt i huset.

Luft-luftvärmepumpen är den billigaste av luftvärmepumpar och den kan minska uppvärmningskostnaderna med upp till 55 %, jämfört med om du idag har direktverkande el.

En luft-luftvärmepump är ett mycket smidigt byte om du har direktverkande el. Detta på grund av att:

 • Det är billigt
 • Det är en enkel installation
 • Du behöver inget vattenburet distributionssystem

Med en luft-luftvärmepump får du komfort, effektivitet, driftssäkerhet, låg investeringskostnad samt en hög besparing. Självklart beror allt detta också på vad du har för hushåll. Du kan läsa mer om dimensionering av värmepump nedan.

Är du trött på din nuvarande energisituation?

Om du är i tankarna att köpa en luft-luftvärmepump bör du beställa offerter. GreenMatch erbjuder dig upp till 4 offerter helt kostnadsfritt - utan förpliktelser.

Fyller du i vårt formulär ovan på denna sida fixar vi så att du kommer i kontakt med lokala leverantörer som ger dig ett pressat och relevant pris för dina energibehov.

Kostnad för en luftvärmepump

Priset på en luft-luftvärmepump är i regel mellan 5 000 kronor och 30 000 kronor. Vilket gör den till den billigaste av luftvärmepumpar på marknaden.

Det är på grund av priset och den enkla installationsprocessen som många använder luft-luftvärmepump till garaget eller fritidshuset. Som ett komplement till den de har i sitt hus.

Luftvärmepumpar som ligger i de lägre prisklasserna är oftast mindre. De används främst till garage och fritidshus. Ska du ha en luft-luftvärmepump till ditt hus bör du lägga dig i den högre prisklassen.

Oavsett var du vill ha din luft-luftvärmepump är det billigt jämfört med andra värmepumpar, samtidigt som de är effektiva värmekällor.

Hur mycket är rotavdraget för en luft-luftvärmepump?

När du installerar en luft-luftvärmepump i hemmet kan du få rotavdrag på installationskostnaden. Rotavdraget är 30% av installationskostnaden, vilken är uträknad som ett schablonbelopp på 30% av totalkostnaden.

Schablonbeloppet är uträknat av Skatteverket och Svenska Kyl & Värmepumpföreningen och maxbeloppet per person är 50 000 kronor/år. Vilket betyder att om ni är 2 personer i hushållet kan ni få max 100 000 kronor i rotavdrag på ett år.

Fördelen med rotavdraget är att det dras av på fakturan direkt, vilket gör att du slipper betala fullpris och ligga ute med pengar.

Innedel för luft luft värmepump

Hitta rätt luft-luftvärmepump till ditt hus

Det är viktigt att veta att det finns en hel del olika typer av luft-luftvärmepumpar. Innan du beställer offerter och pratar med installatören kan det vara bra att veta på ett ungefär vad du vill ha för typ av luft-luftvärmepump.

Inverterstyrda luft-luftvärmepumpar

Inverterstyrning brukar ibland också kallas för varvtalsstyrning, och fungerar genom att värmeeffekten reglerar sig själv beroende på värmen i huset. Så istället för att luftvärmepumpen stängs av och sätts på hjälper inverterna till att styra varvtalet på luft-luftvärmepumpen istället.

Det finns luft-luftvärmepumpar som inte är inverterstyrda också. Dock är de få och idag är de allra flesta inverterstyrda. Om de inte är inverterstyrda sliter de på luft-luftvärmepumpen.

Fördelen med en inverterstyrd luft-luftvärmepump är att den blir mycket effektivare när den får varva ned, samtidigt som inomhusklimatet liggare på en mer jämn nivå än om luft-luftvärmepumpen hade behövt stängas av varje gång.Väggmodell luft luftvärmepump innedel

Väggmodell, golvmodell eller takmodell

Vilken typ av innedel du behöver beror mycket på hur ditt hushåll ser ut.

Om du bestämmer dig för en golvmodell är den formad lite som ett element. Dessa kan du med fördel placera under ett fönster till exempel. Golvmodellen blåser ut luften från ovansida. Så antingen kommer luften rakt upp, eller så vinklar du den lite snett uppåt istället.

Bestämmer du dig istället för en väggmodell eller takmodell kommer luften från luftvärmepumpens nederdel. Med dessa kan du - förutom nedåt och snett nedåt - också rikta åt sidan.

En väggmodell är standard, och sitter i de flesta hushåll som har luft-luftvärmepump. Om du bestämmer dig för att skaffa en väggmodell har du flera valmöjligheter än mot en golvmodell, och spridningen av luften sträcker sig längre.

