Senast uppdaterad: 12. augusti 2019

Bättre sent än aldrig brukar det heta. Med de senaste veckors semester har Sverige i princip stannat upp, och det är samma visa varje år. Därför har vår månatliga uppdatering av miljönyheter tyvärr blivit lite sen. Men jag är glad att vara tillbaka, och sommaren har verkligen bjudit på flera intressanta nyheter inom miljö, hållbarhet och energi.

Som vanligt presenterar jag 5 nyheter jag anser vara intressanta nog för alla att läsa. Under juli kunde vi bland annat läsa att forskare vid Uppsala universitet hittat ett sätt att göra solenergi till biobränsle utan solceller. En undersökning från Novus visar också att miljöfrågan blir allt viktigare för svenska väljare. Så även om Sverige stannat av i semesterruschen, har miljönyheter inte gjort det - och det är vi glada för. Trevlig läsning!

Bild på det gröna bladet för juli månad

Biobränsle av solenergi - utan solceller

Det är forskare från Uppsala universitet som framställt ett sätt för solenergi att förvandlas till biobränsle med hjälp av koldioxid och vatten.

Det är cyanobakterier som utnyttjas för att framställa butanol ur solenergi och koldioxid. Butanol är ett ämne som bland annat används i bildäck, eller bränsle till bilar. Cyanobakterierna binder koldioxidet, som i sin tur minskar utsläppen.

Vill du läsa mer om denna process, och i vilka områden upptäckten kan komma till nytta, kan du läsa mer på Veckans Affärer:
Från solenergi till biobränsle

 

Miljöfrågan allt viktigare för svenska väljare

Även om sjukvården fortfarande är den viktigaste frågan för svenska väljare, är klimat- och miljöfrågan den som ökat mest. 45 % av de 1000 tillfrågade anser att klimat och miljö är den viktigaste frågan enligt Novus senaste undersökning.

Undersökningen visar också att klimat och miljö anses vara viktigare bland kvinnor än män, och vid en jämförelse från februari visar det sig att bara 33 % ansåg det vara den viktigaste frågan. Med andra ord är miljöfrågan den som ökat mest, och anses vara den stora “vinnaren” enligt SVT Nyheter. Enligt Novus VD, Torbjörn Sjöström, menar han att frågans popularitet är en överspillning från EU-valet, som hade ett stort fokus på just klimat och miljö.

Läs mer om den senaste undersökningen här:
Miljö och klimat allt viktigare för svenska väljare

 

Regeringen vill förbjuda mer plast

I början av året skrev vi om hur EU bestämt att förbjuda engångsartiklar av plast som exempelvis tallrikar och bestick. Nu vill den svenska regeringen gå ett steg längre och förbjuda andra plastartiklar som muggar och behållare. Detta i ett led att framförallt rädda våra stränder och hav.

Förbudet ska isåfall börja gälla om två år, och förhoppningen är att plasten ska ersättas med pappersprodukter istället. Isabella Lövin, miljöminister, menar att plasten är ohållbar, och att vi måste hitta sätt att ersätta den då det tar flera 100 år för naturen att bryta ned plasten.

Läs mer om regeringens förslag om plastförbud nedan:
Regeringen vill förbjuda mer plast

 

Vuxna och fackföreningar uppmanas strejka

Det är Greta Thunberg, klimataktivisten som startat rörelsen Fridays for future, som har uppmanat vuxna och fackföreningar att gå ut i klimatstrejk. Hon menar att det krävs en rejäl kraftansträngning för att inte förlora kampen om den globala uppvärmningen.

Fackförbunden menar att det är utanför deras område, som till största del grundar sig i arbetsmarknadsfrågor. Men när det kommer till det juridiska finns det inga hinder för någon att strejka för klimatet, eftersom det handlar om en kortvarig strejk.
Du kan läsa mer om Gretas uppmaning på bland annat:
Expressen
Arbetet
Dagens Industri

 

Flytande solceller i Singapore

Många experter tror att 2019 är året då flytande solceller slår igenom - och nu bygger Singapore en av de största flytande solcellsparkerna någonsin. Den största flytande solcellsparken finns i dag i Kina, och har en installerad effekt på 70 MW, medan den nya Singapore satsar på kommer att ha en installerad effekt på 50 MW.

Den nya solcellsparken väntas tas i drift om cirka två år, 2021 och väntas minska koldioxidutsläppen med 28 000 ton - vilket motsvarar cirka 6 000 bilar. Eftersom Singapore är litet och tätbefolkat är flytande solceller en bra investering, då det annars inte finns några större ytor att bygga på.

Du kan läsa mer om dessa solceller här:
Singapore satsar på solceller