Senast uppdaterad: 30. april 2019

Det gröna bladet februari 2019

Så var vi här igen, i slutet på månaden. Det Gröna Bladet kommer med sin andra utgåva. Vår första utgåva blev så lyckad att vi kör vidare på samma koncept. Februari månad är som de flesta vet, bara 28 dagar, men det betyder inte att det inte hänt saker.

Miljönyheter är alltid intressanta, allt fler engagerar sig och forskning gör stora steg i rätt riktning. Engagemanget sträcker sig i alla åldrar, och då menar jag verkligen alla åldrar. Februaris miljönyheter är dock inte bara frid och fröjd, vi har en pågående klimatkris och det märks. Men oavsett så ser jag ljust på framtiden, och allt fler av oss inser värdet av en hållbar livsstil. Trevlig Läsning!

Klimatprotester sprider sig

Det hela började med att Greta Thunberg satte sig utanför riksdagen varje fredag innan valet för att strejka för att politiker skulle prioritera klimatet mer. Hennes strejk har nu lett till att flera protester har skapats runt om i Europa, och hela världen. 

Torsdagen den 7 februari marscherade tusentals skolungdomar från Nederländerna i Haag mot klimatet. Somliga skolkade, andra fick ledigt. Både i Nederländerna och Belgien har dessa protester fått fäste. I Belgien görs klimatprotester varje torsdag till exempel. Du kan läsa mer om nyheten här:
Tidningen Syre

Framtidens mat

Det Gröna Bladets andra nyhet handlar om mat. Finns det något bättre än mat? Dagens industri skriver i sin artikel att allt fler väljer att äta mer hållbart. Detta har även Spritmuseet i Stockholm tagit fasta på, och har alternativ på vad vi kan tänkas äta inom en snar framtid. 

Vad sägs som lite alger till fredagsmyset? Ett annat alternativ, som redan är på frammarsch i bland annat vårt grannland Danmark, är insekter. Insekter kan ätas som snacks, i grytor, eller varför inte lite insektsmjöl? De små krypen är fulla av proteiner och nyttigheter. Läs mer om denna nyhet här:
Dagens Industri

Klimatet största säkerhetshotet

I bland annat Sydsvenskan kunde vi läsa om en undersökning som gjorts där folk svarat vad de tycker är det största säkerhetshotet just nu. I 13 av de 26 länder undersökningen gjorts i är klimathotet det största globala hotet.

Även om hot såsom cyberattacker, terrorism och IS finns högt upp på listan är klimatet det som anses värst. Främst med tanke på den globala uppvärmning som sker framför våra ögon. Du kan läsa mer om denna nyhet, som ursprungligen är från TT på bland annat:
Sydsvenskan

Utvärdering av våra miljömål

Den femte utvärderingen av de svenska miljömålen som sattes 1999 har nu lämnats över från Naturvårdsverket till regeringen. Denna utvärdering visar att vi inte kommer att klara av att möta de miljömål vi satt till 2020.

Naturvårdsverket menar att vi måste minska vår konsumtion, speciellt våra flygresor, elektronik och livsmedel. En annan stor faktor, menar Naturvårdsverket, är palmolja. Den finns i oerhört många av våra livsmedel utan att vi tänker på det. Det är bättre att köpa livsmedel med exempelvis rapsolja eller solrosolja som går att framställa i Sverige. 

En annan viktig del i arbetet att förbättra oss är att den offentliga sektorn bör gå i bräschen och visa på gott exempel i att hantera miljöpåverkan. Ni kan läsa mer om denna nyhet, och även hur regeringen bör satsa på flera etappmål, på:
Miljö & Utveckling
Naturvårdsverket

Oviss framtid för solcellsstödet

I bland annat Ny Teknik och Bengts Villablogg kan vi läsa om budgeten för solceller och solcellsstödet, och vad som kan hända med detta nu efter januariöverenskommelsen. Anders Ygeman menar, i en intervju med Ny Teknik, att det statliga solcellsstödet bör höjas igen. 

Bengt Stridh, som skriver på Bengts villablogg, misstänker att regeringen vill återställa den ursprungliga planerade budgeten. Detta kan ske i vårbudgeten. 

Det har även varit tal på Centerpartiets gröna skatteavdrag, vilket gör att skatterna på förnybar energi för eget bruk, som till exempel solceller, kommer att minskas. Läs mer om denna bland annat på följande sidor:
Bengts Villablogg
Ny Teknik (pluslåst)