Splitsystem eller multisplitsystem

Har du ett mindre hus och en öppen planlösning räcker det med ett splitsystem, det vill säga en innedel och en utedel.

Om du däremot vill ha jämn värme i huset och har flera rum kan ett multisplitsystem vara lösningen. Då har du 2 eller flera inomhusdelar som är kopplade till en utedel. Detta kan till exempel vara en bra idé om du har flera plan på ditt hus.

Ett multipslitsystem tillåter dig att ha olika temperaturer i olika delar av ditt hus, så om ni är en familj som bråkar om temperaturen hemma är detta ett utmärkt alternativ.

Hur fungerar en luft-luftvärmepump?

En luft-luftvärmepump utvinner energi från uteluften, förvandlar den till värme som sedan sprids genom en fläkt inne i huset. För att kunna generera värme i hushållet från uteluften krävs en utedel och minst en innedel.

Med hjälp av en kompressor kan den lilla värme som finns i luften under de kallare månaderna utvinnas. Så du behöver inte oroa dig över att luft-luftvärmepumpen inte fungerar på vintern, även om effektiviteten sjunker en del.

OBS! Klicka på siffrorna på bilden för mer ingående information.

1 1: Utomhusdelen drar in värme från luften med fläktar och för den genom en värmeväxlare. 2 2: Värmen förs över till ett köldmedium. Kokpunkten på köldmediet är mycket låg, vilket gör att värmen kan förvandla köldmediet till ånga. 3 3: Ångan går igenom en kompressor som ökar temperaturen och förvandlar den till ånga med högre densitet. 4 4: Den varma ångan från kompressorn förs till värmepumpens innedel via ett rörsystem. 5 5: Värmepumpens innedel blåser ut värmen från ångan med hjälp av fläktar, och värmer därmed upp rummet. 6 6: När värmen från ångan spridits via fläktarna kyls den ner och blir återigen gradvis till vätska (köldmedium) igen. 7 7: Köldmediet passerar en expansionsventil som tvingar den att avge mer värme och blandas med luft, vilket skapar en mix av vätska och ånga. 8 8: Köldmediet circulerar sedan tillbaka till värmepumpens utedel för att värmas upp igen.
Luft-luftvärmepump värme

En luft-luftvärmepump är ett perfekt alternativ för dig som inte kan borra efter bergvärme, gräva efter jordvärme eller har ett vattenburet distributionssystem så att du kan installera en luft-vattenvärmepump.

Det är också ett perfekt alternativ för dig som inte vill betala en allt för stor initial kostnad och har ett mindre hus.

Ett miljövänligt alternativ

Eftersom en luft-luftvärmepump omvandlar värmen som finns i utomhusluften till värme i huset är det ett miljövänligt sätt att värma upp ditt hus på. Värmen i utomhusluften kommer från solenergi, som är en förnybar energikälla.

Eftersom det är miljövänligt är det viktigt att värmepumpar granskas och prövas på olika sätt av en oberoende källa för att bevara trovärdigheten och bekräfta standarden på produkterna.

Energimärkning av luftvärmepumpar

En luft-luftvärmepump har en så kallad energimärkning, vilket betyder att upplysningar om värden som till exempel SCOP, ljudnivå inomhus och utomhus samt vilken klass de hamnar i finns beskrivet.

Energimärkning är en europeisk standard som alla luft-luftvärmepumpar ska uppfylla, oavsett om de brukas för att generera kyla eller värme. Skalan går från G till A+++, samt från rött till grönt.

Bild på energimärkning av luftvärmepump

Det finns även andra typer av märkningar som beskriver hur värmepumpen uppnår vissa energi- eller miljörelaterade mål.

EHPA kan utfärdas för alla typer av eldrivna värmepumpar, och utfärdas av European Heat Pump Association. Varje produkt kan godkännas för märkningen och ska då uppfylla vissa testkriterier samt en viss garanterad servicenivå av leverantören.

Svanenmärkning finns för några luft-luftvärmepumpar. För att certifieras med Svanen krävs att produktion och drift av värmepumpen uppfyller uppsatta krav och bestämmelser för detta.

Om du ser att din luft-luftvärmepump är p-märkt, betyder det att den är certifierad. P-märkning innebär att värmepumpen är testad av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, en oberoende part som sätter upp krav och riktlinjer för värmepumpar.

Du kan finna mer information om energimärkningar av värmepumpar på SP:s hemsida.

Guide till rätt luft-luftvärmepump

För att du ska få ut så mycket som möjligt av din luft-luftvärmepump är det viktigt att dimensionera luftvärmepumpen rätt. Det lättaste är att först se över vad du har för värmebehov i ditt hushåll.

