Senast uppdaterad: 29. maj 2019

Det gröna bladet maj

Maj maj måne, jag kan lura dig till Skåne. Visserligen är april den största skämtmånaden, men maj kommer inte långt efter. Även om maj månads miljönyheter inte handlar om några skämt, ska vi faktiskt bege oss till bland annat Skåne. Vi kommer bland annat ta upp Skånes vilja att ställa om till förnybar energi. Vidare tar vi även upp varför det snöar från Sveriges skogar, och hur Preem har hamnat i blåsväder efter en journalistisk granskning gjord av SVT.

Största delen av nyheterna i maj har utan tvekan handlat om EU-valet, där vi kunnat läsa om flera olika trender från valresultatet. Bland annat har miljö- och klimatfrågan blivit allt viktigare. Vi kan också komma att se en mycket ljus framtid för transportsektorn med bilar och andra fordon som går på bränsleceller och vätgas. Låt dig uppslukas av miljönyheter från maj månad här. Trevlig läsning!

 

Skåningar vill investera i fossilfri energi

En undersökning från Vattenfall, gjord av Sifo, visar att 27 % av skåningar är redo att installera solceller inom de närmsta tre åren.

55 % av skåningarna tycker också att en investering i fossilfri energi är den viktigaste åtgärden för att strama åt vår klimatpåverkan.

Skåne har alltså kommit en lång väg mot målet att vara 100 % fossilfria 2045. Flygplansresor har minskat drastiskt och kollektivtrafiken har aldrig haft så många resenärer som nu.

Du kan läsa mer om artikeln här:
Skåningar vill satsa på fossilfri energi

 

Preem kan bli Sveriges största utsläppare

Preems raffinaderi utanför Lysekil har varit i blåsväder på senare tid. Detta på grund av en kontroversiell utbyggnad av raffinaderiet. Om den blir verklig kommer alltså svavel- och koldioxidutsläppen fördubblas, vilket motsvarar sex gånger mer utsläpp än inrikesflygen i Sverige under ett år.

Syftet med utbyggnaden är att Preem vill skapa bensin och diesel som innehåller en lägre halt av svavel. Preems verksamhet ingår i EU:s handel vad gäller utsläpp, vilket gör att Sverige inte kan göra så mycket åt utsläppen. Investeringen förväntas kosta cirka 15 miljarder kronor.

Läs mer om Preems raffinaderi, och planen här:
Preem snart Sveriges största utsläppare?

 

Skogen tror den ska dö

Vad är det egentligen som har flugit i luften, och liknar snö under de senaste veckorna? Under hela maj har luften och marken fyllts med små vita frön, som påminner lite om när man blåser ut maskrosor. Dessa små frön kommer från aspen, och är metod för förökning.

Vad många inte vet är att detta beteende är ytterst sällsynt och sker på grund av att skogen tror den ska dö, och känner att den måste föröka sig genom att släppa ut alla dessa frön. Förra årets torra och varma sommar har påverkat träden enormt, och redan nu har de vidtagit åtgärder genom att försöka föröka sig genom fröna.

Det är en tråkig sanning, men inte nödvändigtvis ont för träden för tillfället. Du kan läsa mer om denna nyhet här:
Anledningen till alla frön och kottar

 

Bilar på bränsleceller och vätgas

Diskussionen om elbilar och dess miljöpåverkan har länge funnits på agendan. På senare tid har det dock kommit ett annat miljövänligare alternativ. Vad händer om vi istället satsar på bilar som går på bränsleceller och vätgas? Dessa bilar finns redan, om än i en väldigt liten skala. Avgaserna består av helt vanlig H2O, det vill säga vatten.

Bilen kan alltså drivas genom att vätgas och luft omvandlas i bränslecellen till el och vatten. I dagsläget har en bränslecelssbil en högre verkningsgrad än bensin eller dieselmotorer. Problemet är att det är väldigt dyrt med en bränslecellsbil för tillfället. Däremot kan godstransporter med fördel använda sig av bränsleceller framför el som lagras i batterier.

Du kan läsa mer om bränslecellsbilar här:
Bränsleceller och vätgasbilar

 

ABB planerar klimatneutral fabrik

Det är alltid intressant att försöka föreställa sig hur framtiden kan tänkas se ut. Med ABB:s planer på en koldioxidneutral fabrik kan vi göra just detta. Med hjälp av digital energistyrning, och en solenergianläggning kommer de kunna täcka 100 % av fabrikens energibehov.

Solcellsanläggningarna ska installeras på parkeringarna på området, och kommer att kunna leverara 1 100 MWh solenergi om året. Det överskott som väntas produceras matas in i det allmänna elnätet, som i sin tur kan bidra med solenergi till regionens invånare.

Det kommer även finnas batterilagring, men själva kärnan i hela systemet är ett energistyrningssystem som sammanlänkar alla komponenter digitalt. Anläggningen är planerad i Tyskland, Lüdenschield.

Läs hela nyheten här:
Framtidens koldioxidneutrala fabrik
______________________________________________________________________________________

Har du några synpunkter på maj månads miljönyheter? Eller kanske du bara vill diskutera klimat, energi eller hållbarhet? Kontakta i så fall mh[@]greenmatch.se.