Beställ offerter på värmepumpar
Jämför priser och kvalitet
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 01. maj 2019

Så minskar du elkostnaden med luft-luftvärmepump

För dig som vill investera i luft-luftvärme och sänka dina elkostnader.

Luft -luft _kostnad _front1. Vill du köpa luft luftvärmepump?

Första steget om du funderar på att köpa luft luftvärmepump är att göra en överblick av ditt hushåll idag. Luft-luftvärmepump passar bra om du vill ha ett komplement till direktverkande el.

Anledningen till detta är att direktverkande el ofta ligger högt i pris, speciellt nu efter den varma och torra sommaren (2018). Elpriserna har aldrig varit så dyra som de är nu, och det är läge att minska på sina energikostnader så gott det går.

Du behöver inte ha ett vattenburet uppvärmningssystem i huset för att installera och använda luft-luftvärmepump. En luft-luftvärmepump suger in luft genom en fläkt på utsidan av huset och höjer temperaturen på luften med hjälp av en kompressor. Sedan blåser den varma luften ut i huset och värmer upp inomhustemperaturen.Ett elnät

Har du redan ett vattenburet värmesystem i huset är ett tips att även kika på luft-vattenvärmepump, bergvärmepump eller markvärmepump. Dessa är ofta dyrare att installera initialt, men kan ha fördelar som passar ert hushåll bättre.

Eftersom en luft-luftvärmepump blåser ut luft passar sig denna bäst i mindre hushåll, omkring 100 kvm, med en relativt öppen planlösning. När den väl är på plats och installerad bör man tänka på att gärna lämna inomhusdörrar öppna så luften kan cirkulera fritt. Har man ett hus på två plan kan det vara god ide att ha en innedel per våning.

Beställ offerter på luftvärmepumpar nu Det tar mindre än 1 minut

2. Ta reda på information om olika luft-luftvärmepumpar

När du har sett över förhållandena för ditt hushåll kan det vara klokt att skaffa  information om hur värmepumpar fungerar och vad som skiljer olika värmepumpar åt. Priset på värmepumpen kan variera beroende på effekt och storlek, men även tekniska funktioner såsom fjärrstyrning från appar i mobilen.

Såvida du uppger rätt information när du ansöker om offerter, kan leverantören hjälpa dig att få en rätt dimensionerad värmepump till ert hushåll.

Effekten på luftvärmepumpen bestäms av COP-värdet. För att på ett jämförbart sätt kunna utvärdera luftvärmepumpar på den svenska marknaden har det sedan 2011 varit lag på att tillverkarna skall ange COP-värdet på värmepumpen.

COP betyder coefficient of performance och beräknas på hur många kilowatt pumpen kan producera per kilowatt som den förbrukar. Detta talar dock inte rättvist om hur effektiv en luft-luftvärmepump är för ditt hushåll och som konsument bör man istället kolla på SCOP-värdet.

SCOP-värdet representerar pumpens genomsnittliga verkningsgrad per år och står för Seasonal Coefficient of Performance, på svenska årsvärmefaktor. Enligt Energimyndigheten skärptes EU-kommissionens ekodesignkrav den 1 januari 2014 till att SCOP-värdet minst ska ligga på 3,8. Tänk på att SCOP-värdet påverkas av din fastighets förutsättningar, och därför är det inte säkert att du får ut maxeffekt av värmepumpen.

Beräkning av COP: förbrukar 1kWh à producerar 4 kWh = 4 COP

Både innedelen och utedelen gör ljud ifrån sig i form av ett surr när fläkt och kompressor arbetar. Detta kallas för fläktbuller. Bullernivån kan variera beroende på vilken fläkt man köper och självklart hur hårt den arbetar.

Tänk på att inte placera innedelen i sovrum eller utedelen nära en altan eller uteplats, så slipper du eller grannen bli störd. I vissa kommuner förekommer även lokala regler, därför bör du alltid konsultera med miljökontoret innan du installerar en luft-luftvärmepump.

Ungefärlig bullernivå
Innedel: mellan 42 dB till 56 dB
Utedel: mellan 46 dB till 63 dB

3. Jämför offerter för bästa pris på luftvärmepump

Innan du bestämmer dig för en leverantör eller specifik luft-luftvärmepump är det bra att jämföra flera olika alternativ. För att du ska slippa leta upp och ringa runt till olika leverantörer kan vi underlätta rejält för dig.

Genom att fylla i formuläret ovan på sidan Du fyller enkelt i formuläret ovan på sidan. Det är kostnadsfritt och utan förpliktelser.

När vi mottagit din ansökan ringer vi upp dig inom kort för att för att kunna matcha dig med våra samarbetspartners. GreenMatch samarbetar med några av marknadens bästa leverantörer, så du som kund kan känna dig trygg med ditt val. Efter du mottagit dina offerter kan du i lugn och ro själv bestämma vilken som passar dig!

Beställ offerter på luftvärmepumpar nu Det tar mindre än 1 minut!

Besparing i kronor per år och återbetalningstid för luft-luftvärmepump

Priset på direktverkande el kan variera beroende på om man har rörligt eller fast elpris. Det kan även variera beroende på vilket elbolag man har och var i Sverige man bor. För att ge beräkningen en relativt rättvis bild är räkneexemplet beräknat på 1 kr/kWh. Kolla med din elleverantör hur mycket du förbrukar och vad du betalar om du själv vill räkna ut hur mycket du kan spara.

Den genomsnittliga energiförbrukningen per år för villa/radhus i Sverige ligger på 25 000 kWh, enligt elbolaget E.ON

Priset på en ny luft-luftvärmepump ligger mellan 15 000 kr till 45 000 kr, exemplet för återbetalningstiden är beräknat på genomsnittet 30 000 kr. Den genomsnittliga besparingen mätt i kWh/år beräknar vi på 7 500 kWh.

Den ungefärliga siffran är hämtad från Energimyndighetens testresultat på 17 värmepumpar som genomfördes i Malmö, Borås och Luleå. Detta betyder att din luft-luftvärmepump betalt sig själv efter enbart fyra år.

Fördelning av energiförbrukning i hushållet
Varmvatten 5 000 kWh (20%)
Hushållsel 5 000 kWh (20%)
Uppvärmning 15 000 kWh (60%)
Total förbrukning 25 000 kWh

Återbetalningstid och besparing per år med luft-luftvärmepump