Det är också viktigt att se över om du vill använda din luft-luftvärmepump till mer än bara värma huset, som till exempel kyla huset på sommaren.

Du bör se över och definiera följande förutsättningar:

 • Yta
 • Takhöjd
 • Planlösning
 • Isolering
 • Fönsterglas

Syftet med att dimensionera luft-luftvärmepumpen rätt är att du ska kunna spara så mycket som möjligt, både i elkostnader samt elförbrukning. Exempelvis är en liten luftvärmepump till ett för stort hus ökar risken för slitage.

De bästa förhållandena för en luft-luftvärmepump är ett mindre enplanshus i södra Sverige med öppen planlösning och god ventilation.

Under dessa förutsättningarna kan värmepumpen spara mellan 30 och 50 procent av energiförbrukningen i jämförelse med om huset enbart skulle ha haft direktel som uppvärmningskälla.

Beställ offerter på luftvärmepumpar

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Ljudnivå - bullernivå både inne och ute

Idag håller inte luft-luftvärmepumpar en särskilt hög ljudnivå mot vad de gjorde förr. För att mäta ljudnivån står man oftast 1 meter ifrån fläkten. Ljudnivån från både innedelen och utedelen är viktig att ta i beaktning, då den inte är samma.

Tänk också på att om den är allt för tyst ger den ingen effekt, då ljudet hör ihop med fläktarna både inne och ute.

I vissa kommuner krävs tillstånd för att installera en värmepump på grund av bullernivån. Hör efter med din kommuns miljö- och byggnadskontor vad som gäller för dig. Detsamma gäller med dina grannar. Om utedelen står väldigt nära grannens tomt är det en bra idé att prata med de också.

Det finns riktlinjer för buller både inomhus och utomhus. Dessa riktlinjer är nödvändiga att följa för att du ska kunna ha en så bekväm miljö som möjligt.

Riktlinjer för buller inomhus
Maximalt ljud Ekvivalent ljud Ljud med hörbara komponenter
45 dBA 30 dBA 25 dBA
Riktlinjer för buller utomhus
Ekvivalent ljud vardagar 7-18 Ekvivalent ljud vardagar 22-07 Ekvivalent ljud övrig tid
50 dBA 50 dBA 45 dBA

Luft-luftvärmepump för nordiskt klimat

Luft-luftvärmepumparna i Norden används främst för att generera värme. I stora delar av världen används luft-luftvärmepump främst för att generera kyla.

Därför är det viktigt att se till att du köper en värmepump som är tillverkad för att klara det svenska eller nordiska klimatet. De bör fungera ned till cirka -15°C. Dock sjunker effektiviteten när utomhustemperaturen närmar sig nollgradigt.

Avfrostning av luftvärmepump - inte alltid automatisk

I många fall börjar det bildas frost på luft-luftvärmepumpen redan vid 5 grader. Utedelen av luft-luftvärmepumpen fungerar inte optimalt om det blir isbildning på den. Därför är det viktigt att hålla koll på hur det ser ut när temperaturen sjunker.

De flesta luftvärmepumpar avfrostas automatiskt och då tar det cirka 10-15 minuter. Automatisk avfrostning kan dock inte ske om inomhustemperaturen är lägre än 16 grader, så var vaksam.

Om du behöver avfrosta din luft-luftvärmepump manuellt är det viktigt att du först stänger av den. Är det plusgrader kan du ha den avstängd tills isen har smält. Är det däremot minusgrader krävs en annan procedur.

Då kan du istället hälla varmvatten över utedelens lameller. Det är dock viktigt att ta av locket på utedelen så att du inte blöter ned kretskortet, kompressorn eller annan elektronik, då elektronik och vatten inte gifter sig väl.

Effektivitet - Vad är SCOP-värde och COP-värde?

COP står för Coefficient of Performance, och med detta värde mäts verkningsgraden på en luftvärmepump. COP-värdet räknas ut genom att undersöka hur många kilowatt luftvärmepumpen genererar i jämförelse med hur mycket den förbrukar.

Det vill säga att om luftvärmepumpen kräver 1 kW för att generera 4 kW värme har den ett COP-värde på 4.

Problemet med COP är att verkningsgraden på luft-luftvärmepumparna har testats i laboratorier, därför kan COP-värdet vara någorlunda missvisande.

Därför har ett annat värde tagits fram, nämligen SCOP (Seasonal Coefficient of Performance). Detta värdet visar bättre på hur din luft-luftvärmepump fungerar beroende på var du bor i Sverige.

