De senaste inom förnybar energi, miljö och klimat.
Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 11 januari 2023

Miljönyheter & resurser

Miljönyheter

På Greenmatch gillar vi att hålla oss uppdaterade på allt de senaste som händer inom grön energi, klimat och miljönyheter. Vi siktar samtidigt på att motivera våra läsare att leva mer miljövänligt och att följa en mer hållbar livsstil. Och vi tycker ändå att allt fler börjar få upp ögonen för hur viktigt det faktiskt är att ta vara på vår planet genom diverse medvetna val.

I och med detta har vi samlat viktiga uppdateringar, nyheter och resurser inom miljö, hållbarhet och förnybar energi. Vi siktar på att hålla denna sida uppdaterad med de senaste trenderna och nyheterna som finns.

Är det något du saknar i denna lista, eller kanske har du en nyhet, resurs eller hemsida som borde vara med här får du mer än gärna höra av dig till oss på [email protected].

Förnybar energi

Värdet av solel

Värdet för el du själv producerar med solceller skiftar konstant. Det beror på allt från skatter och certifikat till hur mycket el som används och produceras i Sverige. Värdet ser på grund av det också olika ut beroende på om du själv använder den, eller om du säljer den till elnätet. Bengt Stridh har skrivit en serie inlägg på sin hemsida Bengts villablogg där han beskriver hur utvecklingen sett ut de senaste 12 åren, och vad han tror om framtiden. I sitt tredje inlägg jämför han såld och egenanvänd el samt att han beskriver värdet av solcellsbatterier.

Läs mer på Bengts nya villablogg:

Utveckling egenanvänd solel

Utveckling såld solel

Skillnad såld och egenanvänd solel

Strängnäs får Sveriges största solcellspark på 20 MW

HSB och Energiengagemang har gått ut med nyheten att under 2020 kommer de påbörja byggandet av vad som troligtvis kommer bli Sveriges största solcellspark. Solcellsparken kommer ligga längs E20 i höjd med Härad och ha en installerad effekt på 20 MW.

Bygget av första etappen beräknas vara igång i mars 2020 och väntas kunna vara i drift till sommaren. Den första etappen på 14 MW beräknas kunna producera 18 000 MWh per år. En andra etapp på 6 MW kommer senare att tilläggas.

Projektet beräknas kosta runt 100 miljoner kronor och ska finansieras med hjälp av andelsköp av HSB:s bostadsrättsföreningar i Södermanland.

Läs mer om den lysande nyheten här:

Ny Teknik

Rapport: Kärnkraften kan inte rädda klimatet

Kärnkraft har av många institutioner setts som en nödvändighet för att kunna begränsa den globala uppvärmningen. Både den internationella Energimyndigheten och FN:s klimatpanel har förlitat sig på dess betydelse för att rädda klimatet.

I rapporten World Nuclear Industry Status Report 2019, lyfts det dock fram att vi borde fokusera mer på vind- och solkraft istället för kärnkraft. Orsaken till detta är bland annat att kärnkraften är för långsam att utveckla och bygga upp i jämförelse med de förnybara alternativen. Utöver det är det idag i genomsnitt billigare att producera vind- (29-56 dollar/megawattimme) och solkraft (36-44 dollar/megawattimme) än kärnkraft (112-189 dollar/megawattimme).

I ett pressmeddelande säger Mycle Schneider att kärnkraften har visat sig vara det dyraste och långsammaste alternativet.

Läs mer om rapporten här:

Dagens Industri

Aktuell Hållbarhet

World Nuclear Industry Status Report

 

Klimat

Elsparkcyklar kan öka utsläppen av koldioxid

I SVTs artikelserie Prylarnas Pris belyste man i oktober hur elsparkcyklarna egentligen ökar utsläppen av koldioxid. De frågade 100 folk på stan vilket transportmedel de hade tagit om de inte tagit elsparkcykeln. Majoriteten hade gått om de inte tagit sparkcykeln, samt som cykel och lokaltrafik var vanliga alternativa transportmedel.

Endast 2 av 100 personer hade tagit bilen om elsparkcykeln inte funnits. Detta är intressant eftersom, endast om man tar elsparkcykeln istället för bilen så minskar man på sina koldioxidutsläpp. Väljer man elsparkcykeln framför en promenad, cykeln eller lokaltrafik så kommer man istället öka sina koldioxidutsläpp.

