Senast uppdaterad: 01. juli 2019

Så var även juni slut, och med den lämnar vi bakom oss en rad händelser: midsommar, värmebölja och sommarens första åskoväder, kanske även årets första dopp? När det kommer till klimatnyheter har det som vanligt hänt en hel del. Klimatet har ett högt nyhetsvärde för tillfället, och allt fler börjar få upp ögonen för hur viktigt det faktiskt är att ta vara på vår planet genom diverse medvetna val.

En annan intressant fråga i sommar är hur vädret kommer att vara de resterande sommardagarna. Vi väntar med spänning på att se huruvida vädret blir lika torrt och hett som förra året. Jag vågar nog säga att om så är fallet, har vi en höst fylld med nya klimatinvesteringar och projekt som pushar på de som faktiskt kan göra skillnad.
Trevlig sommarläsning!

Det gröna bladet juni

Så klarar Sveriges transporter klimatmålen

- En radikal politisk samordnad omställning måste till för att få ner utsläppen från transporterna, säger Hans Folkesson, ordförande för arbetsgruppen Transportsystem inom projektet IVAs projekt Vägval för klimatet.

Denna rapport visar att vi inte kan nå klimatmålen om vi fortsätter som vi gjort hittills, vilket är oerhört tråkiga nyheter. Det som alltså krävs för att vi ska kunna klara dessa mål är stora omställningar till biodrivmedel för våra transporter, vilket också kostar en hel del.

Rapporten belyser transportens väg för att nå klimatmålen inom bland annat energi, transport, industri, samhälle och jordbruk. Du kan läsa mer om rapporten, och även läsa rapporten i sin helhet här:
Ny rapport från IVA

 

En av fyra väljer bort flyget i sommar

Enligt undersökningen från Yougov, som gjorts på uppdrag av Metro, visar det sig att 25 % av befolkningen väljer bort flyget. Det ska dock sägas att endast drygt 1 500 personer deltog i undersökningen, och det återstår att se huruvida siffrorna står sig när väl sommaren är slut.

Nåväl, det är en ljus indikation på att fler väljer att istället resa med bland annat bil, tåg eller buss i sommar. Medvetenheten om flygets påverkan på miljön har blivit allt större, och ordet flygskam har blivit allt mer populärt.

Tidigare undersökningar visar också på att vi reser mindre utomlands nu än vad vi gjorde exempelvis förra året. Läs mer om denna undersökning på Metro:
Ny undersökning på uppdrag från Metro

 

Förnybar energi kan springa om kol i USA

Den förnybara energin har vuxit sig allt starkare i USA, trots att president Trump förespråkat vikten av kolet. Den amerikanska motsvarigheten till Energimyndigheten, Ferc, har släppt sin månadsrapport, och visar att kraftkapaciteten för förnybar energi har gått om kol. 257,53 GW jämfört med 257,48 GW.

Det är dock viktigt att poängtera att rapporten endast mätt kapaciteten, vilket inte är samma som energiproduktion. Eftersom förnybar energi har ett lägre utnyttjande av kapaciteten, är kolet fortfarande större - men det ser att förändras över tid - när är svårt att säga än dock.

Läs mer om denna nyhet här:
Omni - kolet får snart se sig slaget

 

Axfood satsar rejält på solceller

Axfoodkoncernen har länge arbetat aktivt med hållbarhetsfrågan, och ett av målen är att installera solceller på 25 % av de butiks- och lagertak där det är möjligt. Hela 13 anläggningar beräknas vara i drift vid årsskiftet.

Det var i slutet av 2018 solcellsmålet sattes, och nu är installationerna i full gång. Flera solcellsanläggningar har redan satts upp på diverse butikstak, och fler ska komma därtill. Målet att sätta upp solcellsanläggningar på butiks- och lagertak är inte enbart för i år. Under de kommande åren väntas flertalet installationer färdigställas.

Läs mer om Axfoods målsättning och hållbara satsningar på hemsidan:
Axfood satsar på solceller

 

Stockholms smartaste hus är färdigbyggda

Stockholms första lägenhetshus som genererar mer energi än vad den förbrukar har precis blivit färdigbyggt. Det är i Norra Djurgårdsstaden bygget står klart, och bland annat solceller, odlingslotter och skaltak är installerat för att få det så klimatsmart och ytsnålt som möjligt.

Solcellerna har bland annat installerats på fasad och tak, och odlingslotterna på gården, samt odlingsfat på balkonger. Fasaden och taken, med sina 730 kvadratmeter solceller genererar energi för värme, el och varmvatten. Energimålet har legat 17 kW per kvadratmeter, och har nu alltså uppnåtts.

Bygget har dock inte varit en enkel process, och det slutliga priset har blivit högre än väntat. Mycket på grund av fler installerade solceller, samt andra smådetaljer som krävts för att uppnå energimålet, vilket inte varit lätt med tanke på bland annat husets läge, och eventuella skuggningar på solcellerna.

Vill du veta mer kan du läsa om det på bland annat fastighetsnytt:
Fastighetsnytt - Stockholms smartaste hus klara