Jämför pris och offerter på luftvärmepumpar
Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Beställ offerter
1/5
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Senast uppdaterad: 11 oktober 2022

Billig luftvärmepump – mindre elkostnad

Luftvärmepumpar är billiga jämfört med andra uppvärmningssystem. Nuförtiden har de dessutom en hög verkningsgrad vilket förkortar återbetalningstiden och skapar stora energibesparingar. Pris på luftvärmepumpar ligger allt mellan 15 000 och 120 000 kronor, beroende på system och anläggningens storlek.

De tre luftvärmepumparna passar bäst till:

  • Luft-vattenvärmepump – Hus med vattenburet distributionssystem
  • Luft-luftvärmepump – Mindre hus med öppen planlösning
  • Frånluftsvärmepump – Välisolerade hus med mekanisk ventilationssystem

Luftvärmepumparnas gemensamma fördel är att de inte kräver något ingrepp på din tomt, eftersom energin tas från utomhusluften. Energibesparingen ligger allt mellan 30 och 60 procent och de passar till hus med ett energibehov upp till 25 000 kWh per år.

Fyll i formuläret för att beställa kostnadsfria offerter på en luftvärmepump!

Genomsnittlig energianvändning är 15 900 kWh per år

Enligt Energimyndighetens rapport var den genomsnittliga energianvändningen för svenska småhus 15 900 kWh per år. Eftersom luftvärmepumpar klarar ett årligt värmebehov upp till 25 000 kWh är de mycket bra alternativ för svenska hushåll.

Luftvärmepumparna kostar mindre än markvärmepumpar och de har mycket konkurrenskraftig verkningsgrad när värmebehovet ligger kring 20 000 kWh per år. Detta betyder att om värmebehovet i ditt hus motsvarar genomsnittet är luftvärmepumpar bland de bästa alternativen för ditt hus.

Luftvärmepumpar fungerar bättre vid varmare temperaturer och rekommenderas därför främst till Syd- och Mellansverige. Luftvärmepumpar klarar ner till kring – 25 grader, men ju kallare det blir desto mindre energi kan värmepumpen generera.

Luftvaermepump _vaermebehov _genomsnitt

Den billigaste luftvärmepumpen

Om du letar efter den billigaste värmepumpen ska du kolla på luft-luftvärmepumpar. Totalkostnaden ligger mellan 15 000 och 30 000 kronor, varav ungefär 5 000 kronor går till installationen. Denna är betydligt billigare än andra värmepumpar och rekommenderas främst till mindre hus.

Dessa passar bäst för småhus med öppen planlösning och energibesparingen ligger mellan 30 och 50 procent. Huset ska helst ha en öppen planlösning eftersom värmen sprids med fläktar. Du måste därmed se till att det inte finns hinder som hindrar luften från att sprida sig.

Om du är beredd att investera lite mera på din luft-luftvärmeanläggning kan du koppla värmepumpen till flera två fläktar. På så sätt kan du uppnå en jämnare värmefördelning i huset. Läs mer om test på luft-luftvärmepumpar för att jämföra priser och effektivitet.

Luft-vattenvärmepumpen är bland de billigaste alternativen i Sverige

Luft-vattenvärmepumpen kostar allt mellan 60 000 och 120 000 kronor beroende på anläggningens storlek och märket på värmepumpen. Denna kräver därmed en betydligt större investering än luft-luftvärmepumpen, men Energimyndighetens rapport visar att den är bland de billigaste uppvärmningsalternativen i Sverige.

Detta beror främst på att luft-vattenvärmepumpen värmer både inomhusluften och tappvattnet. Du behöver därmed inte installera ett ytterligare system som värmer tappvattnet. Värmen distribueras via det vattenburna systemet, vilket möjliggör en effektiv och jämn värmefördelning i huset.

Luft-vattenvärmepumpen passar bra för hus med ett årligt värmebehov på 25 000 kWh, medan bästa besparingarna med luft-luftvärmepump genereras för hus då värmebehovet ligger mellan 10 000 och 15 000 kWh.

Frånluftsvärmepumpen är ett modernt alternativ

En frånluftsvärmepump kostar vanligtvis mellan 60 000 och 100 000 kronor. Denna luftvärmepump förutsätter att huset har ett mekaniskt ventilationssystem för att kunna installeras. Du kan spara upp till 60 procent energi jämfört med att huset skulle värmas med el eller olja.

Orsaken till att frånluftsvärmepumpen är ett modernt alternativ är att den passar bäst för välisolerade hus. Denna värmepump är populär i många nybyggda hus. Detta eftersom värmesystemet är förmånligt om det mekaniska ventilationssystemet inkluderas i byggplanen redan från början.

Orsaken till att huset måste vara välisolerat är att utomhusluften strömmar fritt in genom väggventiler. Frånluftsvärmepumpen tar sedan tillvara den redan uppvärmda luften för att skapa mer värmeenergi och den kalla luften strömmar ut genom ventilationssystemet. Ventilationen är även orsaken till att frånluftsvärme förbättrar inomhusluften.

En villa med ett fristående garage i en trädgård

Minska elkostnaderna med en luftvärmepump

Gemensamt med de ovannämnda luftvärmepumparna är att de kan minska på dina elkostnader om du har direktverkande el i dagens läge. De är även utmärkta alternativ med många andra uppvärmningsalternativ, som exempelvis fjärrvärme.

En rätt dimensionerad luftvärmepump har vanligtvis ett SCOP-värde kring 3. Detta betyder att värmepumpen genererar 3 kilowatt värmeenergi för varje förbrukad kilowatt el, vilket minskar märkbart dina elräkningar.

Luftvärmepumpar är därmed ett miljövänligt alternativ, särskilt om du dessutom använder miljömärkt el. Vissa luftvärmepumpar kan även kopplas till exempelvis solceller. Om du har planerat att göra detta kan du få goda råd och tips av installatören.

Läs också: 10 ovärderliga fakta om luftvärmepumpar

Få billigaste pris på luftvärmepump

Billigaste och bästa priset på en luftvärmepump får du genom att jämföra flera offerter. Du gör det enkelt genom att fylla i formuläret så matchar vi dig med flera leverantörer. Du kan sedan välja den offert som motsvarar dina önskemål. Tjänsten är kostnadsfri och utan förpliktelser! 

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?