Läs mer om uträkningarna här:

Sveriges Radio

Bilar fyllda med gammal elektronik skickas till Afrika

I mitten på oktober sändes en upplaga av Uppdrag Granskning med fokus på den olagliga exporten av e-avfall från länder i Europa till länder Afrika. Norska reportrar har följt bilar fulla med gammal elektronik från Bergen ner till Lagos. Bilen som följdes köptes för 10 000 kronor i Norge och såldes för 48 000 kronor på en marknad i Lagos Nigeria.

Denna typ av export är olaglig då den strider mot Baselkonventionen som Norge skrivit under, som förbjuder export av farligt avfall från rika till fattiga länder, med syfte att skydda människor och miljö. Problemet är att tullen inte anser sig ha tillräckligt med resurser för att stoppa exporten.

Denna export leder också till att länderna i Afrika där e-avfallet hamnar blir en sopstation, eftersom de inte har utvecklat system som kan ta emot så pass mycket avfall. En stor del av det som exporteras säljs men allt mellan en fjärdedel och en tredjedel är redan obrukbart när det anländer.

Läs mer om problematiken här:

SVT

Klimatet just nu

Dagens nyheter har skapat en överblick för att visa den viktigaste datan för att kunna se hur jorden verkligen mår. Det är en snygg och intressant sida med massor av matnyttig information.

Exempelvis kan du se hur många grader jorden värmts upp sedan den förindustriella tiden, hur högt havet stigit sedan 1800-talet, eller hur många procent av arktis havsis som smält sedan 1979.

Det finns även en nedräkning på när vi senast måste sluta helt och hållet med våra utsläpp för att nå målet med att inte få jordens uppvärmning att överstiga 1,5 grader.

Du hittar sidan på länken nedan:
Klimatet just nu

 

Opinion

Miljövänlighet går före snabba leveranser i ny SIFO-undersökning

Svenska folket blir allt med miljömedvetna i sina val. Enligt SVT har en ny SIFO-undersökning visade att 68% av deltagarna skulle välja en miljövänlig, men långsammare, leverans över en snabb leverans.

Många svenskar kan tänkas ändra sina matvanor

En ny undersökning gjord av bland annat Sveriges lantbruksuniversitet visar att varannan svensk kan tänka sig ändra sina matvanor för att minska påverkan på miljö och klimat. En annan slutsats som även kommit fram är att 60 % anser sina kunskaper om klimatet vara för svaga.

I en annan undersökning, gjord av Novus, framkommer det att unga mellan 18 och 29 år är mer benägna att minska sin köttkonsumtion på grund av klimatpåverkan, än äldre. Över hälften av denna åldersgrupp kan tänkas minska drastiskt på köttätandet medan bara en tredjedel av 50 – 79 år kan tänka sig det.

Läs mer om dessa undersökningar i länkarna nedan:
Varannan svensk vill ändra sina matvanor
Många unga skippar köttet för klimatet

Miljöfrågan allt viktigare för svenska väljare

Även om sjukvården fortfarande är den viktigaste frågan för svenska väljare, är klimat- och miljöfrågan den som ökat mest. 45 % av de 1000 tillfrågade anser att klimat och miljö är den viktigaste frågan enligt Novus senaste undersökning.

Undersökningen visar också att klimat och miljö anses vara viktigare bland kvinnor än män, och vid en jämförelse från februari visar det sig att bara 33 % ansåg det vara den viktigaste frågan. Med andra ord är miljöfrågan den som ökat mest, och anses vara den stora “vinnaren” enligt SVT Nyheter. Enligt Novus VD, Torbjörn Sjöström, menar han att frågans popularitet är en överspillning från EU-valet, som hade ett stort fokus på just klimat och miljö.

Läs mer om den senaste undersökningen här:
Miljö och klimat allt viktigare för svenska väljare

 

Livsstil

Vi måste börja anpassa oss till klimatförändringarna

Global Commission of Adaptation har undersökt klimatförändringens effekter, och hur vi ska hantera dessa. Det är en stjärnspäckad kommission som leds av Bill Gates, Ban Ki-Moon och Kristalina Georgieva.

Rapporten har kommit fram till att det är de fattiga länderna som drabbats värst av klimatförändringarna, samtidigt som det är de rika länderna som påverkar klimatet värst.

