Jämför pris och offerter på värmepumpar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 08 mars 2021

6 enkla steg: Så finansierar du din värmepump

Finansiering till värmepumpar

Värmepumpar är ofta ett bra alternativ för dig som värnar om miljön och samtidigt vill sänka dina uppvärmingskostnader.

Värmepumpar är en förnybar energikälla som hämtar värmeenergi från berg, jord, sjö, uteluft eller frånluft. Det innebär att det finns flera olika värmepumpslösningar som passar olika hushåll, oavsett var i Sverige du bor eller hur du idag värmer upp din bostad.

En viktig fråga i samband med en värmepumpsköp är vad totalentreprenaden kommer att kosta samt hur möjligheterna för finansiering ser ut. En installation av en luft-luftvärmepump är ofta ett billigare alternativ, medan bergvärme är en dyrare lösning.

Priset på totalentreprenaden kan därmed variera från 10 000 kr upp till 150 000 kr beroende på typ av värmepump, husets förutsättningar, utfört arbete samt värmebehovet.

Det är inte alla som har en stor sparbuffert för den här typen av utgifter, speciellt inte om kostnaden kommer plötsligt i samband med att pannan lägger av eller liknande. Många av våra samarbetspartners erbjuder därför finansieringslösningar för dig som privatperson, för att göra affären möjlig

Finansiering _vaermepump _front

TIPS! Passa på att byta till en värmepump under sommarhalvåret. Då är förutsättningarna bättre om det exempelvis behövs borras en energibrunn eller gräva för jordvärme. Dessutom kan värmen i huset stängas av, vilket underlättar montering och installation. Fyll i formuläret uppe till höger så matchar vi dig med våra sammarbetspartners, det är gratis och utan förpliktelser.

6 steg till finansiering av värmepump

1. Börja med att ta in offerter. Detta gör du genom att fylla i formuläret uppe till höger. Vi matchar dig med värmepumpsleverantörer i ditt område. Tjänsten är helt kostnadsfri och utan förpliktelser.

2. I förekommande fall vill värmepumpsleverantören göra ett hembesök hos dig. Detta är för att bedöma förutsättningarna och kunna skriva offerten. Prata gärna redan här med leverantören om vilka finansieringsmöjligheter som erbjuds av företaget.

3. När du har mottagit offerterna kan du i lugn och ro jämföra dessa, och sedan väljer du det alternativ som passar dig bäst.

4. Väljer du att teckna en finansieringslösning görs en kreditansökan genom leverantören. Då kontaktar leverantören det kreditinstitut som de samarbetar med vilka gör en kreditupplysning på dig. Du måste alltid kunna uppvisa någon form av legetimation, samt signera ett kreditavtal där du godkänner att en kreditupplysning görs.

Tänk på att de flesta kreditinstituten inte godkänner att man har betalningsanmärkningar eller skuld hos kronofogden. Det finns även risk att du blir nekad en kreditlösning om du är överbelånad. Själva kreditupplysningen och upprättande av kontokredit tar i normalfattet bara några minuter.

5. Efter att kreditupplysningen är gjord brukar du få hemskickat ett besked från UC (UpplysningsCentralen) eller annat kreditupplysningsinstitut om att upplysningar hämtats på ditt personnummer. Detta får du oavsett om du blir beviljad krediten eller ej.

Beskedet innehåller bland annat information om föregående års taxerade inkomst samt andra beviljade lån och krediter.

Det går även att utläsa av beskedet hur många kreditupplysningar som är gjort i ditt personnummer det senaste månaderna.

6. Den första räkningen kommer i normalfallet först efter det att montering av värmepumpen är klar. Sedan betalar du månadsvis tills dess att krediten är avbetald.

Du kan när som helst välja att avsluta krediten genom att betala hela restskulden. Då kontaktar du kreditinstitutet som utfärdat krediten och ber om en sluträkning.

Efter det att sluträkningen är betald är krediten avslutad och du kommer inte att få fler räkningar.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Räkneexempel - Räntefri finansiering av värmepump!

Observera att detta är ett räkneexempel som GreenMatch tagit fram för att illustrera hur ett finansieringsalternativ kan se ut. Kolla alltid igenom kreditavtalet innan du bestämmer dig för det, så du vet vilka avgifter och räntealternativ som erbjuds.

De mest fördelaktiga finansierings alternativen är räntefria. Räkneexemplet nedan innehåller två investeringar, en på 25 000 kr och en på 50 000 kr, med räntefria avbetalningsplaner på 3, 6 och 12 månader.

25_finansiering _vaermepump50_finansiering _vaermepump

Hur fungerar finansieringsalternativen för värmepumpar?

Finansieringsalternativen som leverantörena erbjuder varierar beroende på kreditinstitutet som firman har ett avtal med. Kolla därför alltid med din leverantör och läs igenom kreditavtalet innan du signerar något.

Många anser ett finansieringsalternativ som fördelaktigt då de inte behöver betala en stor klumpsumma på en gång, utan kan fördela kostnaderna över ett antal månader. Då kan du låta din värmepumpen betala sig själv genom att hitta en månadskostnad som motsvarar energibesparingen som värmepumpen ger dig.

Samtidigt ska du vara medveten om att detta alternativ i normalfallet blir dyrare än att betala allt på en gång, då ränta samt avgifter kan tillkomma.

I normalfallet finns olika betalplaner som du som kund kan välja mellan. Betalplanerna innebär att du lägger upp krediten på ett antal månader.

De mest fördelaktiga betalplanerna som en del kreditinstitut erbjuder är helt räntefria. Ofta ökar ränta och avgifter ju längre betalplan du väljer.

Exempel på betalplaner kan vara 6, 12 eller 24 månader. Vill du slutbetala din kredit tidigare än vad den valda betalplanen löper, kontaktar du kreditinstitutet som skickar en sluträkning.

Önskar du inte att finansiera din värmepump genom ett kreditinstitut kan du självklart alltid betala hela räkningen när fakturan kommer. Detta alternativ är i normalt det billigaste då du helt undviker avgifter och räntor som kan tillkomma vid en kreditlösning.

Att ansöka om att höja huslånet är ett annat alternativ. Då kontaktar du själv ditt bank för att se vilka förutsättningar som finns tillgängliga.