Senast uppdaterad: 30. april 2019

Det gröna Bladet, en nyhetsuppdatering från GreenMatch

Med ett nytt år kommer nya rutiner, vi på GreenMatch vill härmed presentera ett nytt koncept på vår blogg. Nämligen; Det Gröna Bladet. Detta koncept kommer att publiceras i slutet av varje månad, där vi presenterar läsvärda, engagerade, intressanta eller viktiga miljönyheter som skett under månaden. Vårt fokus kommer primärt att ligga på energi, klimat och hållbarhet - så håll utkik på här på bloggen och våra sociala medier för att hålla dig uppdaterad.

Januari, första månaden på året. Det är alltid lika spännande att se hur ett nytt år börjar och hur denna första månad kan färga ett helt år - och jag måste säga att det finns en hel del goda nyheter från januari. Allt är inte bara elände som vi ibland kan tro när vi läser våra tidningar. Trevlig läsning!

Förnybara energikällor i Tyskland

En glad nyhet som förhoppningsvis kan sporra andra länder att sätta fart på den förnybara energisektorn. För första gången någonsin har alltså förnybara energikällor gått om kol i Tyskland. Nu står den förnybara energin för drygt 40% av landets elproduktion.

I storleksordning har vi vindkraft, solenergi samt vattenkraft. Enligt forskaren Bruno Burger kommer dessa siffror att stiga ännu ett steg under 2019. Vi kan inte lita blint på hans ord, men som medförfattare till studien som kommit fram med siffrorna (Fraunhofer Institute) får vi ändå tro att det han säger är sant.

Du kan läsa mer om dessa nyheter på bland annat följande sidor:
Supermiljöbloggen
Aftonbladet
Dagens Nyheter

Bönder satsar på förnybar energi

För vår andra nyhet på listan får vi åka hem mot Sverige igen. Här har svenska bönder börjat satsa allt mer på förnybar energi. Enligt Lantbrukarnas Riksförbund vill 80% av alla bönder satsa på solenergi som energikälla. 

Lantbruket vill jobba ännu mer mot hållbara lösningar, och trots den svåra torkan förra sommaren är viljan i att investera hög. Solenergi är det de flesta bönder vill satsa på. En annan populär satsning är bioenergi.

Här kan du läsa mer om denna nyhet:
Lantbrukarnas Riksförbund

Spara 50 % med nya solceller

Ännu en nyhet som involverar solceller! Här är det företaget Cromogenics som vill utveckla sina dynamiska glas med hjälp av högtransparenta solceller från Peafowl Solar Power. De dynamiska glasen reglerar temperatur och ljus och med hjälp av de transparenta solcellerna slipper glasen att drivas med extern el.

Solcellerna kan göras i vilken färg som helst, vilket gör den mycket anpassningsbar. Båda dessa företag är baserade i Uppsala, och hjälper verkligen till att forma en framtid där förnbybar energi fasar ut de fossila bränslena.

Om detta experiment lyckas återstår att se, men det vore sannerligen häftigt om så blir fallet. Du kan läsa mer om denna intressanta nyhet här:
Chromogenics

Fossilfrihet i transportsektorn

Vår fjärde och näst sista nyhet kommer från ingen mindre än Energimyndigheten. De har publicerat SOFT, en statusrapport för Samordningsuppdraget för Omställning till Fossilfrihet i Transportsektorn. Denna rapport behandlar hur detta projekt går, och vilka kommande utmaningar vi står inför.

2016 fick Energimyndigheten i samarbete med flertalet andra myndigheter uppgiften att göra en strategisk plan för hur omställningen till en fossilfri transportomställning skulle ske. 

Enligt rapporten har utsläppen för inrikes transporter minskat under 2010-2017 - av dessa utsläpp står vägtrafiken för de största siffrorna. Läs rapporten som helhet här:
SOFT

Förnybar energilagring

Vår sista nyhet i vår nya satsning tar oss till havsbotten i Nordsjön. Forksare vid University of Edinburgh har visat att de porösa klippor som finns i Nordsjön kan vara fördelaktiga för lagring av energi. 

Det är energilagring med tryckluft som är på tapeten, där en brunn ska borras ned i botten till sandbotten. Porerna i dessa berg kan absorbera komprimerad luft som lagras under högt tryck. Nackdelen med att lagra energi med hjälp av tryckluft är att mycket av energin går förlorad i värme vid kompressionen.

Denna metod skulle kunna lagra energi från sommaren, så att den brittiska befolkningen sedan kan använda det på vintern. Läs mer om detta spännande projekt här:
NyTeknik

_________________________________________________________________________________________

Vi på GreenMatch hoppas att ni gillar vårt nya projekt. Tanken är att vi gör detta varje månad framöver, så att ni kan hitta intressanta och läsvärda artiklar inom förnybar energi, klimat och hållbarhet. Har ni tips på nyheter får ni gärna höra av er på: mh [@] greenmatch.se.