För att få bukt på detta stora problem har de räknat ut att det bör investeras 1,8 biljoner kronor under det kommande årtiondet för att kunna anpassa världen till klimatförändringarna. Om vi inte gör detta kommer det istället att stå oss ännu dyrare i form av förstörda samhällen på grund av klimatet.

Läs mer om artikeln och deras hemsida här:
Världen måste anpassa sig till klimatförändringen
Global Commission of Adaptation (Engelska)

Hur ska vi äta i framtiden?

Vi spinner vidare på det där med mat, och i denna nyhet handlar det främst om framtidens mat. Men även hur våra matvanor ser ut idag, vilket också är intressant.

Köttfärssåsen är svenskarnas favoritmat, medan årets komet är halloumi. Som dryck till maten är det vatten och mjölk som ligger i topp. Men det är hur framtidens mat ser ut som är det mest intressanta i denna artikel.

Vegotrenden är ingen övergående fluga, det kommer att komma allt fler vegoalternativ i matbutikerna, och allt fler går över till att äta mer vegetariskt. På mässan Gastro Summit i Stockholm fick vi reda på att det krävs en kombination av gamla och framtida high tech-kunskaper om vi ska kunna göra vår mat mer hållbar.

Vi måste kunna ta vara på rester på ett bättre sätt, samtidigt som vi kan börja använda tallrikar, sugrör, bestick och liknande, gjort av naturliga produkter som exempelvis vass och blad. Varför inte pynta matbordet med en ätbar bukett baserat på äpplen, grönkål och dill? Det finns en rad tips på hur vi kan komma att äta i framtiden. Läs mer om artikeln nedan:
Svenskars matvanor – både nu och i framtiden

Framtidens mat

Det Gröna Bladets andra nyhet handlar om mat. Finns det något bättre än mat? Dagens industri skriver i sin artikel att allt fler väljer att äta mer hållbart. Detta har även Spritmuseet i Stockholm tagit fasta på, och har alternativ på vad vi kan tänkas äta inom en snar framtid. 

Vad sägs som lite alger till fredagsmyset? Ett annat alternativ, som redan är på frammarsch i bland annat vårt grannland Danmark, är insekter. Insekter kan ätas som snacks, i grytor, eller varför inte lite insektsmjöl? De små krypen är fulla av proteiner och nyttigheter. Läs mer om denna nyhet här:
Dagens Industri

Poddar om miljö, klimat och livsstil

P3 Dystopia

P3 dystopia är en podcast där de beskriver framtiden ur flera olika skräckscenarior, och kan vara den inspirationen som krävs för att ta steget mot en mer hållbar livsstil. Efter varje avsnitt berättar de även vad du kan göra för att förhindra dessa värsta fall scenarion. De är inte strikt om miljö, utan handlar om allt från miljö och klimatpåverkan till AI och ekonomiska kollapser.

Längd: 60-70 minuter

P3 Dystopia

The Minimalists

I den här podden diskuterar Joshua och Ryan olika ämnen om hur du kan leva ett simpelt meningsfult liv. Efter flera missgångar och hårda perioder upptäckte de den minimalistiska livsstilen som förändrade allt. Med över 50 miljoner nedlanningar är denna podd den största i dess katagori.

Längd: 60 – 90 minutes

The Minimalists (Engelska)

A Sustainable Mind

Det här är en podd skapad av  klimataktivisten Marjorie Alexander, med mål varje dag intervjua personer som på något sätt bidrar till en bättre plan, där varje intervju följer samma upplägg och ämnen.

Längd: 30-60 minutes.

A Sustaniable Mind (Engelska)

 

Övriga miljönyheter

Techjättarna tjänar pengar på olja

Techjättar som Google, Amazon och Microsoft gillar att skryta om hur gröna de är. Men, dessa bolag har även en svart baksida. Olja. De utvecklar teknologier som hjälper oljebolag genom t.ex. stora molntjänster till AI för att underlätta och göra det billigare att borra efter olja. Det har nu även skapat många protester bland deras anställda, och över 2000 anställda hos Google har skrivit på protestbrev.

Läs mer här:

DN – Techjättar skryter om vindkraft men tjänar storkovan på olja

DN – Techjättarnas anställda protesterar mot oljeaffärerna

Expressen – Techjättar tjänar miljarder på att hjälpa bolag hitta olja

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?