Om du ser ett SCOP-värde på din luft-luftvärmepump betyder det att verkningsgraden har mätts under ett år. Eftersom temperaturerna förändras under året förändras även effektiviteten.

Utedel för luft luft värmepump

Luft-luftvärmepump - mer än bara en värmekälla

En luft-luftvärmepump behöver inte bara fungera som en värmekälla. Den har en rad andra funktioner utöver att värma ditt hushåll.

 • Luften renas genom värmepumpen så att du för ett behagligt inomhusklimat.
 • En luft-luftvärmepump kan även fungera som airconditioner. Sätt bara gradantalet något kallare så har du kyla på sommaren.
 • Förbättrar inomhusluften eftersom den kan användas som avfuktare.

Eftersom den är billig i jämförelse med andra värmepumpar, samt att den skapar ett bättre inomhusklimat, både på sommaren och vintern, är en luft-luftvärmepump en mycket bra investering.

Är du nyfiken på vad en luft-luftvärmepump kostar till ditt hushåll? Hos oss på GreenMatch kan du beställa upp till 4 offerter - helt kostnadsfritt. Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret uppe på denna sida. Klicka på knappen nedan så kommer du till formuläret. Det tar mindre än 1 minut!

Installation av luft-luftvärmepump

Eftersom en luft-luftvärmepump är en luftvärmepump som inte behöver vara kopplat till ett vattenburet distributionssystem är installationen en relativt enkel process. Dock måste den göras av en certifierad kyltekniker.

Du kan själv göra delar av installationen för att snabba på processen, men vi rekommenderar att använda dig av en certifierad tekniker för hela installationen.

Placering av luftvärmepumpen är viktig

Först och främst bör du tänka ut var du vill ha din innedel. Placeringen är väldigt viktig och avgör hur pass mycket värme som kan spridas i ditt hus. Du bör placera den på en central punkt, där den når så stora delar av huset som möjligt.

Det vanligaste stället att placera en luft-luftvärmepump är i hallen. Detta på grund av att hallen brukar ha en mycket bra anslutning till de flesta rummen i huset, som till exempel vardagsrummet, köket samt trappan upp till övervåningen om det finns en sådan.

Det bästa är dock att stämma av med installatören var den mest optimala platsen för luft-luftvärmepumpen är. Eftersom det måste göras håltagningar och rördragningar är det viktigt att höra vad installatören säger.

Men det är fortfarande viktigt att du berättar var du helst vill ha den, eftersom du vet bäst hur du vill sprida värmen.

Innan installationen drar igång bör ni vara överens om placering så att det inte blir några komplikationer. Tänk på att rum som ligger långt från värmepumpen kan få en temperatur som ligger 1 - 2°C under värmepumpens inställda temperatur.

Innedelen - den mest intressanta delen

Innedelen är den del som fördelar värmen i huset. Därför är det viktigt att kunna placera den så att du får så lång kastlängd som möjligt (luften ska kunna röra sig så fritt som möjligt i huset).

Det är innedelens position som avgör var utedelen sedan ska placeras. Det mest optimala är så kort rördragning som möjligt mellan innedelen och utedelen. Längden på röret påverkar nämligen effektiviteten på luft-luftvärmepumpen i längden.

Installationen - en process på cirka 5 timmar

Installatören börjar med att komma överens med dig om var innedelen ska sitta. När detta är bestämt kan även utedelen placeras på rätt ställe.

Installatören gör hål där det är nödvändigt för att kunna dra rör mellan innedelen och utedelen. Installationen tar mellan 4 och 6 timmar, och den kan med fördel göras av 1 person.

Utedelen står oftasts på marken, på ett markstativ. Eftersom utedelen kan ge ifrån sig en del ljud brukar den ha vibrationsdämpare också.

Om det inte passar med utedelen ståendes på ett markstativ kan den även sättas upp på väggen. Då sätter installatören upp en väggmodul i väggen och fäster utedelen på den.

Om du vill veta vad kostnaden på installation och pris på en luft-luftvärmepump kommer att bli med dina behov är du välkommen att beställa offerter helt kostnadsfritt hos oss på GreenMatch.

Du kan få upp till 4 offerter - utan förpliktelser. Du gör det genom att fylla i vårt formulär ovan på sidan, eller så trycker du på knappen så kommer du till formuläret. Det tar mindre än 1 minut, och när det väl är gjort kan du i lugn och ro jämföra priser och kvalitet på luft-luftvärmepumpar. Välkommen!

Beställ offerter på luftvärmepumpar

Fyll i formuläret på bara en 1 minut