Senast uppdaterad: 30. september 2019

September månad är gången, och hösten börjar krypa närmare på allvar. Mörkret faller tidigt och blåsten letar sig in i våra innersta system. Men vad gör det när vi kan stanna inne och grotta ned oss i läsning om vårt kära, omtalade klimat?

I denna månadsuppdatering kommer vi bland annat beröra svenskars matvanor, hur vi kan tänkas förändra dem och hur vi kan tänkas äta i framtiden. Vi kommer också att presentera en samlingssida från Dagens Nyheter om vårt klimatet och hur det går, samt hur det ser ut för det vackra barriärrevet utanför Australiens kust. Trevlig läsning!

Det gröna bladet från september

Många svenskar kan tänkas ändra sina matvanor

En ny undersökning gjord av bland annat Sveriges lantbruksuniversitet visar att varannan svensk kan tänka sig ändra sina matvanor för att minska påverkan på miljö och klimat. En annan slutsats som även kommit fram är att 60 % anser sina kunskaper om klimatet vara för svaga.

I en annan undersökning, gjord av Novus, framkommer det att unga mellan 18 och 29 år är mer benägna att minska sin köttkonsumtion på grund av klimatpåverkan, än äldre. Över hälften av denna åldersgrupp kan tänkas minska drastiskt på köttätandet medan bara en tredjedel av 50 - 79 år kan tänka sig det.

Läs mer om dessa undersökningar i länkarna nedan:
Varannan svensk vill ändra sina matvanor
Många unga skippar köttet för klimatet

 

Hur ska vi äta i framtiden?

Vi spinner vidare på det där med mat, och i denna nyhet handlar det främst om framtidens mat. Men även hur våra matvanor ser ut idag, vilket också är intressant.

Köttfärssåsen är svenskarnas favoritmat, medan årets komet är halloumi. Som dryck till maten är det vatten och mjölk som ligger i topp. Men det är hur framtidens mat ser ut som är det mest intressanta i denna artikel.

Vegotrenden är ingen övergående fluga, det kommer att komma allt fler vegoalternativ i matbutikerna, och allt fler går över till att äta mer vegetariskt. På mässan Gastro Summit i Stockholm fick vi reda på att det krävs en kombination av gamla och framtida high tech-kunskaper om vi ska kunna göra vår mat mer hållbar.

Vi måste kunna ta vara på rester på ett bättre sätt, samtidigt som vi kan börja använda tallrikar, sugrör, bestick och liknande, gjort av naturliga produkter som exempelvis vass och blad. Varför inte pynta matbordet med en ätbar bukett baserat på äpplen, grönkål och dill? Det finns en rad tips på hur vi kan komma att äta i framtiden. Läs mer om artikeln nedan:
Svenskars matvanor - både nu och i framtiden

 

Vi måste börja anpassa oss till klimatförändringarna

Global Commission of Adaptation har undersökt klimatförändringens effekter, och hur vi ska hantera dessa. Det är en stjärnspäckad kommission som leds av Bill Gates, Ban Ki-Moon och Kristalina Georgieva.

Rapporten har kommit fram till att det är de fattiga länderna som drabbats värst av klimatförändringarna, samtidigt som det är de rika länderna som påverkar klimatet värst.

För att få bukt på detta stora problem har de räknat ut att det bör investeras 1,8 biljoner kronor under det kommande årtiondet för att kunna anpassa världen till klimatförändringarna. Om vi inte gör detta kommer det istället att stå oss ännu dyrare i form av förstörda samhällen på grund av klimatet.

Läs mer om artikeln och deras hemsida här:
Världen måste anpassa sig till klimatförändringen
Global Commission of Adaptation (engelska)

 

Dåliga framtidsutsikter för det stora barriärrevet

De flesta har nog någon gång stött på åtminstone en artikel om hur det stora barriärrevet håller på att dö på grund av uppvärmningen i haven. Nu har det kommit en ny rapport på hur korallrevet verkligen mår.

Great Barrier Reef Marine Park Authority har nedgraderat framtidsutsikterna från dåliga till mycket dåliga. Situationen har alltså aldrig varit så kritisk som den är för tillfället, vilket är mycket tråkiga nyheter.

Om man vill rädda världens största system av koraller är det dags att göra det nu. Det finns fortfarande hopp, men tiden är knapp. Läs mer om nyheten nedan:
Dåliga framtidsutsikter för det Stora barriärrevet
Great Barrier Reef outlook very poor (engelska)

 

Klimatet just nu

Dagens nyheter har skapat en överblick för att visa den viktigaste datan för att kunna se hur jorden verkligen mår. Det är en snygg och intressant sida med massor av matnyttig information.

Exempelvis kan du se hur många grader jorden värmts upp sedan den förindustriella tiden, hur högt havet stigit sedan 1800-talet, eller hur många procent av arktis havsis som smält sedan 1979.

Det finns även en nedräkning på när vi senast måste sluta helt och hållet med våra utsläpp för att nå målet med att inte få jordens uppvärmning att överstiga 1,5 grader.

Du hittar sidan på länken nedan:
Klimatet just nu