Beställ offerter på luft-luftvärmepumpar
God kvalitet till bra priser
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 23. januari 2019

Energibesparingen på en luft-luftvärmepump är mellan 35% - 40%

Luft-luftvärmepumpens energibesparingspotential testat

En luft luftvärmepump kan spara dig mellan 35% och 40% i energi. Resultatet gäller både nya och gamla hus, och testades av Teknologiska forskninginscentralen VTT, som är ett av Nordens ledande forskningsbolag. De beräknade hur stora besparingar som kan genereras med en luft-luftvärmepump i Finland.

Luft-luftvärmepumpens innedel

Eftersom det är ett mildare klimat i södra Sverige kan du räkna med ännu större besparingar med en luft luftvärmepump.

Undersökningen kom även fram till att en luft-luftvärmepump kan stå för 40 till 60 procent av husets värmebehov. Samma testades med två innedelar i en villa med två våningar. Då visade det sig att de tillsammans kan stå för 90% av värmebehovet.

Även om testen är gjorda i Finland kan de ge en bra indikation på luft-luftvärmepumparnas energibesparingspotential i mellersta och norra Sverige.

Vill du minska din energianvändning och dessutom spara pengar?

Då är det läge att beställa offerter. Du kan få upp till 4 offerter hos oss - helt gratis. Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret ovan på denna sida. Vi på GreenMatch vill att det ska vara så enkelt och billigt som möjligt att spara pengar och energi.

Luft luftvärmepump väggmodell i vardagsrum

Stor inverkan på minskade utsläpp

VTT:s beräkningar tyder på att luft-luftvärmepumpens energibesparingspotential inom Finlands totala byggnadsbestånd är 3 TWh, vilket innebär ungefär 5 procent av landets bostadsuppvärmning.

Värmepumparna bidrar därmed både till effektivare uppvärmning i bostäderna och en hållbarare energianvändning i landet.

Årsmedeltemperaturen i Finland ligger vid 8 grader i söder och -1,4 grader i det kallaste området i norr (år 2015). Det är därmed jämförbart med det svenska klimatet.

Läs också: Vad kostar en luft-luftvärmepump?

Luft-luftvämepumpar är fortfarande en trend

Redan över en tiondel av befolkningen har installerat en luft-luftvämepump. Trots det kalla klimatet har luft-luftvärmepumpar blivit en riktig trend som krossar försäljningssiffrorna i jämförelse med andra värmepumpar så som bergvärme eller luft-vattenvärmepump.

Den finska motsvarigheten till Sveriges Värmepumpsförening har tagit fram statistik som visar att antalet installerade luft-luftvärmepumpar i Finland tiodubblades mellan åren 2005 och 2015.

Totala antalet installerade luft-luftvärmepumpar är över 550 000 i dagens läge, vilket motsvarar cirka 10 procent av totala befolkningen. Det är alltså en extremt stor ökning som har skett i värmepumpförsäljningen.

Orsaken till luft-luftvärmepumparnas popularitet i Finland ligger i att byggnadsbeståndet fortfarande idag till stor del består av el- och oljeuppvärmda hus. Luft-luftvärmepumpar är väldigt förmånliga värmesystem och fungerar bra för att komplettera det primära värmesystemet även i kallare klimat.

Enligt VTT installeras de flesta luft-luftvärmepumpar i Finland som ett kompletterande system i småhus. Detta lär i många fall vara den ekonomiskt lönsammaste lösningen för att generera energibesparingar. I dessa fall sker uppvärmning av tappvatten ofta genom el, olja eller ved.

Luft-luftvärmepump_energibesparing_villa

Trenden går inte att mäta i Sverige

Svenska Kyl- och Värmepumpföreningens försäljningsstatistik på värmepumpar beaktar inte försäljningen av luft-luftvärmepumpar. Detta eftersom alla leverantörer och återförsäljare inte delar med sig av sin försäljningsstatistik.

Rotavdraget ligger på 30% av arbetskostnaden, vilket gör att du får avdraget direkt på din faktura. Arbetskostnaden räknas som ett schablonbelopp på 30% av totalbeloppet. 

Det är viktigt att påpeka att även om rotavdraget var högre för bara några år sedan är rot-avdragets förändring inte avgörande om investeringen är lönsam eller inte.

Undersökningar bekräftar luft-luftvärmepumparnas besparingspotential

Diskussioner kring luft-luftvärmepumparnas besparingspotential kan snabbt eskalera beroende på med vem diskussionen sker. Det är ett ämne där personliga känslor och åsikter oftast uttrycks starkt.

Detta är orsaken till att det behövs flera test på luft-luftvärmepumpens besparingspotential. GreenMatch strävar till att följa med undersökningar från oberoende organisationer för att på så sätt kunna erbjuda trovärdig information gällande värmepumparnas prestation.

Vi anser att det är viktigt att även följa med vad som sker i vårt grannland, eftersom Finland och Sverige båda är etablerade länder inom energisektorn. Ländernas klimat avviker inte heller mycket från varandra vilket ger en bra grund för att utnyttja forskningsresultat från båda länderna.

Läs mer om rotavdrag här: Rotavdrag för solceller och värmepump

Beställ offerter på luftvärmepumpar nu! Det tar mindre än 1 minut!